Prijs zonnepanelen: rendement, subsidies en prijsberekening

Als je graag wat wilt besparen op je energierekening, dan is het een goed idee om zonnepanelen aan te schaffen! Er wordt niet voor niets steeds vaker gekozen voor zonne-energie! Maar kosten zonnepanelen precies? Hieronder vind je meer info over wat zonnepanelen kosten, en hoe je daarop kan besparen.

Wat kosten zonnepanelen? Het volledig overzicht

De prijs van zonnepanelen is sinds de laatste jaren enorm gedaald, waardoor ze steeds interessanter worden.

👉 Over het algemeen kan je rekenen op een gemiddelde prijs van € 4.700, voor 10 zonnepanelen met een totaalvermogen van 2.500 Wattpiek.

Kostprijs zonnepanelen

Deze prijs is inclusief omvormer en installatie. Helaas is het erg moeilijk om je een goed idee te geven van wat jouw kosten van zonnepanelen exact zullen zijn. De prijs is namelijk erg afhankelijk van verschillende factoren.

Wil je een zo’n correct mogelijk beeld krijgen over de prijs van zonnepanelen in jouw situatie? Lees dan snel verder, want hieronder bespreken we hoe de prijs van zonnepanelen tot stand komt.

Prijs zonnepanelen: opbouw

btw terugvragen zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? Om een goed idee te krijgen van de kosten is het belangrijk om naar de opbouw van de prijs te gaan kijken.

Zo moet je eerst een idee hebben van hoeveel je betaalt per zonnepaneel, voor de omvormer, de installatie, enzovoort. Al deze afzonderlijke prijzen ontdek je hieronder!

Prijs zonnepanelen 2021

Laten we eerst even een kijkje nemen naar wat de prijs per zonnepaneel is.

De prijs per zonnepaneel is afhankelijk van het type zonnepaneel dat je zal kopen. Daarnaast verschilt de prijs ook per leverancier.

👉  Gemiddeld gezien ligt de prijs van één zonnepaneel tussen de € 140 en €320, inclusief btw. Om je totaalprijs te berekenen, volstaat het echter niet om deze kostprijs te vermenigvuldigen met de nodige hoeveelheid zonnepanelen, want er komen immers andere kosten bij!

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, dan heb je natuurlijk ook een omvormer nodig. Een omvormer zet opgewekte stroom om tot bruikbare energie. Je kunt dus niet zonder! Ook de omvormer kost geld.

👉 Belangrijk om weten, is dat een omvormer minder lang meegaat dan zonnepanelen, gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar, daarna moet deze dus vervangen worden, want zonnepanelen gaan dubbel zo lang mee!

De prijs van de omvormer is afhankelijk van het type dat je kiest. Wanneer je bijvoorbeeld een omvormer nodig hebt voor een huishouden van twee personen oftewel een vermogen van 4.000 Wp, dan kost deze gemiddeld zo’n € 1.200. Daarbij moet je ook nog de installatiekosten van deze omvormer rekenen.

Installatiekosten

rendement zonnepanelenEen andere kost die komt kijken bij het kopen van zonnepanelen, is de installatiekost. Deze kost kan je natuurlijk vermijden door je zonnepanelen zelf te installeren, maar dat is niet aangeraden.

Zonnepanelen moeten namelijk goed bevestigd worden, zodat ze niet los kunnen komen. De kosten van je installatie zijn erg afhankelijk van welke vakman je kiest en hoeveel zonnepanelen je laat installeren.

👉 Over het algemeen gezien zijn de installatiekosten, zo’n 20 procent van de totaalprijs.

Zonnepanelen prijs per soort

Nu heb je een idee van de aparte kosten van alles wat er bij de installatie van zonnepanelen komt kijken, maar de prijs is ook afhankelijk van welke soort zonnepanelen je kiest. Hieronder meer info!

Monokristallijne zonnepanelen prijs

De eerste soort zijn monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn erg zwart van kleur, door de zwarte monokristallijne zonnecellen die geïntegreerd zijn.

Dit type van zonnepaneel is het duurste type dat je kunt kiezen, maar het levert ook het hoogste rendement op. Het rendement van dit type van zonnepaneel ligt tot zo’n 20 procent hoger dan die van een polykristallijn zonnepaneel.

👉 Een monokristallijn zonnepaneel kost tussen de € 200 en € 400 .

Polykristallijne zonnepanelen prijs

Daarnaast heb je de polykristallijn zonnepaneel. Dit paneel heeft een blauwe kleur en is goedkoper dan een monokristallijn paneel. Het rendement is ook wel lager!

👉 De prijs van een polykristallijn zonnepaneel ligt tussen de € 150 en € 300.

Prijs dunne film zonnepanelen

Als je opzoek bent naar het goedkoopste zonnepaneel, dan is het amorf zonnepaneel, ook wel dunne film zonnepaneel genoemd, de beste optie! Hou er wel rekening mee dat deze soort panelen heel anders zijn van opbouw. Ze bevatten namelijk geen kristallen, maar amorf silicium. Een amorf zonnepaneel is erg dun en heeft meestal een zwarte kleur. Het is het zonnepaneel met het laagste vermogen.

👉 Gemiddeld betaal je voor een dunne film zonnepaneel zo’n € 150.

Zonnepanelen prijs berekenen

Zonnepanelen op frame

Om de prijs te kunnen berekenen voor jouw persoonlijke situatie, moet je eerst een idee hebben van hoeveel zonnepanelen je precies nodig zult hebben. Dat kan je makkelijk berekenen aan de hand van een rekensom. Hieronder ontdek je hoe je dat doet!

  • Allereerst moet je rekenen dat zonnepanelen 85 procent van hun vermogen gebruiken, het kan soms wat minder of meer zijn, maar dit is het gemiddelde dat genomen wordt om de berekening te kunnen maken.
  • Daarnaast moet je weten wat je jaarlijks elektriciteitsverbruik is. Stel je voor dat dit 4.000 kWh per jaar is, dan moet je dit getal vermenigvuldigen met 0,85. In dit geval kom je uit op 4.700 Wp.
  • Vervolgens kan je het aantal panelen berekenen door dit getal te delen met het Wp per zonnepaneel (260 Wp). 

In bovenstaande situatie kom je dan uit op 18 panelen  👉 4.700 / 260. Aan de hand daarvan kan je dus ook de prijs berekenen!

Factoren die de prijs van zonnepanelen beïnvloeden?

Hoewel je nu al een erg goed idee hebt van de prijs van zonnepanelen, is het wel belangrijk om te weten dat er nog een aantal factoren zijn die van invloed zijn op de prijs van zonnepanelen. Hieronder ontdek je welke deze zijn!

Kwaliteit soorten zonnepanelen

Zoals je hierboven al kon zien, is de kwaliteit van het zonnepaneel van grote invloed op de prijs. Daarnaast geldt ook dat de kwaliteit en prijs van de panelen erg kunnen verschillen van merk tot merk.

Er zijn verschillende kwaliteitscategorieën en deze worden onderling nog eens onderverdeeld. Wil je er zeker van zijn dat je kiest voor zonnepanelen met een uitstekende kwaliteit? Vraag dan raad aan de professional, hij zal je zeker kunnen helpen!

Een groot deel van de prijs van zonnepanelen wordt bepaald door de oppervlakte en capaciteit van de installatie. Hoe meer zonnepanelen er geplaatst moeten worden, hoe meer je dus zult betalen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is dan weer afhankelijk van je energiebehoefte. Hierboven kon je reeds zien, hoe je dit moet berekenen!

Zonnepanelen kosten per Wattpiek

Je kunt de prijs van zonnepanelen ook bereken aan de hand van de nodige Wattpiek. Het aantal Wattpiek dat je nodig hebt, bepaalt het aantal zonnepanelen dat je moet aanschaffen. Het is wel zo, dat de prijs per Wattpiek daalt, wanneer er meer zonnepanelen geïnstalleerd worden.

Aantal zonnepanelen Wattpiek Prijs per Wattpiek
1 zonnepaneel 250 Wp €2,28
3 zonnepanelen 750 Wp €2,28
6 zonnepanelen 1.500 Wp €2,15
12 zonnepanelen 3.000 Wp €2,08
15 zonnepanelen 4.000 Wp €1,99

En op die manier wordt de prijs per Wattpiek dus steeds goedkoper, naarmate je meer zonnepanelen aanschaft!

Rendement zonnepanelen

De reden dat er veel voor zonnepanelen gekozen wordt, is door het hoge rendement. Met zonnepanelen spaar je jaarlijks heel wat geld uit op je energiefactuur. De aanschaf van zonnepanelen is wel duur, maar het is zeker een goede investering!

👉 Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van zo’n 8 tot 12 jaar. Zonnepanelen gaan dubbel zo lang mee en zelfs langer, dat wil dus zeggen dat je uiteindelijk je investering dubbel gaat terugverdienen.

Al moet er ook wel bij vermeld worden, dat de terugverdientijd van zonnepanelen in elke situatie ander is.

Zonnepanelen subsidies en voordelen

Zonnepanelen zijn dus erg duur! Gelukkig kan je de kosten bedrukken door gebruik te maken van allerlei zonnepanelen subsidies. Benieuwd van welke subsidies je gebruik kunt maken? Lees dan snel verder!

Btw-teruggave

In Nederland kan je gebruik maken van de teruggave van je btw-kosten, wanneer je zonnepanelen gaat installeren. Om deze btw-teruggave te krijgen, hoef je je enkel bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Je kunt dit zelfs online doen! Door gebruik te maken van deze premie, kan je toch al snel enkele honderden euro’s besparen en dat is zeker mooi meegenomen!

Groene lening

In vele gemeenten kan je kiezen om een groene lening aan te gaan. Een groene lening is natuurlijk geen premie, maar het kan je wel al heel wat vooruit helpen. Een groene lening houdt eigenlijk in, dat jij geld kan lenen voor een energiebesparende maatregel, zoals zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook altijd geld bij de bank lenen, maar de rentevoet ligt daar veel hoger. Om die reden is het dus goed om voor een groene lening te kiezen, als het kan!

Lokale premies

In sommige gevallen kan het zijn dat jouw gemeente lokale premies uitdeelt aan personen die zonnepanelen laten installeren, zoals bijvoorbeeld groepsaankopen. Als je wilt weten of dat het geval is, dan kan je het best een kijkje nemen op de website van je gemeente!

Prijzen zonnepanelen vergelijken

👉 Een extra besparingstip: vergelijk de offertes van verschillende bedrijven met elkaar! De prijzen van de plaatsingskosten kunnen namelijk erg verschillen.

Het vergelijken van prijzen is erg eenvoudig, neemt niet veel tijd in beslag, is helemaal gratis én zorgt ervoor dat je heel wat geld kunt besparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.