Welke meters zijn geschikt voor terugleveren?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen kijk je natuurlijk naar wat het jou gaat opleveren. Je laat de zonnepanelen installeren door vaklui en je zorgt dat je een geschikte energiemeter hebt. Je kan de energie van je panelen zelf gebruiken, maar de overbodige zonne-energie kan je terugleveren. Hiermee kan je dan wat extra geld terugverdienen. Daar heb je alleen wel de geschikte installateur en energiemeter voor nodig. Ben jij hier naar op zoek? Lees dan nog even dit artikel, wat jou helpt met het maken van de juiste keuze, en vraag een gratis offerte aan!

Welke meter is geschikt voor teruglevering?

Het is dus belangrijk om bij het aanschaffen van zonnepanelen te kijken naar wat de mogelijkheden zijn voor de terugleveringvergoeding. Bij het aanvragen van zonnepanelen moet je een energiemeter erbij nemen. Hiermee meet je de energie van je zonnepanelen en is het mogelijk om van de salderingsregeling te genieten. Kijk dus niet alleen naar het besparen op energie-uitgaven, maar kijk ook naar wat je eraan terug kunt verdienen. Daarvoor heb je alleen wel de juiste energiemeter nodig. Niet alle energiemeters kunnen namelijk de energie terugtellen. Dat wil zeggen dat ze niet kunnen uitrekenen wat je energiebesparing is. Oftewel, deze meters kunnen alleen meten wat je opwekt en niet hoeveel je overhoudt. Dan rest dus alleen nog de vraag: wat is nu de geschikte meter?

Energiemeter met terugleverregistratie

Een energiemeter met een terugleverregistratie is een meter die wel terugtelt, daar kun je mee in aanmerking komen voor de salderingsregeling en krijg je korting op je energiekosten of krijg je geld toegestuurd. Ideaal voor als je energie verbruik een keer laag is, maar je energieopwekking hoog is. We gaan nu kijken naar welke meters een terugleverregistratie hebben en welke je dus het best kunt laten installeren bij jouw zonnepanelen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Energiemeters geschikt voor teruglevering

energiemeter geschikt voor teruglevering

Nu we dus vast hebben gesteld wat de vereisten zijn voor het terugleveren van energie, is het tijd om te kijken naar welke meters daarvoor in aanmerking komen. Niet alle meters zullen namelijk geschikt zijn om energie terug te leveren. Nu hoeft dit ook niet per se, maar als je dan toch zonnepanelen aanschaft en een meter erbij moet nemen, kun je net zo goed gelijk eentje laten installeren die je ook nog eens geld kan besparen. Om deze reden hebben we hier overzichtelijk voor jou de meters opgesteld die in aanmerking komen voor de salderingsregeling.

Digitale meter met terugleverregistratie

Een meter die het mogelijk maakt om energie terug te leveren is de digitale meter met terugleverregistratie. Deze meter is vrij nieuw en dan ook vaak te vinden in veel nieuwbouwhuizen. De meter moet bij het installeren aangesloten worden bij een netbeheerder en vervolgens val je onder de salderingsregeling. Laat dit vooral doen door de juist vaklui die je hier bij ons kunt vinden. Deze professionals regelen dit voor jou en zorgen dat alles geruisloos verloopt.

Op deze meter kun je overigens gemakkelijk je energieopwekking en registratie teruglezen, doordat dit allemaal digitaal wordt bijgehouden.

Slimme meter

De slimme meter is de laatste tijd razend populair onder eigenaren van  zonnepanelen. Dit komt mede ook doordat de overheid mensen stimuleert om juist deze meter aan te schaffen bij de zonnepanelen. Met deze meter kun je ook weer terugleveren door het registratiesysteem. Daarnaast heeft deze meter vele voordelen die wie hier even kort uitlichten:

  1. Je stroomverbruik wordt dus geregistreerd en bijgehouden door deze slimme meter. Hiermee heb je inzagen op jouw energieverbruik en kun je makkelijk terugzien wanneer je teveel hebt gebruikt of juist hebt bespaart en kun je zo je energieverbruik aanpassen.
  2. Met de slimme meter kun je ook op afstand inzagen doen in je energieopwekking en kun je via een app het resultaat bijhouden.
  3. Ook is het met de slimme meter mogelijk om deze te koppelen aan een aflezer. Dit is apparaat dat precies jouw opwekking analyseert en zo bijvoorbeeld de voordeligste momenten uitkiest voor jou om de vaatwasser te laten draaien.
  4. Een slimme meter is ook flexibeler en handiger in de omgang met energiemetingen. Zo kan het netbeheer waar je bij bent aangesloten met de slimme meter makkelijk storing opsporen en ze zo sneller van de hand doen. Daarbij komt nog eens dat de mogelijke energiebronnen in de toekomst gaan veranderen en dat er minder regelmaat komt in de opwekking van zonne-energie. De slimme meter is ook voor deze toekomstige kwesties uiterst geschikt.

Deze twee meters, de digitale meter met terugleverregistratie en de slimme meter, zijn dus ideaal voor de meting van jouw energieopwekking. Daarnaast kun je met deze energiemeters ook energie terugleveren dankzij hun registratiesysteem en kom je dus in aanmerking voor de salderingsregeling. Als je nu geïnteresseerd bent in een van deze meters en je wilt hem laten installeren, dat kan! Bij ons kun je vrijblijvend een offerte aanvragen en kom je zo in contact met installateurs die graag voor jou en van deze twee meters op hangt. Benieuwd naar hoe of wat? Vraag dan hier je gratis offerte aan!

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan

Energiemeters die niet geschikt zijn

Net hebben we gekeken naar meters die uitermate geschikt zijn om aan te sluiten op je zonnepanelen. Natuurlijk zijn dat niet de enige meters die er bestaan en heb je nog veel meer soorten. Hier overlopen we de energiemeters die niet geschikt zijn voor teruglevering en kijken we naar wat ze mogelijk wel te bieden hebben en waarom ze niet voor de teruglevering in aanmerking komen.

Analoge meter

Om te beginnen pakken we de analoge meter er bij. Deze meter heb je met en zonder draaischijf. We gaan nu alleen even kijken naar de analoge meter zonder schijf. Ook deze is niet geschikt voor teruglevering van energie. Het is een vrij oud model van een energiemeter en is dan ook voorbijgestreefd door onder andere de slimme meter en de digitale meter. Deze zijn veel meer gemoderniseerde en maken het ook makkelijk om energie terug te leveren.

Bij de analoge meter is dat allemaal wat achterhaald en zul je dus veel minder makkelijk energie kunnen terugleveren. Dit komt ook vanwege het feit dat de meter terugloopt en je dus handmatig dan zal bij moeten houden hoeveel je teruglevert. Hier komt dus bij dat als je aan de salderingsregeling meedoet je waarschijnlijk niet het juiste bedrag gesaldeerd zult zien worden, omdat deze meter dat niet goed kan registreren.

Ferrarismeter of draaischijfmeter

We kijken nu naar de Ferrarismeter, ook wel een draaischijfmeter genoemd. Dit is een analoge energiemeter met een draaischijf. Je hebt hiervan ook weer twee verschillende vormen, waarbij de ene vorm een terugloopblokkering heeft en de ander weer niet. Nu vraag je je wellicht af: als een draaischijfmeter geen terugloopblokkering heeft, dan kan hij dan energie terugleveren?

Dat is weldegelijk mogelijk, alleen er zit een hele grote máár aan vast. Het systeem van deze meter loopt namelijk niet helemaal vlekkeloos. Zo kan de meter zonder terugloopblokkering niet precies registreren hoeveel energie je teruglevert en kun je het zelf niet inzien. Daarnaast kun je ook niet in aanmerking komen voor de salderingsregeling en heb je dus, naast het feit dat je niks weet van de teruglevering, ook te maken met het niet kunnen salderen.

Met de draaischijfmeter met terugloopblokkering is het wel duidelijk dat deze meter geen energie kan terugleveren. Vanwege deze reden valt deze energiemeter sowieso al buiten de boot en kun je voor teruglevering beter een ander model uitkiezen.

Digitale meter zonder draaischijf

Net hadden we de digitale meter met terugleverregistratie, deze meter heeft dat dus niet, maar voor de rest beschikt het over dezelfde functies. Het is eigenlijk de vernieuwde versie van de analoge meter waarbij je niet de getallen van een telraam hoeft op te lezen, maar gewoon digitale cijfers op je scherm ziet.

Deze meter registreert dan wel weer beter je energieopwekking, maar heeft geen terugleveroptie. Het kan namelijk niet de energie achteruit tellen en is het dus ook niet mogelijk om je energie terug te sturen naar je netbeheerder en dus in te genieten van de saldering. De digitaler meter verschilt met de slimme meter alleen op wat kleine puntjes zoals bijvoorbeeld het energie op afstand kunt aflezen bij de slimme meter.

Welke meter kies ik best voor teruglevering?

Wil je dus een digitale meter waarbij ook je overige energie gesaldeerd wordt? Dan adviseren wij je om de digitale meter met terugleverregistratie aan te schaffen. Hiermee heb je precies dezelfde functies en kun je ook energie terugleveren. Als je ook je energie op afstand wilt kunnen bijhouden, dan is de slimme meter de betere optie.

Salderingsregeling

Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling moet je sowieso beschikken over een meter die terug kan leveren. Daarnaast is het handig om een meter te kiezen die goed bijhoudt wat je precies opwekt en teruglevert. Op deze manier voorkom je dat je te veel stroom teruglevert en/of te weinig saldering ontvangt.

Uit onderzoek en in dit artikel is gebleken dat de digitale meter met terugleverregistratie en de slimme meter de beste opties zijn voor de salderingsregeling. Ook stellen we vast dat andere meters dit ook wel kunnen, maar minder nauwkeurig zijn in de registratie. We raden je dan ook aan om goed te kijken naar wat jij wilt en dit te overleggen met je installateur. Vaak is veel mogelijk, maar in goed overleg kom je tot betere conclusies over eventuele meters.

Offertes zonnepanelen

Ben je van plan zonnepanelen te laten plaatsen en ben je nog op zoek naar de juiste installateur van je energiemeter of de panelen zelf? Dan kun je bij ons een gratis offerte aanvragen, vervolgens ontvang jij snel een reactie, kun je het aanbod vergelijken en vind je zo de beste installateur voor je zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.