Btw terugvragen zonnepanelen: hoe doe je dat?
Om de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijk te maken voor de consument is er een speciale regeling. De overheid en de belastingdienst hebben samen bepaald dat er geen btw over zonnepanelen en de installatie hiervan betaald hoeft te worden. Je kan dus de btw terugvragen en zo kan je je zonnepanelen sneller terug verdienen. Een erg aantrekkelijke regeling, aangezien je hiermee honderden euro’s kan besparen. Wij leggen je graag uit hoe deze btw teruggave behaald kan worden en welke regels hier aan vast zitten.
INHOUD
Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen
De btw terugvragen van zonnepanelen gaat helaas niet automatisch. De belastingdienst heeft namelijk geen inzicht over de producten die jij hebt gekocht dat jaar. Je moet dus zelf aangeven en aantonen dat je zonnepanelen hebt aangeschaft. Dat proces kan in vier stappen worden onderverdeeld.
Vraag gratis offertes aan voor de installatie en aankoop van je zonnepanelen en bespaar!
1: Het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ aanvragen
Op het moment dat je beslist om zonnepanelen te nemen ziet de overheid je in principe als een kleine onderneming. Met jouw onderneming wek je energie op die je zelf gebruikt en die je eventueel weer terug levert aan het energie netwerk. Je moet je dan ook als ondernemer inschrijven bij de belastingdienst om je btw terug te kunnen vragen. Dit doe je door het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ op te vragen. Met dit formulier zorg je er voor dat je gebruik kan maken van de KOR regeling.
2: Het formulier invullen
Zodra je het formulier binnen hebt kan je beginnen met het invullen. Het formulier bestaat uit meerdere vragen over jouw situatie en vraagt of je mee wilt doen aan de KOR regeling.
- Vraag 1: Hier worden jouw gegeven opgevraagd. Denk hierbij aan je persoonsgegevens en de gegevens van het adres waar de panelen zijn geplaatst.
- Vraag 2a: Bij deze vraag vul je het correspondentieadres in. Dit is het adres waar de btw verrekend moet worden, deze kan namelijk afwijken van de plek waar je de panelen hebt geïnstalleerd.
- Vraag 2b: Vergeet hier niet het kruisje te zetten dat bevestigd dat je mee wilt doen aan de KOR regeling.
- Vraag 3: Onderteken het geheel en stuur deze door naar de belastingdienst. Als je dit geheel hebt ingevoerd krijg je na ongeveer tien dagen de bevestiging van de belastingdienst dat je deze hebt ingevuld. Ook krijg je de login gegevens om de digitale aangifte te doen.
3: Juiste rekeningnummer doorgeven
Deze stap kan in principe ook voor het aanvragen van het formulier worden gedaan. Dat kan betekenen dat je de terugbetaling sneller binnen krijgt. Je gaat hierbij naar de site van de belastingdienst en wijzigt hier je rekening nummer naar het juiste nummer waar je de betaling op wilt verkrijgen.
4: BTW aangifte indienen
Als alles is ingevuld is het tijd om in te loggen in de digitale omgeving van de belastingdienst en hier de aangifte te doen. Het bedrag wat jij uiteindelijk terug kan krijgen hangt af van twee factoren. De aanschafwaarde van de installatie en de omzetbelasting (forfait) van de zonnepanelen. Om de btw teruggave van zonnepanelen te krijgen moeten hier enkele vragen worden ingevuld. We nemen deze vragen met je door.
Stappenplan per vraag
- Vraag 1a: Om deze vraag in te vullen moet je de omzetbelasting van jouw zonnepanelen weten. Voor elke 1000 Watt opwekvermogen in Wattpiek moet je 20 euro aan omzetbelasting betalen. Heb je 500 Watt dan betaal je 20 euro, bij 1500 betaal je 40, enzovoort.
- Vraag 2, 3, 4: Hier hoeft niks ingevuld te worden.
- Vraag 5a: Hier vul je nogmaals de omzetbelasting in.
- Vraag 5b: Bereken de btw die je hebt betaald over de installatie. Meestal staat deze ook los op de factuur beschreven. Als dit niet het geval is moet je 21% btw van de factuur af halen. Dit kan je doen door het totale bedrag te nemen en dit te delen door 1,21. Vervolgens neem je het aankoopbedrag en haal je hier het bedrag af wat je net hebt berekend. Dit verschil is de btw die jij voor de installatie hebt betaald.
- Vraag 5c: Vul het verschil hier in tussen de omzetbelasting en de betaalde btw.
- Vraag 5d: Bij deze vraag hoef je ook niets in te vullen.
- Vraag 5e: Hier vul je nogmaals het verschil tussen de omzetbelasting en de betaalde btw in.
Wanneer moet je de btw teruggave aanvragen?
De btw kun je pas aanvragen nadat de installatie is geplaatst. Op moment dat deze is geplaatst kun je beginnen met het aanvragen van de belasting teruggave. Als je alle voorgaande stappen hebt ingevuld krijg je binnen acht weken een brief van de Belastingdienst. Als in deze brief wordt bevestigd dat jij een bedrag terug krijgt zal het bedrag binnen een week na de dagtekening op jouw rekening staan.
Tips wanneer je btw teruggave wil aanvragen
Er zijn enkele handigheden die kunnen helpen bij de btw teruggave van zonnepanelen in 2021. Ben je bijvoorbeeld niet erg digitaal onderlegd en ken je niemand die jou hierbij kan helpen? Dan is het slim om dit aan te geven bij de belastingdienst. In plaats van een digitale aangifte is het dan mogelijk om deze op papier te krijgen. Hierbij moeten dezelfde vragen worden ingevuld voor de btw teruggave van zonnepanelen in 2021, enkel is dit op papier in plaats van digitaal. Lijkt het je allemaal teveel gedoe voor de btw teruggave van zonnepanelen? Er zijn een hoop partijen die je hierbij kunnen helpen. Houd er wel rekening mee dat deze partij ook een bedrag in rekening zal brengen voor de teruggave. Je weet dan wel zeker dat je het meeste haalt uit te teruggave en dat alles correct verloopt.
Hoe vaak moet je aangifte doen?
Een ondernemer moet elk kwartaal aangifte doen. Omdat je nu als ondernemer wordt gezien betekent het niet dat je nu ook elk kwartaal aangifte moet doen. Het doen van één keer aangifte is in de meeste gevallen al genoeg. Het kan zijn dat de Belastingdienst een tweede maal vraagt om aangifte te doen. Vul deze dan wel in. Doe je dat niet dan maak je kans op een boete van de Belastingdienst. De belastingdienst zal je hiervoor altijd een herinnering sturen.
Btw terugvragen zonnepanelen tweede keer
Stel, je hebt de btw van je zonnepanelen al teruggekregen. Wat moet je dan doen als je situatie verandert? Het kan namelijk gebeuren dat je sinds de laatste aanvraag nog extra zonnepanelen laat plaatsen, of misschien ben je een nieuwe zaak begonnen of werk je ineens als zzp’er.
Ik wil nog zonnepanelen extra plaatsen
Heb je je andere zonnepanelen in 2020 geplaatst en daar al btw voor teruggekregen? Dan zal je voor de komende 3 jaar geen btw meer kunnen terugkrijgen. Wanneer je je btw terugvraagt, geldt die teruggave namelijk voor 3 jaar. Indien je niet voor de KOR hebt gekozen bij de vorige aangifte, kan je gewoon wel weer btw terugvragen.
Ik begin als zzp’er of ik begin een eenmanszaak
Het hangt er van af wanneer je de vorige keer btw hebt teruggevraagd. Was dat in 2020? Dan kan je nu geen btw terugvragen voor nieuwe zonnepanelen. Was dat al in 2021? Dan kan je dit jaar zelf wel nog btw terugvragen via de incidentele btw-aangifte.
Particulier of kleine ondernemers regeling?
Ver uit het grootste deel dat zonnepanelen koopt maakt gebruik van deze KOR regeling. Het kan in sommige gevallen echter een goed idee zijn om deze niet aan te vragen. Op het moment dat je een KOR regeling aanvraagt betekent het dat je maar één keer aangifte hoeft te doen in plaats van elk jaar. Het aanvragen van een KOR regeling is niet slim op het moment als je van plan bent de aankomende drie jaar extra zonnepanelen aan te schaffen of je wilt een onderneming beginnen. Deze regeling heeft namelijk een looptijd van drie jaar na de aankoop van de zonnepanelen en gaat in na de aankoop. Als je na een jaar een eigen onderneming start houdt dat in dat je nog twee jaar geen belasting kan terugvragen. Drie jaar na het ingaan van deze regeling kun je deze pas beëindigen. Als je je niet inschrijft voor de KOR regeling zal de belastingdienst jou als een normale ondernemer zien. Dit houdt dan ook in dat je elk kwartaal aangifte moet doen over jouw btw uitgave. Je geeft dan aan hoeveel btw jij moet betalen over jouw stroomopbrengst.
Wil je nog besparen op je zonnepanelen? Vergelijk offertes!
Door offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, kan je gemakkelijk de prijzen vergelijken. Zo zie je snel wie voor jou de juiste prijs heeft! Dat kan helemaal gratis en volledig vrijblijvend.