Een groeiende markt voor dunne film zonnepanelen
In de laatste jaren is er, onder invloed van de veelbesproken klimaatproblematiek, steeds meer interesse in zonnepanelen. Al sinds de 70-er jaren kan de geïnteresseerde consument zonnepanelen kopen, maar pas sinds dit millennium groeit die markt explosief. Daar ligt een groeiend bewustzijn voor het milieu aan ten grondslag, maar ook het financiële aspect speelt een rol. Want zonne-energie, gewonnen door zonnepanelen, is een stuk goedkoper dan andere energiebronnen. Doordat je zelf groene stroom opwekt en ondertussen beduidend minder CO2 uitstoot, vormen zonnepalen een duurzaam alternatief. Het huidige aanbod is de laatste jaren echter flink uitgebreid, dus dat vraagt om een weloverwogen keuze.
Zo zijn er verschillende soorten zonnepanelen, elk met zijn eigen specificaties en voor- en nadelen. Een van die innovatieve types vormt de nieuwste generatie zonne-energie: de dunne film- oftewel ‘thin film’ zonnepanelen.
INHOUD
Wat zijn dunne film zonnepanelen?
Met name die vernieuwende, ‘thin film zonnepanelen’ zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Ze zijn beduidend minder dik (standaard 7mm) dan traditionele modellen en vervaardigd van een mix van materialen, waaronder koper (copper), indium en selenide (CIS). Reden waarom ze ook wel CIS-panelen worden genoemd. De direct in het oog springende verschillen met de bekende, kristallijne panelen zijn vooral de kleinere afmetingen en de diepzwarte kleur van de panelen. Naast elkaar geplaatst ontstaat een egaal zwart paneel dat door veel mensen als bijzonder fraai wordt beschouwd: een van de grootste voordelen van deze panelen. Daarnaast zijn ze zeer buigzaam en relatief licht van gewicht, waardoor ze probleemloos op ronde of gebogen oppervlaktes te plaatsen zijn. Er zijn 2 verschillende types: glas-glas panelen, waarin de mate van doorzichtigheid variabel is, en glas-folie zonnepanelen, waarbij de onderzijde uit folie bestaat. De (half) transparante thin film zonnepanelen hebben tevens een zonwerende functie, die ze ideaal maakt voor een serre of veranda.
Wat kosten dunne film zonnepanelen?
Die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dunne film zonnepanelen kopen betekent doorgaans een flinke investering, die in de jaren daarna weer wordt terugverdiend. De prijzen van zonnepanelen variëren echter nogal per soort. Bovendien is de totaalprijs van een dunne film zonnepanelen set uiteraard ook afhankelijk van de grootte van je huis en het aantal personen in je huishouden. Ook het type zonnepaneel en het rendement daarvan is van invloed op de prijs. Dat maakt het vergelijken van verschillende prijzen lastig, zeker als je weet dat die prijzen op meerdere manieren berekend kunnen worden. Per paneel, per m² of soms ook per zogenaamde Wp (Wattpiek, oftewel piekvermogen). Dunne film panelen zijn doorgaans goedkoper in aanschaf dan andere panelen.
👉 De gemiddelde prijs van een dunne film zonnepanelen set ligt tussen de € 3.500 en € 7.000 per woning.
Hoe werken dunne film zonnepanelen?
Het principe van de werking van dunne film zonnecellen is simpel: in een zonnepaneel zijn fotovoltaïsche zonnecellen (PV-cellen) gemonteerd. Deze cellen bestaan uit twee lagen silicium, waar onder invloed van zonlicht, een elektrische lading doorheen gaat. Doordat zonnecellen licht opvangen en dit omzetten in elektrische energie, ontstaat stroom. Die wordt vervolgens door een speciale omvormer omgezet in elektriciteit, die direct in huis gebruikt kan worden: wisselstroom. Het overschot aan opgewekte stroom wordt door het systeem aan het net terug geleverd. Daarvoor ontvang je een restitutie van de energieleverancier (salderen). Dunne film zonnecellen vormen een innovatieve vinding, waarvan in de toekomst nog grote technologische ontwikkelingen te verwachten zijn. Doordat het materiaal veel dunner is, volstaat een veel dunnere absorberende laag om de zonnecellen te bedekken. Dunne film zonnepanelen wekken echter momenteel nog minder stroom op dan de traditionele modellen.
Het rendement
In tegenstelling tot geld op de bank, leveren zonnepanelen wél rendement op. Want dunne film zonnepanelen kopen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Het type panelen bepaalt echter in belangrijke mate hoeveel dat rendement is: ‘des te hoger de aanschafwaarde, des te langer het duurt voor je de kosten eruit hebt’. Maar dat is niet helemáál waar. Ook andere factoren spelen een rol. Zoals de ligging van de panelen en andere omgevingsfactoren. Volgens onderzoekers varieert het rendement van zonnepanelen tussen 11% en 25%. Maar rendement zegt niet alles over de opbrengst van de gehele installatie. Factoren als de plaats t.o.v. het zuiden, wel of geen schaduw, de helling van het dak, omvormer(s), smog en omgevingstemperatuur spelen ook een rol. Dunne film zonnepanelen geven doorgaans een lager rendement per m² dak, maar als je voldoende ruimte hebt voor een groot aantal panelen, haal je toch een maximaal rendement uit de capaciteit van dit type panelen.
Aandachtspunten
De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren gedaald, maar het blijft een investering, terwijl ook de installatie nogal wat tijd en energie vergt. Je goed oriënteren welk type het best bij jouw persoonlijke situatie past is essentieel. Bekijk vooraf wat de beste plaats op het dak is om een optimaal rendement te behalen. Een plek op het zuidwesten is ideaal, maar let er wel op dat er zo min mogelijk schaduw is. Daarnaast is ook de juiste hellingshoek belangrijk, die dient tussen 30 à 35 graden te zijn.
Zonnepanelen zijn zelf te installeren, maar als je zeker wilt zijn van een vlekkeloze installatie, kun je het werk beter aan een vakman overlaten. Daarbij is het raadzaam de tarieven vooraf te vergelijken. Vaak kun je daarnaast ook de BTW terugvragen. Dat scheelt ruim een vijfde van de aanschafkosten, een behoorlijk voordeel!
Dunne film panelen versus traditionele zonnepanelen
De meeste zonnepanelen zijn grofweg in te delen in twee groepen: kristallijne en dunne film zonnepanelen. In tegenstelling tot de eerste groep is de kleur van dunne film panelen diepzwart, wat het een esthetisch karakter geeft. Dat is dan ook het meest gebruikte argument voor dit type zonnepanelen. Maar er zijn meer verschillen. Zo is de prijs van dunne film panelen een stuk lager, waardoor je het aankoopbedrag sneller terugverdient.
Dunne film zonnepanelen zijn ideaal op plekken die maar weinig energie vragen, zoals vakantiehuisjes, woonboten of campers.
Daarnaast zijn dunne film zonnepanelen minder temperatuurgevoelig. Op zonnige dagen kunnen ze tot 7% hogere rendementen behalen, al is daar wel extra dakoppervlakte voor nodig. Een van de nadelen van dunne film panelen is het feit dat ze geaard moeten worden, met name als ze enkel geïsoleerd zijn. Want als het maximum van de omvormer overschreden wordt kan dat schade aan de omvormer opleveren.
De voor- en nadelen van dunne film zonnepanelen
De ontwikkeling van zonne-energie is nog volop in beweging, wat inhoudt dat de technologie van dunne-film zonnepanelen in de toekomst alleen maar beter wordt! Op dit moment bieden dunne film zonnepanelen echter ook een aantal nadelen. We zetten beide kanten voor je op een rijtje:
De nadelen
• Een lager rendement per m²
• Een snellere vermindering van capaciteit
• Een kortere levensduur en garantie
• De panelen dienen geaard te worden.
De voordelen
• Esthetisch door egaal zwarte panelen
• Voordeliger in aanschaf
• Meer rendement dan je geld op een spaarrekening
• Duurzaam, goed voor het klimaat
• Minder temperatuurgevoelig
• Licht van gewicht
• Flexibel, dus op gebogen oppervlaktes te plaatsen
• Vuilafstotend door het gladde oppervlak
Door gratis offertes aan te vragen kan je gemakkelijk prijzen van verschillende installateurs vergelijken. We werken alleen samen met erkende vakmensen, en koppelen jou enkel aan leveranciers in jouw regio.