Terugleververgoeding zonnepanelen: overzicht per leverancier

Het is praktisch nooit zo dat je precies evenveel energie opwekt met je zonnepanelen dan als je in je huishouden verbruikt. Het zou dan erg zonde zijn om deze energie niet te gebruiken. De energieleveranciers hebben hier een goede oplossing voor bedacht. Simpel gezegd geef je jouw teveel aan energie weer terug aan het netwerk. Voor het teruggeven krijg jij dan weer een vergoeding, de zogenaamde terugleververgoeding. Zo heb je evenveel aan de opbrengst van je zonnepanelen. Klinkt erg simpel, maar toch komt er meer bij kijken. Ook kan het terugleveren per energiemaatschappij ook nog eens ontzettend veel verschillend. Wij leggen je hier graag meer over uit.

Wat is een terugleververgoeding?

Waar zonnepanelen plaatsen?

Je hebt na lang overwegen de beslissing gemaakt om zonnepanelen te nemen. Een slimme keuze. Nu kom je er alleen achter dat je te veel energie opwerkt! Zeker in de zomer blijkt dat jouw installatie goed bezig is en er veel energie wordt opgewekt. Je kan dus alle energie die jij verbruikt niet kwijt in je eigen huishouden. Deze energie wordt vervolgens via het bestaande netwerk teruggeleverd aan het netwerk. De vergoeding die je hier voor krijgt heet de teruglegvergoeding. De energiemaatschappij kan met jouw energie namelijk andere huishoudens weer voorzien van stroom.

Wanneer krijg je de terugleververgoeding?

Op het moment als je zelf niet voldoende stroom produceert zal de energiemaatschappij het benodigde gedeelte weer aan jou leveren. Op het moment dat het aan het einde van het jaar blijkt dat je meer energie hebt opgewekt dan dat je hebt verbruikt krijg je deze terugleververgoeding ook daadwerkelijk uitbetaald. Heb je meer verbruikt dan opgewekt, dan krijg je ondanks de teruglegvergoeding niets uitbetaald. Het geldt dus alleen wanneer je meer zonne-energie opwekt dan verbruikt.

Wil je prijzen vergelijken voor je zonnepanelen? Vraag gratis offertes aan en vind snel de juiste prijs.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wat betekent salderen?

zonne-energie met zonnepanelen

Het woord salderen heeft een belangrijke betekenis in het berekenen van je teruglevergoeding. Salderen houdt namelijk in dat de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt wordt verrekend met de stroom die je daadwerkelijk van de energie leverancier afneemt. Zoals eerder aangegeven komt het vaak voor dat je meer energie opwekt dan dat je nodig hebt. Deze geef je terug af aan de energieleverancier en daarvoor ontvang je een vergoeding. Als deze vergoeding is berekend wordt jouw verbruik bekeken en zal dit met elkaar verrekend worden.

Energie salderen

Het salderen met een enkele meter is anders dan met een dubbele of slimme meter.

  • Enkele meter: Bij een enkele meter wordt er niet opgenomen hoeveel stroom jij daadwerkelijk opwekt. Een enkele meter heeft bijna altijd de mogelijkheid om terug te lopen. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? De meter zal dan teruglopen en op deze manier de opgewekte stroom verrekenen.
  • Dubbele meter: Met een dubbele meter zal er per meter worden gesaldeerd. Zo zal er bij de dal meter als wel bij de normale meter per periode worden gesaldeerd. Het energieverbruik is namelijk altijd verschillend van het moment wanneer het wordt gebruikt en opgewekt.
  • Slimme meter: Een slimme meter zal er voor zorgen dat de opgewekte stroom apart wordt vastgelegd. Elk stukje energie dat jij dus opwekt zal worden geregistreerd. Pas bij het aanmaken van de jaarrekening zal dit met elkaar verrekend worden. Je zal op je jaarafrekening dan ook de totaal verbruikte energie minus de opgewekte energie terugvinden.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Overzicht terugleververgoeding per leverancier

Zoals aangegeven kan het per energiemaatschappij een hoop schelen wat je als terugleververgoeding krijgt. Het is niet zo dat ze hier helemaal hun eigen tarief aan mogen koppelen. Om deze regel in stand te houden zit de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hier bovenop. Zeker op moment dat een leverancier te weinig vergoeding biedt, zal de ACM ze hier op aanspreken. Het ACM heeft dan ook een document uitgebracht waarin ze duidelijk maken wat ze een redelijke vergoeding achten. Met in acht neming van dit document zijn de verschillende tarieven bepaald. De tarieven van de grotere energieleveranciers kun je hieronder vinden.

Tarieven terugleveren stroom:

Leverancier Tarief
Anode Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
BudgetEnergie Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
Delta Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
Engie Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
Energiedirect.nl Hanteert een bedrag van 0,06 euro/kWh (exclusief btw en energiebelasting)
Eneco Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw, opslag duurzame energie en opslag)
Essent Hanteert een bedrag van 0,07 euro/kWh (exclusief btw, opslag duurzame energie en opslag)
Green Choice Hanteert een bedrag van 0,08 euro/kWh (inclusief btw) voor de eerste 2.000 kWh. Na deze opbrengst wordt het leveringstarief zoals in het contract bepaald gehanteerd
Huismerk Energie Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw). voor de eerste 5.000 kWh. Na deze opbrengst wordt het leveringstarief vergoed minus 0,0075 euro/kWh
HVC Groep Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw, opslag duurzame energie en opslag)
Innova Energie Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
Main Energie Hanteert 0,0506 euro/kWh voor het normaal tarief en 0,0407 euro/kWh voor het daltarief. Bij het geval van een enkele meter is het bedrag bepaald op 0,0486 euro/kWh
Naked Energy Hanteert 0,05 euro/kWh voor het normaal tarief en 0,03 euro/kWh voor het daltarief. Bij het geval van een enkele meter is het bedrag bepaald op 0,045 euro/kWh
NLE Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw, opslag duurzame energie en opslag)
Vattenfall Hanteert een bedrag van 0,07 euro/kWh (exclusief btw) om nieuwe energie: Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
Oxxio Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw, opslag duurzame energie en opslag)
Powerpeers Hanteert een bedrag van 0,11 euro/kWh (exclusief btw)
Pure Energie Hanteert voor de eerste 1.500 kWh een bedrag van 0,1052 euro/kWh (exclusief btw)
Sepa Green Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw). Na 5.000 kWh, hierna wordt 75 procent van het leveringstarief in acht genomen.
United Consumers Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw)
Vrijopnaam Pakt de gemiddelde stroomprijs (inclusief btw)
Vandebron Hanteert een bedrag van 0,105 euro/kWh (inclusief btw)
Welkom Energie Hanteert een bedrag van 0,072 euro/kWh (exclusief btw)
Woon energie Hanteert het leveringstarief zoals in het contract bepaald (exclusief btw, opslag duurzame energie en opslag)

Terugleververgoeding en belastingen

btw terugvragen zonnepanelen

Ook bij de terugleververgoeding van zonnepanelen moet je rekening houden met de belastingdienst. Bij de afgenomen elektriciteit (netto) is belasting verschuldigd. Er hoeft dus alleen voor energiebelasting en voor de opslag van duurzame energie btw betaald te worden. Dit betreft dan alleen de energie die je netto hebt gebruikt. Dit houdt in dat de energie die je opwerkt met je zonnepanelen van het jaarlijkse totaalverbruik af kan halen. In het geval dat je mee energie opwekt dan dat je verbruikt ben je dus helemaal geen btw verschuldigd aan de Belastingdienst.

Hoe maak je kans op terugleververgoeding?

In principe maak je automatisch kans op de teruglegvergoeding. Zodra de installatie is geplaatst en alles is correct aangesloten zal dit allemaal automatisch worden verwerkt. Hoe het verwerkt wordt is, zoals eerder besproken, afhankelijk van de meter die je hebt. Bij de enkele en dubbele meter zullen de tarieven direct worden verwerkt, daar waar het bij een slimme meter achteraf wordt verwerkt. Met een slimme meter heb je dus meer inzicht in het door jouw opgewekte deel van de energie. Wil je hier meer inzicht over maar heb je een enkele of dubbele meter, laat dan een zelf een meter plaatsen die het verbruik bijhoudt.

Hoogste terugleververgoeding

terugleververgoeding zonnepanelen

Waar je de hoogste terugleververgoeding kan krijgen, kan erg variëren. Vaak is het een fluctuerend bedrag, dat bepaald wordt aan de hand van het leveringstarief. Op dit moment kan je bij Greenchoice, Pure Energie, Qurrent en Vandebron een zeer goede terugleververgoeding krijgen. Wanneer je echter op zoek gaat naar een nieuwe energieleverancier, kan je nog eens de terugleververgoeding vergelijken om het meest recente tarief te vinden.

Wil je nog meer besparen op je zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Door offertes te vergelijken vind je snel een goede specialist aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.