Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Overweeg je om zonnepanelen op je dak aan te brengen? Dan moet je eerst weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen. We leggen in dit artikel duidelijk uit hoe je daar achter komt.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Je hoort van bekenden hoe snel zij hun zonnepanelen hebben terugverdiend. Je ziet online aanbiedingen met lage prijzen voor deze groene energie-opwekkers. En misschien vind jij het ook belangrijk om zelf duurzame energie op te wekken in plaats van te betalen voor fossiele brandstoffen.

“Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?” vraag je je dan waarschijnlijk af. Dat bespreken we op deze pagina. Eerst het goede nieuws: verreweg de meeste schuine én platte daken in Nederland zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen! Meestal levert elk type zonnepanelen, als je er voldoende van legt, genoeg energie op om voor een goed rendement en een korte terugverdientijd te zorgen. Maar in sommige gevallen zal je goed moeten uitpuzzelen hoe je de panelen monteert en welk soort panelen je gebruikt.

Wat bepaalt of jouw dak geschikt is?

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoe beter je panelen aangebracht zijn, hoe meer energie (aangeven in Wattpiek, WP) ze zullen opleveren. Om de beste ligging te krijgen, neem je de volgende factoren mee in je voorbereiding.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hellingsgraad

Je zonnepanelen krijgen een beter rendement als ze zo haaks mogelijk op de zonnestralen staan. Onder een hoek van 36 graden leveren ze de meeste energie op. Natuurlijk beweegt de zon tijdens de dag zelf ook, dus zelfs het rendement van de best geplaatste panelen is maar op één moment maximaal.

Schuine daken die op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten staan hebben eigenlijk een perfecte ligging voor zonnepanelen. Op dit soort daken kan een serie rails worden gemonteerd waar de zonnepanelen op worden aangebracht. Je kan er dan zonder meer vanuit gaan dat de panelen op een zonnige dag met 90% tot 100% van hun maximale rendement (Wattpiek) aan energie opleveren. In Nederland zijn de meeste schuine daken geschikt voor zonnepanelen.

Is mijn plat dak geschikt voor zonnepanelen?

Bij zonnepanelen op platte daken is de situatie iets anders. Je kan de panelen in principe plat op je dak leggen: ze zullen dan een goed percentage van hun maximale Wattpiek leveren. Een nog hoger rendement kan je halen door ze onder een hoek aan te brengen. Je kan daarvoor commercieel verkrijgbare of zelfgemaakte frames (bijvoorbeeld van stevig hout) op je dak bevestigen. Een hellingshoek van 15 tot 20 graden geldt als ideaal. Houd dan een afstand van minimaal een halve meter tussen de rijen zonnepanelen, anders vangt het opstaande deel van een hoger gelegen paneel zon weg van de volgende rij.

Windrichting

Hierboven hadden we het al even over de windrichting. De zon verplaatst zich langs de evenaar, en Nederland ligt ten noorden van de evenaar. Daaruit volgt dat daken die op het zuiden (richting de evenaar) gericht staat een maximale opbrengt geven, omdat daar de zon het beste op schijnt. Een dak op het zuidoosten of het zuidwesten levert bijna even veel stroom op als een dak op het zuiden.

Een dak dat op het westen of oosten gericht staat is de tweede keuze. Houd er rekening mee dat zulke daken zo’n 75% a 80% van de maximale stroomopbrengst zullen leveren, wat ze nog steeds een prima investering maakt. Daken op het noordwesten, noordoosten of noorden vangen veel minder zon en zijn eigenlijk zelden aan te raden.

Schaduw

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Een belangrijke reden dat je dak ongeschikt is voor zonnepanelen is constante schaduw. Die kan ontstaan door de slagschaduw van hoge bomen, flats, kerktorens en andere hoogbouw. Als je de pech hebt om in de schaduw van zo’n hoge structuur te wonen, moet je jezelf even achter de oren krabben voordat je besluit om dure zonnepanelen te kopen. Ga eerst na hoe erg de schaduw is. Valt hij het grootste deel van de dag op je dak, of slechts een paar uur? Is de schaduw het hele jaar door aanwezig, of alleen in een bepaald seizoen? En bedekt hij je hele dak of slechts de helft ervan?

Je zou kunnen overwegen om alleen het zonnige deel van je dak te kunnen voorzien van zonnepanelen. Kies dan het liefst voor monokristallijne panelen. Die zijn wat duurder, maar leveren ook met een gering oppervlakte een zeer hoge opbrengt. Je zou ook panelen in een zonnige deel van je tuin kunnen plaatsen op een speciale opbouw. Is je hele dak én je buitenterrein constant beschaduwd? Dan raden we je aan om óf een stel bomen om te hakken als die de oorzaak van de schemering zijn, óf om over andere vormen van duurzame energie (zoals een warmtepomp of een pelletkachel) na te denken. Zonnepanelen gaan in jouw situatie geen acceptabel rendement halen.

Ruimte

Hoe veel ruimte je op je dak beschikbaar hebt bepaalt hoe veel zonnepanelen je kan leggen. Hoe efficiënter de panelen zijn, hoe minder ruimte je nodig hebt om in je eigen energiebehoefte te voorzien.

Je kunt van een bepaald type zonnepaneel uitrekenen hoeveel stuks je nodig hebt, door je energieverbruik te delen door het rendement van de panelen. Voor een gemiddeld huishouden zijn 10 tot 20 normale (polykristallijne) zonnepanelen voldoende. Heb je meer stroom nodig en ontbreekt het je aan ruimte, dan kan je eventueel panelen met een hogere opbrengst (zoals monokristallijnen panelen) leggen.

Eigenaar of huurder

Of je een koop- of huurhuis hebt bepaalt of het voor jou toegestaan is om panelen te leggen. Huurders moet altijd toestemming vragen aan de verhuurder voordat ze panelen leggen. Als je een koophuis hebt, hoef je in principe geen vergunning aan de gemeente te vragen, zolang je voldoet aan een paar (eenvoudige) eisen. Wel kan je, als je een gemeenschappelijk dak met andere eigenaars hebt, toestemming moeten vragen via de VVE.

⇒ Vergelijk prijzen van zonnepaneel-experten

Legplan zonnepanelen

“Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?” was de centrale vraag van dit artikel. Is dat zo? Dan is het een goed idee om een legplan te maken. Dat is een kleine plattegrond op schaal waarin je de zonnepanelen intekent op je dak. Je kunt eventueel een los dak en losse zonnepanelen uit papier knippen en daarmee gaan puzzelen. Zo vind je de perfecte indeling van je panelen op je dak.

Afstand zonnepanelen dakrand

Zonnepanelen installeren is toegestaan zonder vergunning, zolang je aan een paar simpele voorwaarden voldoet. Eén van de voorwaarden is dat de panelen minstens een halve meter van de dakrand verwijderd liggen. Dat is een voorzorgsmaatregel die voorkomt dat de panelen bij een heftige storm van het dak waaien, zelfs als ze een stukje verschuiven. Houd met deze afstand rekening bij je legplan!

Advies en een prijsopgave van een professional

Zoals je op deze pagina kan lezen, levert het leggen van zonnepanelen nog best wat puzzelwerk op. Daarbij komt nog het feit dat de zware panelen op het dak gehesen, daarop stevig gemonteerd en juist op de omvormer moeten worden aangesloten. Dat is niet eenvoudig en brengt ook risico’s (elektrische stroom, werken op hoogte) met zich mee.

Veel mensen kiezen er daarom voor om hun nieuwe zonnepanelen door een erkend expert te laten leggen. Dat bespaart je veel werk en garandeert je dat je dure panelen perfect komen te liggen en maximaal presteren. Natuurlijk wil je graag de beste prijs voor de panelen en de installatie daarvan. Vraag daarom offertes met een prijsopgave aan. Zo vind je snel de beste en meest betaalbare expert voor je klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.