Wat zijn glas-glas zonnepanelen? Voor- en nadelen

Op de markt van de zonnepanelen is de glas-glas variant steeds meer populariteit aan het winnen. Deze nieuwe trend is niet zonder reden steeds populairder te worden. Wie niet verder kijkt denkt dat deze panelen alleen maar duurder zijn dan de traditionele varianten. Kijk je echter iets verder dan zie je gelijk de voordelen die deze zonnepanelen met zich mee brengen. Wat zijn deze glas-glas zonnepanelen precies en waarom zijn ze zo populair aan het worden. Wij nemen je graag mee en bekijken deze nieuwe trend op de markt van de zonnepanelen.

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Alhoewel de techniek van de zonnepanelen relatief nieuw is blijft deze in beweging. Er wordt steeds verder gekeken hoe een zonnepaneel meer kan opleveren en hoe ze langer mee kunnen gaan. Fabrikanten die ervoor kunnen zorgen dat hun zonnepaneel goed scoort op deze twee componenten kan zeker zijn van een goede verkoop.

Glas-glas of glas-folie?

Een normaal zonnepaneel bestaat uit meerdere lagen die aan alle soorten weersinvloeden zijn blootgesteld. Bij een glas-glas zonnepaneel wordt er extra bescherming gecreëerd. Door het toevoegen van twee glasplaten aan de installatie wordt er een soort veilige cabine gemaakt waar het zonnepaneel in gehuisvest zit. Zeker met ons klimaat, wat veel regen en wind kan inhouden, is dit erg slim bedacht. Bij glas-folie is die extra bescherming er niet.

Hoe werken glas-glas zonnepanelen?

zonnepanelen plaatsen

Het klinkt heel gemakkelijk, je stopt zonnepanelen achter glas en ze gaan langer mee. Toch zit er meer techniek achter dan dat je zou denken. Deze zonnepanelen zijn uitvoerig getest in klimaatkamers. In deze klimaatkamers hebben ze veel te verduren gekregen. Extreme weersinvloeden kunnen hier namelijk worden nagebootst. Van een temperatuur tot 85 graden die daarna terugvalt naar 45 graden. Schommelingen in de temperatuur die we in Nederland gelukkig niet mee zullen maken. In deze test, die niet voor niets een stresstest heet, is het glas-glas zonnepaneel ook nog eens aan hoge en lage luchtvochtigheid blootgesteld. Het is namelijk erg interessant om te kijken hoe een paneel presteert en hoe snel de kwaliteit van het paneel achteruit gaat.

Levensduur glas-glas zonnepanelen

glas glas zonnepanelen

Er werd vastgesteld dat bij deze test elk soort zonnepaneel slechter gaat presteren. Het is echter wel bijzonder om te zien dat de glas-glas variant vele malen beter blijft presteren dan de glas-folie variant. Daar waar de glas-folie panelen steeds minder zal gaan werken door slijtage is dit bij glas-glas zonnepanelen niet het geval. Nader onderzoek wijst dan ook uit dat er bijna geen slijtage zichtbaar is bij het glas-glas zonnepaneel aan het EVA folie en de backsheet. Dit is bij het glas-folie zonnepaneel wel het geval. Schade en slijtage aan deze twee onderdelen betekent dat het zonnepaneel erg snel in kwaliteit zal afnemen. Resultaat hiervan is dat de energie opwekking sterk achteruitgaat, waarna de panelen vervangen moeten worden.

Het komt vaak voor dat zonnepanelen geen 25 jaar mee gaan. Sommige zonnepanelen van glas-folie halen nauwelijks de 10 jaar die wordt nagebootst in deze stresstest. De glas-glas variant zit beschermd achter een glazen plaat en zal hierdoor makkelijk de 10 jaar halen. Naast de bescherming van het glas, wordt er ook nog eens minder druk uitgeoefend op het zonnepaneel. Zeker bij harde wind kan een glas-folie zonnepaneel heen en weer gaan wat druk en slijtage tot gevolg heeft. Een glas-glas zonnepaneel heeft hier geen last van aangezien deze veilig tussen twee glasplaten zit verwerkt.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Glas-glas zonnepanelen prijs

glas glas panelen

Zoals eerder aangegeven zijn glas-glas zonnepanelen duurder dan de traditionele glas-folie variant.

👉 Over het algemeen zijn glas-glas panelen 20% duurder dan de panelen die van mono- of polykristallijn zijn gemaakt.

Daar waar een traditioneel zonnepaneel € 1.000,- kost zal de glas-glas variant al snel uitkomen op een € 1.200,-.

Glas-glas zonnepanelen zonder frame

De goedkopere variant is die met een frame. Wil je iets luxer gaan? Kies dan voor glas-glas zonnepanelen zonder frame. Een glas-glas zonnepaneel zonder frame zal ongeveer twintig procent duurder uitvallen dan die met frame. De meerkosten die hier uit zichtbaar zijn worden voornamelijk gecreëerd door de moeilijkheid van de montage. Een zonnepaneel met frame is makkelijker te installeren. Wil je de installatie er extra mooi uit laten zien? Geef dan die twintig procent extra uit en ga voor een installatie zonder frame. Dit zijn de belangrijkste punten die de glas-glas zonnepanelen prijs bepaalt.

Opbrengst glas-glas zonnepanelen

zonnepanelen opbrengst

Zoals in de stresstest aangegeven zijn er een hoop zonnepanelen die het al na 10 jaar begeven. Uit deze test is niet eerder een glas-glas zonnepaneel gekomen die het minder dan 25 jaar heeft volgehouden. In sommige gevallen kan een beschermd zonnepaneel dus meer dan 100% langer mee gaan. Dit terwijl er maar twintig procent meerkosten worden gerekend. Er vanuit gaande dat een zonnepaneel 20 jaar mee gaat, zal een glas-glas zonnepaneel dus vier jaar extra mee moeten gaan. Iets wat in de stresstesten met vlag en wimpel is bewezen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Voordelen glas-glas zonnepanelen

zonnepanelen glas glas

Nu de techniek duidelijk is uitgelegd worden de voordelen steeds beter zichtbaar. Terwijl de techniek relatief nieuw is zijn de voordelen al erg duidelijk. Wij denken ook dat de glas-glas variant de toekomst zal hebben door de volgende voordelen:

 Hoog rendement: Door het veilig opbergen van je zonnepanelen achter glas neemt de opbrengst erg weinig af. Je kan op deze manier dus extra lang blijven genieten van de opbrengst van vrijwel nieuwe zonnepanelen ook al zijn ze al enkele jaren oud.

 Garantie: Uit de stresstest is gebleken dat dit zonnepaneel makkelijk 30 jaar mee kan gaan. Fabrikanten hebben deze goede resultaten ook opgemerkt en durven daarom nu soms tot wel 30 jaar garantie te geven. Als er onverhoopt iets mis gaat met je zonnepanelen van glas-glas in die 30 jaar kan je altijd terugvallen op de fabrikant.

 Levensduur: Omdat er minder slijtage plaatsvindt is de levensduur van dit zonnepaneel ook langer. De eerste zonnepalen met glas-glas zijn nog niet zo oud, maar gedacht wordt dat deze tot wel 40 jaar mee kunnen gaan. Dit terwijl de traditionele glas folie variant na 30 jaar vervangen moet worden.

 Waarde: Ga je ooit je huis verkopen dan zal de nieuwe koper het vast en zeker fijn vinden dat er glas-glas panelen op het huis zitten. Hierdoor kun je mogelijkerwijs een hogere vraagprijs vragen.

 Vermogen: Het vermogen wat door deze panelen opgewekt wordt is erg hoog en doen zeker niet onder voor de glas folie variant. Het Solarwatt glas-glas zonnepaneel is hier het perfecte voorbeeld van. Dit Solarwatt glas-glas zonnepaneel is een paneel met één van de hoogste vermogens op dit moment verkrijgbaar.

Nadelen glas-glas zonnepanelen

Toch zijn er enkele nadelen die we toch moeten belichten. Alhoewel deze nadelen in het niet vallen van de voordelen moeten ze toch benoemd worden. De twee nadelen van een glas-glas zonnepaneel zijn:

 Prijs: Uiteraard is deze voor de hand liggend. Glazen zonnepanelen zijn in de aanschaf duurder, echter zoals in de test aangegeven verdient dit paneel zich in de loop van de tijd dubbel en dwars terug..

 Gewicht: Ook zijn deze panelen iets duurder. Dit kan invloed hebben op de installatie. Deze kan iets lastiger worden. Ook moet hier rekening mee gehouden worden voor het dak. Alhoewel de meeste daken dit makkelijk aan kunnen is het altijd goed om dit na te vragen.

Wil je besparen op je zonnepanelen? Vergelijk offertes

Door gratis offertes te vergelijken zie je snel welke specialist de beste zonnepanelen aanbiedt aan de juiste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.