Zonnepanelen kosten: rendement, subsidies en prijsberekening

Als je graag wat wilt besparen op je energirekening, dan is het een goed idee om zonnepanelen aan te schaffen! Er wordt niet voor niets steeds vaker gekozen voor zonne-energie! Maar hoeveel bedragen de zonnepanelen kosten precies? Hieronder vind je een volledig overzicht van de zonnepanelen kosten!

Wat kosten zonnepanelen? Het volledig overzicht

De kosten van zonnepanelen zijn sinds de laatste jaren enorm gedaald, waardoor ze steeds interessanter worden.

👉 Over het algemeen gezien kan je rekenen op een gemiddelde prijs van € 4.700, voor 10 zonnepanelen met een totaalvermogen van 2.500 Wattpiek.

Deze prijs is inclusief omvormer en installatie. Helaas is het erg moeilijk om je een goed idee te geven van wat zonnepanelen kosten. De prijs is namelijk erg afhankelijk van verschillende factoren.

Wil je een zo’n correct mogelijk beeld krijgen over de prijs van zonnepanelen in jouw situatie? Lees dan snel verder, want hieronder bespreken we de prijs van de verschillende kosten die je maakt bij de aankoop van zonnepanelen!

Prijsopbouw zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? Om een goed idee te krijgen van hoeveel de zonnepanelen kosten, is het belangrijk om naar de opbouw van de prijs te gaan kijken.

Zo moet je eerst een idee hebben van hoeveel je betaalt per zonnepaneel, voor de omvormer, de installatie, enzovoort. Al deze afzonderlijke prijzen ontdek je hieronder!

Zonnepanelen kosten per stuk

Laten we eerst even een kijkje nemen naar wat de prijs van een afzonderlijke zonnepaneel is. Hoeveel zonnepanelen jij zult nodig hebben, komt nog vanonder in het artikel aan bod!

De prijs per zonnepaneel is afhankelijk van het type zonnepaneel dat je zal kopen. Daarnaast verschilt de prijs ook per leverancier.

👉  Gemiddeld gezien ligt de prijs van één zonnepaneel tussen de € 140 en €320, inclusief btw. Om je totaalprijs te berekenen, volstaat het echter niet om deze kostprijs te vermenigvuldigen met de nodige hoeveelheid zonnepanelen, want er komen immers andere kosten bij!

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, dan heb je natuurlijk ook een omvormer nodig. Een omvormer zet opgewekte stroom om tot bruikbare energie. Je kunt dus niet zonder! Ook de omvormer kost geld.

👉 Belangrijk om weten, is dat een omvormer minder lang meegaat dan zonnepanelen, gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar, daarna moet deze dus vervangen worden, want zonnepanelen gaan dubbel zo lang mee!

De prijs van de omvormer is afhankelijk van het type dat je kiest. Wanneer je bijvoorbeeld een omvormer nodig hebt voor een huishouden van twee personen oftewel een vermogen van 4000 Wp, dan kost deze gemiddeld zo’n € 1.200. Daarbij moet je ook nog de installatiekosten van deze omvormer rekenen.

Installatiekosten

Een andere kost die komt kijken bij het kopen van zonnepanelen, is de installatiekost. Deze kost kan je natuurlijk vermijden door je zonnepanelen zelf te installeren, maar dat is niet aangeraden.

Zonnepanelen moeten namelijk goed bevestigd worden, zodat ze niet los kunnen komen. De kosten van je installatie zijn erg afhankelijk van welke vakman je kiest en hoeveel zonnepanelen je laat installeren.

👉 Over het algemeen gezien zijn de installatiekosten, zo’n 20 procent van de totaalprijs.

Zonnepanelen prijs per soort

Nu heb je een idee van de aparte kosten van alles wat er bij de installatie van zonnepanelen komt kijken, maar de prijs is ook afhankelijk van welke soort zonnepanelen je kiest. Hieronder meer info!

Prijs monokristallijne zonnepanelen

De eerste soort zijn monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn erg zwart van kleur, door de zwarte monokristallijne zonnecellen die geïntegreerd zijn.

Dit type van zonnepaneel is het duurste type dat je kunt kiezen, maar het levert ook het hoogste rendement op. Het rendement van dit type van zonnepaneel ligt tot zo’n 20 procent hoger dan die van een polykristallijn zonnepaneel.

👉 Een monokristallijn zonnepaneel kost tussen de € 200 en € 400 .

Prijs polykristallijne zonnepanelen

Daarnaast heb je de polykristallijn zonnepaneel. Dit paneel heeft een blauwe kleur en is goedkoper dan een monokristallijn paneel. Het rendement is ook wel lager!

👉 De prijs van een polykristallijn zonnepaneel ligt tussen de € 150 en € 300.

Prijs dunne film zonnepanelen

Als je opzoek bent naar het goedkoopste zonnepaneel, dan is het amorf zonnepaneel, ook wel dunne film zonnepaneel genoemd, de beste optie! Hou er wel rekening mee dat deze soort panelen heel anders zijn van opbouw. Ze bevatten namelijk geen kristallen, maar amorf silicium. Een amorf zonnepaneel is erg dun en heeft meestal een zwarte kleur. Het is het zonnepaneel met het laagste vermogen.

👉 Gemiddeld betaal je voor een dunne film zonnepaneel zo’n € 150.

Hoe zonnepanelen kosten berekenen?

Om de prijs te kunnen berekenen voor jouw persoonlijke situatie, moet je eerst een idee hebben van hoeveel zonnepanelen je precies nodig zult hebben. Dat kan je makkelijk berekenen aan de hand van een rekensom. Hieronder ontdek je, hoe je dat doet!

  • Allereerst moet je rekenen dat zonnepanelen 85 procent van hun vermogen gebruiken, het kan soms wat minder of meer zijn, maar dit is het gemiddelde dat genomen wordt om de berekening te kunnen maken.
  • Daarnaast moet je weten wat je jaarlijks elektriciteitsverbruik is. Stel je voor dat dit 4000 KWh per jaar is, dan moet je dit getal vermenigvuldigen met 0,85. In dit geval kom je uit op 4700 Wp.
  • Vervolgens kan je het aantal panelen berekenen door dit getal te delen met het Wp per zonnepaneel (260 Wp). 

In bovenstaande situatie kom je dan uit op 18 panelen  👉 4700/260. Aan de hand daarvan kan je dus ook de prijs berekenen!

Factoren die de zonnepanelen kosten beïnvloeden?

Hoewel je nu al een erg goed idee hebt van de prijs van zonnepanelen, is het wel belangrijk om te weten dat er nog een aantal factoren zijn die van invloed zijn op de prijs van zonnepanelen. Hieronder ontdek je welke deze zijn!

Zoals je hierboven al kon zien, is de kwaliteit van het zonnepaneel van grote invloed op de prijs. Daarnaast geldt ook dat de kwaliteit en prijs van de panelen erg kunnen verschillen van merk tot merk.

Er zijn verschillende kwaliteitscategorieën en deze worden onderling nog eens onderverdeeld. Wil je er zeker van zijn dat je kiest voor zonnepanelen met een uitstekende kwaliteit? Vraag dan raad aan de professional, hij zal je zeker kunnen helpen!

Een groot deel van de prijs van zonnepanelen wordt bepaald door de oppervlakte en capaciteit van de installatie. Hoe meer zonnepanelen er geplaatsd moeten worden, hoe meer je dus logischerwijze zult betalen.

Hoeveel zonnepanelen dat je nodig hebt, is dan weer afhankelijk van je energiebehoefte. Hierboven kon je reeds zien, hoe je dit moet berekenen!

Zonnepanelen kosten per wattpiek

Je kunt de prijs van zonnepanelen ook bereken aan de hand van de nodige Wattpiek. Het aantal Wattpiek dat je nodig hebt, bepaalt het aantal zonnepanelen dat je moet aanschaffen. Het is wel zo, dat de prijs per Wattpiek daalt, wanneer er meer zonnepanelen geïnstalleerd worden.

Bij één zonnepaneel heb je zo’n 250 WP en betaal je e 2,28 per Wattpiek. Bij 750 WP, wat gelijk staat aan 3 panelen, betaal je ook € 2,28 per Wattpiek. Bij 6 zonnepanelen met een Wp van 1500, is de kostprijs € 2,15 per Wp. Twaalf zonnepanelen met een Wp van 3000, kosten € 2,08 per Wp en 15 zonnepanelen met een Wp van 4000, kosten € 1,99 per Wp.

En op die manier wordt de prijs per Wattpiek dus steeds goedkoper, naarmate je meer zonnepanelen aanschaft!

Rendement zonnepanelen

De reden dat er veel voor zonnepanelen gekozen wordt, is door het hoge rendement. Met zonnepanelen spaar je jaarlijks heel wat geld uit op je energiefactuur. De aanschaf van zonnepanelen is wel duur, maar het is zeker een goede investering!

👉 Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van zo’n 8 tot 12 jaar. Zonnepanelen gaan dubbel zo lang mee en zelfs langer, dat wil dus zeggen dat je uiteindelijk je investering dubbel gaat terugverdienen.

Al moet er ook wel bij vermeld worden, dat de terugverdientijd van zonnepanelen in elke situatie ander is.

Zonnepanelen subsidies

Zonnepanelen zijn dus erg duur! Gelukkig kan je de kosten bedrukken door gebruik te maken van allerlei zonnepanelen subsidies. Benieuwd van welke subsidies je gebruik kunt maken? Lees dan snel verder!

In Nederland kan je gebruik maken van de teruggave van je btw-kosten, wanneer je zonnepanelen gaat installeren. Om deze teruggave te krijgen, hoef je je enkel bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Je kunt dit zelfs online doen! Door gebruik te maken van deze premie, kan je toch al snel enkele honderden euro’s besparen en dat is zeker mooi meegenomen!

In vele gemeenten kan je kiezen om een groene lening aan te gaan.Een groene lening is natuurlijk geen premie, maar het kan je wel al heel wat vooruit helpen. Een groene lening houdt eigenlijk in, dat jij geld kan lenen voor een energiebesparende maatregel, zoals zonnepanelen. Je kunt natuurlijk ook altijd geld bij de bank lenen, maar de rentevoet ligt daar veel hoger. Om die reden is het dus goed om voor een groene lening te kiezen, als het kan!

In sommige gevallen kan het zijn dat jouw gemeente lokale premies uitdeelt aan personen die zonnepanelen laten installeren, zoals bijvoorbeeld groepsaankopen. Als je wilt weten of dat het geval is, dan kan je het best een kijkje nemen op de website van je gemeente!

Zonnepanelen prijzen vergelijken

👉 Een extra besparingstip: vergelijk de offertes van verschillende bedrijven met elkaar! De prijzen van de plaatsingskosten kunnen namelijk erg verschillen.

Het vergelijken van prijzen is erg eenvoudig, neemt niet veel tijd in beslag en zorgt ervoor dat je heel wat geld kunt besparen!