Zonneboiler: wat kost het en wat kan je besparen?

Meer en meer mensen stappen over op zonne-energie voor de verwarming of het verbruik in huis. Zonnepanelen zie je dan ook steeds vaker terug in het straatbeeld. Ben je op zoek naar een duurzame manier om je huis te verwarmen? We leggen je alles uit over de zonneboiler.

Wat is een zonneboiler

Met een zonneboiler wordt het complete systeem bedoeld waarmee water energieneutraal wordt verwarmd door middel van zonlicht. Vaak wordt nog aangenomen dat met een zonneboiler enkel een boiler wordt bedoelt. Dat is dus niet zo. Om misverstanden te voorkomen vermijden wij in dit artikel het woord boiler. In dat geval spreken wij over voorraadvat.

Een zonneboiler is dus een systeem waarmee water door zonlicht wordt verwarmd. Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zonnecollectoren
 • Voorraadvat
 • Pomp
 • Leidingen/buizen
 • Naverwarmer (optioneel)
zonneboiler

Hierbij moet worden opgemerkt dat niet alle zonneboilersystemen over een naverwarmer beschikken. Dat houdt in dat je dan een cv-ketel als alternatief nodig hebt in je woning.

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Voor het Nederlandse klimaat zijn de volgende zonneboilers van toepassing:

 • Standaard zonneboiler. Dit zonneboilersysteem bestaat uit een voorraadvat van 80 tot 200 liter, wat eenvoudig is te noemen. Een kenmerk van de standaard zonneboiler is dat deze altijd moet worden ondersteund door een gewone cv-ketel. Dit systeem garandeert niet altijd voldoende warm water.
 • Compacte zonneboiler. Dit zonneboilersysteem is kleiner en daarmee geschikt voor huizen met weinig ruimte voor de plaatsing van een zonneboiler. Ook met dit systeem geldt dat er een vorm van naverwarming nodig is.
 • CV zonneboiler. Dit zonneboilersysteem bevat voorraadvaten van minstens 200 liter of meer. Kenmerkend aan dit systeem is dat het wel over zijn eigen naverwarmer beschikt. Dat houdt in dat je geen cv-ketel nodig hebt naast het voorraadvat.
 • Zonneboilercombi. Dit zonneboilersysteem verwarmt zowel leidingwater als het water wat door de radiatoren stroomt. Dus ook het verwarmen van je huis wordt door de zonneboilercombi voor rekening genomen.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !


Elk zonneboilersysteem werkt met zonnecollectoren. Dat zijn de panelen die je op de daken van huizen ziet. Regelmatig worden ze aangezien voor zonnepanelen. Dit is een begrijpelijke misvatting. Zonnepanelen worden namelijk gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. Zonnecollectoren worden gebruikt om water mee te verwarmen.

zonne-energie met zonnepanelen

Er zijn twee verschillende zonnecollectoren.

 1. De vlakke plaat zonnecollector
 2. De vacuümbuis zonnecollector

Ze lijken veel op elkaar. Zo hebben de panelen dezelfde afmetingen. Qua techniek zijn ze echter verschillend. Uiteindelijk leveren ze het zelfde doel, namelijk je leidingwater verwarmen door middel van zonlicht.

Het voornaamste verschil om te weten is dat de vacuümbuis zonnecollector in de winter en herfst een hoger rendement levert.

Hoe werkt een zonneboiler

zonneboiler isntalleren

De zonnecollectoren op je dak vangen zonlicht op, waardoor de buizen in de zonnecollectoren worden verwarmd. In die buizen bevindt zich een vloeistof die verwarmd wordt. De buizen zijn een gesloten systeem die hermetisch afgesloten zijn. De buizen lopen van de zonnecollectoren naar het voorraadvat. Het aanwezige leidingwater in het voorraadvat wordt nu door de warme buizen verwarmd. De buizen geven hun warmte af aan het leidingwater. De vloeistof die zich in deze buizen bevindt kan door het zonlicht verwarmd worden tot 90 graden Celsius. Wanneer de vloeistof is afgekoeld, wordt het weer doorgepompt naar de zonnecollectoren. Zo blijft de warme vloeistof zich circuleren richting het voorraadvat.

Zonneboiler kosten

Wat kost een zonneboiler nu precies? Er zijn enkele factoren die de kosten van een zonneboiler beïnvloeden.

 • De grootte van het voorraadvat. Er zijn voorraadvaten met een inhoud van 80 liter en je hebt ze ook van 300 liter. Het mag duidelijk zijn dat de grotere voorraadvaten duurder zijn in aanschaf.
 • Het type zonnecollector. Vacuümbuis zonnecollectoren zijn ongeveer 50% duurder dan de vlakke plaat zonnecollector. Hierbij moet worden opmerkt dat de vacuümbuis zonnecollector in de winter en herfst een hoger rendement leveren.
 • Hoeveel zonnecollectoren je gaat plaatsen.

We geven je nu drie voorbeelden van zonneboiler prijzen bij verschillende voorraadvaten en één of meerdere zonnecollectoren.

👉Voorbeeld 1: Met een voorraadvat van 100 liter en 1 zonnecollector, mag je uitgaan van zonneboiler prijzen rond de €2.300,-

👉Voorbeeld 2: Met een voorraadvat van 200 liter en 2 zonnecollectoren mag je uitgaan van zonneboilerprijzen rond de €3.400,-

👉Voorbeeld 3: Met een voorraadvat van 300 liter en 3 zonnecollectoren mag je uitgaan van zonneboilerprijzen rond de €5.200,-

Nu is het natuurlijk ook de vraag welk voorraadvat je nodig hebt en hoeveel bijbehorende zonnecollectoren.

Hiervoor kun je de volgende stelregel gebruiken:

Voor 1 persoon heb je minstens 1,25 m² aan zonnecollectoren nodig. Een zonnecollector is 2,5 m².

En voor elke vierkante meter aan zonnecollectoren heb je een voorraadvat van 60 liter nodig.

Voorbeeld:

Heb je een gezin van vier personen, dan heb je 2 zonnecollectoren nodig en een voorraadvat van 300 liter.

4 personen keer 1,25 m² is 5 m². Een zonnecollector is 2,5 m², dus hier heb je er twee van nodig.

Dan beschik je dus over 5 m² aan zonnecollectoren. 5 m² maal 60 liter is 300 liter.

zonnecollectoren zonneboiler

Twee belangrijke details die zeker het vermelden waard zijn:

 1. Je komt in aanmerking voor een subsidie als je een zonneboiler laat plaatsen. Een zonneboilersysteem zoals vermeld in voorbeeld 2, komt al gauw in aanmerking voor een subsidie van €1.100. Dat houdt in dat de kosten zonneboiler aanzienlijk worden verminderd.
 2. Zonneboilers hebben weinig onderhoud nodig. De kosten zonneboiler zijn dus voornamelijk de aanschafkosten en de installatiekosten.

⇒ Vraag GRATIS offertes aan !

Zonneboiler subsidie

Een subsidie voor een zonneboiler kun je op twee manieren krijgen. De eerste manier is via een subsidie van de gemeente. Dit is echter voor elke gemeente anders. Bij de een krijg je meer subsidie dan bij de ander, en de hoogte van de subsidie verschilt ook.

De tweede manier is een ISDE-subsidie. Hierbij maak je gebruik van de lijst met apparaten die recht op een subsidie, opgesteld door de overheid. Als je een zonneboiler hebt die op deze lijst staat kom je in aanmerking voor een zonneboiler subsidie. Deze ligt tussen de 800 en .1400 euro. Hiermee komen de zonneboiler kosten ongeveer uit op 2.000 euro, maar dit is een gemiddelde. De verschillen bij zonneboiler kosten zijn vrij groot.

Voorwaarden voor subsidie zonneboiler

Om in aanmerking te komen voor een subsidie voor een zonneboiler moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

 • De woning waar je de zonneboiler wil laten installeren is je eigendom en hoofdverblijf.
 • Je laat de zonneboileren installeren door een professional.
 • Het betreft een nieuwe zonneboiler, en geen tweedehands.
 • Combineer je de zonneboiler niet met een isolatiemaatregel dan heb je 12 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen na de plaatsing. Indien je ook een isolatiemaatregelen laat uitvoeren, dan heb je tot 12 maanden na de plaatsing daarvan.
 • Je beschikt over een betaalbewijs en factuur.

Hoeveel kun je besparen met een zonneboiler?

De investering in een zonneboiler zal, mede afhankelijk van de subsidie, tussen de 2.000 en 3.000 euro liggen. Een zonneboiler gaat gemiddeld genomen ongeveer 25 jaar mee. Jaarlijks heb je ongeveer 30 euro onderhoudskosten wanneer je een druk gevuld systeem hebt, en 50 euro per vijf jaar als je een terugloopsysteem hebt.

Wat bespaar je nou met zo’n zonneboiler? Gemiddeld genomen zal je ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water besparen. Dit komt dus neer op ongeveer 150 euro per jaar. Hierbij moeten we wel in ogenschouw nemen dat de prijs van aardgas duurder zal gaan worden in de komende jaren, en dat de besparing hiermee steeds wat groter wordt. De besparing is daarnaast groter wanneer je op dit moment een elektrische boiler gebruikt, ten opzichte van wanneer je nu een cv-ketel gebruikt. Dit komt omdat elektrisch verwarmen simpelweg een stuk duurder is dan verwarmen met gas. Als je van aardgas af wil is het elektrisch (na) verwarmen van het water uit de zonneboiler wel een goede optie. Daarnaast is de combinatie van een warmtepomp en een zonneboiler zeker ook het overwegen waard.

⇒ Vraag offertes aan !

Wat is de opbrengst van een zonneboiler

Als je eenmaal weet wat de kosten zijn, is het fijn om te weten wat nu ongeveer je opbrengst zal zijn op jaarbasis.

👉Als we wederom uitgaan van een gezin met vier personen, mag je uitgaan van een kostenbesparing van €150 op jaarbasis. Hierbij dient vermeldt te worden dat voor deze berekening gebruik is gemaakt van de energietarieven uit 2019.

De politiek heeft al laten weten dat de gasprijzen de komende jaren aanzienlijk zullen stijgen.

Het is dus reëel om in de toekomst hogere opbrengsten te mogen verwachten van een zonneboilersysteem.

Zonneboiler terugverdientijd

De zonneboiler terugverdientijd is uiteraard afhankelijk van:

 1. Het type zonneboilersysteem dat je gaat kopen
 2. Je gezinssamenstelling en het totale verbruik van warm water. Het ene gezin staat langer onder de douche dan het andere gezin.

👉 Als we uitgaan van een modaal gezin met 4 kinderen en een zonneboilersysteem van €2.300 (na aftrek subsidie) zou je na circa 15 jaar je kosten van je zonneboiler eruit hebben gehaald.

Echter, dat is op basis van de huidige energietarieven. Met de ontwikkelingen van de aardgaswinning in Groningen lijkt het uitgesloten dat de aardgaswinning op eigen bodem ooit nog het oude niveau zal halen.

Nederland zal in de nabije toekomst meer en meer afhankelijk worden van buitenlands gas. Ook zonder de aanspraak op buitenlands gas zullen de gastarieven de komende jaren al fors stijgen.

Het is daarom ook zeer aannemelijk dat de zonneboiler terugverdientijd aanzienlijk lager zal zijn dan de huidige geraamde 15 jaar.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !


Zonneboilercombi

Je hebt ook nog de zogenaamde zonneboilercombi. Deze is een stuk voordeliger dan een standaard zonneboiler. Een zonneboilercombi is een milieuvriendelijk systeem voor verwarmen, dat al het water kan verwarmen. Via zonne-energie wordt zowel het sanitaire water als het water voor de centrale verwarming verwarmd door een zonneboilercombi. Dit systeem bestaat dan uit meerdere onderdelen. Dit zijn onder andere zonnecollectoren, een pomp, een groot voorraadvat en een geïntegreerde cv brander. Het werkt verder vrijwel hetzelfde als een zonneboiler. De collectoren vangen de warmte van zon op en de warmtewisselaars brengen vervolgens beide typen water op temperatuur. Het verschil zit hem bij de geïntegreerde cv brander. Op het moment dat de boiler niet in staat is voldoende warmte te produceren, omdat er simpelweg te weinig zon is, neemt de cv brander het automatisch over. Op deze manier ben je met de zonneboilercombi altijd verzekerd van warm water. Hierdoor heb je dan ook geen cv ketel of andere externe oplossing meer nodig, wat bij een normale zonneboiler wel het geval is. Vandaar dat de besparing hierbij vaak hoger uitvalt. Uiteraard gaat dit wel gepaard met een hogere investering vooraf.

⇒ Vraag hier offertes aan

Zonneboiler kopen: waar let je op?

zonneboiler prijzen

Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een zonneboiler. Ook bovenstaande punten moet je uiteraard meenemen in de overweging.

Kijk naar de ruimte die je nodig hebt

Over het algemeen is een zonnecollector niet zo groot en daarom past het meestal wel op het dak. Het is bijvoorbeeld niet te vergelijken met zonnepanelen, qua grootte. Hoe groot het is hangt af van het aantal personen dat in je woning leeft. Zelfs bij een gezin neemt dit slechts enkele vierkante meter in beslag. Binnen moet het voorraadvat komen, waar je rekening mee moet houden.

Het soort zonneboiler

Daarnaast moet je kijken naar welke soort zonneboiler je wil. Er zijn allerlei types en soorten zonneboilers, maar in ons klimaat wordt er vooral gebruik gemaakt van een drukgevuld systeem en een terugloopsysteem. Bij de laatste hoef je geen antivries te gebruiken, wat het goedkoper maakt qua onderhoud. Je hebt echter niet altijd de mogelijkheid om hiervoor te kiezen, informeer hier dus goed naar.

Een aantal tips op een rijtje

Ten slotte heb we nog wat tips op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid de juiste keuze kunt maken:

 • Laat altijd een zonneboiler installeren door een vakman, je kunt via internet bekijken wie er gecertificeerd is.
 • Vraag altijd vooraf uitgebreid advies aan een professional.
 • Kijk vooraf naar de kosten van een zonneboiler. De kosten van een zonneboiler lopen uiteen, vraag verschillende offertes aan.
 • De grootte van het voorraadvat zou afgestemd moeten worden op het aantal personen in een huishouden en het verbruik van warm water. Een te grote zonnecollector is zonde van het geld, een te kleine zorgt ervoor dat de cv-ketel alsnog veel moet doen.
 • Bekijk altijd goed de mogelijkheden voor een subsidie.

Heb je een vergunning nodig voor een zonneboiler?

In veruit de meeste gevallen is er geen vergunning nodig om een zonneboiler aan te schaffen en te installeren. Wel moet de installatie vaak aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. De collectoren mogen niet uitsteken en bij een plat dak niet te dicht op de rand zitten. Op beschermde monumenten en stadsgezichten mogen over het algemeen geen zichtbare zonnecollectoren geplaatst worden.

Is een zonneboiler interessant voor mij?

zonneboiler installatie

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Het moge duidelijk zijn dat je met een zonneboiler bespaart op je gasrekening. Na verloop van tijd win je de investering hiermee terug, hoewel gezegd moet worden dat dit vrij lang kan duren. Omdat gas waarschijnlijk steeds duurder wordt zal de besparing wel steeds groter worden. Dit komt omdat het gasgebruik teruggedrongen moet worden, wat gas duurder zal maken. Daarnaast lever je ook een positieve bijdrage aan het milieu, doordat je minder uitstoot hebt.

De combinatie met een warmtepomp is ook heel interessant, omdat je dan nog meer op gas kunt besparen. Dit bespaart namelijk ook op de verwarming. Een zonneboiler is ook een hele mooie tweede stap als je al zonnepanelen hebt, mits je hiervoor natuurlijk nog plek hebt. De zonnepanelen verdien je wel veel eerder terug kan dan een zonneboiler. Kijk daarom altijd goed of een zonneboiler voor jouw situatie rendabel is.

Voordelen zonneboiler

 • Het is een duurzame investering. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Je kan een subsidie krijgen via de ISDE.
 • Sommige gemeentes geven een extra subsidie om duurzame investeringen te stimuleren. Neem contact op met jouw gemeente om te vragen welke subsidievormen zij aanbieden
 • Een zonneboilersysteem is eenvoudig te installeren.
 • Een zonneboilersysteem behoeft geen of nauwelijks onderhoud

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.