Terugverdientijd zonnepanelen: bereken je rendement

Het opwekken van energie door gebruik van zonnepanelen is helemaal van deze tijd. Tegenwoordig worden de zonnepanelen zo goed gemaakt, dat het zeker loont om te investeren in deze speciale panelen. Niet alleen help je de uitstoot van CO2 te verminderen, ook je energierekening wordt lager. Natuurlijk moet je eerst een flinke investering doen voordat je de effecten ervan proeft. Gelukkig loont de investering snel. Wist je dat je binnen 7 jaar je zonnepanelen al terugverdiend kan hebben? Wij hebben voor jou alle informatie over terugverdientijd van zonnepanelen op een rijtje gezet.

Terugverdientijd zonnepanelen: wat betekent het?

Zodra je besluit je te verdiepen in de aanschaf van zonnepanelen zie je overal het woord terugverdientijd. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt vaak gebruikt om aan te geven hoe voordelig een zonnepaneel op het dak nu werkelijk is. Het lastige aan het krijgen van concrete informatie over de zonnepanelen terugverdientijd, is dat het zo afhankelijk is van vele factoren. Zo weet een verkoper niet waar jij je panelen wilt plaatsen, hoeveel zonuren jij gemiddeld per jaar op je panelen krijgt en wat voor een energiekosten je nu hebt.

Wil je de terugverdientijd berekenen? Dan merk je dat het een som met veel variabele informatie is. Deze gegevens kun jij aanpassen aan de hand van de situatie bij jouw thuis. Zo kom je tot een beter idee van het rendement van een zonnepaneel.

Kosten om rekening mee te houden

Door het berekenen van de opbrengst van de zonnepanelen krijg je een duidelijk beeld van de baten. Deze opbrengsten vergelijk je vervolgens met de kosten. Denk hierbij aan de aanschaf van je panelen, maar ook bijvoorbeeld de aanschaf van een omvormer of thuisaccu. Daarnaast moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Het wordt geadviseerd om dit door professionals te doen. Dan weet je zeker dat alle opgewekte energie ook daadwerkelijk in het energieverbruik van je huis gaat. Het zou zonde zijn als de energie niet volledig opgenomen wordt door een aansluitingsfout.

Kortom je berekent de terugverdientijd van zonnepanelen om tot een overzicht te komen van de kosten en de opbrengsten. Zo weet je of de zonnepanelen voor jouw nuttig zijn en waar en bij wie je ze het beste kan aanschaffen.

Vergelijk offertes van specialisten om gemakkelijk de juiste prijs te vinden.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

De Nederlandse overheid gaat gebukt onder het klimaatverdrag, er moet in een relatief korte tijd veel af van de CO2 uitstoot, die wij met zijn allen in Nederland veroorzaken. Een manier om de uitstoot te verminderen is door de Nederlandse bevolking te stimuleren om zoveel mogelijk mee te helpen. Alle hulp wordt aangemoedigd en zelfs gestimuleerd. Zo is er namelijk voor de aanschaf van zonnepanelen een btw voordeel.

Interessant, maar wat helpt dat met de terugverdientijd? Erg veel! Door de totale aanschafprijs naar beneden te krijgen heb je sneller alle kosten terugverdiend.

Terugverdientijd berekenen

De overheid gebruikt graag een simpel voorbeeld van de aanschaf van 10 zonnepanelen.

👉 De panelen kosten je €4.700 en zorgen ervoor dat je €600 per jaar bespaart op je energierekening. Dat betekent volgens de overheid dat je de panelen in 8 jaar terugverdiend hebt.

8 jaar is natuurlijk snel, maar de overheid vindt dat je goede gedrag beloond mag worden met een btw teruggave. In deze berekening is dat €760 die je van je aanschafkosten mag halen. Waarna je dus €3940 overhoudt, die je in ongeveer 6 jaar terug kan verdienen.

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Kortom de btw helpt absoluut in het omlaag krijgen van de gemiddelde terugverdientijd. Nu is het voorbeeld van de overheid wat rooskleurig. Na hoeveel jaar heb je de zonnepanelen dan terugverdiend? Eerder ligt de gemiddelde terugverdientijd rond de 7 jaar. De subsidie van de overheid helpt hier absoluut bij, daarnaast kun je de zonnecollectoren terugverdientijd ook verlagen doordat je leverancier jou betaald voor de ongebruikte energie die teruggaat naar het net. Niet alle leveranciers betalen hiervoor evenveel. Het is dus zeker interessant je energieleverancier mee te nemen in je berekening.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Wat heeft invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen?

Besparen op zonne-energie

Goed we weten dat de overheid je 21% btw teruggeeft op de aanschaf van je zonnepanelen. Daarnaast wordt de terugverdientijd ook beïnvloed door jouw energieleverancier. Alle leveranciers moeten de zogenaamde salderingsregeling toepassen. Dat houdt in dat wanneer jij meer energie levert dan verbruikt, de leverancier jou moet betalen voor de geleverde energie. Dit bedrag ligt tussen 3 en 12 cent per kWh. Het loont dus zeker om te vergelijken bij welke energieleverancier je voordeliger uit bent. Ben je van plan om maar een klein aantal panelen te installeren? Dan is de kans op overblijvende energie kleiner. Denk je dat je regelmatig meer zonne-energie zal opwekken dan verbruiken? Zoek dan een energieleverancier die een mooie terugleververgoeding belooft.

Afbouw salderingsregeling

De overheid wilt graag dat iedereen overstapt op groene energie. Daarnaast willen ze ook de leveranciers ondersteunen, en daardoor is er sprake van een afbouw  van de salderingsregeling. Vanaf 2030 is het de bedoeling dat de regel afgeschaft wordt. Natuurlijk doen ze dat niet in een keer. Vanaf 2023 bouwen ze geleidelijk de regeling af. Waar je in 2021 en 2022 nog 100% betaald wordt, is het vanaf 2023 slechts 91% en vanaf 2025 zelfs al 73%.

Salderen vanaf 2023

Ieder jaar vanaf 2023 zal de salderingsregeling met zo’n 9% worden afgebouwd. Zal de terugverdientijd van zonnepanelen dan ook beïnvloed worden? De terugverdientijd van zonnecollectoren wordt dus beïnvloed door de overheid en de salderingsregeling, maar vergeet niet de kosten van zonnepanelen zelf, het piekvermogen van de panelen en de rendabiliteit van de locatie. Daarnaast heb je ook te maken met de kosten van de omvormer. Deze kosten variëren en beïnvloeden de totale terugverdientijd.

Zelfs zonder salderingsregeling zal je je zonnepanelen terugverdienen in ongeveer 7 jaar. Het blijft dus nog steeds een interessante investering.

Terugverdientijd omvormer

De omvormer zorgt ervoor dat de energie van de zonnepanelen opgenomen kan worden in het energienetwerk. Hij is onmisbaar om de waterkoker op je zonne-energie te kunnen laten werken. Helaas heeft de omvormer een minder lange levensduur dan de zonnepanelen zelf. Gemiddeld gaan deze tussen de 10 tot 15 jaar mee. Daarna zal je een nieuwe aan moeten schaffen, deze aanschaf zal je totale terugverdientijd daarmee verlengen.

👉De gemiddelde kosten van een omvormer liggen rond de €1.000,-.

Wanneer je een omvormer binnen de 25 jaar van de zonnepanelen moet vervangen komen er +/- 2 jaar aan terugverdientijd bij. Het kan dus interessant zijn om een onderhoudsregeling te hebben. Dan betaal je jaarlijks een bedrag, maar zijn de grote kosten voor de onderhouder.

Overzicht terugverdientijd in per jaar

Jaar Kosten Opbrengst Resultaat
1 €3852 € 610 € -3242
2 €0 € 1220 € -2632
3 €0 € 1830 € -2022
4 €0 € 2440 € -1412
5 €0 € 3050 € -802
6 €0 € 3660 € -192
7 €0 € 4270 € 418

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen: voorbeeld

Voor de berekening in het volgend voorbeeld hebben we de onderstaande informatie genomen:

Aantal zonnepanelen: 10

Kosten panelen: € 4.876

Subsidie: €1024

Vermogen panelen: 3.040 kWh

Stroomverbruik 4500 kWh

Stroomprijs: €0,066/kWh

Stroomopbrengst: 2692 kWh

Voor dit rekenvoorbeeld maken we gebruik van een gezinswoning met 4 bewoners. Het dak heeft een helling van 35 graden en is gericht op het zuiden. De 10 panelen kosten €3852,-. De besparing per jaar bedraagt € 610,-. Dit bereken je door:

👉 De opbrengst zonnepanelen vermenigvuldigd met het stroomtarief van energieleverancier =de besparing per jaar

De terugverdientijd bedraagt voor dit gezin 7 jaar, dit bereken je door:

👉De netto investering in zonnepanelen / besparing per jaar = terugverdientijd

Door het netto bedrag te gebruiken reken je met de prijs inclusief btw teruggave. Natuurlijk kun je de berekening uitbreiden met kosten zoals misgelopen rente en een aflopende salderingsregeling. Aangezien de rente nu voor de meeste banken op 1% staat en de salderingsregeling vooralsnog op 100%, maakt dit het onnodig ingewikkeld.

Wil je nog meer besparen op je zonnepanelen? Dat kan!

Vergelijk offertes en vind een specialist aan de juiste prijs. Door meerdere offertes aan te vragen kan je gemakkelijk prijzen vergelijken, en krijg je een kostenberekening.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.