Wat zijn PV panelen? Werking, prijzen en meer info

We worden er anno 2021 mee overspoeld: manieren om ‘duurzamer’ te leven. Toch betekent ‘duurzamer leven’ niet altijd dat je gelijk je leven anders moet leiden of veranderen. Een goede optie is om voor zonnepanelen te kiezen. Hier kom je te weten wat PV panelen precies zijn, welke soorten er zijn en hoe het werkt!

Wat zijn PV panelen?

Zonnepanelen of PV panelen

‘PV panelen’ is het technische woord voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn panelen die door middel van licht stroom creëren. Vaak wordt gedacht dat zonlicht voor zonnepanelen essentieel is. Echter werken zonnepanelen al bij daglicht, ook in de winter zijn deze zonnepanelen dus werkzaam! PV staat voor ‘Photo Voltaic’. Photo betekent licht en Voltaic betekent stroom, oftewel: met licht stroom creëren. Hierdoor worden PV panelen ook wel fotovoltaïsche zonnepanelen genoemd. Er is dus geen verschil tussen PV panelen, zonnepanelen of fotovoltaïsche zonnepanelen, het is puur de benaming!

Hoe werken PV panelen?

PV panelen bestaan uit PV cellen. Deze cellen kunnen daglicht omzetten in stroom, deze stroom wordt gelijkstroom genoemd. Deze stroom moet echter nog worden omgezet in de soort stroom jij gebruikt in je huis (om bijvoorbeeld je laptop op te laden of de waterkoker aan te zetten), dit wordt ook wel de wisselstroom genoemd. De gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom door middel van een omvormer.

Je hebt 2 soorten panelen, namelijk de ‘netgekoppelde PV systemen’ en de ‘Off grid PV systemen’:

Het netgekoppelde PV systeem

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Netgekoppelde PV systemen zijn systemen die worden aangesloten op het net. Dit betekent dat je zowel stroom afkomstig van het PV systeem kan gebruiken als stroom van het net, dit wordt ook wel de wisselstroom genoemd.

In de praktijk maak je dus éérst gebruik van de duurzame manier: eerst maak je gebruik van de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewerkt. Indien de zonnepanelen te weinig stroom leveren, wordt er ‘overgeschakeld’ naar stroom van het net. Daarentegen kan dit natuurlijk ook andersom werken: het kan zo zijn dat de zonnepanelen te veel stroom opwekken (bijvoorbeeld op zomerse zonnige dagen) voor jouw huishouden. Op dat moment wordt de overmatige stroom van de zonnepanelen teruggezonden naar het net. Door deze wisselwerking kom je dus nooit zonder stroom te zitten én vice versa gaat duurzaam opgewekte energie nooit verloren!

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Het Off grid PV systeem

Bij Off grid systemen werkt het net een beetje anders, hierbij kan je namelijk geen gebruik maken van stroom van het net. Hierbij wordt de overmatige stroom dat is opgewekt door de PV zonnepanelen opgeslagen in een accu. Deze opgeslagen stroom kan je later weer gebruiken.

Doordat je bij Off grid systemen geen gebruik kan maken van stroom van het net, ben je dus geheel afhankelijk van de stroom die wordt opgewerkt door de panelen. Off grid systemen worden daarom vaker op kleine schaal gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een caravan, verkeerslichten of een tuinhuisje.

Waarom PV panelen kiezen?

Het nemen van PV panelen is dé manier om je huis te verduurzamen zónder dat je iets aan je eigen levensstijl hoeft te veranderen (dit kan natuurlijk wel). Na de installatie merk je er helemaal niks van. Huizen in Nederland hebben over het algemeen netgekoppelde PV systemen. Dit betekent dat je niet geheel afhankelijk bent van de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen, je zit dus nooit zonder stroom! Kortom: kiezen voor zonnepanelen betekent dat jij gebruik maakt van groene energie, jouw levensstijl niet hoeft aan te passen en gebruik maakt van een gratis bron.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Soorten PV systemen

Je kunt verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen kopen, er zijn drie verschillende soorten: monokristallijne panelen, poly kristallijne panelen en dunne film PV panelen.

Monokristallijne panelen en poly kristallijne pv panelen zijn het meest gebruikelijk in Nederland. Bij deze pv panelen zijn de cellen gemaakt van silicium. Wanneer deze pv cellen te warm worden (bij 1500 graden) wordt het silicium gesmolten. Vervolgens koelen deze pv cellen weer af. Bij de afkoeling ontstaan er kristallen. Deze kristallen worden verwerkt in de zonnepanelen.

Verschil monokristallijne en polykristallijne pv panelen

Het verschil tussen de monokristallijne pv panelen en de poly kristallijne is het afkoelingsproces. Bij monokristallijne panelen koelen de cellen op een gecontroleerde wijze af, waardoor de kristallen dezelfde richting hebben (mono=1, dus 1 richting). Hierdoor zijn mono zonnecellen geordend. Deze mono zonnecellen zijn donker van kleur.

Bij poly kristallijne PV panelen vindt er geen gecontroleerde afkoeling plaatst, wat betekent dat de kristallen door en elkaar heen liggen. Later worden van deze kristallen plakken gemaakt die worden verwerkt in de zonnepanelen. Poly zonnecellen zijn lichter dan mono zonnecellen, waardoor je de kristallen kan zien. Dit kan een rommelig effect geven, waardoor de voorkeur van mensen over het algemeen ligt bij de mono zonnecellen.

Dunne film pv panelen

Tegenwoordig vinden er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen plaats. Zo is er een nieuw soort zonnepanelen ontstaan: de dunne film PV panelen. Deze panelen zijn zwart waardoor deze panelen een beetje lijken op de monokristallijne zonnepanelenpanelen. De dunne film PV panelen is leverbaar in twee varianten: de CIS en de CISG.

Wat kosten PV panelen?

pv panelen

De prijs van PV panelen is natuurlijk afhankelijk van welk soort jij neemt en van de afmeting PV paneel. Het is dus belangrijk om te kijken naar de grootte van je dak (in verband met de afmeting pv paneel) en je energieverbruik. Je energieverbruik geeft aan hoeveel PV panelen jij nodig hebt. Ook is de prijs afhankelijk van welke aanbieder jij de panelen neemt.

👉 Een systeem met 10 zonnepanelen met een vermogen van 2.500 Wp kost gemiddeld €4.700. Dit is inclusief de omvormer en de installatie ervan.

Prijs PV panelen berekenen

Om een voorbeeld te geven: stel je huishouden bestaat uit jezelf en je vriend/vriendin. Gemiddeld gebruiken jullie (als tweepersoonshuishouden) 3.400 kWh aan energie (per jaar). Dit betekent dat je een systeem nodig hebt van ongeveer 4.000 Wp. Je kan er in dit geval voor kiezen om 16 panelen te kiezen, waarbij elk paneel een vermogen heeft van 250 Wp. Dit zal in totaal (inclusief omvormer en installatie) ongeveer €7.600 zijn.

Tip: wanneer je weet welk soort panelen je wilt en hoeveel je er nodig hebt kan je bij verschillende zonnepanelen aanbieders offertes aanvragen. Deze zijn geheel vrijblijvend en gratis. Hierdoor kan je verschillende aanbieders vergelijken. Dit kan je geld schelen!

⇒ Vraag een gratis offerte aan !

Bespaar op je PV panelen

Verduurzaam je huis en neem zonnepanelen! Wellicht is de aanschaf duur, toch kan je dit weer terug verdienen doordat jij gratis stroom kan opwekken. Dit scheelt behoorlijk in je energiekosten: ‘na regen komt zonneschijn’. Bovendien creëer je met zonnepanelen groene stroom, waardoor je goed bezig bent voor het milieu en dat terwijl je je levensstijl niet eens hoeft aan te passen (dit kan natuurlijk wel). Nadat je deze zonnepanelen hebt geplaatst merk je er helemaal niks van: zo zijn vrijwel alle zonnepanelen in Nederland verbonden aan het net, waardoor je nooit te weinig stroom kan hebben! Neem zonnepanelen en verduurzaam je huis: de zon komt voor niks op.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op je zonnepanelen!

Door offertes te vergelijken zie je snel welke professional voor jou de juiste prijs hanteert.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.