Salderingsregeling zonnepanelen: afbouw en meer informatie

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen is de kans groot dat deze in de zomer meer stroom produceren dan jij zelf verbruikt. Dat overschot aan stroom lever je dan terug aan het energienet en daar krijg je geld voor terug. Nu gaat dat nog door middel van de salderingsregeling. Maar vanaf 2023 zal deze regeling gaan veranderen en wordt deze langzaam afgebouwd. Wat is de salderingsregeling precies? Hoe gaat deze regeling worden afgebouwd? En hoe interessant is het dan nog om zonnepanelen te nemen? We leggen je er alles over uit.

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Als jouw zonnepanelen meer stroom produceren dan dat jij zelf gebruikt, lever je dit automatisch terug aan het stroomnet. Onder de huidige salderingsregeling is dit voor jou heel erg voordelig, want je mag die extra geproduceerde stroom wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van je energiebedrijf. Dit noemen we salderen. Op de energieafrekening aan het eind van het jaar betaal je dan alleen over je netto gebruik de verbruikskosten, energiebelasting en BTW. Dat netto gebruik bestaat uit de afgenomen stroom min de stroom die jij teruggeleverd hebt. Aan dit salderen van zonnepanelen zit wel een maximum. Het salderen geldt dus alleen voor de stroom die jij bij de energieleverancier hebt afgenomen. Hoe hoog de vergoeding voor het overschot aan stroom is, wordt bepaald door jouw energieleverancier. Als je gebruik maakt van de salderingsregeling voor zonnepanelen en verwacht dat je zelfs meer stroom produceert dan dat jij afneemt, is het dus slim om te kijken naar de verschillende tarieven die energiemaatschappijen voor het overschot betalen.

Vraag gratis offertes aan voor de installatie van je zonnepanelen

⇒ Vraag offertes aan  !

Salderingsregeling na 2023: wat gaat veranderen?

Zonnepanelen schuin dak

De salderingsregeling blijft echter niet voor altijd bestaan. Er is ondertussen afgesproken dat de regeling vanaf 2023 zal worden afgebouwd. Maar wat gaat er dan veranderen aan de salderingsregeling na 2023? Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Elk jaar zul je minder stroom mogen wegstrepen van je energierekening en in 2031 mag je helemaal niet meer salderen.

Afbouw salderingsregeling

Voor de stroom die jij aan het net levert krijg je na 2023 een lager tarief dan dat jij betaalt voor de afgenomen stroom. Hoe hoog het tarief is wat jij zult ontvangen is afhankelijk van jouw energieleverancier. Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit of je al zonnepanelen hebt of dat je deze pas na 2023 aanschaft. Als je nu al zonnepanelen hebt kun je natuurlijk nog wel het langst profiteren van de huidige salderingsregeling en de langzame afbouw.

Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie pleitte voor een volledige afschaffing van de salderingsregeling. Heel wat politieke fracties in de Eerste Kamer zijn het daar niet mee eens. Op 13 februari 2024 zal er daarom niet gestemd worden over de afschaffing, maar over de verlenging van de gunstige salderingsregeling voor zonnestroom.

Van zodra er een definitieve beslsising is, zorgen we voor een update.

Terugleveringstarieven vergelijken

Na 2023 wordt het steeds belangrijker om de terugleveringstarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Voor het gedeelte van de stroom dat niet meer gesaldeerd zal worden, zal dat tarief immers gaan gelden. Er wordt in de wet wel vastgelegd dat het tarief dat je voor de opgewekte stroom krijgt ‘redelijk’ moet zijn. Dat houdt in dat het minstens 80% moet zijn van het leveringstarief dat jij betaalt. Dit bedrag is exclusief belastingen. Het zal op termijn met de afbouw van het salderen van zonnepanelen kunnen gaan gebeuren dat er meer marktwerking in de teruglevertarieven komt. Energieleveranciers zullen concurrenten willen aftroeven door een beter teruglevertarief te bieden. Voor jou als consument is dat gunstig, aangezien je dan voor jouw opgewekte stroom een iets hoger tarief zult gaan ontvangen. Wel zul je hier dus bij de keuze voor energieleverancier altijd goed op moeten letten.

Salderingsregeling na 2023: overzicht

De afbouw van de salderingsregeling zal geleidelijk gaan. Vanaf 2023 mag er elk jaar 9% minder gesaldeerd worden. In onderstaande tabel zie je hoeveel procent er per jaar nog gesaldeerd mag worden.

Jaar% dat je mag salderen
2021100%
2022100%
202391%
202482%
202573%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
2031 en daarna0%

Zoals je ziet kon je tot en met 2022 profiteren van 100% salderen. Daarna neemt het percentage dat je mag salderen geleidelijk af en vanaf 2031 mag er dus helemaal niet meer gesaldeerd worden en zal dus voor alle stroom die je levert het verlaagde tarief gelden.

Zijn zonnepanelen nog interessant na 2023?

Vanaf 2023 ontvang je dus minder geld voor (een deel van) de stroom die je aan het net levert. Dat betekent echter niet dat zonnepanelen niet meer interessant zijn. De terugverdientijd van de zonnepanelen zal omhoog gaan, maar nog steeds leveren je zonnepanelen met de huidige spaarrente meer op dan het geld op de bank. Volgens berekeningen van TNO zal de terugverdientijd in 2030 oplopen tot bijna negen jaar, waar dit nu nog zo’n zeven jaar is.

Terugverdientijd van je zonnepanelen: bepalende factoren

De daadwerkelijke terugverdientijd is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je aanschaft, de prijs die je daarvoor betaalt en de hoeveelheid zelf opgewekte stroom die je verbruikt. Het is dan ook zeker verstandig om voordat je zonnepanelen aanschaft verschillende offertes te vergelijken. Ook is het handig om je goed te laten adviseren over het aantal zonnepanelen dat er in jouw situatie nodig is. Het is niet gunstig om meer zonnepanelen aan te schaffen dan dat jij zelf zult gaan gebruiken.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Salderingsregeling vervalt: wat zijn alternatieven voor salderen?

Hoewel de terugverdientijd met de afbouw van de regeling omhoog zal gaan, zul je met zonnepanelen wel elk jaar flink besparen op je energierekening. Daarnaast zijn zonnepanelen goed voor de waarde van je woning en verlaag je jouw CO2-uitstoot aanzienlijk. Ook moet je rekening houden met de opmars van de thuisaccu. Met een eigen thuisaccu hoef je je overschot aan energie niet af te staan, maar gebruik je die op momenten dat je zonnepanelen minder opwekken. Een interessant alternatief voor de salderingsregeling dus.

👉 Zonnepanelen blijven dus een goede investering, zowel voor je huis en portemonnee als voor het klimaat.

Daarbij is het natuurlijk wel zo dat hoe eerder je zonnepanelen aanschaft, hoe langer je nog kunt profiteren van de salderingsregeling. Hoe eerder je zonnepanelen op je dak legt, hoe korter de terugverdientijd ook zal zijn.

Geen salderingsregeling: slimmer zonne-energie verbruiken

vergelijk zonnepanelen

Wil je ook na 2023 nog zoveel mogelijk profiteren van je eigen opgewekte stroom en zo voordelig mogelijk uit zijn? Dan is er nog een andere manier om dit te bewerkstelligen. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je jouw zelf opgewekte stroom gebruikt. Als jij meer van je eigen opgewekte stroom verbruikt, hoef je deze stroom natuurlijk niet te kopen en dat scheelt straks aanzienlijk. Dit kun je doen door de momenten waarop je grote apparaten gebruikt bewust uit te kiezen. Laat je wasmachine bijvoorbeeld overdag draaien, terwijl de zon schijnt. Hetzelfde kan natuurlijk met de vaatwasser en het opladen van je elektrische auto. Let er wel op dat je niet teveel apparaten tegelijkertijd aanzet, want dan verbruik je alsnog meer stroom dan dat er op dat moment op je dak wordt opgewekt. Ook komen er steeds meer slimme apparaten op de markt, die alleen aan gaan als er eigen stroom wordt opgewekt. Dan kun je nog eenvoudiger profiteren van deze manier van stroom verbruiken.

Nog steeds slim investeren in zonne-energie

Door slim om te gaan met jouw stroom kun je dus ook na 2023 nog goed profiteren van zonnepanelen. Sowieso zal er de komende jaren nog weinig veranderen, aangezien de afbouw van de salderingsregeling geleidelijk zal gaan. Heb je nu nog geen zonnepanelen op je dak liggen en wil je dat wel? Dan is het verstandig om dit zo spoedig mogelijk te doen. Zo kun je nog zo lang mogelijk genieten van de (gedeeltelijke) salderingsregeling en verkort je de terugverdientijd.

Bespaar op je zonnepanelen

Laat je goed adviseren over het aantal zonnepanelen en vergelijk offertes om zeker te weten dat je niet teveel betaalt. Zo haal jij het meeste uit de mogelijkheden van zelf opgewekte energie!

Vraag gratis offertes aan om tarieven van verschillende vakmannen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.