Zonnepanelen subsidies: overzicht 2020

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en omdat ze zo’n hoog rendement opleveren, worden ze dus ook steeds interessanter. Het is namelijk wel zo dat ze niet goedkoop zijn, zonnepanelen zijn een redelijke grote investering. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kosten te bedrukken, zoals gebruik maken van subsidies! Hieronder ontdek je alles over zonnepanelen subsidies!

Zonnepanelen subsidies 2020: hoeveel krijg je?

Ook dit jaar kan je gebruik maken van allerlei subsidies voor je zonnepanelen. Deze subsidies kunnen je heel wat geld besparen. Het is dus zeker de moeite om ze te ontdekken. Hieronder kom je meer te weten over de mogelijkheden!

Landelijke subsidie

Zijn er ook landelijke subsidies voor zonnepanelen? Helaas is het zo dat de landelijke subsidies voor zonnepanelen afgeschaft werden. Deze subsidies waren vroeger erg populair. De subsidiepot was snel opgebruikt, waardoor nieuwe investeerders lang moesten wachten.

Al snel besloot de overheid dat deze subsidies hen te veel geld kostte en toen de kostprijs van zonnepanelen daalde, werd er besloten om deze subsidie af te schaffen. Gelukkig zijn er nog een heleboel andere subsidies waarop je kunt rekenen!

Gemeentelijke subsidie

Allereerst is er de gemeentelijke subsidie. Gemeentes hebben vaak een eigen zonnepaneelregeling. Welke dat is, ontdek je op de site van je gemeente.

Meestal vind je gemeentelijke subsidies in de vorm van leningen met gunstige voorwaarden (groene lening), maar het kunnen ook andere soort subsidies zijn.

Teruggave BTW

Een van de meest interessante subsidies, waarvan je kunt genieten als je zonnepanelen aanschaft, is de teruggave van btw. Als je zonnepanelen koopt, dan zal je daarbovenop 21 procent btw betalen. Op zo’n groot bedrag is 21 procent heel wat, dus met deze regeling kan je al snel enkele honderden euro’s uitsparen!

Als je bijvoorbeeld het gemiddelde verbruik neemt van 3590 Wp, met 16 zonnepanelen voor een prijs van € 7.264, dan bespaar je met deze regeling maar liefst € 1.260!

Groene lening

Nog een financiële hulp waarvan je gebruik kunt maken als je zonnepanelen koopt, is de groene lening. Een groene lening is een lening die aangeboden wordt door verschillende partijen, meestal banken.

De bedoeling van deze lening, is dat je hiermee geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen en deze terugbetaalt met lage rente. Een voorbeeld van zo’n groene lening is de Energiebespaarlening.

Hoe zonnepanelen subsidie aanvragen?

Al deze subsidies lijken erg interessant, maar hoe vraag je ze eigenlijk aan? Hoe je een subsidie aanvraagt, hangt natuurlijk af van de subsidie. In de meeste gevallen is het erg simpel, maar je moet natuurlijk wel weten hoe het moet.

Hieronder overlopen we hoe je de verschillende subsidies het best kunt aanvragen!

Gemeentelijke subsidie aanvragen

Voor een gemeentelijke subsidie is het moeilijk om exact te zeggen hoe je dit moet aanvragen, het hangt namelijk van de subsidie af.

 • Allereerst moet je zien te weten komen of er in jouw gemeente sprake is van een subsidie voor zonnepanelen. Je kunt dit nakijken op de website van je gemeente.
 • In het geval dat je gemeente een subsidie uitkeert voor zonnepanelen, wordt er vaak op de website zelf vermeld wat je er precies voor moet doen om deze subsidie te krijgen!

Btw teruggave aanvragen

De btw teruggave moet je aanvragen bij de belastingdienst.

 • Je surft naar de site van de dienst en meldt je aan als ondernemer voor de btw, dit doe je aan de hand van het formulier: opgaaf zonnepaneelhouders.
 • Als dit gebeurd is, dan wacht je af. De belastingdienst kan je eventueel nog extra vragen stellen, als dat niet het geval is dan ontvang je een btw-aangifte voor je zonnepanelen.
 • Binnen enige tijd krijg je dan gewoon het bedrag terug op je rekening gestort.
 • Er is wel iets waar je rekening mee moet houden: veel installateurs nemen de btw-aangifte op zich, in de uiteindelijke prijs is er dan al rekening gehouden met deze teruggave. Het is dus belangrijk dat je hier op let, wanneer je prijzen met elkaar gaat vergelijken!

Aanvragen groene lening

Voor recht te hebben op een groene lening, kan je eerst bij je bank navragen of zij zoiets aanbieden. Als dat het geval is, dan zal je je gegevens moeten doorgeven. De rest regelen zij voor jou.

In het geval van de energiebespaarlening, moet je er wel op letten dat je 75 procent van het totaalbedrag gebruikt voor zonnepanelen en de overige 25 procent voor een andere duurzame maatregel. Dat is één van de voorwaarden.

Zonnepanelen subsidies voor bedrijven

Naast zonnepanelensubsidies voor particulieren, zijn er ook subsidies speciaal voor bedrijven. Eigenlijk is het voor bedrijven extra aantrekkelijk om voor zonnepanelen te kiezen.

👉 Let op: er zijn verschillende subsidies, maar deze kunnen niet door elk bedrijf gebruikt worden! In totaal zijn er maar liefst vijf verschillende regelingen. Vier van de vijf zijn fiscale rekeningen, die je dus kunt aftrekken. De vijfde regeling is de exploitatieregeling. Deze regeling houdt in dat je geld krijg voor de zonnestroom die je bedrijf opwekt.

Hieronder meer info over de mogelijkheden!

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Deze subsidie betaalt het verschil terug in de kostprijs tussen grijze stroom en zonnestroom. Je krijgt dus een vergoeding voor de energie die je opwerkt met de zonnepanelen van je bedrijf. J

Je kunt enkel van deze subsidie gebruikmaken wanneer je bedrijf een zakelijke aansluiting heeft van minimaal 3×80A en een zonnestroominstallatie van meer dan 15kWp of 15.000 Wattpiek.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Daarnaast is het nog het kleinschaligheidsaftrek, dit wordt ook weleens investeringsaftrek genoemd. Deze regeling zorgt ervoor dat je tot 28 procent van de investeringskosten kunt aftrekken.

Je hoeft hiervoor praktisch niets te doen, zorg er wel voor dat je de factuur van je zonnepanelen bewaart, je boekhouder doet dan de rest.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met deze subsidie kan je maar liefst 50 procent van je investeringskosten aftrekken van je fiscale winst.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Je moet bijvoorbeeld minimaal 25kW aan piekvermogen hebben met een aansluiting van minder dan 3 x 80A. Je kunt deze subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met deze regeling kan je tot 36 procent van je investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. De voorwaarde is hier dat zakelijke zonnepanelen op de milieulijst moeten staan, maar dat is tot nu toe elk jaar al zo geweest.

Daarnaast moet je minimaal € 2.500 investeren en moet je de aanschaf van zonnepanelen binnen de 3 maanden bij de RVO melden.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Deze subsidie is de grootste, hiermee kan je namelijk tot zo’n 75 procent besparen. Ook hier is het belangrijk dat zakelijke zonnepanelen op de milieulijst staan en dat je minimaal je minimaal € 2.500 investeert. Binnen de 3 maanden moet je de panelen melden bij de RVO.

Andere besparingen op zonnepanelen

Bovenstaand subsidies zijn er al heel wat, maar er zijn nog meer manieren om geld te besparen op zonnepanelen. Benieuwd naar wat deze zijn? Lees dan snel verder.

Terugleversubsidie

Dit jaar kan je ook gebruikmaken van de terugleversubsidie. Dat is een subsidieregeling voor zelf opgewekte stroom. Deze subsidie houdt in dat je geen energiebelastingen, btw en leveringskosten moet betalen op de zelf opgewekte stroom, waardoor de kosten van je energierekening sterk zullen dalen. De stroom die je zelf niet verbruikt, gaat dan terug naar het energienet, vandaar ook de naam.

Samen investeren in zonnepanelen

Nog een manier om geld te besparen, is het samen investeren in zonnepanelen! Soms wordt er in je gemeente een groepsaankoop georganiseerd, waardoor je samen met je buurt kan investeren in zonnepanelen. Door samen te investeren bespaar je heel wat geld uit.

Maar er is nog een alternatief hierop: investeren in zonnepanelen zonder eigen dak. Hieronder vind je meer info!

In de eerste instantie lijkt dit misschien absurd. Waarom zou je investeren in zonnepanelen als ze niet op je dak liggen? Toch is het eigenlijk een erg slim idee, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren, maar door deze regeling kan je toch profiteren van een financieel voordeel. Hoe gaat het in zijn werk?

 • Verschillende bedrijven, scholen en organisaties stellen hun dak of grond ter beschikking voor zonnepanelen.
 • Hierrond wordt er een project gevormd, zo investeren meerdere mensen samen in deze zonnepanelen door er een aandeel van te kopen.
 • Je kunt, indien je wenst, ook een eigen collectief project opstarten, maar dat is net iets ingewikkelder!
 • Om te kunnen investeren in zonnepanelen van een project, moet je dus lid worden bij een energiecoöperatie in je buurt.
 • Hoe haal je er financieel voordeel uit? De energie die jouw delen (van de zonnepanelen) opwekken, wordt in mindering gebracht op jouw energierekening of de waarde van de zonnestroom wordt direct op je bankrekening gestort.

Offertes vergelijken

Er is nog een laatste manier om geld te besparen op je zonnepanelen en dit is misschien wel de eenvoudigste manier: door offertes van verschillende experts met elkaar te vergelijken!

De prijzen van de zonnepanelen zelf, zullen overal gelijkaardig zijn, maar de prijzen van de arbeidsuren kunnen erg verschillen. Daarom is het aangeraden om online offertes in te vullen van verschillende bedrijven, op die manier vind je eenvoudig de goedkoopste vakman bij jou in de buurt!