Afmetingen zonnepanelen: wat kiezen?

Om de totale kostprijs van je toekomstige zonnepanelen installatie te kunnen inschatten, stel je jezelf best eerst een aantal vragen. Een belangrijk criterium zijn onder meer de afmetingen van de zonnepanelen. Zo ben je zeker van een optimaal rendement op korte en lange termijn.

In dit artikel vind je enkele richtlijnen die je helpen bij het kiezen van de juiste afmetingen voor je dak. Ben je op zoek naar prijzen? Vraag advies en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Afmetingen zonnepanelen: overzicht

Welke afmetingen voor je zonnepanelen kiezen?Je vindt zonnepanelen in een brede waaier van afmetingen. De meeste Belgen opteren voor een standaard afmeting zonnepaneel tussen 1,65 en 1 meter.

In onderstaande tabel vind je de meest voorkomende zonnepanelen afmetingen. Per leverancier kunnen op deze afmetingen nog kleine verschillen voorkomen.

Vermogen Afmeting zonnepaneel
Kleine afmeting 190 tot 250 Wattpiek 1,58 m x 0,81 m
Standaard afmeting 245 tot 270 Wattpiek 1,65 m x 1 m
Grote afmeting 270 tot 300 Wattpiek 2 m x 1 m

De groote van de zonnepanelen is uiteraard ook afhankelijk van de beschikbare dakoppervlakte, het type dak en de toestand waarin je dak verkeert. Hou daarom steeds rekening met de afmetingen en het gewicht van de zonnepanelen bij je keuze.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is je beschikbare dakoppervlakte?

Om de beschikbare oppervlakte op je dak te berekenen, hou je best rekening met een tweetal zaken. Weet wel dat je nooit het volledige dak kan bedekken met zonnepanelen. Er moet steeds voldoende ruimte voorzien worden tussen de dakrand en de zonnepanelen.

  1. Heb je een beschaduwd dak?
  2. Woon je in een zonnige regio?

Bijvoorbeeld: voor een gezin van 4 personen met gemiddeld jaarverbruik van 5.600 kWh zullen ongeveer 24 zonnepanelen nodig zijn. Wat neerkomt op een beschikbare oppervlakte van circa 40 m².

Wat is je energieverbruik?

De maten van de zonnepanelen en de beschikbare oppervlakte beïnvloeden de uiteindelijke opbrengst en rendement. Neem daarnaast je huidige energieverbruik in rekening.

Hoeveel verbruikt je gezin jaarlijks? Dat kom je heel éénvoudig te weten via je maandelijkse energiefacturen. Zo krijg je al een idee van het aantal zonnepanelen dat je idealiter koopt en laat installeren.

Je energieverbruik vooraf meten, is dus belangrijk om het rendement van je toekomstige zonnepanelen installatie te kunnen bepalen.

Afmetingen en voordelen zonnepanelen 400 Wp

Het gemiddelde formaat van zonnepanelen is zo’n 1,6 m². Naargelang de grootte van je panelen beschik je over meer of minder vermogen.

Dat vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Bij een groot zonnepaneel van circa 2 m² schommelt de Wattpiek tussen 270 tot 300. Bij een zonnepaneel van ongeveer 1,6 m² daalt het gemiddelde vermogen tot zo’n 245 à 270 Wattpiek. Een klein zonnepaneel van 1,25 m² beschikt over een vermogen van circa 190 à 210 Wattpiek.

Ondertussen vind je ook extra grote zonnepanelen op de markt, met een vermogen van 400 Wattpiek. Die bieden als voordeel dat ze verhoudingsgewijs veel goedkoper zijn. Bovendien blijft de energieopbrengst zelfs na vele jaren bijzonder hoog. Ter illustratie: na 15 jaar geniet je nog steeds zo’n 80 % energieopbrengst.

Afmetingen zonnepanelen 400 Wp: 1,5 x 2 m

Afmetingen zonnepanelen: klein of plat dak?

Zonnepanelen op klein of plat dak plaatsen

Klein dak

Beschik je over slechts een klein dakoppervlak? Dan kan je ook kleinere zonnepanelen kopen met een hoger rendement. Voor eenzelfde oppervlakte leveren die hoogrenderende panelen meer kilowatt dan standaard zonnepanelen. Hoewel ze duurder in aanschaf zijn, kan je zo nog steeds van de voordelen van zonnepanelen genieten.

Plat dak

Zonnepanelen op een plat dak bieden als voordeel dat je de hellingshoek en de oriëntatie van je panelen zelf kan bepalen. Let er wel op dat je ze niet te dicht bij elkaar plaatst. Op die manier vermijd je schaduw. Voorzie dus telkens genoeg ruimte tussen de panelen onderling en ten opzichte van de dakrand.

Legplan zonnepanelen

Met een vooraf opgesteld legplan wordt het eenvoudiger om je nieuwe zonnepanelen te plaatsen. Dit plan is meer dan een snelle schets. Het biedt een overzicht van de beschikbare dakoppervlakte en waar wat precies hoort te komen: van de panelen tot het montageframe en de bekabeling.

Daarnaast toont het hoe je de panelen het best plaatst. Naast de meest efficiënte verdeling over de beschikbare oppervlakte zegt het legplan ook wat de ideale oriëntatie is voor de panelen. Zo slaag je erin om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen.

Zijn er delen van je dak die de hele dag in de schaduw liggen? Dan loont het net niet om daar je zonnepanelen te plaatsen. De meest zonnige stukken daarentegen zijn uitstekend geschikt.

Je laat het legplan voor je zonnepanelen het best opstellen door een ervaren vakman. Hij stelt moeiteloos het meest doeltreffende plan voor je samen. Aarzel zeker niet om legplannen en offertes aan te vragen bij meerdere specialisten. Zo kan je beste keuze maken.

Een legplan en prijzen op maat? Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Voordat je start met het aanvragen van offertes voor je toekomstige zonnepanelen. Maak zelf een eerste voorzichtige inschatting maken. Stel je vragen zoals: wat zijn de afmetingen en het gewicht van zonnepanelen? Welke breedte zonnepaneel levert me het meest op? Wat zijn de afmetingen van de omvormer van zonnepanelen? Enzovoort.

Iemand die veel energie verbruikt, zal bijvoorbeeld inzetten op meer zonnepanelen. Dit in tegenstelling tot iemand die sober omspringt met z’n stroomverbruik. Bedenk je wel dat ze best niet te veel extra stroom opwekken die achteraf onbenut zou kunnen blijven.

Een gemiddeld huishouden van twee personen gebruikt op jaarbasis circa 3000 kWh. Dat komt neer op ongeveer 14 zonnepanelen. Daarvoor heb je 21 m² dakoppervlakte nodig. Het gemiddelde stroomverbruik van een vierpersoonshuishouden bedraagt circa 4.000 kWh. Om in deze situatie voldoende stroom op te wekken, heb je 18 zonnepanelen nodig. Wat neerkomt op een beschikbare dakoppervlakte van 27 m².

Afmetingen zonnepanelen: vraag advies en prijzen aan experts

Informeer je voorafgaand aan de installatie van je zonnepanelen uitgebreid over alle opties. Heb je bepaalde twijfels of vragen? Vraag gerust advies aan een expert. Door z’n kennis en ervaring weet hij perfect welk formaat zonnepanelen geschikt is voor jouw dak. Op die manier behaal je het beste rendement op korte en lange termijn.

Ontvang je graag prijzen op maat van jouw situatie? Ontvang tot 5 gratis offertes via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.