Wat is een MPP-tracker?

Met zonnepanelen op je dak kun je op een duurzame manier stroom opwekken. Afhankelijk van de ligging van jouw huis en de hoeveelheid panelen op je dak, kun je zelfs de hele dag door zonne-energie genereren. Wek je genoeg stroom op, dan zou jouw huishouden op den duur zelfs geheel onafhankelijk kunnen worden van een energieleverancier! Als je het hele jaar door verzekerd wilt zijn van genoeg zelf opgewekte stroom, is het verstandig om bij de aanschaf van zonnepanelen ook een omvormer te kopen. Deze kast zet de verkregen zonne-energie om in bruikbare energie voor jouw huishoudelijke apparatuur. Om dit proces zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen, is een MPP-tracker een handige toevoeging. In dit artikel lees je precies hoe een MPP-tracker werkt.

MPP-tracker van een omvormer

Om te begrijpen wat een MPP-tracker doet, is het eerst van belang om te weten wat de functie is van een omvormer. Met een omvormer kun je:

  • Stroom omzetten. Een omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom waar jouw huishoudelijke apparaten op draaien.
  • Beveiligen. Met zonnepanelen op je dak heb je een grote hoeveelheid stroom in huis. Een omvormer werkt via een protocol dat ervoor zorgt dat er bij het omzetten van zonne-energie geen brand en hoogspanning ontstaan.
  • Profiteren. Een omvormer werkt nauwkeurig door middel van een Maximal Power Point Tracker (MPPT). Op die manier kun je een maximaal rendement realiseren.

Een MPP-tracker is dus eigenlijk een hulpstuk van de omvormer. Deze software zit in de omvormer gebouwd. Hieronder lees je hoe een MPP tracker precies werkt.

⇒ Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan !

Wat doet een MPP-tracker?

zonnepanelen mpp-tracker

Een omvormer gaat op zoek naar de ideale spanning zodat de zonnepanelen hun werk maximaal kunnen doen. Op het moment dat het vermogen het hoogst is, zal een MPP-tracker proberen om de mate van spanning vast te houden. Spanning (Volt) en stroom (Ampère) vormen samen het vermogen (Watt) van jouw zonnepanelensysteem. Hier hoort een mooie formule bij: P = U x I.

👉 Simpel gezegd heeft een MPP-tracker de taak om ervoor te zorgen dat de omvormer zoveel mogelijk vermogen aan de panelen onttrekt. Dit is van belang als je zoveel mogelijk stroom op wilt wekken.

Hoeveel energie wekken zonnepanelen op per dag?

De hoeveelheid zonne-energie die je per dag zal opwekken is afhankelijk van een aantal factoren. Je zal dus betere en slechtere dagen hebben op vlak van opbrengst.

  • Schaduwval. Schaduwen die over je zonnepanelen vallen maken het voor de zon onmogelijk om direct op de panelen te schijnen.
  • Temperatuur. De temperatuur kan gedurende de dag wisselen, dit heeft invloed op de werking van je zonnepanelensysteem.
  • Aantal zonuren. Nederland kent wisselvallig weer met verschillend aantal zonuren op een dag. Op bewolkte dagen zullen zonnepanelen logischerwijs minder stroom opwekken.

Hoe beïnvloed een MPP-tracker je opbrengst?

Een MPP-tracker is in staat om, ondanks de bovengenoemde negatieve invloeden, te zorgen dat de zonnepanelen een maximale hoeveelheid stroom genereren. Dit doen ze door de wisselwerking tussen stroom en spanning in balans te houden. Heb je schaduwval op jouw dak? Dan doet een MPP-tracker zijn best om jouw zonnepanelensysteem hard aan het werk te zetten door zoveel mogelijk energie als mogelijk op te wekken. Een goede MPP-tracker kan het verlies met wel 15% verminderen. Uiteindelijk resulteert dit dus in een hoger rendement. Met andere woorden: kostenbesparing op jouw energierekening!

Vraag gratis offertes aan !

Hoeveel MPP-trackers heb je nodig?

Voordat je vaststelt hoeveel MPP-trackers je voor jouw zonnepanelensysteem nodig hebt, dien je er eerst van verzekerd te zijn dat je de juiste omvormer in huis hebt. Idealiter beschikt een omvormer over deze kwaliteiten:

  • Bestand tegen spanning. De MPP-tracker van de omvormer moet de hoeveel spanning van jouw zonnepanelensysteem aankunnen.
  • Efficiëntie. De omvormer is uitgerust met een nauwkeurig MPP-tracker die efficiënt werkt.
  • Aantal MPP-trackers. Over hoeveel omvormers beschikt jouw omvormer? Indien je al genoeg trackers hebt, hoef je er namelijk geen meer aan te schaffen.

Soorten MPP-trackers

Over het algemeen hebben grote zonnepanelensystemen meerdere MPP-trackers. Er is in deze situatie altijd wel een zonnepaneel dat overdag last heeft van wat schaduw. Met een tracker zorg je dat het rendement desondanks op peil blijft. Onder een groot zonnepanelensysteem vallen installaties met twaalf of meer zonnepanelen. Je hebt dan een omvormer met 2 mpp trackers (of meer) nodig om de geschikte spanning te behouden. Het aantal trackers is ook afhankelijk van de schakeling van de zonnepanelen. Hierbij maken we onderscheid tussen een:

Seriegeschakeld systeem

Als je geen schaduwval op je dak hebt en alle panelen binnen jouw zonnepanelensysteem in dezelfde hellingshoek staan, heb je waarschijnlijk te maken met een seriegeschakeld systeem. Deze installatie vormt een kring waarin de totale spanning bij elkaar wordt opgeteld. Een seriegeschakeld systeem heeft als voordeel dat het gelijkstroom makkelijker omzet naar wisselstroom. Dankzij de kring die het systeem vormt, is er sprake van minder warmteverlies.

Parallel-geschakeld systeem

Een parallel-geschakeld systeem is de beste keuze als jouw dak last heeft van schaduwpartijen of wanneer panelen in verschillende hellingshoeken zijn gemonteerd. Ieder zonnepaneel is hier gekoppeld aan een optimizer; deze zorgt ervoor dat de spanning van ieder paneel afzonderlijk aan de omvormer wordt doorgegeven. Een parallel-geschakeld systeem is duurder dan een systeem dat seriegeschakeld is. Dit komt omdat er hier beduidend meer bekabeling nodig is dan bij een seriegeschakeld systeem.

In het geval van een seriegeschakeld systeem heb je genoeg aan één of enkele MPP-trackers. Omdat een parallel-geschakeld systeem panelen bevat die last hebben van schaduw en diverse hellingshoeken, heb je hier veel trackers nodig. In het optimale geval heeft ieder zonnepaneel een eigen MPP-tracker. Om dit te realiseren heb je micro-omvormers nodig. Deze omvormers worden niet op een andere plek gemonteerd zoals een normale omvormer. Micro-omvormers worden op een zonnepaneel geplaatst. Ze zijn zo een vijftien tot twintig centimeter lang en zorgen ervoor dat de stroom van één of twee zonnepanelen efficiënt wordt omgezet. Omdat de zonnepanelen allemaal over een tracker beschikken, is het verlies hier minimaal.

Tijd voor nieuwe zonnepanelen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. Zo zie je gemakkelijk wie voor jou de beste specialist is en kan je heel wat besparen op de kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.