Zonnepanelen verzekeren: hoe doe je dat en wanneer is het nodig?

Zonnepanelen en een verzekering zijn niet direct een combinatie waar je meteen aan denkt als je op zoek bent naar manieren om te verduurzamen. De aanschaf van zonnepanelen is echter een grote investering. Als je je hele dak ermee vult, kost je dat al gauw duizenden euro’s. Voor de meeste bezittingen met een dergelijke waarde is het gebruikelijk een verzekering af te sluiten. We overlopen in dit artikel enkele vragen over het verzekeren van zonnepanelen, en wat je daarvan kan verwachten.

Waarom je zonnepanelen verzekeren?

zonnepanelen verzekeren

Je zonnepanelen staan de hele dag bloot aan de elementen. Dat betekent dat ze stormen en hagelbuien moeten doorstaan. Natuurlijk zijn ze gemaakt om hiertegen te kunnen, maar het kan altijd voorkomen dat de bui net iets heftiger is en er toch iets stuk gaat. Daarnaast liggen je zonnepanelen op een plek die voor anderen bereikbaar is. Hoewel het niet waarschijnlijk lijkt, worden ze wel van daken gestolen. Het is dan ook de moeite waard om te kijken of je je zonnepanelen wilt verzekeren en hoe je dat het beste kan doen.

Moet je je zonnepanelen verzekeren?

Het antwoord op de vraag of je je zonnepanelen moet verzekeren, is eenvoudig: nee, het mòet niet. Er geldt in Nederland geen verplichting voor het verzekeren van zonnepanelen. Er zijn maar weinig verzekeringen waar dit wel voor geldt, bijvoorbeeld de WA-verzekering voor de auto.

Zijn je zonnepanelen reeds verzekerd?

Liggen de zonnepanelen op je eigen woning, dan zijn ze vaak meeverzekerd in je opstalverzekering. Geldt dit niet of heb je geen opstalverzekering, bijvoorbeeld omdat je je huis huurt, dan is de volgende vraag of het verstandig is je zonnepanelen apart te verzekeren. Het antwoord op deze vraag hangt af van het risico dat je denkt te lopen en de mate waarin je bereid bent dat risico zelf te dragen.

De kans dat er iets met je panelen gebeurt, is niet zo groot. Je weet ongeveer wat het kost om ze te vervangen. Zou je in de uitzonderlijke situatie dat er iets gebeurt in staat zijn en bereid zijn om er nieuwe te kopen, of kan je dan verder leven zonder? Is het antwoord op die vraag ja, dan hoef je geen extra verzekering af te sluiten. Zijn de kosten voor de verzekering echter laag, dan kan het wel de moeite waard zijn. Het is immers nooit leuk onverwacht grote investeringen te verliezen.

Verzekering zonnepanelen: waar let je op?

verzekering zonnepanelen

In de eerste plaats is het belangrijk om te kijken of je zonnepanelen al verzekerd zijn in een van je bestaande verzekeringen. In de opstalverzekering zijn ze meestal automatisch meeverzekerd. Een aparte verzekering voor je zonnepanelen is dan niet nodig. Er kunnen dan wel enkele voorwaarden en uitzonderingen gelden:

  • De zonnepanelen moeten vastzitten aan de woning.
  • Bij diefstal moet er braakschade zijn.
  • Natuurrampen kunnen uitgesloten zijn.

Ook is meestal het verlies aan opbrengst na beschadiging of diefstal van je zonnepanelen niet door je verzekering gedekt.

Montage zonnepanelen

Zitten de zonnepanelen niet vast aan de woning, bijvoorbeeld als ze los op een plat dak staan, dan vallen ze onder de inboedelverzekering. Ze vallen dan onder het zogenaamde ‘huurdersbelang’. Dit is niet altijd automatisch meeverzekerd. Het is verstandig bij de verzekering na te gaan hoe dit zit.

Braaksporen

Verzekeraars stellen meestal als voorwaarde voor uitkering van schade dat er sporen van braak zijn. Zonnepanelen zijn vaak relatief makkelijk te demonteren en dieven hoeven er niet voor in je huis te zijn, dus die braaksporen zullen er vaak niet zijn. Het is dus goed bij de verzekeraar na te gaan welke voorwaarden gehanteerd worden.

Natuurrampen

Een van de grootste risico’s voor je zonnepanelen is een natuurramp, namelijk een zware storm of hagelbui. Als dit is uitgesloten, heb je vrij weinig aan je verzekering. Dus ook hiervoor geldt dat je bij de verzekering moet controleren of schade aan je zonnepanelen door natuurgeweld wel is gedekt.

Zonnepanelen brandverzekering

Vaak zijn zonnepanelen dus in de brandverzekering meeverzekerd. Ben je niet tevreden over de dekking en voorwaarden van je huidige verzekering, dan moet je op zoek gaan naar een andere verzekeraar, die beter bij je situatie past. Dit levert je dan echter wel een uitgebreide zoektocht op, want je zult echt in de polisvoorwaarden moeten duiken om te weten of een verzekering precies biedt wat jij wilt.

Heb je een eigen woning, dan moet je kijken naar de voorwaarden van de opstalverzekering. Heb je geen opstalverzekering of vallen je zonnepanelen hier niet onder, dan kijk je naar de inboedelverzekering, waarbij je specifiek moet letten op het onderdeel ‘huurdersbelang’.

Opstalverzekering zonnepanelen

Heb je een eigen woning, dan zit je met een opstalverzekering voor je zonnepanelen meestal al goed. Geef wel aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen hebt. Zij zullen dan uitgaan van een iets hogere waarde van je woning en je premie zal iets stijgen.

Al met al is het uitzoeken van zonnepanelen en een verzekering een hele klus. Het is echter wel belangrijk dat je weet waar je aan toe bent, dus het is zeker de moeite waard om eens in je verzekeringen te duiken als je zonnepanelen hebt aangeschaft.

Nog geen zonnepanelen?

Ben je op zoek naar een betrouwbare specialist voor zonnepanelen of wil je weten wat zonnepanelen je precies kosten? Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende erkende vakmensen. Zo zie je niet alleen snel wie voor jou het beste tarief hanteert, maar hoe de kosten precies worden berekend. En dat is volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.