Beste zonnepanelen 2021: hoe vind je ze?

De markt voor zonnepanelen is groot en groeit nog steeds. Het vergelijken van deze milieuvriendelijke energiebronnen kan veel werk zijn. We leggen je hier uit naar welke producteigenschappen je kunt kijken bij je zoektocht, en wat die zeggen over kwaliteit, opbrengst en levensduur van jouw nieuwe zonnepanelen. Zo vind je snel de beste zonnepanelen voor jouw gezin!

Hoe kies je de beste zonnepanelen 2021 voor jouw huis?

Welke panelen de beste resultaten zullen opleveren hangt van verschillende factoren af. Van de tier (klasse) van de panelen, van jouw soort woning, en van de Wattpiek (maximale opbrengst). Ook de verhouding tussen jouw stroombehoefte en het vermogen van de panelen bepaalt wat goede zonnepanelen voor jouw woning zijn.

Bedenk ook dat zonnepanelen steeds efficiënter worden. De beste zonnepanelen in 2021 zijn veel en veel beter dan de topmodellen van tien jaar geleden! Daardoor zijn zonnepanelen op dit moment zo voordelig dat bestaande subsidies voor de apparaten worden afgeschaft. Ze zijn domweg niet meer nodig – met de juiste zonnepanelen op je dak of in je tuin ben je volledig zelfvoorzienend wat elektriciteit betreft.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hoe vind je de beste zonnepanelen?

Zonnepanelen laten plaatsen

De beste zonnepanelen vind je door te kijken naar een flink aantal factoren. Die bespreken we één voor één hieronder. Het gaat onder andere om de ‘tier’, het vermogen, de garanties, de keurmerken, de temperatuurbestendigheid en het rendement dat je nodig hebt.

Zonnepanelen vergelijken

Eén manier om zonnepanelen met elkaar te vergelijken is door alle producteigenschappen naast elkaar te houden. Zoals je in de komende paragrafen zult lezen, is dat een flink karwei: er zijn namelijk veel factoren die een zonnepaneel beter of slechter maken dan een ander model.

Offertes vragen

Een snellere manier om de beste zonnepanelen te ontdekken is het aanvragen van offertes. Met deze vrijblijvende offertes zie je de kosten en de eigenschappen van elk zonnepaneel handig tegen elkaar uitgezet, waardoor de keuze eenvoudiger wordt. Je kan ook offertes aanvragen waarbij de installatie van de panelen inbegrepen is, wat vaak een goede beslissing is.

⇒ Vraag hier offertes aan

Tier systeem zonnepanelen

beste zonnepanelen

In Angelsaksische landen wordt de kwaliteit van een zonnepaneel beoordeeld aan de hand van een speciaal systeem. Dit systeem werkt met ‘tiers’ (klassen). Hoe lager de tier van een zonnepaneel is, hoe beter de kwaliteit – een tier 1 paneel is dus beter dan een tier 3 paneel. Deze aanduiding kan je ook op veel zonnepanelen zien die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Wat willen die tiers precies zeggen?

Tier 1 zonnepanelen

Zonnepanelen uit Tier 1 zijn topproducten. De fabrikanten ervan voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van fabricage, materiaalgebruik en betrouwbaarheid. De beste kwaliteit zonnepanelen die je kunt kopen zitten in deze klasse. Daar betaal je dan ook een passende prijs voor.

Tier 2 zonnepanelen

Deze zonnepanelen worden vooral gemaakt door producenten die veelbelovend lijken, maar nog niet lang zonnepanelen maken of nog aan alle kwaliteitseisen moeten voldoen. Tier 2 zonnepanelen kunnen uitstekende producten zijn, maar je loopt met deze aanschaf een iets hoger risico.

Tier 3 zonnepanelen

Als een zonnepaneel in Tier 3 zit, kan dat betekenen dat het product niet aan bepaalde strenge kwaliteitseisen voldoet. Daardoor kan je paneel een korte levensduur hebben of minder efficiënt zijn dat de apparaten uit betere tiers. Het gaat vaak om fabrikanten die niet zelf alle onderdelen van de panelen maken, maar die onderdelen van andere bedrijven gebruiken. Verreweg het grootste deel van de panelen op de Nederlandse markt zit in Tier 3.

Het zonnepanelen vermogen

De Wattpiek geeft aan wat het absolute maximum vermogen is dat een zonnepaneel aan stroom kan produceren. Dat is het vermogen onder perfecte omstandigheden, dus als het paneel op de juiste plek op het dak in de volle zon staat en goed is aangesloten op de omvormer en de meterkast. Een hoge Wattpiek is over het algemeen een goede keus – maar houd er rekening mee dat de beste zonnepanelen met een hoge Wattpiek relatief duur kunnen zijn.

De garantie op de zonnepanelen

beste zonnepanelen 2021

De beste zonnepanelen die nu verkrijgbaar zijn worden zonder moeite 25 jaar oud of nog ouder. Toch is het goed om te kijken naar een merk dat een uitstekende garantie biedt. Zonnepanelen kopen en leggen is namelijk duur, dus je wil zeker weten dat de aanschaf op termijn rendabel is. Zonnepanelen uit de lagere prijsklassen hebben vaak een lagere garantietermijn dan duurdere modellen.

Vaak zien we dat er verschillende soorten garanties op hetzelfde product gelden.

  • Er kan bijvoorbeeld sprake zijn een fabrieksgarantie, die je een vergoeding geeft in het geval van productiefouten. Bij deze garantie heb je vaak een vaste termijn, bijvoorbeeld 10 jaar.
  • De vermogensgarantie is een verzekering dat jouw panelen een bepaald vermogen produceren. Het vermogen van zonnepanelen, zeker die uit de goedkopere klassen, kan na verloop van de tijd langzaam minder worden. Vaak krijg je daarom garantie op een bepaald percentage van het maximale vermogen. In de eerste tien jaar na je aankoop geldt er dan een garantie van 90%, in de tien jaar daarna 75%, enzovoort.
  • Op de installatie van de panelen door een erkend installateur heb je weer een andere garantie. Onthoud dat je geen installatiegarantie hebt als je zelf de panelen op je dak monteert! Afgezien van de complexiteit van het installeren van de panelen is deze installatiegarantie een goede reden om de klus aan een vakman uit te besteden. Op onze pagina kan je snel vrijblijvende offertes aanvragen waarmee je zelf de beste en voordeligste installateur kunt vinden.

Houd er rekening mee dat de omvormer niet zo oud wordt als de panelen waarop hij is aangesloten. Een omvormer moet je meestal na 10 tot 15 jaar vervangen, en dit kost je eenmalig rond de €1.000. Lees verderop meer over het uitkiezen van de beste omvormer zonnepanelen.

De keurmerken voor zonnepanelen

Een ander belangrijk kenmerk van de beste zonnepanelen is dat ze alle wettelijke keurmerken dragen. Dit betekent dat ze grondig getest zijn door onafhankelijke organisaties, en dat ze met vlag en wimpel uit de verschillende tests zijn gekomen. De volgende keurmerken op het etiket of in de online productinformatie geven aan dat je met goede zonnepanelen te maken hebt.

  • ISO wil zeggen dat de panelen geproduceerd zijn door een fabrikant met strenge kwaliteitseisen voor het productieproces.
  • CE geeft aan dat de panelen voldoen aan de producteisen die de EU stelt wat veiligheid, milieuvriendelijkheid en gezondheid betreft.
  • TÜV is een garantie voor de kwaliteit en de veiligheid van de panelen.
  • Een IEC-certificaat geeft aan dat de veiligheid van de elektrische onderdelen van een paneel goed is gekeurd.

Het beste rendement voor jouw zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen jij idealiter nodig hebt hangt af van de hoeveelheid stroom die jouw gezin of bedrijf jaarlijks verbruikt. Deze hoeveelheid (in kWh gemeten) kan je opvragen bij jouw energieleverancier. Het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden ligt tussen de 2.500 en 5.000 kWh.

Als je zonnepanelen gaat uitkiezen, kan je zelf berekenen hoeveel je nodig hebt voor het perfecte rendement. Deel jouw energieverbruik door het vermogen van een bepaald model zonnepaneel. Dat aantal is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om volledig in je energiebehoefte te voorzien. Meer energie opwekken en doorverkopen is mogelijk – maar in de praktijk haal je het hoogste rendement uit je investering door zo nauwkeurig mogelijk je eigen energiebehoefte te dekken, en niet meer dan dat.

Zonnepanelen en temperatuurbestendigheid

Het zal je misschien verbazen, maar zonnepanelen ondervinden ook nadelen van méér zon. Dat heeft er mee te maken dat ze geproduceerd zijn om het best te werken bij de gemiddelde buitentemperatuur. Dat betekent dat de panelen in hartje zomer, als het warmer dan 25 graden is, vaak minder goed gaan werken en een lagere energieopbrengst krijgen.

Met het oog op de steeds hogere buitentemperaturen en langere zomers, is het de moeite waard om panelen te kopen die ook bij (zeer) hoge temperaturen goed werken. Dat zijn panelen waarbij de ‘terugloop’ van het vermogen gering is als de buitentemperatuur stijgt. De beste kwaliteit zonnepanelen hebben een terugloop van 0,5% van hun vermogen per graad Celsius.

⇒ Vrijblijvende offertes

Beste omvormer zonnepanelen

Niet alleen de kwaliteit van de panelen zelf bepaalt de waarde van je aankoop. De omvormer is het essentiële apparaat dat de panelen verbindt met je meterkast. Dit kastje zet de stroom van de panelen om in een voltage dat jouw meterkast aankan, zodat je je groene energie probleemloos in je huishouden of bedrijf kan gebruiken.

Zo’n omvormer verwerkt hoge spanningen en heeft een beperkte levensduur (zo’n 10 tot 15 jaar). Het is de moeite om ook kritisch naar de beste omvormer zonnepanelen te kijken. Het type, de aanschafprijs, de levensduur, maar vooral de efficiëntie van de omvormer zijn daarbij leidende kenmerken. Op onze website kan je een gids vinden voor het vergelijken van omvormers voor zonnepanelen.

Je nieuwe zonnepanelen laten monteren door een professional

De laatste overweging bij de aankoop van zonnepanelen is de keuze voor zelfmontage of voor professionele installatie. Er zijn goede argumenten om de installatie door een vakman te laten uitvoeren.

  • De installatie door een vakman is niet duur. Zelfs als het maar om een paar panelen gaat kost de installatie ongeveer een kwart van de aankoopprijs van de panelen. De installatiekosten gaan relatief achteruit als er méér panelen moeten worden gemonteerd.
  • De beste zonnepanelen van 2021 kosten een lieve duit, en het gaat om kwetsbare apparatuur. Elk paneel is 25 kilo zwaar en moet het dak op worden gehesen en daar juist worden vastgezet op speciale rails, die solide in je dak verankerd is. Zeker op schuine daken is dit een hachelijke onderneming, die bij een onjuiste aanpak tot dure schade of persoonlijk letsel kan leiden.
  • De aansluiting van de panelen op de omvormer is een ingewikkeld werkje, dat behoorlijk wat kennis van elektra vereist. Een installateur weet precies hoe hij de beste omvormer zonnepanelen aansluiting kan creëren. Daarmee garandeer je een goede stroomopbrengst, een lange levensduur van je omvormer en een waterdichte doorvoer van kabels door of langs je dak.

Offertes zonnepanelen

De beste zonnepanelen installateur vinden wordt eenvoudig als je verschillende offertes opvraagt. Gratis offertes van vakmannen in jouw omgeving geven je een eerlijke uiteenzetting van de werkzaamheden en de kosten. Dat maakt het makkelijk om snel de meest betaalbare en beste zonnepanelen installateur te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.