Omvormer zonnepanelen: soorten en prijzen

Je hebt besloten om zonnepanelen op je dak te leggen. Dat is een goed en duurzaam idee waarmee je op de lange termijn ook nog eens flink wat geld bespaart! Wel is het goed om te weten – en waarschijnlijk weet je dit al – dat je hier ook een omvormer voor nodig hebt. De omvormer is namelijk waar de opgewekte energie om wordt gezet naar bruikbare stroom.

In dit artikel vind je informatie over omvormers. Zo leggen we uit wat een omvormer precies is en hoe hij werkt, welke omvormer het beste bij welke situatie past, wat de gemiddelde prijs van omvormers is en hoe je eenvoudig in contact komt met zonnepanelen-experts uit jouw regio.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

De belangrijkste functie van een omvormer van zonnepanelen is heel eenvoudig te begrijpen. Zonnepanelen wekken energie op. Deze energie moet vervolgens omgezet worden naar stroom.

Dit kan een zonnepaneel niet zelf; daar heeft hij hulp bij nodig van een omvormer. Een omvormer zet de door een zonnepaneel opgewerkte energie dus om tot stroom. Deze stroom kan vervolgens veilig gebruikt worden voor bijvoorbeeld huishoudelijk apparatuur.

Van gelijkstroom naar wisselstroom

Een omvormer is nodig omdat zonnepanelen op gelijkstroom werken terwijl huishoudelijke apparaten op wisselstroom werken. De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Zonder een omvormer zou je de opgewekte energie dus niet in huis kunnen gebruiken. De omvormer stuurt de zonne-energie dus om zodat je het direct kan toepassen in huis.

Welke omvormer plaatsen?

omvormer zonnepanelen

Voordat je een omvormer aanschaft, moet je natuurlijk weten welke het beste bij jouw situatie past. Hierbij kun je kiezen uit een string omvormer, micro omvormer en omvormer met power optimizer. Elk van deze drie heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder nader toelichten. De meest gebruikte omvormers zijn string omvormers en power optimizer omvormers.

Wil je zeker weten dat je de juiste omvormer koopt? Vraag dan een gratis offerte aan en wij brengen je in contact met experts bij jou in de buurt. Een expert naar keuze kan jou dan verder helpen met het kiezen van de juiste omvormer en misschien zelfs meer!

String omvormer

Een string omvormer is aan te raden wanneer de zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en schaduw geen rol speelt. Bij een string omvormer is het zo dat alle panelen aan één of meerdere strings (een string is een serie van panelen) worden aangesloten op een centrale omvormer. Mocht één van de panelen minder presteren, dan heeft dit dus invloed op de prestaties van alle zonnepanelen.

Daarom is een string omvormer geen goed idee wanneer er (soms) sprake is van schaduw over de zonnepanelen. Bekende merken op het gebied van string omvormers zijn Mastervolt, Growatt en SMA.

Micro omvormer

Een micro omvormer werkt totaal anders dan een string omvormer. Bij dit type omvormer wordt namelijk elk zonnepaneel voorzien van een eigen omvormer. Staan je zonnepanelen niet op hetzelfde punt gericht? Dan is een micro omvormer een goed idee.

Enig nadeel is wel dat micro omvormers zeer vatbaar zijn voor storingen. Je zult dan per keer uit moeten zoeken om welke micro omvormer het gaat; een tijdrovende klus. Bekende merken micro omvormers zijn ABB, SMA en Emphase energy.

Omvormer met power optimizer

Een power optimizer omvormer is eigenlijk een micro omvormer en string omvormer in één. Een power optimizer is een klein kastje dat je onder het paneel zet. Deze zorgt ervoor dat elk zonnepaneel zo goed mogelijk presteert. Mocht één paneel dan uitvallen of minder presteren, dan blijven de overige panelen in ieder geval wel optimaal werken.

Een power optimizer is interessant wanneer er sprake zal zijn van schaduw die op de panelen valt.

Omvormer zonnepanelen prijzen

Het is moeilijk om een vaste prijs voor een omvormer te noemen. Dit varieert van tientallen tot honderden euro’s. De prijs is vooral afhankelijk van de grootte (vermogen) en de kwaliteit van de wisselspanning aan de uitgang.

Onderstaand een schatting van de gemiddelde prijs per maximum Wattpiek van de omvormer.

Maximum Wattpiek Gemiddelde prijs incl. BTW
2200 Wp € 600,- tot € 750,-
3000 Wp € 800,- tot € 900,-
4000 Wp € 1150,- tot € 1300,-

Voor een vrijblijvende prijsopgave kun je een offerte op maat aanvragen. We brengen je dan in contact met specialisten bij jou in de buurt, die je goed kunnen adviseren over zonnepanelen en/of omvormers en hier een prijsopgave voor kunnen maken.

Omvormer zonnepanelen: veelgestelde vragen

zonne-energie met zonnepanelen

Onderstaande vragen over omvormers voor zonnepanelen kom regelmatig bij ons binnen. We hebben ons best gedaan ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je verder!

Omvormer voor zonnepanelen plaatsen: waar let je op?

omvormer zonnepanelen waar plaatsen

Voor elke situatie is een ander type omvormer het meest geschikt. Dit is vooral afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt hierop afgesteld en op basis van het vermogen kun je bepalen welke omvormer je nodig hebt.

Zorg er in ieder geval voor dat de opbrengst van je zonnepanelen niet hoger komt te liggen dan het vermogen van je omvormer. Kijk ook naar de hellingshoek en eventuele schaduw waardoor je panelen bedekt kunnen worden.

👉 Een handige richtlijn: een omvormer mag maximaal 20% kleiner en maximaal 10% groter zijn dan het vermogen van de zonnepanelen die je hebt. Dan weet je dat je ongeveer goed zit.

We raden je altijd aan om eerst te overleggen met een specialist. Die kan je goed verder helpen. Vraag gratis offertes aan bij specialisten bij jou in de buurt!

Hoe omvormer zonnepanelen aansluiten?

Wanneer je geen ervaring hebt met het plaatsen van omvormers, raden we altijd aan dit door een specialist te laten doen. Een klein foutje kan je namelijk heel veel kosten!

Je moet bijvoorbeeld goed weten waar je hem het beste kunt plaatsen, hoe je hem aan moet sluiten en wat je daar precies voor nodig hebt. Net als bij het kiezen van de beste omvormer, raden we ook bij het aansluiten en plaatsen van de omvormer aan om een specialist in te schakelen.

Vraag daarom via onze website een vrijblijvende offerte aan en krijg advies op maat van een expert bij jou in de buurt.

Wat is de levensduur van een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer heeft elektrische componenten die een groot deel van de dag hard aan het werk zijn. Hierdoor kun je je voorstellen dat ze niet eeuwig mee kunnen gaan. Je kunt ervan uitgaan dat een omvormer 10 tot 15 jaar meegaat, wat betekent dat je gedurende de levensduur van je zonnepanelen minimaal één keer je omvormer zal moeten vervangen.

Hiermee kun je vooraf dus al rekening houden bij het berekenen van de kosten van de zonnepanelen en hoe lang je nodig hebt om dit terug te verdienen. De levensduur van de omvormer hangt voornamelijk af van de kwaliteit ervan.

👉 Het laten vervangen van een omvormer kost al gauw € 1.000,- tot € 1.500,-.

Heb je interesse in zonnepanelen en omvormers? Voor een vrijblijvende prijsopgave kun je een offerte op maat aanvragen. We brengen je dan in contact met specialisten bij jou in de buurt, die je goed kunnen adviseren over zonnepanelen en/of omvormers en hier een prijsopgave voor kunnen maken.