Opbrengst zonnepanelen: wat is de werkelijke opbrengst?

Met de opkomst van duurzame energie zijn zonnepanelen extreem populair geworden de afgelopen jaren. Zeker in combinatie met de subsidies die hiervoor gelden kan het erg interessant zijn om hier op over te stappen. Toch is er nog een hoop onbekend over zonnepanelen. Zeker wanneer je twijfelt over zonnepanelen kan alle informatie je overladen. Natuurlijk wil je op voorhand graag weten wat het gaat kosten, en wat het opbrengt. Wat is de opbrengst van zonnepanelen eigenlijk? Wij geven je graag antwoord op je vragen en nemen je mee in de wereld van de zonnepanelen.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per dag

Zonnepanelen laten installeren

De opbrengst die jouw huishouden kan maken is afhankelijk van een hoop factoren. De belangrijkste drie factoren die hier een rol in spelen zijn:

  • Aantal zonuren: Uiteraard werken zonnepanelen het beste als de zon schijnt. Ook bij bewolking kan een zonnepaneel echter energie opleveren. Dit is wel vele malen minder dan wanneer de zon schijnt. Het is dus belangrijk om je zonnepanelen zo te plaatsen dat ze het meeste aantal zonuren kunnen pakken.
  • Aantal zonnepanelen: Vanzelfsprekend is dat meer zonnepanelen meer energie betekent. Een dak dat vol ligt met panelen is echter ook weer te veel van het goede. In dergelijke gevallen zal de opbrengst vele malen hoger zijn dan het verbruik. Ook al krijg je voor dit overschot wel betaald, toch zal dit tegen een lager tarief. Om je zonnepanelen snel terug te verdienen is het dus slim om vooraf duidelijk te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt.
  • Kwaliteit installatie: Zeker bij kleinere daken is het slim om een installatie van goede kwaliteit te nemen. Deze panelen zullen vele malen meer energie genereren dan een goedkopere variant. Zo kun je met een klein dak er toch nog voor zorgen dat je voldoende energie opwerkt voor je eigen huishouden.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Schaduw op zonnepanelen

rendement zonnepanelenWe hebben in Nederland te maken met evenveel direct als indirect (diffuus) zonlicht. Dit indirecte zonlicht is bijvoorbeeld aanwezig op het moment als er bewolking hangt. Tijdens dit indirecte zonlicht is er praktisch geen schaduw en daarom kan de installatie hier geen last van hebben. Tijdens fel zonlicht is dit echter wel het geval. Hoge bomen, andere gebouwen en andere vormen van schaduw kunnen dan een negatieve invloed hebben op de opwekking van je energie. Het is dan ook van belang om hier goed rekening mee te houden, voordat je de panelen plaatst. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op een zonnige dag het aantal zonuren op een plek te meten. Hiermee verhoog je de opbrengst van zonnepanelen per jaar.

Opbrengst zonnepanelen: wat is het rendement?

Het rendement van een zonnepaneel is ook afhankelijk van verschillende factoren. Om je opbrengst van zonnepanelen te berekenen moet je rekening houden met de leeftijd. Op het moment dat jouw zonnepaneel de fabrieksband afrolt zal het ongeveer 25 à 30 jaar mee gaan. In hun eerste tien jaar levert een zonnepaneel het hoogste rendement op. Per jaar zal dit rendement met ongeveer 0,6 % achteruit gaan. Dit houdt in dat de installatie dus na 25 jaar nog steeds 85 % rendement op kan leveren. Na deze periode kan het echter zijn dat de installatie kapot gaat. Als dit het geval is moet er overwogen worden om de installatie te vervangen.

Zonnepanelen rendement

Om te berekenen welk rendement jouw installatie opwekt is het belangrijk om rekening te houden met het vermogen. Dit is te berekenen door het vermogen van één paneel maal het aantal panelen te doen. Dit is de maximale opbrengt van jouw installatie. Om het vervolgens voor een langere periode te berekenen kun je van dit maximale vermogen iedere keer de afschrijving van 0,6% halen. De werkelijke opbrengst van zonnepanelen is hiermee makkelijk te berekenen.

Opbrengst zonnepanelen en de plaatsing van de panelen

wat levert een zonnepaneel op

Waar het paneel geplaatst wordt is van cruciaal belang. De kleinste aanpassing in de plaatsing kan redelijke gevolgen hebben voor de totale opbrengst van je zonnepanelen.

  • Zonnepanelen die op het zuiden gericht staan zullen logischerwijs meer energie produceren dan panelen die op het noorden staan gericht. Een zonnepaneel levert logischerwijs meer energie op als het in de baan van direct zonlicht staat.
  • Om een hoger rendement te kunnen behalen is het tevens van belang om de hoek van het paneel goed af te stemmen. Te horizontale of verticale plaatsing zal tot gevolg hebben dat er minder direct zonlicht bij kan komen. Platte daken hebben hierbij een voordeel, aangezien hier de hellingshoek zelf bepaald kan worden. Andere daken zullen het voornamelijk moeten doen met de hoek waarop ze gebouwd zijn. Met een hellingshoek van 35 graden en een zuidelijke plaatsing heb je in Nederland de grootste kans op een maximale opbrengst van zonnepanelen.
  • Op het moment dat de panelen geplaatst zijn zullen ze overgeleverd zijn aan weersinvloeden. Dit betekent dat ze in weer en wind hun werk zullen moeten doen. Op termijn zal dit zorgen voor vervuiling van het paneel. Er wordt dan ook aangeraden om minimaal één keer per jaar, maar liever twee keer, de panelen te reinigen. Het voorjaar is hiervoor de beste tijd. Tijdens deze reinigingsbeurt kun je al het vuil wat op de panelen is gekomen verwijderen. De panelen zullen direct na het schoonmaken meer energie op kunnen leveren. De opbrengst van de zonnepanelen per maand van jouw huishouden gaat hiermee flink vooruit.

Kosten zonnepanelen

zonnepanelen opbrengst

Om de opbrengst van zonnepanelen te bereken, moet je eerst weten wat de kosten zijn. Daar waar een decennia geleden zonnepanelen als vrij duur bestempeld konden worden is dit tegenwoordig vele malen goedkoper. Door de winst aan populariteit is er meer en meer concurrentie op de markt gekomen. Dat heeft als voordeel dat de prijzen erg zijn gezakt.

👉 De aanschafprijs van een zonnepaneel zal goedkoper naarmate je er meer laat installeren.

Een installatie met 24 panelen zal naar verhouding goedkoper uitkomen dan eentje met 12 panelen. Dit heeft voornamelijk te maken met de installatie en het systeem wat buiten de panelen ook aangeschaft moet worden. Doordat de overheid zonnepanelen nog steeds wilt stimuleren onder de consument geldt er geen belasting op de aanschaf van deze panelen. Op een set van 2.000 euro krijg je dus al gauw ongeveer 350 euro terug, erg aantrekkelijk dus.

Er zal flink verschil zitten tussen de soorten panelen en leveranciers. Toch is er wel een richtprijs te geven die als gemiddelde genomen kan worden. Enkele voorbeelden van deze richtprijs zijn:

Aantal zonnepanelen gemiddelde prijs
Zes panelen €3.100 incl btw – €2.600 excl btw
Tien panelen €4.700 incl btw – €4.000 excl btw
Achttien panelen €7.600 incl btw – €6.400 excl btw

Terugleververgoeding

Het kan vaak voorkomen dat je meer energie met jouw zonnepanelen opwekt dan dat je gebruikt. De verschillende energiebedrijven hebben hier een oplossing voor bedacht. Alle energie die je opwekt gaat namelijk niet verloren. Daar waar vroeger je alleen maar energie kon afnemen is het tegenwoordig ook mogelijk om energie terug te leveren aan het netwerk. Dat gebeurt vrijwel automatisch en door het plaatsen van een tussenmeter kun je precies zien hoeveel energie jij hebt terug geleverd aan het netwerk. Alle energie die je zelf verbruikt door bijvoorbeeld het draaien van een was of het gebruik van een oven zal niet terug worden geleverd en kan worden gerekend als eigen verbruik.

Salderen van zonne-energie

Elke energieleverancier is daarom verplicht om de stroom die jij opwerkt aan te nemen. Deze stroom kan vervolgens weer gebruikt worden om te verrekenen met je jaarafrekening. Dit proces heet salderen en kan in veel gevallen uitkomst bieden om je maandbedrag verder te verlagen. Breng dan ook goed in kaart hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je terug levert aan het netwerk.

Wil je besparen op je zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Door kosteloos offertes te vergelijken vind je snel een specialist aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.