Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Duurzaam wonen, het is tegenwoordig niet meer weg te denken. In veel wijken zijn steeds meer daken van huizen versierd met glanzende zonnepanelen die op een duurzame manier stroom opwekken. Overweeg jij ook om via zonne-energie je huishouden van stroom te voorzien? Dan vraag je je wellicht af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt! Lees dan zeker verder, want we beantwoorden je vraag hieronder.

Aantal zonnepanelen berekenen

Als je rondloopt met de vraag: hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn dak plaatsen? Is het goed om te weten dat je dit handig zelf kunt berekenen. Die berekening gebeurt door het zorgvuldig in kaart brengen van de volgende factoren:

  • Het jaarlijkse stroomverbruik binnen jouw huishouden. Sommige mensen gebruiken jaarlijks veel stroom, anderen gebruiken een stuk minder. Het precieze stroomverbruik hangt af van verschillende factoren, waaronder: wel/niet elektrisch koken, wel/niet elektrisch rijden en wel/niet elektrisch verwarmen.
  • De opbrengt die jouw type dak je kan leveren in kWh/per jaar. Hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen is afhankelijk van diverse omstandigheden. Zo bestaat er een verschil tussen hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen en hoeveel op een schuin dak. Later in dit artikel lees je hier meer informatie over.
  • Het piekvermogen in kWp (Kilowatt Piek). De stroom die zonnepanelen via de zonnecellen opwekken, wordt uitgedrukt in kWp. Het aantal Wp (dat is het aantal kWp keer duizend) per jaar moet samen met het jaarlijkse stroomverbruik (kWh) worden meegenomen in de berekening.
  • Het aantal zonnepanelen dat genoeg kWp opwekt. Om jouw huis van duurzame stroom te voorzien, moet het maximale piekvermogen van jouw zonnepanelen op zijn minst het aantal kWp produceren dat jij nodig hebt.

Aantal zonnepanelen: formule

De formule waarmee je gemakkelijk kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, ziet er ongeveer als volgt uit:

👉 Jaarlijks stroomverbruik x 1,1 = uitkomst / Wp

Een berekening met gemiddelde waarden zal er zo uit komen te zien:

3500 x 1,1 = 3850 / 300 = 12,9

Bij een berekening van hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh? valt het antwoord dus te herleiden naar 13 panelen.

Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

hoeveel zonnepanelen nodig

Na het aantal benodigde zonnepanelen berekenen is het belangrijk om daadwerkelijk te gaan kijken hoeveel zonnepanelen er op het dak van jouw huis passen. Dit gebeurt meestal door een legplan te maken. Dit legplan kun je zelf creëren door een vel ruitjes papier te gebruiken of een design sheet in te vullen. Laat je de zonnepanelen door een erkende installateur plaatsen? Dan kunnen zij een legplan voor jou maken. Vaak doen ze dit door middel van een luchtfoto. Het aantal zonnepanelen op jouw dak is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Hellingshoek van de zonnepanelen
  • Hoeveel schaduw er is op jouw dak
  • Afstand tussen de zonnepanelen
  • Afstand tot de dakrand
  • De ligging en de plaatsing van de zonnepanelen

Al deze bovenstaande zaken zijn van belang bij ieder type dak. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op een plat dak verschilt van het aantal zonnepanelen op een schuin dak. Dit komt omdat de type daken allebei hun eigen voor- en nadelen hebben.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen zijn gemiddeld 1 meter breed en 1,65 meter lang. Platte daken bieden meestal veel ruimte om zonnepanelen te installeren. De zonnepanelen worden in een flauwe hellingshoek van 10 tot 12 graden geplaatst waardoor er aardig wat ruimte tussen de panelen ontstaat. Ondanks de ruimte zal je door deze afstand vaak dus moeten inboeten op het aantal zonnepanelen. Hier staat hier tegenover dat een plat dak ideaal is voor grote zonnepanelen die een hoge kWp genereren. Dit is gunstig voor het rendement; waarover later in dit artikel meer informatie.

Zonnepanelen dienen niet op schaduwrijke plekken op het dak te worden gelegd. Inventariseer waar de schaduwen op jouw dak vallen en plaats zonnepanelen niet in de buurt van schoorstenen, vlaggenstokken en bomen. Omdat de panelen in een flauwe hellingshoek liggen, dienen ze geen schaduw op de andere rij te werpen. Op een plat dak moeten zonnepanelen zo een 0,5 tot 1 meter van de dakrand te worden geplaatst. Dit voorkomt beschadigingen aan de panelen door sterke wind. Een groot voordeel van een plat dak is bovendien dat zonnepanelen vrijwel altijd op het zuiden kunnen worden gelegd. Hier is de meeste zon waardoor je 0% rendementsverlies zult hebben.

Schuin dak

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Bij schuine daken is rendementsverlies helaas niet altijd te voorkomen. Dit komt omdat het bij een schuin dak enkel mogelijk is om zonnepanelen op het gunstige zuiden te plaatsen als het huis de juiste richting op staat. Bij de plaatsing van zonnepanelen op andere richtingen kun je een verlies van 5 tot 20% riskeren. Dat wil je niet en het is dan de vraag of zonnepanelen afdoende zijn. Een gunstig verschil ten opzichte van een plat dak, is dat een schuin dak de mogelijkheid biedt op panelen te monteren in een voordelige hoek van 35 graden. Dit bespaart ruimte, waardoor er meer zonnepanelen op het dak passen. Qua schaduw en afstand tot de dakrand komen de twee type daken met elkaar overeen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen: formule

Om rendementsverlies te voorkomen, is het handig om de opbrengst van jouw zonnepanelen in kaart te brengen aan de hand van een formule. Bereken zonnepanelen altijd aan de hand van het eigen stroomverbruik per jaar en het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek (Wp).

Opbrengst zonnepanelen berekenen in kWh

Wanneer je hebt vastgesteld wat het jaarlijkse stroomverbruik is van jouw huishouden en hoeveel Wp jouw zonnepanelen genereren, is het tijd om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen in kWh. Dit doe je aan de hand van de volgende formule:

Capaciteit x aantal zonnepanelen x Wp = aantal kWh

De gemiddelde jaaropbrengst van jouw zonnepanelen in kwH is 90% van de capaciteit in Wp. Als we de gemiddelde waarden uit de formule eerder in dit artikel gebruiken, kom je uit op de volgende formule en uitkomst:

0,9 x 13 x 300 = 3510 kWh

Zoals je ziet genereren je zonnepanelen in dit voorbeeld 10 kWh meer dan jouw jaarlijkse stroomverbruik van 3500 kWh. Deze stroom kun je opsparen en op een later moment verbruiken.

Aantal zonnepanelen nodig

Om de vraag hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? te beantwoorden dien je te kijken naar het aantal Wp dat een zonnepaneel genereert. De gemiddelde wattpiek van een paneel is 300. Uiteraard zijn hier variaties op en is het aantal zonnepanelen dat je voor jouw huishouden nodig hebt, gekoppeld aan het jaarlijkse stroomverbruik. Met de volgende formule bereken je in een handomdraai hoeveel panelen je nodig hebt:

Gewenste opbrengst in kWh x 1,1 / aantal Wp per paneel = aantal zonnepanelen

Indien jouw huishouden 3500 kWh aan stroom per jaar verbruikt en jouw gewenste opbrengst in kWh is 4000, dan ziet de uitkomst er zo uit:

4.000 x 1,1 / 300 = 14,6

Je dient hier dus 15 zonnepanelen aan te schaffen om meer zonne-energie op te wekken dan je per jaar zult verbruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

aantal zonnepanelen

Zonnepanelen geven je de mogelijkheid om 100% onafhankelijk te worden van jouw energieleverancier. Indien je dit wilt, kun je met gemak uitrekenen met hoeveel zonnepanelen op jouw dak je dit voor elkaar kunt krijgen. De volgende factoren spelen hierbij een rol:

  • Jaarlijks stroomverbruik in kWh. Gemiddeld is dit voor een gezin 3.500 kWh.
  • Het rendement. De opbrengst in Wp per zonnepaneel.
  • De correctie. Omdat Nederland vaak slecht weer kent, heeft dit invloed op het aantal zonuren. Daarom dien je een correctie in de formule in te voeren. Deze is vastgelegd op het aantal Wp per paneel x 0,85.

De formule ziet er dan als volgt uit:

Jaarlijks stroomverbruik / (aantal Wp x correctie) = aantal zonnepanelen om zelfvoorzienend te worden

De formule, ingevuld met gemiddelde waarden, laat vervolgens dit zien:

3.500 / (300 x 0,85) = 9,9

In deze situatie is jouw huishouden met slechts 10 zonnepanelen geheel onafhankelijk van welke externe energieleverancier dan ook. dat is natuurlijk een ideale situatie. Dit heeft als gunstig gevolg dat je onafhankelijk bent van energieprijzen en dat de waarde van jouw woning flink omhoog gaat. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat je met zonnepanelen duurzame energie opwekt waarmee je flink kunt besparen op je energierekening.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.