Thuisaccu met zonnepanelen: hoe werkt het?

“Je huis even opladen”. Dat kan! Met een thuisaccu wordt de stroom die door middel van de zonnepanelen ontstaat opgeslagen (indien jij de stroom niet gebruikt). Zo gaat de opgewerkte stroom door middel van de zonnepanelen niet naar het net, maar bewaar jij zelf deze stroom voor later gebruik. Bovendien ben je met een thuisaccu duurzaam bezig: de meeste stroom die jij verbruikt is groene stroom! Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu kan je zien als een grote oplaadbare batterij. De accu bestaat uit Lithium-Ion-batterijen. Deze batterijen wordt met zonne-energie opgeladen, deze energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. In de zomermaanden kan het dus zijn dat je helemaal geen gebruik meer hoeft te maken van stroom van het net, omdat de accu voortdurend wordt opgeladen door de zonne-energie (en deze energie dus voor later gebruik kan opslaan)!

In de wintermaanden kan jij de accu ook goed gebruiken: wanneer de accu leeg is, wordt er automatisch overgeschakeld naar het net. Hierdoor zit je nooit zonder stroom wanneer er te weinig zonne-energie is opgeslagen in de accu. Het gebruik van een accu zorgt er voor dat je éérst de duurzame groene energie verbruikt en dan pas de energie van het net gebruikt.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Een thuisaccu met zonnepanelen?

zonne-energie met zonnepanelen

Zoals hierboven genoemd wordt een thuisaccu dus opgeladen met zonne-energie! Heb je dus zonnepanelen? Dan is een thuisaccu zonnepanelen heel interessant voor jou. Zonnepanelen staan altijd ‘aan’ ook in de tijden waarin jij weinig tot geen stroom verbruikt (wanneer je bijvoorbeeld slaapt of wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent). Dan kan deze zonne-energie worden opgeslagen in de accu.

In Nederland bestaat de zogenaamde ‘salderingsregeling’. Dit houdt in dat de opgewekte stroom die jij niet gebruikt (en die dus over is) wordt teruggezonden naar het net. Dit wordt verrekend met de momenten waarin jij juist extra stroom nodig hebt van het net, en dus niet voldoende hebt aan de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Dit gebeurt vaak in de wintermaanden.

Salderen na 2023

Door deze salderingsregeling kan het misschien zo zijn dat jij een thuisaccu nog niet zo interessant vind. Toch kan het altijd in de toekomst zijn dat deze salderingsregeling wordt afgeschaft. Ook is het natuurlijk fijn om voor een groot deel zelfstandig te zijn, vooral in de zomermaanden: zo ben jij niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld stroomstoringen van het net.

Thuisaccu kopen: wat kost het

Besparen op zonne-energie

Wil je thuisaccu kopen? Een thuisaccu is helaas (nu nog) een dure investering. Dit komt omdat de thuisaccu zich op een vrij nieuwe markt bevindt en er nog hoge investeringskosten en productiekosten zijn voor de aanbieders. Een thuisaccu is tussen de €2.500 en de €9.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk accu dat je neemt en wat de capaciteit is van de accu (hoeveel zonne-energie de accu kan opslaan). De levensduur van de accu is ongeveer 15 jaar.

Tip: vergelijk verschillende aanbieders van thuisaccu’s. Heb je een specifiek merk in gedachte met betrekking tot thuisaccu’s? Kijk dan of er reviews beschikbaar zijn over de accu’s. Verschillende prijs-vergelijkingssites bieden jou deze informatie. Dit kan je geld besparen!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Terugverdientijd thuisaccu

Naast het gegeven dat een accu een dure investering is, behaal je er in de loop van de tijd wél een voordeel mee. Zo ben je minder afhankelijk van stroom van het net, omdat je zelf een bepaalde hoeveelheid (duurzame) energie kan opslaan. Dit zal enorm schelen in je energiekosten.

Prijsdaling thuisaccu

Bovendien worden de energietarieven, van de leveranciers van stroom van het net, alleen maar duurder! Zoals hierboven genoemd, geldt in Nederland nu nog een salderingsregeling waarbij het teveel aan opgewekte zonne-energie door jouw zonnepanelen wordt verrekend met stroom van het net. Wanneer deze regeling wordt afgeschaft is het helemaal gunstig als jij dan een thuisaccu hebt. Ook zal de prijs van thuisaccu’s op den duur dalen, doordat er meer aanbieders komen op de markt en dus meer concurrentie, en omdat de grote ontwikkelingsuitgaven dan al zijn gedaan. De gemiddelde terugverdientijd van een accu ligt op dit moment rond de 16 jaar. Let er wel op dat dit heel erg afhankelijk is van de accu. Zo heb je ook accu’s die bijvoorbeeld de 20 jaar halen, maar ook accu’s die de 15 jaar niet eens halen.

Wat zijn de voordelen van thuisaccu’s?

accu voor zonnepanelen

Onafhankelijk energie opwekken en opslaan

Het grootste voordeel van een thuisaccu is dat je voor een groot deel zelfstandig bent in je stroomvoorziening. Hierdoor ben je dus ook niet afhankelijk van eventuele stroomstoringen. Door middel van een thuisaccu wordt de overmatige opgewerkte stroom door middel van de zonnepanelen opgeslagen voor later gebruik.

Groene stroom

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld in de winterdagen te weinig stroom van de zonnepanelen hebt. Dan schakelt de thuisaccu automatisch over naar stroom van het net. Zo zit je nooit met te weinig stroom. Ook is een heel groot voordeel dat de meeste stroom die jij gebruikt groene stroom is. Zo is deze stroom duurzaam opgewekt en goed voor het milieu. Daglicht is immers gratis!

Wat zijn de nadelen van thuisaccu’s?

Het grootste nadeel aan de thuisaccu zijn de kosten. Omdat de thuisaccu nog een relatief nieuw product is, zijn de product- en ontwikkelingskosten nog vrij hoog. Dit zie je terug in de prijs.

Levensduur thuisaccu

De gemiddelde levensduur van een accu is 15 jaar, terwijl de gemiddelde terugverdientijd van een accu 16 jaar is. Puur op basis van de kosten haal je dus geen winst (in het algemeen, zo is de levensduur van de accu heel afhankelijk van de soort accu die je neemt). Het nemen van een accu moet je dus niet doen om er een winst uit halen in de vorm van geld. Later wanneer de salderingsregeling niet meer geldt in Nederland, kan dit een ander verhaal worden. Bovendien zal in de toekomst de prijs van thuisaccu’s waarschijnlijk dalen, omdat het product dan verder is ontwikkeld en er meer aanbieders op de markt zijn.

Andere toepassingen van je thuisaccu

Tip: je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de accu niet voor je huis te gebruiken, maar om een kleinere voorziening te voorzien van stroom. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuisje of een boot. Voor deze kleinere voorziening is de thuisaccu vaak genoeg, waardoor je in dit geval helemaal onafhankelijk kan zijn van stroom van het net.

Je eigen groene stroom gebruiken

zonnepanelen thuisaccu

Kortom: met een thuisaccu ben je duurzaam bezig. Zonne-energie, opgewerkt door zonnepanelen, wordt opgeslagen in de accu indien jij deze energie niet gebruikt. Zo kan jij op een later moment, wanneer je meer energie nodig hebt, éérst gebruik maken van de groene energie die is opgeslagen in de accu en daarna pas gebruik maken van stroom van het net. Het nadeel is wel dat een thuisaccu een vrij nieuw product is. Hierdoor zijn de kosten nog relatief hoog. Een hoge winst in de vorm van geld zal je dus niet snel behalen. Wél ben je met de thuisaccu duurzaam bezig en dat is misschien nog wel veel belangrijker, want we weten allemaal “there is no planet B”.

Thuisaccu voor je zonnepanelen installeren

Huishoudens verbruiken op een dag doorgaans pas ’s avonds of ’s ochtends de meeste stroom. Als je zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd, zul je vast wel eens hebben meegemaakt dat de panelen op warme, zonnige dagen meer energie opwekken dan je op het moment nodig hebt. Met een thuisaccu kun je het overschot aan energie opslaan zodat je op een later tijdstip jouw huishouden van stroom kunt voorzien. Afhankelijk van de capaciteit soms zelfs wel dagenlang! Kan een thuisaccu je ook onafhankelijk maken van jouw energieleverancier? En kun je een thuisaccu zelf maken? Hieronder beantwoorden we deze vragen.

Kan ik met een thuisaccu volledig onafhankelijk worden?

In Nederland is vooralsnog de salderingsregeling van kracht. Deze regeling maakt het mogelijk dat de zonne-energie die je ’s middags teveel opwekt, ’s avonds alsnog verrekend kan worden. De salderingsregeling werkt dus als een soort thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd. Tussen 2023 en 2031 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Wil je nu graag onafhankelijk(er) worden van het energienet? Of wil je alvast voorbereid zijn voor wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft? Dan biedt een thuisbatterij verschillende voordelen:

  • Opslaan van zonne-energie voor later verbruik
  • Als opslag van noodstroom
  • Een lagere energierekening

Afhankelijk van je energieleverancier

Daarnaast zorgt een thuisbatterij ervoor dat je deels onafhankelijk bent van jouw energieleverancier. De precieze onafhankelijkheid hangt af van de capaciteit van de accu. Volledige onafhankelijkheid door middel van een thuisaccu is vandaag de dag nog niet mogelijk. Dit komt door de wintermaanden en het feit dat Nederland nu eenmaal veel bewolkte en regenachtige dagen in het jaar kent. De accu kan zich tussen november en februari op die manier niet helemaal vullen met zonne-energie om jouw huishouden maandenlang van dezelfde hoeveelheid stroom te voorzien. Op het gebied van duurzame energie zijn wel allerlei innovaties gaande. Zo zou het steeds makkelijker moeten worden om een accu bij te laden via een elektrische auto. Tot die tijd kun je met een thuisbatterij wel tot 80% onafhankelijk zijn van het energienet. Zoals het ernaar uit ziet zal dit in de toekomst alleen nog maar meer gaan worden!

Kan je een thuisaccu zelf maken?

Een thuisaccu kun je laten installeren door een erkende installateur of er zelf één maken en plaatsen, hierover later in dit artikel meer. De installatiekosten liggen doorgaans tussen de € 1.000 en € 1.500. Momenteel is een accu nog vrij duur; de gemiddelde thuisbatterij kost, inclusief installatie, zo een € 8.000. Het merk van de accu speelt een grote rol, zo zijn er modellen van pioniersmerk Tesla op de markt die alleen al € 10.000 kosten! De aanschaf van een thuisbatterij is dan ook vooral aan te raden als je veel waarde hecht aan onafhankelijkheid van het energienet. Accu’s zijn er in verschillende vormen, maten en capaciteiten. Welke batterij voor jouw huishouden het meest geschikt is, hangt af van:

  • Zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen op je dak? Dan is een thuisbatterij niet goedkoper dan stroom rechtstreeks van het energienet. Zorg er dus voor dat je jouw huis eerst voorziet van duurzame energie.
  • Ruimte. Een accu kan behoorlijk groot zijn waardoor het apparaat veel ruimte nodig heeft. Daarnaast is een batterij zwaar en kan wel zo een 100 kg wegen. Omdat een thuisbatterij aan de muur dient te worden bevestigd, zul je hier rekening mee moeten te houden. Je kunt een thuisbatterij het beste in een koele ruimte plaatsen, bijvoorbeeld een garage. Er zijn ook accu’s op de markt die je buiten kunt plaatsen.

Je kunt thuisaccu’s dus gewoon kant-en-klaar kopen en laten installeren door een elektricien. Beschik je over kennis van elektrotechniek en wil je liever zelf een thuisbatterij maken die zonne-energie opslaat? Dan is dit ook mogelijk! Voor deze doe-het-zelf accu heb je allereerst 18650 lithium ion batterijen nodig. Deze accu’s worden onder meer gebruikt in laptops. Om een goedwerkende thuisbatterij te maken die bovendien genoeg capaciteit heeft, heb je enkele honderden, soms wel duizenden, van dit soort li-ion batterijen nodig. Heb je genoeg batterijen verzameld? Dan kun je ze in accuhouders of packs bundelen. Daarna voorzie je de packs van zogenoemde busbars, metalen stroken die elektriciteit geleiden. Om optimaal gebruik te kunnen maken van jouw eigen thuisbatterij heb je verder nog nodig:

  • Een bidirectionele omvormer. Dit is een extra omvormer die ervoor zorgt dat de batterij kan op- en ontladen.
  • Genoeg opslagcapaciteit. Accu’s hebben idealiter een opslagcapaciteit van 5 tot 6 kWh.
  • Een digitale meter. Deze meet het stroomverbruik van jouw huishouden en brengt de opbrengst in kaart.

Let op: het aan elkaar solderen van lithium ion batterijen kan brand veroorzaken als je dit niet op de juiste manier doet. Zorg ervoor dat je van tevoren genoeg kennis hierover opdoet. Daarnaast is het verstandig om deze thuisaccu voor zonnepanelen niet in huis op te hangen in verband met brandgevaar. Plaats de batterij het liefst ergens buitenshuis op een koele plek.

Besparen op zonne-energie? Vergelijk offertes

Door offertes te vergelijken zie je snel welke specialist voor jou de juiste is! En dat kan helemaal gratis.