Thuisaccu met zonnepanelen: hoe werkt het?

“Je huis even opladen”. Dat kan! Met een thuisaccu wordt de stroom die door middel van de zonnepanelen ontstaat opgeslagen (indien jij de stroom niet gebruikt). Zo gaat de opgewerkte stroom door middel van de zonnepanelen niet naar het net, maar bewaar jij zelf deze stroom voor later gebruik. Bovendien ben je met een thuisaccu duurzaam bezig: de meeste stroom die jij verbruikt is groene stroom! Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu kan je zien als een grote oplaadbare batterij. De accu bestaat uit Lithium-Ion-batterijen. Deze batterijen wordt met zonne-energie opgeladen, deze energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. In de zomermaanden kan het dus zijn dat je helemaal geen gebruik meer hoeft te maken van stroom van het net, omdat de accu voortdurend wordt opgeladen door de zonne-energie (en deze energie dus voor later gebruik kan opslaan)!

In de wintermaanden kan jij de accu ook goed gebruiken: wanneer de accu leeg is, wordt er automatisch overgeschakeld naar het net. Hierdoor zit je nooit zonder stroom wanneer er te weinig zonne-energie is opgeslagen in de accu. Het gebruik van een accu zorgt er voor dat je éérst de duurzame groene energie verbruikt en dan pas de energie van het net gebruikt.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Een thuisaccu met zonnepanelen?

zonne-energie met zonnepanelen

Zoals hierboven genoemd wordt een thuisaccu dus opgeladen met zonne-energie! Heb je dus zonnepanelen? Dan is een thuisaccu zonnepanelen heel interessant voor jou. Zonnepanelen staan altijd ‘aan’ ook in de tijden waarin jij weinig tot geen stroom verbruikt (wanneer je bijvoorbeeld slaapt of wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent). Dan kan deze zonne-energie worden opgeslagen in de accu.

In Nederland bestaat de zogenaamde ‘salderingsregeling’. Dit houdt in dat de opgewekte stroom die jij niet gebruikt (en die dus over is) wordt teruggezonden naar het net. Dit wordt verrekend met de momenten waarin jij juist extra stroom nodig hebt van het net, en dus niet voldoende hebt aan de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Dit gebeurt vaak in de wintermaanden.

Salderen na 2023

Door deze salderingsregeling kan het misschien zo zijn dat jij een thuisaccu nog niet zo interessant vind. Toch kan het altijd in de toekomst zijn dat deze salderingsregeling wordt afgeschaft. Ook is het natuurlijk fijn om voor een groot deel zelfstandig te zijn, vooral in de zomermaanden: zo ben jij niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld stroomstoringen van het net.

Thuisaccu kopen: wat kost het

Besparen op zonne-energie

Wil je thuisaccu kopen? Een thuisaccu is helaas (nu nog) een dure investering. Dit komt omdat de thuisaccu zich op een vrij nieuwe markt bevindt en er nog hoge investeringskosten en productiekosten zijn voor de aanbieders. Een thuisaccu is tussen de €2.500 en de €9.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk accu dat je neemt en wat de capaciteit is van de accu (hoeveel zonne-energie de accu kan opslaan). De levensduur van de accu is ongeveer 15 jaar.

Tip: vergelijk verschillende aanbieders van thuisaccu’s. Heb je een specifiek merk in gedachte met betrekking tot thuisaccu’s? Kijk dan of er reviews beschikbaar zijn over de accu’s. Verschillende prijs-vergelijkingssites bieden jou deze informatie. Dit kan je geld besparen!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Terugverdientijd thuisaccu

Naast het gegeven dat een accu een dure investering is, behaal je er in de loop van de tijd wél een voordeel mee. Zo ben je minder afhankelijk van stroom van het net, omdat je zelf een bepaalde hoeveelheid (duurzame) energie kan opslaan. Dit zal enorm schelen in je energiekosten.

Prijsdaling thuisaccu

Bovendien worden de energietarieven, van de leveranciers van stroom van het net, alleen maar duurder! Zoals hierboven genoemd, geldt in Nederland nu nog een salderingsregeling waarbij het teveel aan opgewekte zonne-energie door jouw zonnepanelen wordt verrekend met stroom van het net. Wanneer deze regeling wordt afgeschaft is het helemaal gunstig als jij dan een thuisaccu hebt. Ook zal de prijs van thuisaccu’s op den duur dalen, doordat er meer aanbieders komen op de markt en dus meer concurrentie, en omdat de grote ontwikkelingsuitgaven dan al zijn gedaan. De gemiddelde terugverdientijd van een accu ligt op dit moment rond de 16 jaar. Let er wel op dat dit heel erg afhankelijk is van de accu. Zo heb je ook accu’s die bijvoorbeeld de 20 jaar halen, maar ook accu’s die de 15 jaar niet eens halen.

Wat zijn de voordelen van thuisaccu’s?

accu voor zonnepanelen

Onafhankelijk energie opwekken en opslaan

Het grootste voordeel van een thuisaccu is dat je voor een groot deel zelfstandig bent in je stroomvoorziening. Hierdoor ben je dus ook niet afhankelijk van eventuele stroomstoringen. Door middel van een thuisaccu wordt de overmatige opgewerkte stroom door middel van de zonnepanelen opgeslagen voor later gebruik.

Groene stroom

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld in de winterdagen te weinig stroom van de zonnepanelen hebt. Dan schakelt de thuisaccu automatisch over naar stroom van het net. Zo zit je nooit met te weinig stroom. Ook is een heel groot voordeel dat de meeste stroom die jij gebruikt groene stroom is. Zo is deze stroom duurzaam opgewekt en goed voor het milieu. Daglicht is immers gratis!

Wat zijn de nadelen van thuisaccu’s?

Het grootste nadeel aan de thuisaccu zijn de kosten. Omdat de thuisaccu nog een relatief nieuw product is, zijn de product- en ontwikkelingskosten nog vrij hoog. Dit zie je terug in de prijs.

Levensduur thuisaccu

De gemiddelde levensduur van een accu is 15 jaar, terwijl de gemiddelde terugverdientijd van een accu 16 jaar is. Puur op basis van de kosten haal je dus geen winst (in het algemeen, zo is de levensduur van de accu heel afhankelijk van de soort accu die je neemt). Het nemen van een accu moet je dus niet doen om er een winst uit halen in de vorm van geld. Later wanneer de salderingsregeling niet meer geldt in Nederland, kan dit een ander verhaal worden. Bovendien zal in de toekomst de prijs van thuisaccu’s waarschijnlijk dalen, omdat het product dan verder is ontwikkeld en er meer aanbieders op de markt zijn.

Andere toepassingen van je thuisaccu

Tip: je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de accu niet voor je huis te gebruiken, maar om een kleinere voorziening te voorzien van stroom. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuisje of een boot. Voor deze kleinere voorziening is de thuisaccu vaak genoeg, waardoor je in dit geval helemaal onafhankelijk kan zijn van stroom van het net.

Je eigen groene stroom gebruiken

zonnepanelen thuisaccu

Kortom: met een thuisaccu ben je duurzaam bezig. Zonne-energie, opgewerkt door zonnepanelen, wordt opgeslagen in de accu indien jij deze energie niet gebruikt. Zo kan jij op een later moment, wanneer je meer energie nodig hebt, éérst gebruik maken van de groene energie die is opgeslagen in de accu en daarna pas gebruik maken van stroom van het net. Het nadeel is wel dat een thuisaccu een vrij nieuw product is. Hierdoor zijn de kosten nog relatief hoog. Een hoge winst in de vorm van geld zal je dus niet snel behalen. Wél ben je met de thuisaccu duurzaam bezig en dat is misschien nog wel veel belangrijker, want we weten allemaal “there is no planet B”.

Besparen op zonne-energie? Vergelijk offertes

Door offertes te vergelijken zie je snel welke specialist voor jou de juiste is! En dat kan helemaal gratis.