Checklist zonnepanelen: waar let je op voor je zonnepanelen koopt?
Zonnepanelen op het dak van je huis of als investering voor bedrijven is een steeds populairder wordende trend. Bij de aankoop van deze duurzame, energieopwekkende apparatuur komen een aantal zaken kijken en het is belangrijk dat je goed voorbereid bent voor je zonnepanelen gaat aanschaffen. Volg daarom de volgende checklist zonnepanelen om jouw aankoop succesvol te laten verlopen.
INHOUD
Voorbereiding
Om de aankoop van zonnepanelen voor jouw huis soepel te laten verlopen, moet je voor een goede voorbereiding zorgen. Hierbij spelen de volgende zaken een rol.
Vergunning
Ten eerste kan het zo zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit is het geval wanneer je in een monument of stadsgezicht woont. Bij de gemeente kun je navragen of dit voor jou van toepassing is en of het plaatsen van zonnepanelen daarbij toegestaan is.
Subsidies
Bij de lokale gemeente kun je ook navragen of je een subsidie ontvangt van de overheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Er is tegenwoordig geen sprake meer van een landelijke subsidie voor deze verduurzaming, maar je hoeft vaak niet alles zelf te betalen. In de vorm van een btw-teruggave helpt de overheid hier nog steeds bij. Wanneer je een zonne-energie systeem aanschaft van 8.000 euro kun je bijvoorbeeld 21 procent terugkrijgen van de belasting. De hoogte van de teruggave hangt af van het aantal zonnepanelen dat je plaatst.
Leverancier vinden
Tijdens de voorbereiding van het aanschaffen van zonnepanelen is het tenslotte belangrijk een goede leverancier te vinden die de installatie zal gaan verzorgen. Hierbij kun je vrijwel altijd gratis een offerte aanvragen, waarin de kosten staan beschreven. Zorg ervoor dat je je wensen kunt bespreken met jouw leverancier en vraag vooral meerdere offertes aan bij verschillende bedrijven.
Daarnaast is het belangrijk te weten hoe het zit met de garantie op het werk, de panelen en de omvormer. Er zijn diverse soorten garanties, zoals de garantie op het product zelf, het systeem, de installatie, het vermogen en de opbrengst. Ook moet je bij technische problemen wel bij iemand terecht kunnen voor vragen en oplossingen. Een leverancier in een ver land kan dan moeilijker te bereiken en minder betrouwbaar zijn dan eentje in eigen land.
Offertes zonnepanelen
Via een offerte kun je in één oogopslag zien wat het plan is voor de plaatsing van zonnepanelen op jouw dak en hoe groot de kosten hiervan zullen zijn. Hierbij moet je jezelf de volgende vragen stellen.
Is je dak geschikt?
Niet op ieder dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden, maar er zijn vaak wel andere mogelijkheden wanneer jouw dak hier niet geschikt voor is. Een voorbeeld hiervan is zonnepanelen op een schuur plaatsen of ze leasen. Het dak moet in een goede staat zijn en een minimale oppervlakte van 11 vierkante meter hebben. Wanneer jouw dak plat is, wordt er gebruik gemaakt van consoles, zodat de panelen alsnog schuin kunnen staan. Hierbij is de optimale hoek 36 graden, waarbij de panelen richting het zuiden opgesteld staan. Er mogen tevens geen objecten dichtbij staan die voor schaduw op het dak kunnen zorgen.
Hoeveel zonnepanelen?
Het aantal zonnepanelen die geplaatst worden, ligt aan je eigen voorkeur, hoeveel geld je erin wilt investeren en hoeveel ruimte er is op jouw dak. Kijk hierbij allereerst naar het besteedbare budget en het jaarlijkse stroomverbruik van jouw huishouden. Het streven is hierbij het hoogste rendement te behalen. Bij de installateur kan eenvoudig berekend worden hoeveel zonnepanelen jij het beste kunt aanschaffen.
Voor een gemiddeld gezin, welke een energieverbruik van ongeveer 3.300 kWh aanhoudt, zijn 15 zonnepanelen bijvoorbeeld geschikt. Hierbij wordt rekening gehouden met het type dak dat je hebt, de oppervlakte van het dak, de ruimte die nodig is voor de installatie van de zonnepanelen en de ventilatieruimte om de panelen heen. Deze ventilatieruimte is belangrijk voor het wegleiden van de warmte van zonnepanelen. Wanneer de panelen namelijk te warm worden en niet goed geventileerd kunnen worden, werken ze minder efficiënt en leveren ze een minder hoog rendement.
Keuze zonnepanelen
In de checklist zonnepanelen kan de keuze voor het type zonnepaneel dat het beste bij jou past niet ontbreken. Deze keuze hangt van een aantal aspecten af, waaronder de kleur, het materiaal en of je kiest voor een hybride paneel of niet.
- Kleur. Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in een aantal kleuren, namelijk, zwart, blauw en er zijn zelfs panelen in het brons, groen en paars tegenwoordig. Blauwe en zwarte zonnepanelen zie je het meest en hebben bijna dezelfde opbrengst. Panelen in het brons, groen of paars leveren hierbij 10 tot 25 procent minder rendement op.
- Materiaal. Er zijn ook verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor de productie van zonnepanelen. Blauwe varianten zijn bijvoorbeeld gemaakt van polykristallijn, terwijl zwarte modellen juist van monokristallijn zijn gemaakt. Blauwe panelen zijn hierdoor iets goedkoper. Naast deze materialen kun je ook kiezen voor amfore panelen, welke zijn gemaakt door middel van een dunne filmtechniek. Dit betekent dat de panelen buigzaam zijn. De techniek maakt de panelen goedkoper, maar ze hebben daarentegen wel een lager rendement dan de kristallijnen.
- Hybride. Tot slot kun je kiezen voor een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler, wat aangeduid wordt met hybride panelen. Deze techniek is interessant aangezien het een hogere opbrengst oplevert. Dit komt doordat er tegelijk stroom en warm water wordt opgewekt. De hybride panelen zijn duurder dan de aanschaf van zonnepanelen en een zonneboiler los van elkaar. Echter, het ziet er mooier uit en geeft dus een interessant hoog rendement.
Omvormer
Een omvormer is een belangrijk onderdeel bij de installatie, waarbij het kiezen voor kwaliteit essentieel is. Dit apparaatje zet opgewekte energie om in stroom en moet gekozen worden naar het vermogen van de zonnepanelen. Het beste is om de zonnepanelen en de omvormer aan te schaffen bij dezelfde leverancier. Het is extra voordelig wanneer de omvormer voorzien is van maximum power point trackers, afgekort met MPPT. Deze zorgen voor een optimale productie van stroom en zorgen er tevens voor dat je de opbrengst van de zonnepanelen nauwlettend in de gaten kunt houden.
Elektriciteitsmeter
Je hebt ook een elektriciteitsmeter nodig die vertelt hoeveel stroom de zonnepanelen leveren aan het net en hoeveel stroom het net hiervan afneemt. Niet elk huis is voorzien van een meter die dit kan. In dit geval kun je aan je netbeheerder vragen om de meter te vervangen. Hierbij wordt veelal gratis een nieuwe, slimme meter geplaatst die de taak wel aankan. Wanneer jouw meter wel geschikt is, maar je toch liever een slimme meter hebt, dan bedragen de kosten rond de 70 euro. Er zijn verschillende meters beschikbaar.
- Ferrarismeter. Deze meter draait automatisch terug wanneer er meer stroom wordt geleverd dan er wordt verbruikt, maar deze meters zijn vanaf 2023 niet meer toegestaan en moeten dus vervangen worden.
- Analoge meter. Ook deze zal vervangen moeten worden bij de aanschaf van zonnepanelen.
- Digitale meter. Wanneer je een digitale meter hebt met een teruglever-registratie is het geschikt voor zonnepanelen. Zonder deze registratie kun je het niet gebruiken.
- Slimme meter. Deze meter is dus het voordeligst.
Wat moet in de offerte staan?
In de offerte moeten een aantal zaken zijn opgenomen. Kijk altijd goed of de leverancier alles heeft opgenomen en besproken. Allereerst moeten de certificeringen en erkenningen van het bedrijf vermeld worden. Denk hierbij aan een SEI-erkenning of Zonnekeur, welke aangeven dat de leverancier betrouwbaar is. Daarnaast moeten het aantal zonnepanelen worden aangegeven met een opgave van het vermogen in Wattpiek. Tevens dient er een omschrijving gegeven te worden van het type en het merk zonnepaneel dat wordt geplaatst. Ook onderdelen vallen onder deze beschrijving, zoals de omvormer die wordt gebruikt.
Het is ook belangrijk dat de onderdelen die worden gebruikt, voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Tevens hoort een omschrijving van de werkzaamheden gegeven te worden, van de start van het project tot aan de schoonmaak. De kosten zullen zorgvuldig worden neergezet van het gehele proces en daarnaast zullen garanties worden vermeld voor elk onderdeel in het aantal jaar.
Btw terugvragen
Zoals al eerder is genoemd, kun je btw terugvragen. Hierbij kan de btw-besparing oplopen tot een bedrag van 1.529 euro, wanneer je in het bezit bent van 21 panelen. Bereken daarom hoeveel jij kunt terugvragen en bespaar nog meer geld.
Zonnepanelen verzekeren?
Tot slot kun je er nog voor kiezen om jouw zonnepanelen te laten verzekeren. De kosten lopen uiteen, waarbij je verzekerd bent tegen diefstal en natuurrampen. Ook kun je informeren of jouw panelen worden gedekt door de opstalverzekering, waaronder ook je woning zelf valt. Deze verzekering is echter wel beperkt en er zitten voorwaarden aan vast.
Besparen op je nieuwe zonnepanelen? Vraag hier gratis je offertes aan, wij matchen jou met erkende installateurs in de regio.