Legplan zonnepanelen: plan de ligging van je zonnepanelen

Duurzaam wonen is de laatste tijd enorm populair geworden. Hier horen ook zonnepanelen op het dak bij. Ben je van plan je eigen stroom op te wekken door zonnepanelen aan te schaffen? Dan loont het om van tevoren een legplan te maken. Een legplan voor zonnepanelen kun je laten maken door een erkende installateur. Zij doen dit dan door middel van het maken van een luchtfoto. Een legplan kun je echter ook zelf realiseren door gebruik te maken van een design sheet of een vel ruitjespapier. Op de sheet of het papier teken je eerst op schaal het dak van jouw huis. Door vervolgens de zonnepanelen te tekenen en op het dak te plaatsen, krijg je een beeld van hoe jouw dak er straks uit komt te zien en of het past. Bij het juist installeren van zonnepanelen komt namelijk nog best wat kijken. Je wilt immers het hoogst mogelijke rendement uit jouw panelen halen! Welke hellingsgraad moet worden gehanteerd? Hoe groot moeten de panelen zijn? En hoe zit het met schaduw en opstelling?

Waar let je op bij het leggen van zonnepanelen?

Door zonnepanelen op de juiste manier op jouw dak te leggen, kan jet het rendement positief beïnvloeden. Daarom wil je de plaatsing van zonnepanelen het liefst gelijk goed doen. Je kunt de panelen zelf installeren op jouw dak of dit door een erkend installateur laten doen. In allebei de gevallen is het raadzaam om van tevoren een legplan te (laten) maken. Bij het creëren van een legplan wordt onderscheid gemaakt tussen een legplan voor schuine daken en een legplan voor een plat dak; later in dit artikel lees je hier meer over. Waar let je nu precies op bij het leggen van zonnepanelen? De volgende punten zijn van belang:

  • De hellingsgraad van de panelen
  • De schaduwval op jouw dak
  • De afstand tussen de zonnepanelen (en de dakrand)
  • De richting en de plaatsing van de panelen

Hieronder vind je bij elk van deze punten een uitleg waar je bij het maken van een legplan voor zonnepanelen rekening mee dient te houden.

Hellingsgraad

legplan zonnepanelen

Zonnepanelen worden nooit ‘plat’ op het dak geïnstalleerd. De plaatsing gebeurt altijd in een bepaalde hellingsgraad. Uit hoeveel graden de hoek van de panelen precies bestaat, hangt af van het type en de grootte van het dak. Heb je een ruim of schuin dak? Dan klimt de hellingsgraad. Heb je een klein en plat dak? Dan kan de hellingsgraad dalen tot wel slechts 10 of 12 graden. De ideale hellingshoek is vastgelegd op 35 à 36 graden. Dit levert het hoogste rendement op. Let op: voor veel daken is gebleken dat deze hoek teveel schaduw produceert!

Schaduw

Het is raadzaam om zonnepanelen zo schaduwvrij mogelijk te plaatsen. Dat wil zeggen: voorkom dat de panelen op schaduwrijke plekken komen te liggen. In de schaduw hebben de panelen geen toegang tot het zonlicht waardoor ze geen stroom genereren. Hierdoor kun je behoorlijk wat rendement mislopen. Zonde! Schaduwen kunnen worden gevormd door een rij zonnepanelen, maar ook door objecten als een schoorsteen, omringende bomen of een dakkapel. De installateur plaatst zonnepanelen meestal één meter van het object vandaan. Dit heeft invloed op de hoeveelheid panelen die op je dak passen. Gelukkig kun je hier op tijd rekening mee houden als je zelf een zonnepanelen tekening maakt. Je ziet dus dat het vooraf bepalen van de ligging van de panelen je direct een hoop geld kan besparen.

Vraag gratis offertes aan

Afstand tussen de zonnepanelen

De afstand tussen de zonnepanelen op je dak is van een aantal factoren afhankelijk:

  • De hellingshoek
  • De maat van de zonnepanelen
  • De breedtegraad

Houd tijdens het maken van een legplan in je achterhoofd dat zonnepanelen nooit vlak langs de dakrand gelegd mogen worden. De voornaamste reden hiervan is dat de dakrand veel wind vangt. Sterke wind kan de panelen op jouw dak flink beschadigen en zelfs doen omwaaien. Stel een formule op waardoor je kunt uitrekenen hoeveel panelen er met het oog op de dakrand op jouw dak passen. De regel is voor platte daken dat je evenveel afstand laat als de panelen hoog zijn.

Oriëntatie van de zonnepanelen

zonnepanelen ligging

Tot slot speelt de richting en de plaatsing, oftewel de oriëntatie, van de zonnepanelen een belangrijke rol. Over het algemeen is het installeren van de zonnepanelen op het zuiden de meest rendabele optie. Dit komt omdat het zuiden de kant is waar de meeste zon is waardoor de panelen de meeste zonne-energie opwekken. Niet iedereen heeft een vrij stuk dak richting het zuiden. Dit ligt bijvoorbeeld aan hoe jouw huis staat. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen in plaats van horizontaal of verticaal, diagonaal te plaatsen. Een nadeel hiervan is dat er dan minder zonnepanelen op jouw dak passen. Door middel van een legplan kun je het resultaat van tevoren goed uittesten. Het is ook mogelijk om de zonnepanelen richting zuidwesten of zuidoosten te plaatsen. Zelfs een oost-west opstelling valt te overwegen. Hierbij vangen de panelen het zonlicht deels uit westelijke richting en deels uit oostelijke richting op.

Legplan plat dak

Een legplan voor zonnepanelen op een plat dak ziet er anders uit dan wanneer je een plan creëert voor een huis met een schuin dak. Je zult bij een plat dak met verschillende zaken rekening moeten houden. Zo worden de panelen op een plat dak niet aan een rails gemonteerd, maar door ballast gewicht in de onderconstructie op hun plek gehouden. Een plat dak biedt hierdoor een zee aan ruimte die optimaal benut kan worden. De afmetingen van zonnepanelen op een plat dak kunnen erg variëren. Door de ruimte die je hebt, is het mogelijk om zelf een set grote panelen te plaatsen.

Hellingsgraad op een plat dak

Een plat dak heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je de panelen vrijwel altijd in de ideale hellingshoek van 35 graden kunt plaatsen. Dit zorgt bij grote zonnepanelen voor veel schaduwval, maar als jouw platte dak over genoeg oppervlakte beschikt, zou je hier alsnog voldoende rendement uit kunnen halen. Is jouw platte dak klein? Dan kun je panelen prima in een flauwe hellingshoek plaatsen van 10 tot 13 graden. Je kunt er ook voor kiezen om wat meer kleinere zonnepanelen te leggen die minder schaduwval veroorzaken.

Oriëntatie op plat dak

Daarnaast is het op een plat dak vrijwel altijd mogelijk om panelen op het zuiden te plaatsen waardoor ze het meeste zonlicht opvangen. Een oriëntatie op het zuiden is gunstig en geeft 0 procent rendementsverlies. De afstand van zonnepanelen op een plat dak houdt verband met de schaduwval op het dak en de breedtegraad. De schaduwval kun je beperken door de panelen niet in de schaduw van bijvoorbeeld vlaggenstokken of bomen te plaatsen.

Afstand van de panelen

Ook dien je bij het maken van een legplan rekening te houden dat je de rijen zonnepanelen voldoende uit elkaar plaatst. Bij de ideale hellingshoek van 35 graden zal er zo een 300 centimeter tussen de rijen moeten komen te zitten. De precieze afstand is tevens afhankelijk van de breedtegraad van de plek waar je woont. Ook de afstand tot de dakrand moet in het plan worden meegenomen. Plaats op een plat dak de zonnepanelen altijd zo een 0,5 tot 1 meter van de dakrand af. Bedenk tijdens het maken een legplan voor zonnepanelen op een plat dak ook hoe je de bekabeling wilt hebben. Hoe minder kabels en verlengsnoeren er nodig zijn, hoe meer geld je bespaart.

⇒ Gratis offertes

Legplan schuin dak

Bij een legplan voor panelen op een schuin dak dien je er rekening mee te houden dat de zonnepanelen aan een rails op het dak worden gemonteerd. In tegenstelling tot een plat dak, zullen de panelen hier niet altijd mooi in de ideale hellingshoek van 35 graden kunnen worden geplaatst. De hellingsgraad hangt grotendeels af van de helling van het dak.

Schaduw op het dak

Je hebt hier veel minder last van schaduwvorming door de panelen zelf, waardoor de afstand tussen zonnepanelen op een schuin dak minder groot zal zijn. Dit is erg gunstig voor het rendement en je zult merken dat je hier het maximale uit zult halen.

Oriëntatie op hellend dak

Bij een schuin dak speelt vooral de plaatsing van de panelen een rol. Platte daken zijn flexibel en bieden vrijwel altijd de mogelijkheid om panelen richting het zuiden te plaatsen. Bij schuine daken ben je meer afhankelijk van de ligging van jouw huis. Je bent dus niet verzekerd van panelen op het zuiden en zult dus moeten overwegen of het in zo een geval tijdens het maken van een legplan rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen. Panelen met een ligging op het zuidoosten of zuidwesten hebben een rendementsverlies van 5%. Een oost-west opstelling brengt een verlies van 5 tot 10% met zich mee. Panelen die uitsluitend op het oosten of westen zijn georiënteerd, zijn zelfs 20% minder rendabel! Let bij een schuin dak ook goed op de dakrand. De zonnepanelen afstand van de dakrand op een schuin dak is ongeveer 30 tot 40 centimeter. Bij een schuin dak is het tevens zo dat je de panelen het beste wat verder van de dakrand kunt plaatsen. Daarnaast is het handig om tijdens het bedenken van het legplan alvast rekening te houden met de bekabeling. Ook hier geldt dat je minder kosten kwijt bent als je minder kabels en verlengsnoeren nodig hebt om de panelen op jouw meterkast aan te sluiten.

Offertes zonnepanelen vergelijken

Op zoek naar een betrouwbare zonnepaneleninstallateur? Je kan gratis en geheel vrijblijvend zonnepanelen aanvragen om zo tarieven van verschillende installateurs te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.