Zonnepanelen huren: alles wat je moet weten voor je eraan begint

Zonnepanelen huren is een uitkomst voor mensen die zelf groene energie willen opwekken. Als je de hoge kosten van de aanschaf niet kan of wil betalen, is het bij veel bedrijven mogelijk om de panelen te huren of te leasen.

Ontdek hier hoe dit in zijn werk gaat en wat de beste opties zijn. Ook vergelijken we zonnepanelen huren of kopen met elkaar en geven een indicatie van de gemiddelde maandelijkse prijs voor het huren.

Zonnepanelen huren in 2021

2021 is een uitstekend jaar om te beginnen met zonnepanelen huren. Om te beginnen zijn er nu veel verschillende aanbieders die deze service aanbieden. Al deze bedrijven concurreren met elkaar, zodat je als consument een heel scherpe prijs kan bedingen. Ook is er nu de mogelijkheid om de panelen te leasen. De zonnepanelen leasen kan een uitstekende tussenoplossing zijn als je twijfelt tussen zonnepanelen huren of kopen.

Ook zijn de subsidies voor het opwekken van zelfstroom met gekochte panelen in 2021 (bijna) geheel weggevallen. Het huren van zonnepanelen heeft dus geen nadelen meer vergeleken met het zelf kopen ervan. Bovendien zijn zonnepanelen nu efficiënter dan ooit. Dat betekent dat je de zonnepanelen huren kosten per maand sneller terugverdiend hebt dan vroeger.

Wat kost het huren van zonnepanelen?

Voor de prijs van zonnepanelen huren gelden dezelfde basisregels als voor het afsluiten van andere abonnementen.

  • De kosten van het huren worden lager als je meer panelen huurt.
  • Ook als je een langer contract afsluit bij de verhuurder wordt de huurprijs lager.
  • Meestal krijg je een boete als je het contract voortijdig beëindigt.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wat kost zonnepanelen huren per maand?

Wat kost het ongeveer om zonnepanelen te huren? Dat verschilt dus per contractvorm, aantal panelen en per verhuurder. Voor de gemiddelde zonnepanelen huren kosten per maand kunnen we deze indicatie geven.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde maandelijkse kosten
2 zonnepanelen Tussen €10 – €15
6 zonnepanelen Tussen €20 – €35
10 zonnepanelen €35 – €70

Dat vertaalt zich naar een terugverdientijd van rond de 7 a 10 jaar. Dat is 2 tot 3 jaar langer dan wanneer je de panelen zelf aanschaft (5 tot 7 jaar).

Wil je een preciezere indicatie krijgen van wat het voor jou zal kosten? Je kan vrijblijvend offertes aanvragen om te zien wat verschillende installateurs voorstellen.

Vraag gratis offertes aan

Zonnepanelen huren of kopen?

zonnepanelen huren

Vergeleken met het zelf aanschaffen en installeren van zonnepanelen heeft huren een paar flinke voordelen. De meeste mensen die zonnepanelen huren doen dat omdat ze zo de hoge aanschafkosten vermijden. Het grootste andere voordeel is het feit dat je geen vervangingskosten hoeft te betalen. Aangezien zowel de omvormer als de panelen zelf een beperkte levensduur hebben, kost het je weer een flinke soms als ze (voortijdig) stuk gaan. Bij het huren ervan zorgt het verhuurbedrijf dat alle apparatuur werkt en bovendien dat ze een bepaald gegarandeerd vermogen opwekken. Een ander voordeel is de relatieve vrijheid die je hebt, omdat de panelen niet in jouw bezit zijn.

Natuurlijk zijn er ook een paar pijnpunten waar je op moet letten om je investering de moeite waard te maken. Zorg dat je een aanbieder met gunstige contractvoorwaarden vindt om de zonnepanelen kosten laag te houden. Let er op dat de contractduur en -kosten aansluiten bij jouw woonwensen en bij jouw budget. En let op de clausules in het contract van een aanbieder, die best wat beperkingen met zich mee kunnen brengen.

Particulier huren en via een woningcorporatie huren

Als particulier ben je zelf verantwoordelijk voor het huren van de zonnepanelen. Je dient dus op eigen houtje de beste aanbieder te zoeken en een contract af te sluiten. Als je particulier huren gaat, kan je soms subsidies of voordelige leningen aanvragen bij de overheid of bij je gemeente.

Sommige duurzame woningcorporaties hebben regelingen om hun bewoners zonnepanelen te laten huren. Zo wordt het mogelijk om zelfstroom op te wekken via panelen die in het bezit van jouw woningverhuurder zijn. Informeer bij jouw verhuurder of er zo’n regeling bestaat, en wat de voorwaarden voor jou als huurder zijn.

Zonnepanelen huren via gemeente of provincie

zonnepanelen leasen

Soms is het mogelijk zonnepanelen huren via gemeente of via je provincie. De overheid stimuleert het zelf opwekken van milieuvriendelijke stroom. Daarom kan je gemeente of provincie subsidie aanvragen, zodat je huurkosten voor een deel vergoed worden. De regelingen verschillen per regio.

Je kan bij een aantal gemeentes ook de SVn Duurzaamheidslening aanvragen. Deze gunstige lening maakt het mogelijk om te besparen op je huurkosten. Je vindt meer informatie over deze lening op de website van jouw eigen gemeente.

Zonnepanelen leasen

Sommige bedrijven verhuren zonnepanelen waarvan je op den duur de eigenaar wordt – een leaseconstructie dus. Je kan zo’n leaseconstructie afsluiten op het moment dat je de zonnepanelen bestelt. Dan is het bij een aantal aanbieders, waaronder Essent, ook mogelijk om een lening aan te gaan. Het leasen van zonnepanelen is uiteraard altijd een stuk duurder dan het huren ervan. Je kan het snelst een goede leaseprijs vinden door offertes aan te vragen bij de bedrijven die zo’n constructie aanbieden.

Huur je op dit moment al zonnepanelen? Er zijn ook bedrijven die huurpanelen verkopen aan de huurders ervan. Omdat de waarde van de panelen daalt als ze een paar jaar gebruikt worden, kan je de panelen vaak tegen een mooie prijs overnemen. Ga dus eens bij jouw leverancier te rade of het mogelijk is om jouw huurpanelen over te nemen!

Zonnepanelen huren ervaringen

Wat zijn de zonnepanelen huren ervaringen van andere klanten? De meeste particulieren die zonnepanelen huren zijn redelijk tot zeer tevreden over hun contract en over de service van de verhuurder.

De meeste positieve verhalen van huurders gaan over de vrijheid en zekerheid die je hebt. Je kan de panelen na het aflopen van jouw contract gewoon laten ophalen en je bent niet verantwoordelijk voor de eventuele vervangingskosten. Als er een onderdeel van het systeem kapot gaat, moet de verhuurder dat tijdig en kosteloos vervangen. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor een bepaalde energieopbrengst. Als bezitter van de panelen merk je dat de capaciteit van de panelen elk jaar met één of meerdere procenten daalt, en zijn de kosten daarvan voor jou. Als huurder heb je geen rekening te houden met deze capaciteitsdaling.

Een nadeel dat vaak genoemd wordt is dat er sprake kan zijn van een vastgelegde huurstijging. Deze stijging wordt ook doorberekend als er dat jaar geen sprake is van inflatie. Veel klanten noemen ook dat er in de huurcontracten van sommige aanbieders beperkende clausules zitten. Als je de huur van de panelen niet op tijd betaalt, naar een andere contractvorm wilt overstappen of de overeenkomst voortijdig wilt beëindigen bijvoorbeeld. Dan kan dit je op een flinke boete komen te staan, of je moet zelfs de volledige kosten tot de afloop van het contract betalen.

Waarom zonnepanelen huren verstandig is

Er kleven een flink aantal pluspunten aan het huren van zonnepanelen. Die zetten we hier uiteen. Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen waarmee je rekening moet houden. Lees allebei de soorten argumenten door en vorm je eigen mening.

Voordelen van zonnepanelen huren

Je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Zonnepanelen verdienen zichzelf snel terug omdat ze zo efficiënt stroom opwekken. Maar de panelen kosten een lieve duit, en je hebt er meestal flink wat nodig om genoeg zelfstroom voor je woning op te wekken. Zonnepanelen huren bespaart je deze forse aanschafkosten.

Als je panelen huurt, hoef je zelf niet op te draaien voor de kosten van een vervanging. Dat is relevant als er een zonnepaneel buiten jouw schuld om kapotgaat. Maar ook omdat de omvormer, het technische onderdeel dat de stroom uit je panelen omzet naar netstroom, een beperkte levensduur heeft. Vaak moet je na een jaar of 10 à 12 een nieuwe omvormer installeren, met een prijs rond de €1.000. Als je zonnepanelen gaat huren zijn alle vervangingskosten voor de verhuurder.

Als je een huurwoning hebt en graag voordelige en milieuvriendelijke stroom wilt opwekken, dan is huren een goede oplossing. De panelen zijn niet in jouw bezit en je kan ze gewoon weer laten ophalen als je een andere huur- of een koopwoning gaat betrekken. Je bent dus flexibeler in je energievoorziening. Sommige woningverhuurders zijn zelfs bereid om met je in zee te gaan en (een deel van) de kosten voor het huren te betalen, of om zelf een contract voor het huren van de panelen af te sluiten. Daarom is het interessant om bij je huisbaas of huurcorporatie aan te geven dat je overweegt om panelen te gaan huren.

De zonnepanelen kosten verschillen per aanbieder, maar zijn op dit moment lager dan een paar jaar geleden. Een belangrijke factor is het aantal aanbieders (vooral nieuwe energiebedrijven) dat in deze branche actief is. Daardoor liggen de kosten van huren op dit moment gunstig.

Nadelen van zonnepanelen huren

Natuurlijk verhuurt het bedrijf van de panelen zijn dure apparatuur niet uit de goedheid van zijn hart. Je betaalt kosten voor het mogen huren van de panelen. Opgeteld zijn die kosten over de lange termijn hoger dan wanneer je zelf de panelen zou aanschaffen. Bij het huren van zonnepanelen geldt er een 2 tot 3 jaar langere terugverdientijd dan wanneer je de panelen zelf aanschaft.

Je huurt de zonnepanelen voor een bepaalde termijn. Als je binnen die termijn een mooi aanbod krijgt voor een nieuwe woning, of om een andere reden naar een ander huis gaat, betaal je extra kosten. Technisch gezien pleeg je namelijk contractbreuk, en dat gaat gepaard met een vrij hoge boete.

Het kopen van zonnepanelen leidt tot een hogere waarde van je koopwoning. Daarbij is geen sprake als je zonnepanelen huurt, omdat ze niet in jouw bezit zijn.

Een offerte aanvragen voor de beste zonnepanelen huren prijs

De kosten voor het huren van zonnepanelen kunnen flink variëren. Ze hangen niet alleen af van de contractduur, het type en het aantal panelen, maar verschillen ook per verhuurder. En de kosten voor zonnepanelen leasen kunnen ook weer heel anders liggen.

Hoe vind je je weg in het doolhof van aanbiedingen en contracten? De slimste aanpak is een paar vrijblijvende offertes opvragen. Je kan dat hieronder snel en eenvoudig doen bij een bedrijf dat in jouw regio actief is. Daarmee vergelijk je zelf de prijs, en ontdek je de aantrekkelijkste partij voor jouw situatie. Vraag dus vandaag nog offertes aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?
2*. Waar wil je de zonnepanelen plaatsen?
3*. Voor welk type gebouw is de installatie van de zonnepanelen?
4*. Wil je de zonnepanelen kopen of huren?
5. Beschrijf je project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.