Zonnepanelen vergelijken: Welke installatie kies je?

Zonnepanelen zijn een van de beste manieren om je huis te verduurzamen. Het is bij de aanschaf van deze panelen erg belangrijk dat je alle opties in ogenschouw neemt. Het is dus niet slim om alleen de prijs van de zonnepanelen te vergelijken. Zo zijn er nog een hoop andere opties waar op gelet moet worden. Wij nemen graag de belangrijkste opties met je door.

Hoe kan je zonnepanelen vergelijken?

vergelijk zonnepanelen

Er is een hoop concurrentie op de markt van zonnepanelen. Daar waar een decennia geleden nog relatief weinig keuze was, is dit op dit moment zeker niet meer het geval. Er zit ook een hoop verschil bij de importeurs en verkopers van deze panelen. Sommige verkopers hebben directe lijnen waardoor de prijs stukken lager is dan bij een concurrent. De prijs van zonnepanelen vergelijken bij verschillende verkopers is dan ook ten zeerste aan te raden. Toch is het van belang om je hier niet blind op te staren. Zeker in het geval bij zonnepanelen is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Het geld wat hier in geïnvesteerd wordt, zal in de looptijd van de zonnepanelen zeker terugverdiend worden. Om te weten of je een goede leverancier of verkoper hebt gevonden is het slim om verschillende offertes te vergelijken. Zo zie je snel wie voor jou de beste zonnepanelen aan een goed prijs aanbiedt.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zonnepanelen vergelijken: waar let je op?

Zonnepanelen laten installeren

Er is een hoop keuze als het aankomt op de aanschaf van zonnepanelen. Toch zijn er drie belangrijke punten waar op gelet moet worden. Vergelijk zonnepanelen op deze drie punten om tot de beste keuze te komen.

  1. Installatie: De installatie van zonnepanelen is niet gemakkelijk. Deze post wordt dan ook vrijwel altijd uitbesteed aan een bedrijf. Op het moment als je zonnepanelen hebt aangeschaft is het erg belangrijk om de juiste installateur te zoeken. Het maken van een fout in de installatie is namelijk zo gebeurd. Niet goed vastgemaakte panelen, verkeerde omvormers en incorrecte installatie. Dit zijn allemaal voorbeelden die vaak voorkomen bij het installeren van zonnepanelen door vakmannen die onbekwaam zijn. Er zijn verschillende websites waar een goede monteur gezocht kan worden. Kijk hierbij goed naar voorgaande ervaringen van andere consumenten. Deze geven je vaak het beste beeld van een installateur.
  2. Garantie: Het komt niet vaak voor, maar als je het nodig hebt is garantie erg fijn. Toch zitten er grote verschillen in de aangeboden garantie van zonnepanelen. Van wie krijg je bijvoorbeeld de garantie. De leverancier, de importeur, de fabrikant of een mix van deze? Het beste is om garantie te krijgen bij meerdere bedrijven. Op het moment als een schakel failliet gaat kun je je nog bij een andere partij beroepen. Houd er wel rekening mee dat een fabrikant in China andere garanties zal geven dan eentje uit bijvoorbeeld Nederland.
  3. Kwaliteit: Dit punt klinkt misschien voor de hand liggend. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Informeer goed naar welke keurmerken en kwaliteitsnormen een product heeft. In Europa worden er aan zonnepanelen namelijk hoge eisen gesteld. Importeer je ze vanuit Europa, dan gelden deze eisen weer niet. Het beste is ook hierbij, indien het mogelijk is, om te kijken naar andere consumenten. Zoek een product uit dat al meerdere beoordelingen heeft. Zo kun je makkelijk teruglezen wat andere consumenten van het product vinden.

Zonnepanelen vergelijken: de soorten zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Er zijn een aantal keuzes die je moet maken bij de aanschaf van een zonnepaneel. Het vergelijken van zonnepanelen op deze punten is erg belangrijk.

  • Allereerst is het belangrijk om te beslissen of je zwarte of blauwe panelen wilt hebben. De verdeling van deze panelen is ongeveer gelijk te noemen. In het straatbeeld vind je deze dus evenveel terug. Het verschil wat in deze panelen zit wordt gecreëerd door polykristallijn silicium bij blauwe panelen en monokristallijn silicium bij zwarte panelen. Het fabeltje dat zwarte panelen meer energie opleveren dan blauwe panelen is onzin. De panelen zullen ongeveer evenveel opbrengen. Op het moment zijn de zwarte panelen wel iets populairder. Deze zwarte kleur sluit namelijk goed aan bij de stijl van moderne huizen. Met de blauwe panelen heb je weer als voordeel dat deze iets goedkoper zijn.
  • Een andere keuze die gemaakt moet worden is of je gaat voor vaste panelen of een oprolbare variant. Over het algemeen hebben de vaste panelen de voorkeur door de hogere opbrengst. Oprolbare panelen zijn wel iets goedkoper, maar op dit moment nog niet voldoende voor op de langere termijn. Toch wordt er van de oprolbare panelen in de toekomst veel meer verwacht. Het kan dus toch het geval zijn dat over enkele jaren het oprolbare zonnepaneel de eerste keuze is.
  • Een andere belangrijke keuze die gemaakt moet worden qua soort zonnepaneel is tussen de ‘normale’ en hybride variant. Aangezien de hybride variant nieuwer is en complex in elkaar zit is deze ook een stukje duurder dan de normale variant. Toch zijn er veel redenen om te kiezen voor een hybride zonnepaneel. Daar waar een normaal paneel enkel energie opwerkt, warmt een hybride paneel ook nog eens water op. Het eerste voordeel wat hiermee behaald wordt is de temperatuur van het paneel. Door het water wat hierin zit zal het paneel een lagere temperatuur houden. Een lagere temperatuur van het paneel betekent meer energieopbrengst. Met dit warme water kun je daarnaast ook nog eens je huishouden voorzien van warm water. De CV ketel zal met dit warme water uit het paneel nog minder werk krijgen. Iets wat resulteert in minder gebruik van aardgas.
  • De laatste belangrijke keuze is om de omvormer te vergelijken. Al is de gehele installatie kwalitatief nog zo hoog, bij het gebruik van een omvormer die van mindere kwaliteit is zal de gehele installatie minder stroom leveren. De omvormer vergelijken gaat het beste bij dezelfde leverancier. Het komt namelijk vaak voor dat sommige omvormers niet werken met specifieke zonnepanelen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Welke zonnepanelen zijn het best voor jouw dak?

zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen kunnen erg afhankelijk zijn van de situatie van het huis en de wensen van de klant. Hoe groot is het dak, welke hoek heeft het en hoeveel zonuren heeft het dak. Dit zijn maar enkele van de vragen die je moet beantwoorden, voordat jij de geschikte panelen voor je dak kunt vinden. Naast de vragen over de opbrengst van een paneel moet je ook in de gaten houden wat je wilt qua uitstaling van de installatie.

Vermogen zonnepanelen vergelijken

Het vermogen van een zonnepaneel kan redelijk wat verschillen. De meeste zonnepanelen die in Nederland op de markt zijn zullen ongeveer 200 à 350 Wattpiek opbrengen.

👉Het is hierbij goed om te weten dat een Wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar opbrengt.

Je kunt bij je energie maatschappij terugvinden hoeveel dit per jaar zal besparen. De duurdere zonnepanelen zullen 350 Wattpiek opbrengen, daar waar de goedkopere niet verder komen dan 200 Wattpiek. Het is met de goedkopere nog steeds mogelijk om meer Wattpiek te produceren, je zult er echter meer van nodig hebben. Het kan dus ook voorkomen dat je met een goedkoop paneel bijna twee keer zo veel panelen moet installeren om hetzelfde op te wekken als een duurdere variant. Het is daarom slim om altijd te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt om jouw totale gewenste Wattpiek te bereiken.

Prijzen zonnepanelen vergelijken

Vraag gratis offertes aan en vind snel de juiste prijs voor jouw nieuwe zonnepanelen. Zonnepanelen offertes vergelijken doe je hier gratis en helemaal vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.