Waterstofpanelen : werking en kostprijs

Een duurzame samenleving is iets waar wij als maatschappij naar streven. Er komen dan ook elke dag nieuwe innovaties uit op het gebied van duurzaamheid. Zo zitten er tegenwoordig op een snelstijgend percentage huizen zonnepanelen. Echter blijft het hier niet bij en zijn de ontwikkelingen nog volop in de gang. Er is sinds kort dan ook een revolutionair zonnepaneel ontworpen, eentje ontworpen op energie uit waterstof.

Wat zijn waterstofpanelen?

De revolutionaire zonnepanelen waar het over gaat, zijn waterstofpanelen. Waterstofpanelen, werken zowel op lucht als op licht. Dit zijn twee factoren die altijd aanwezig zijn.. Door gebruik te maken van waterstofpanelen, komen er geen broeikasgassen vrij en is het CO2-neutraal. Dat waterstof een goede brandstof is, is al enige tijd bekend. Echter dat waterstof afkomstig uit de lucht gebruikt kan worden voor hetzelfde effect is nieuw.

De ontwikkelingen rondom waterstof zijn dan ook volop in de gang. Het zou dan ook zomaar zo kunnen zijn dat je over 20 jaar een auto voor de deur hebt staan die rijdt op de brandstof die je zelf hebt geproduceerd. Waterstof is een energiebron die zeker de moeite waard is om naar te kijken.

De werking van waterstofpanelen

Bij een waterstofpaneel wordt er waterdamp uit de lucht omgezet in waterstofgas. Dit gebeurd zonder elektriciteit of leidingen. De waterstof die vrijkomt wordt opgeslagen in een soort batterij. Hierna wordt dit gas verbrand en ontstaat er energie. Hierdoor kan de waterstof die zomers opgewekt wordt, ook s winters gebruikt worden voor de verwarming. Wel is het een innovatie die nog volop in ontwikkeling is.

Echter zijn de resultaten tot nu toe verbluffend. Wetenschappers weten nu al met één paneel 250 liter waterstofgas op te vangen. Met twintig panelen zal er genoeg energie voor een gezin geproduceerd kunnen worden voor een heel jaar. Dit maakt het dan ook dat waterstof wellicht wel de energiebron van de toekomst gaat worden.

Hoeveel kosten waterstofpanelen?

De waterstofpaneel bevindt zich momenteel nog in een experimentele fase. Dit is dan ook de reden dat er nog niet een prijs aan gekoppeld kan worden. Er moet namelijk ook nog geonderzocht worden wat voor omvormer er voor de particuliere markt gebruikt zou moeten worden. Daarnaast wordt er op het moment ook nog gekeken naar hoe deze waterstofpaneel zo goedkoop mogelijk geproduceerd kan worden.

Nu dit nog in de onderzoeksfase zit, kan er geen prijs vastgesteld worden. De prijs van een kilogram waterstof is wel al bekend. Dit zal 2,17 euro per kilogram gaan kosten. Dit betekent een goedkoper alternatief voor elektriciteit en aardgas.

Zoals hierboven omschreven staat, zal er eerst een omvormer ontwikkeld moeten worden die grootschalig door particulieren gebruikt zou kunnen worden. Op dit moment zal de installatie namelijk flinke ruimte in beslag nemen en dat is iets wat particulieren niet kunnen waarderen. Je kunt het nu nog vergelijken met de televisies die bestonden uit flinke kasten en na verloop van tijd steeds smaller zijn geworden.

Wel zijn er meerdere groepen bezig met de ontwikkeling hiervan en zal deze ontwikkeling erg snel verlopen. Wanneer er een waterstof vervormer ontwikkeld is, die klein genoeg is om als particulier te gebruiken, dan zullen er erg snel waterstofpanelen op de markt komen. Wel zal de massale overstap een flinke investering worden. Niet alleen qua geld, maar ook qua tijd.

Waterstof de energiebron van de toekomst!

Waterstof komt langzamerhand steeds vaker in het nieuws. Zo zijn er al enige tijd auto’s op de markt die kunnen rijden op de energie die vrijkomt uit waterstof. Echter zo lang een relatief kleine groep gebruik blijft maken van de voordelen van waterstof, is het lastig om hier voordelig gebruik van te kunnen maken.

Op het moment dat meerdere bedrijven technologie ontwikkeld hebben die ervoor zorgen dat waterstof voor alle consumenten voordelen biedt, zal het niet lang duren voordat we massaal overstappen. De waterstof panelen zijn dan ook een belangrijke stap voor energie uit waterstof en zorgen ervoor dat het voor steeds meer mensen aantrekkelijk wordt.

Waterstof panelen kopen? Vergelijk vrijblijvend offertes!

Wanneer de waterstofpanelen op de markt zijn, wil je natuurlijk de beste panelen voor de kleinste prijs in huis krijgen. Het is dan van belang dat je de vrijblijvende offertes in de gaten blijft houden. Hierdoor zul je weten wanneer de waterstof panelen op de markt zijn en kun jij er als één van de eerste bij zijn.

Daarnaast biedt het vergelijken van offertes je de kans om veel verschillende producten die op de markt zijn te vergelijken. Hierdoor weet je al snel meer van de markt en maak je eerder een weloverwogen keuze.

Opgelet!

Jammer genoeg hebben we in Nederland nog geen leveranciers of vakmannen in ons netwerk die waterstofpanelen aanbieden en installeren. Op onze offertepagina kan je wel altijd terecht voor vragen, advies en prijzen over zonnepanelen.