Omvormer zonnepanelen: soorten en prijzen

Je hebt besloten om zonnepanelen op je dak te leggen. Dat is een goed en duurzaam idee waarmee je op de lange termijn ook nog eens flink wat geld bespaart! Wel is het goed om te weten – en waarschijnlijk weet je dit al – dat je hier ook een omvormer voor nodig hebt. De omvormer is namelijk waar de opgewekte energie om wordt gezet naar bruikbare stroom.

In dit artikel vind je informatie over omvormers. Zo leggen we uit wat een omvormer precies is en hoe hij werkt, welke omvormer het beste bij welke situatie past, wat de gemiddelde prijs van omvormers is en hoe je eenvoudig in contact komt met zonnepanelen-experts uit jouw regio.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

De belangrijkste functie van een omvormer van zonnepanelen is heel eenvoudig te begrijpen. Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie moet vervolgens omgezet worden naar stroom.

Dit kan een zonnepaneel niet zelf; daar heeft hij hulp bij nodig van een omvormer. Een omvormer zet de door een zonnepaneel opgewerkte energie dus om tot stroom. Deze stroom kan vervolgens veilig gebruikt worden voor bijvoorbeeld huishoudelijk apparatuur.

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Een omvormer is nodig omdat zonnepanelen op gelijkstroom werken terwijl huishoudelijke apparaten op wisselstroom werken. De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Zonder een omvormer zou je de opgewekte energie dus niet in huis kunnen gebruiken. De omvormer stuurt de zonne-energie dus om zodat je het direct kan toepassen in huis.

Welke omvormer plaatsen?

Voordat je een omvormer aanschaft, moet je natuurlijk weten welke het beste bij jouw situatie past. Hierbij kun je kiezen uit een string omvormer, micro omvormer en omvormer met power optimizer. Elk van deze drie heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder nader toelichten. De meest gebruikte omvormers zijn string omvormers en power optimizer omvormers.

Wil je zeker weten dat je de juiste omvormer koopt? Vraag dan een gratis offerte aan en wij brengen je in contact met experts bij jou in de buurt. Een expert naar keuze kan jou dan verder helpen met het kiezen van de juiste omvormer en misschien zelfs meer!

String omvormer

Een string omvormer is aan te raden wanneer de zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en schaduw geen rol speelt. Bij een string omvormer is het zo dat alle panelen aan één of meerdere strings (een string is een serie van panelen) worden aangesloten op een centrale omvormer. Mocht één van de panelen minder presteren, dan heeft dit dus invloed op de prestaties van alle zonnepanelen.

Daarom is een string omvormer geen goed idee wanneer er (soms) sprake is van schaduw over de zonnepanelen. Bekende merken op het gebied van string omvormers zijn Mastervolt, Growatt en SMA.

Micro omvormer

Een micro omvormer werkt totaal anders dan een string omvormer. Bij dit type omvormer wordt namelijk elk zonnepaneel voorzien van een eigen omvormer. Staan je zonnepanelen niet op hetzelfde punt gericht? Dan is een micro omvormer een goed idee.

Enig nadeel is wel dat micro omvormers zeer vatbaar zijn voor storingen. Je zult dan per keer uit moeten zoeken om welke micro omvormer het gaat; een tijdrovende klus. Bekende merken micro omvormers zijn ABB, SMA en Emphase energy.

Omvormer met power optimizer

Een power optimizer omvormer is eigenlijk een micro omvormer en string omvormer in één. Een power optimizer is een klein kastje dat je onder het paneel zet. Deze zorgt ervoor dat elk zonnepaneel zo goed mogelijk presteert. Mocht één paneel dan uitvallen of minder presteren, dan blijven de overige panelen in ieder geval wel optimaal werken.

Een power optimizer is interessant wanneer er sprake zal zijn van schaduw die op de panelen valt.

Omvormer zonnepanelen prijzen

Het is moeilijk om een vaste prijs voor een omvormer te noemen. Dit varieert van tientallen tot honderden euro’s. De prijs is vooral afhankelijk van de grootte (vermogen) en de kwaliteit van de wisselspanning aan de uitgang.

Onderstaand een schatting van de gemiddelde prijs per maximum Wattpiek van de omvormer.

Maximum Wattpiek Gemiddelde prijs incl. BTW
2200 Wp € 600,- tot € 750,-
3000 Wp € 800,- tot € 900,-
4000 Wp € 1150,- tot € 1300,-

Voor een vrijblijvende prijsopgave kun je een offerte op maat aanvragen. We brengen je dan in contact met specialisten bij jou in de buurt, die je goed kunnen adviseren over zonnepanelen en/of omvormers en hier een prijsopgave voor kunnen maken.

Omvormer zonnepanelen: veelgestelde vragen

zonne-energie met zonnepanelen

Onderstaande vragen over omvormers voor zonnepanelen kom regelmatig bij ons binnen. We hebben ons best gedaan ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je verder!

Omvormer plaatsen: hoe doe je dat?

Omdat een omvormer zonne-energie omzet in bruikbare stroom voor je huishoudelijke apparatuur, speelt het een grote rol in de hoeveelheid geld die je op je energierekening kunt besparen. Om genoeg rendement op te bouwen, heb je een meterkast nodig die over de juiste capaciteit beschikt en bestand is tegen de hoeveelheid energie die jouw zonnepanelen opwekken. Om een omvormer optimaal zijn werk te laten doen, zijn er twee factoren waar je rekening mee dient te houden:

Warmteafvoer

Een omvormer werkt niet goed in een warme of hete omgeving. Dit komt omdat de kast, tijdens het omzetten van stroom, zelf erg warm kan worden. Hij kan hierdoor niet alleen snel gaan slijten, maar ook wel tot 5% aan rendement verliezen. Je doet er goed aan om de kast op een koele plek te plaatsen. In een koele omgeving kan de omvormer namelijk makkelijker zijn warmte kwijt waardoor je geld blijft besparen op je energierekening en de levensduur van je kast verhoogt.

Afmeting van de kabels

Zoals aan het begin van dit artikel al aan bod kwam, zet een omvormer stroom van DC om in AC. Om dit in goede banen te leiden, maken zonnepanelen gebruik van een zogenoemde DC-kabel. Deze loopt tot de omvormer vanwaar de kast met een AC-kabel aan de meterkast wordt bevestigd. Wanneer je kabels erg lang zijn krijg je gemakkelijk rendementsverlies. Bij kabels van meer dan 20 meter lang is al sprake van meer dan 1% verlies. Om dit te voorkomen is het raadzaam om dus korte kabels te gebruiken.

Voldoende warmteafvoer en de afmeting van de kabels zijn twee zaken die van belang zijn om een omvormer goed zijn werk te laten doen. Daarnaast zijn er nog enkele punten waar je rekening mee dient te houden als je deze kast gaat plaatsen.

Lawaai

Omdat een omvormer zijn werk niet optimaal doet als hij te warm wordt, zal de kast regelmatig moeten ventileren. Dit kan gepaard gaan met een hoop lawaai en gepiep. Houd hier rekening mee als je je afvraagt waar je de omvormer kunt plaatsen (bij voorkeur dus niet in huis).

Formaat

Een omvormer is een vrij grote kast. Het is raadzaam om genoeg ruimte vrij te maken voordat je er eentje plaatst.

Vraag gratis offertes aan

Omvormer zonnepanelen waar plaatsen

Nu je weet waar je rekening mee moet houden wanneer je een omvormer installeert, is het tijd om te kijken waar je de omvormer kunt plaatsen. Je kunt een omvormer prima zelf plaatsen indien je kennis hebt van elektrotechniek. Is dat niet geval? Dan kan een professioneel bedrijf je helpen met de montage. Vaak zullen ze eerst check doen van jouw woning om te kijken waar deze kast het beste kan worden geïnstalleerd. Over het algemeen plaats je een omvormer bij voorkeur:

  • Buiten. In verband met het lawaai kun je een omvormer het beste niet in huis installeren.
  • In de garage of schuur. Het is er koel en er is hier doorgaans genoeg ruimte om een omvormer te plaatsen.
  • Op zolder. Kun je de omvormer nergens anders dan in huis plaatsen? Dan volstaat een zolder. Zorg voor genoeg ruimte en houd je zolder koel.

Omvormer en meterkast koppelen?

Met zonnepanelen op het dak kan het regelmatig voorkomen dat de panelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt. Vooral op warme zomerdagen met veel zonuren, zul je merken dat dit het geval is. Hierbij speelt ook mee welke huishoudelijke apparaten je op dat moment aan hebt staan. Met veel apparaten in gebruik zul je logischerwijs meer stroom nodig hebben. Een omvormer kan het teveel aan stroom terugsturen naar het energienet door middel van de meterkast. Op de meterkast zijn alle andere apparaten in huis aangesloten. Daarom dient een omvormer op een zogenoemde vrije groep in de meterkast te worden aangesloten. Een vrije groep wil zeggen dat er geen verbruikers tussen de kast en de meterkast mogen zitten. Heb je één of meerdere huishoudelijke apparaten tussen de omvormer en de meterkast aangesloten? Dan vergroot dit de kans op:

  • Brandgevaar. Als er teveel stroom over de kabel loopt doordat je naast de omvormer ook nog huishoudelijke apparatuur hebt aangesloten, ontstaat er sneller brand in jouw woning.
  • Kortsluiting. Bij kortsluiting hoopt alle stroom zich op een bepaald punt in de kabel op. Dit kan leiden tot het smelten van de kabel en zelfs brand in de woning.

Hoe een omvormer aansluiten?

Een omvormer aansluiten op de meterkast volgt pas wanneer de capaciteit van de hoofdaansluiting is vastgelegd. Dat is noodzakelijk om overbelasting en dus brandgevaar en kortsluiting te voorkomen.

Als de kast op een vrije groep is aangesloten, kan het niet méér stroom genereren dan het eigen vermogen behelst. Dit betekent dat een omvormer op een vrije groep niet in staat zal zijn om zichzelf te overbelasten. Let hierbij wel op de gezekerde waarde van de vrije groep. Deze waarde moet lager zijn dan de maximale stroomsterkte van de kast. Als de capaciteit is bepaald, is het vervolgens handig om te kijken naar de hoeveel stroom die jouw zonnepanelen opwekken. De hoeveelheid Wp (Wattpiek) van de zonnepanelen mag niet meer zijn dan 4500 Wp. Daarna check je de hoeveel A (Ampère) die de omvormer levert. Een doorsnee hoofdaansluiting is vaak een kleine huisaansluiting van 1 x 25A. Een omvormer aansluiten die tot wel 16A levert, zal geen problemen geven. Kom je boven deze waarden uit? Dan heb je een 1-fase of een 3-fase hoofdaansluiting nodig.

Wat voor bekabeling

De meeste woningen beschikken over een 1-fase hoofdaansluiting. Hierbij levert één kabel stroom aan de meterkast. In veel nieuwbouwwoningen is een 3-fase aansluiting ingebouwd. In dat geval leveren drie kabels stroom aan de meterkast. Bij zonnepanelen die meer dan 4500 Wp opwekken dien je een 1-fase aansluiting te hebben die 35A kan genereren, oftewel: 1 x 35A. Een 3 -fase aansluiting kan tot 5000 Wp aan en bestaat uit een aansluiting van 3 x 25A. De omvormer wordt via een YMVK kabel aangesloten op het stroomnet. Via een PV-verdeler is het mogelijk om de energie van de zonnepanelen naar de meterkast te leiden. Hierbij wordt direct een vrije groep gecreëerd. De bekabeling bestaat verder uit een aparte aardlekschakelaar tegen kortsluiting en een werkschakelaar om de wisselstroom makkelijk te regelen.

Wat is de levensduur van een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer heeft elektrische componenten die een groot deel van de dag hard aan het werk zijn. Hierdoor kun je je voorstellen dat ze niet eeuwig mee kunnen gaan. Je kunt ervan uitgaan dat een omvormer 10 tot 15 jaar meegaat, wat betekent dat je gedurende de levensduur van je zonnepanelen minimaal één keer je omvormer zal moeten vervangen.

Hiermee kun je vooraf dus al rekening houden bij het berekenen van de kosten van de zonnepanelen en hoe lang je nodig hebt om dit terug te verdienen. De levensduur van de omvormer hangt voornamelijk af van de kwaliteit ervan.

👉 Het laten vervangen van een omvormer kost al gauw € 1.000,- tot € 1.500,-.

Heb je interesse in zonnepanelen en omvormers? Voor een vrijblijvende prijsopgave kun je een offerte op maat aanvragen. We brengen je dan in contact met specialisten bij jou in de buurt, die je goed kunnen adviseren over zonnepanelen en/of omvormers en hier een prijsopgave voor kunnen maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.