Monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen?

Steeds meer mensen stappen over naar zonnepanelen en dat is heel verstandig. Want waarom zou je geen zonnepanelen nemen? Zon en wind zijn energiebronnen die altijd voorradig zijn, dus waarvoor zouden we hier geen gebruik van maken? De zon is een 100% groene energiebron, dus je draagt met zonnepanelen ook nog eens bij aan een duurzame wereld. Maar wat net zo belangrijk is, je kunt met zonnepanelen ook nog eens besparen op je reguliere energiekosten.

Monokristallijne of polykristallijne zonnecellen

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen en deze zonnecellen zijn eigenlijk twee laagjes silicium. Doordat de zon schijnt op de cellen, ontstaat er elektriciteit. De omvormer brengt de opgewekte elektriciteit naar de meterkast en zet dit om in wisselstroom. Hierna kun je deze zonne-energie gebruiken in huis. Een gemiddeld zonnepaneel levert bijvoorbeeld genoeg energie om per jaar ruim 2.000 liter water te koken. Dus dat kan een flinke elektriciteitsbesparing opleveren. Zonnepanelen zijn dus een slimme keuze waarbij je ook nog eens je investering terugverdient.

Mono of poly zonnepanelen

Misschien wil je inderdaad graag zonnepanelen aanschaffen, maar weet je niet welke zonnepanelen je moet nemen. Ga je voor monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen en wat is het verschil? Er bestaan namelijk zonnepanelen in alle soorten en maten, dus het is soms lastig om te bepalen welk zonnepaneel je moet nemen. Er zijn zelfs hele bijzondere zonnepanelen die bijvoorbeeld in de dakpannen verwerkt zijn. Maar de variant die we het vaakst zien is het standaard zonnepaneel zoals de meeste van ons die kennen. De cellen van deze zonnepanelen worden bijna altijd gemaakt van silicium. Een element wat veel voorkomt op aarde en vooral in zand zit. Het proces waarbij het silicium wordt gezuiverd en gesmolten zorgt dat de energie in het licht om wordt gezet in elektrische energie. De silicium zonnecellen kunnen we in twee soorten onderscheiden, namelijk de polykristallijn en monokristallijn. Dit staat voor de kristallen in het silicium. Afhankelijk van het productieproces liggen de kristallen netjes gerangschikt op lijn (monokristallijn) of kriskras door elkaar (polykristallijn).

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wat zijn monokristallijne zonnepanelen?

mono zonnepanelen

De monokristallen liggen dus netjes op een lijn in het silicium van de cellen van de zonnepanelen. De monokristallijne zonnecellen worden gemaakt volgens het Czochralski proces. Tijdens dit proces wordt het silicium in een speciale oven gesmolten en als het heet genoeg is wordt er een speciaal staafje met een stukje silicium er aan in geplaatst. Het gesmolten silicium hecht zich hieraan en vormt een bepaalde structuur. Uiteindelijk wordt het staafje er langzaam en draaiend uitgetrokken en het is dan uitgegroeid naar een flinke ronde staaf van silicium. Het is een homogeen geheel omdat door deze manier van produceren de kristallen in dezelfde lijn zitten.

Deze zonnecellen worden uit de staaf gezaagd nadat er voorafgaand een berekening op los is gelaten om het optimale oppervlak te bereken. Er worden uiteindelijk van de ronde schijf 4 stukjes afgehaald en daardoor blijft er een vierkant over met kleine ronde hoeken. Deze vorm is ook herkenbaar voor de monokristallijn. Hierna volgt een behandeling waarbij er een positieve en negatieve laag wordt aangebracht en daarna worden er dunne lijntjes metaal op de cellen geprint. Deze metaallijntjes zijn verantwoordelijk voor de overdracht en worden aangesloten op dikkere metalen draden. Hierdoorheen gaat de energiestroom lopen onder invloed van zonlicht.

Eigenschappen mono panelen:

  • Een monokristallijn zonnepaneel is donker van kleur
  • Een monokristallijn zonnepaneel heeft een egale structuur
  • Een monokristallijn zonnepaneel is gevoelig voor direct zonlicht
  • De zonnecellen hebben afgeronde hoeken waardoor er witte puntjes in het paneel lijken te zitten. Tegenwoordig zijn er ook monokristallijne zonnepanelen zonder afgeronde hoeken.

Polykristallijne zonnepanelen: kenmerken

poly zonnepanelen

Het proces van de polykristallijn is een stuk simpeler. Hierbij wordt het silicium tot een temperatuur van 1500 graden Celsius gesmolten en daarna in bakken afgekoeld. Net zoals dit gebeurt bij het vormen van ijskristallen bij kou, gaat ook het silicium zelf kristallen maken tijdens dit proces. Als het afgekoeld is worden er grote blokken uitgezaagd van 15 x 15 x 100 centimeter. Uit deze silicium blokken worden de cellen gezaagd waarbij de kristallen dus op een natuurlijke manier gevormd zijn en kriskras door elkaar zitten.

Eigenschappen poly panelen:

  • Een polykristallijn zonnepaneel heeft een blauwpaarse kleur, mede afhankelijk van de anti-reflectie laag op de zonnecellen.
  • Een polykristallijn zonnepaneel heeft een gevarieerde structuur
  • Een polykristallijn zonnepaneel is gevoelig voor diffuus licht
  • De zonnecellen zijn vierkant

Wat is het verschil voor jou?

Het verschil voor jou is minimaal. Vandaag de dag verschilt het rendement en de opbrengst niet meer zo heel veel. In het uiterlijk van de twee typen zonnepanelen zitten wel verschillen. De monokristallijnen zonnecellen in een zwarte zonnepanelen geven meestal een fraai egaal uiterlijk. Maar dit is een kwestie van smaak. In de blauwpaarse kleur van de polykristallijne zonnecellen kunnen de kristallen zichtbaar zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat de uiterlijke kenmerken van een afstand vaak slecht te zien zijn, zeker als de panelen op het dak liggen. Wel kun je laten meespelen of de zonnepanelen meer in aanraking komen met direct zonlicht of diffuus licht.

⇒ Vraag offertes aan

Verschil opbrengst

Normaal gesproken hebben de monokristallijne zonnecellen een beter rendement. Hier staat tegenover dat ze vaak duurder in aanschaf zijn omdat het productieproces duurder is en omdat er meer polykristallijne cellen gemaakt worden. Tegenwoordig is het verschil in aanschaf niet meer zo groot, dus wordt er meer gekeken welk zonnepaneel beter past bij de wensen.

Wat kosten mono- of polykristallijne zonnepanelen?

De polykristallijne zonnepanelen zijn meestal ongeveer 10% goedkoper. Dat hangt ook een beetje af van de gekozen kleur van het frame. Bij monokristallijne zonnepanelen willen mensen vaak een zwart frame. Hiervoor wordt geanodiseerd aluminium gebruikt en dat ligt wat duurder in prijs. Normaal gesproken is het verschilt tussen de twee typen zonnepanelen slechts een paar tientjes per zonnepaneel, waarbij de monokristallijne zonnepanelen dan de duurdere versie zijn.

Zonnepanelen mono of poly: welke zijn nu beter?

Zonnepanelen mono of poly, welke keus maak je? Beide typen zonnepanelen werken prima, maar de volgende verschillen kunnen bepalend zijn voor jouw keuze. Gaat het bijvoorbeeld om een groot oppervlak waar de zonnepanelen geplaatst moeten worden, dan kun je beter kiezen voor polykristallijn zonnepanelen. Dit is goedkoper in aanschaf. Voor een klein oppervlak kun je beter kiezen voor monokristallijn zonnepanelen. Deze kunnen net even iets meer energie opwekken op een kleiner oppervlak en dus een hoger rendement geven. De polykristallijn zonnepanelen zijn meestal iets groter dan de monokristallijn variant en ze zijn wat goedkoper in aanschaf.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.