Zonneboiler: advies en prijzen

Meer en meer mensen stappen over op zonne-energie voor de verwarming of het verbruik in huis. Zonnepanelen zie je dan ook steeds vaker terug in het straatbeeld. Ben je op zoek naar een duurzame manier om je huis te verwarmen? We leggen je alles uit over de zonneboiler.

Wat is een zonneboiler

Met een zonneboiler wordt het complete systeem bedoeld waarmee water energieneutraal wordt verwarmd door middel van zonlicht.

Vaak wordt nog aangenomen dat met een zonneboiler enkel een boiler wordt bedoelt. Dat is dus niet zo. Om misverstanden te voorkomen vermijden wij in dit artikel het woord boiler. In dat geval spreken wij over voorraadvat.

Ook zal je de term warmteboiler wellicht eens gehoord hebben. Dit is een synoniem voor zonneboiler. Voor het gemak houden wij het bij de term zonneboiler.

Een zonneboiler is dus een systeem waarmee water door zonlicht wordt verwarmd. Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zonnecollectoren
 • Voorraadvat
 • Pomp
 • Leidingen/buizen
 • Naverwarmer (optioneel)
zonnepanelen plaatsen

Hierbij moet worden opgemerkt dat niet alle zonneboilersystemen over een naverwarmer beschikken. Dat houdt in dat je dan een cv-ketel als alternatief nodig hebt in je woning.

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Voor het Nederlandse klimaat zijn de volgende zonneboilers van toepassing:

 • Standaard zonneboiler. Dit zonneboilersysteem bestaat uit een voorraadvat van 80 tot 200 liter, wat eenvoudig is te noemen. Een kenmerk van de standaard zonneboiler is dat deze altijd moet worden ondersteund door een gewone cv-ketel. Dit systeem garandeert niet altijd voldoende warm water.
 • Compacte zonneboiler. Dit zonneboilersysteem is kleiner en daarmee geschikt voor huizen met weinig ruimte voor de plaatsing van een zonneboiler. Ook met dit systeem geldt dat er een vorm van naverwarming nodig is.
 • CV zonneboiler. Dit zonneboilersysteem bevat voorraadvaten van minstens 200 liter of meer. Kenmerkend aan dit systeem is dat het wel over zijn eigen naverwarmer beschikt. Dat houdt in dat je geen cv-ketel nodig hebt naast het voorraadvat.
 • Zonneboilercombi. Dit zonneboilersysteem verwarmt zowel leidingwater als het water wat door de radiatoren stroomt. Dus ook het verwarmen van je huis wordt door de zonneboilercombi voor rekening genomen.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !


Elk zonneboilersysteem werkt met zonnecollectoren. Dat zijn de panelen die je op de daken van huizen ziet. Regelmatig worden ze aangezien voor zonnepanelen. Dit is een begrijpelijke misvatting. Zonnepanelen worden namelijk gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. Zonnecollectoren worden gebruikt om water mee te verwarmen.

zonne-energie met zonnepanelen

Er zijn twee verschillende zonnecollectoren.

 1. De vlakke plaat zonnecollector
 2. De vacuümbuis zonnecollector

Ze lijken veel op elkaar. Zo hebben de panelen dezelfde afmetingen. Qua techniek zijn ze echter verschillend. Uiteindelijk leveren ze het zelfde doel, namelijk je leidingwater verwarmen door middel van zonlicht.

Het voornaamste verschil om te weten is dat de vacuümbuis zonnecollector in de winter en herfst een hoger rendement levert.

Hoe werkt een zonneboiler

Als je iets gaat kopen, is het altijd prettig om de werking ervan te snappen. Zo ook in het geval van een zonneboiler kopen. De techniek erachter is geen hogere wiskunde.

Sterker nog, de Romeinen gebruikten ook een vorm van waterverwarming door middel van zonlicht. Zij deden het door opslagvaten, die gevuld waren met water, zwart te verven.

Zonnecollectoren

Dit is hoe we het tegenwoordig doen.

De zonnecollectoren op je dak vangen zonlicht op, waardoor de buizen in de zonnecollectoren worden verwarmd. In die buizen bevindt zich een vloeistof die verwarmd wordt. De buizen zijn een gesloten systeem die hermetisch afgesloten zijn. De buizen lopen van de zonnecollectoren naar het voorraadvat. Het aanwezige leidingwater in het voorraadvat wordt nu door de warme buizen verwarmd. De buizen geven hun warmte af aan het leidingwater. De vloeistof die zich in deze buizen bevindt kan door het zonlicht verwarmd worden tot 90 graden Celsius. Wanneer de vloeistof is afgekoeld, wordt het weer doorgepompt naar de zonnecollectoren. Zo blijft de warme vloeistof zich circuleren richting het voorraadvat.

Zonneboiler kosten

Wat kost een zonneboiler nu precies?

Er zijn enkele factoren die de kosten van een zonneboiler beïnvloeden.

 • De grootte van het voorraadvat. Er zijn voorraadvaten met een inhoud van 80 liter en je hebt ze ook van 300 liter. Het mag duidelijk zijn dat de grotere voorraadvaten duurder zijn in aanschaf.
 • Het type zonnecollector. Vacuümbuis zonnecollectoren zijn ongeveer 50% duurder dan de vlakke plaat zonnecollector. Hierbij moet worden opmerkt dat de vacuümbuis zonnecollector in de winter en herfst een hoger rendement leveren.
 • Hoeveel zonnecollectoren je gaat plaatsen.

We geven je nu drie voorbeelden van zonneboiler prijzen bij verschillende voorraadvaten en één of meerdere zonnecollectoren.

👉Voorbeeld 1: Met een voorraadvat van 100 liter en 1 zonnecollector, mag je uitgaan van zonneboiler prijzen rond de €2.300,-

👉Voorbeeld 2: Met een voorraadvat van 200 liter en 2 zonnecollectoren mag je uitgaan van zonneboilerprijzen rond de €3.400,-

👉Voorbeeld 3: Met een voorraadvat van 300 liter en 3 zonnecollectoren mag je uitgaan van zonneboilerprijzen rond de €5.200,-

Nu is het natuurlijk ook de vraag welk voorraadvat je nodig hebt en hoeveel bijbehorende zonnecollectoren.

Hiervoor kun je de volgende stelregel gebruiken:

Voor 1 persoon heb je minstens 1,25 m² aan zonnecollectoren nodig. Een zonnecollector is 2,5 m².

En voor elke vierkante meter aan zonnecollectoren heb je een voorraadvat van 60 liter nodig.

Voorbeeld:

Heb je een gezin van vier personen, dan heb je 2 zonnecollectoren nodig en een voorraadvat van 300 liter.

4 personen keer 1,25 m² is 5 m². Een zonnecollector is 2,5 m², dus hier heb je er twee van nodig.

Dan beschik je dus over 5 m² aan zonnecollectoren. 5 m² maal 60 liter is 300 liter.

Zonnepanelen schuin dak

Twee belangrijke details die zeker het vermelden waard zijn:

 1. Je komt in aanmerking voor een subsidie als je een zonneboiler laat plaatsen. Een zonneboilersysteem zoals vermeld in voorbeeld 2, komt al gauw in aanmerking voor een subsidie van €1.100. Dat houdt in dat de kosten zonneboiler aanzienlijk worden verminderd.
 2. Zonneboilers hebben weinig onderhoud nodig. De kosten zonneboiler zijn dus voornamelijk de aanschafkosten en de installatiekosten.

⇒ Vraag GRATIS offertes aan !

Wat is de opbrengst van een zonneboiler

Als je eenmaal weet wat de kosten zijn, is het fijn om te weten wat nu ongeveer je opbrengst zal zijn op jaarbasis.

👉Als we wederom uitgaan van een gezin met vier personen, mag je uitgaan van een kostenbesparing van €150 op jaarbasis. Hierbij dient vermeldt te worden dat voor deze berekening gebruik is gemaakt van de energietarieven uit 2019.

De politiek heeft al laten weten dat de gasprijzen de komende jaren aanzienlijk zullen stijgen.

Het is dus reëel om in de toekomst hogere opbrengsten te mogen verwachten van een zonneboilersysteem

Zonneboiler terugverdientijd

De zonneboiler terugverdientijd is uiteraard afhankelijk van:

 1. Het type zonneboilersysteem dat je gaat kopen
 2. Je gezinssamenstelling en het totale verbruik van warm water. Het ene gezin staat langer onder de douche dan het andere gezin.

👉 Als we uitgaan van een modaal gezin met 4 kinderen en een zonneboilersysteem van €2.300 (na aftrek subsidie) zou je na circa 15 jaar je kosten van je zonneboiler eruit hebben gehaald.

Echter, dat is op basis van de huidige energietarieven. Met de ontwikkelingen van de aardgaswinning in Groningen lijkt het uitgesloten dat de aardgaswinning op eigen bodem ooit nog het oude niveau zal halen.

Nederland zal in de nabije toekomst meer en meer afhankelijk worden van buitenlands gas. Ook zonder de aanspraak op buitenlands gas zullen de gastarieven de komende jaren al fors stijgen.

Het is daarom ook zeer aannemelijk dat de zonneboiler terugverdientijd aanzienlijk lager zal zijn dan de huidige geraamde 15 jaar.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !


 

Een zonneboilersysteem heeft veel voordelen.

 • Het is een duurzame investering. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Er is subsidie mogelijk, al dan niet in de vorm van een aftrekpost voor de jaarlijkse inkomstensopgave.
 • Sommige gemeentes geven een extra subsidie om duurzame investeringen te stimuleren. Neem contact op met jouw gemeente om te vragen welke subsidievormen zij aanbieden
 • Een zonneboilersysteem is eenvoudig te installeren.
 • Een zonneboilersysteem behoeft geen of nauwelijks onderhoud

Een zonneboilersysteem heeft ook enkele aandachtspunten:

 • Je bent afhankelijk van zonlicht voor een optimale werking van het systeem. Door de plaatsing van vacuümbuis zonnecollectoren behaal je het hoogste rendement, ook in de herfst en winter.

  Daarnaast is het verstandig om je cv-ketel te houden als je een zonneboilersysteem aanschaft zonder naverwarmer. Zo ben je ook in de winter verzekerd van warm water.

 • De aanschafkosten bedragen al snel minimaal €2000,-. Dat is na aftrek van subsidies.
 • Net zoals zonnepanelen zijn zonnecollectoren een blikvanger op het dak van je woning

Je bent nu helemaal up-to-date over alles wat je maar kan weten over zonneboilersystemen. We wensen je veel plezier van je toekomstige zonneboiler!