Zonnecollector: soorten, prijzen en advies

Met een zonnecollector kan je op een duurzame manier water verwarmen. De zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Zonnecollectoren zijn voornamelijk populair om zwembaden mee te verwarmen, maar ook voor warm water in huis is het een duurzame oplossing.

Ontdek alles over de werking van zonnecollectoren, de prijzen en meer antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat is een zonnecollector

Een zonnecollector maakt deel uit van een systeem waarbij water door middel van zonlicht wordt verwarmd. Dit systeem wordt een zonneboiler genoemd.

Een essentieel verschil ten opzichte van zonnepanelen is dat zonnepanelen elektriciteit opwekken door middel van zonlicht. Collectoren verwarmen water door middel van zonlicht.

Zonnecollectoren maken onderdeel uit van een groter systeem. De andere onderdelen van het zonneboiler systeem zijn de zonneboiler zelf en de pomp.

Werking zonnecollector

zonne-energie met zonnepanelen

Om de werking van een zonnecollector goed te begrijpen, gaan we eerst wat dieper in op wat een zonnecollector nou precies is. Zonnecollectoren worden nog wel eens vergist met zonnepanelen. En dat is begrijpelijk. Sommige zonnecollectoren lijken namelijk veel op zonnepanelen en beide systemen wekken zonne-energie op.

Verderop in dit artikel gaan we uitvoerig in op de verschillende soorten collectoren.

Vergelijk offertes en bespaar op je installatie

⇒ Vraag GRATIS offertes aan

Hoe kunnen zonnecollectoren water opwarmen?

Zonnecollectoren

In een collector bevindt zich een intern buizenstelsel. Deze buizen zijn verbonden met de zonneboiler, waar zij zigzaggend door geplaatst zijn. Deze buizen zijn gevuld met een vloeistof dat door zonlicht een temperatuur van 90 graden Celsius kan bereiken. De zonnecollector warmt deze vloeistof op door opgevangen zonlicht. De werking van de pomp zorgt ervoor dat de nu warme vloeistof door de buizen in de zonneboiler stroomt.

Het leidingwater wordt nu verwarmd door de door het zonlicht warm geworden vloeistof.

Het warme leidingwater kan nu gebruikt worden om mee te douchen of voor het gebruik van warm stromend water uit de kraan.

Als de vloeistof in de buizen die zich in de zonneboiler bevinden weer is afgekoeld, wordt dat door de pomp weer teruggepompt naar de collectoren. Om opnieuw te worden verwarmd. De reeds warm gemaakte vloeistof wordt dan weer doorgepompt naar de zonneboiler. Zo herhaalt dit proces zich voortdurend.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het uiteraard wel van belang is dat er zonlicht schijnt. ‘s Nachts zal dit proces van continuering zich niet voordoen.

Zonnecollector kopen: prijzen

Wil je een zonneboiler met zonnecollectoren aanschaffen? De prijzen kunnen per soort sterk variëren. De definitieve prijs is afhankelijk van het type collectoren die je kiest en afhankelijk van de installatiekosten.

Hieronder vind je de richtprijzen voor de verschillende verwarmingssystemen voor water met zonne-energie.

Vlakke plaat zonnecollector

👉Per stuk (2,5 m²) €550,-

Vacuümbuis zonnecollector

👉Per stuk (2,5 m²) €750,-

Deze prijzen zijn inclusief btw, exclusief plaatsing

De kosten voor de bijbehorende zonneboiler zijn gemiddeld:

Zonneboiler bij vacuümbuis zonnecollector Prijs
100 liter, 1 collector €2.000 à €2.700
100 liter, 2 collectoren €3.000
200 liter, 2 collectoren €3.000 à €3.900
300 liter, 3 collectoren €5.000

Deze prijzen zijn inclusief btw èn plaatsing

Voor de plaatsing van een zonneboiler kan je subsidies krijgen via de ISDE, of Investeringssubsidie duurzame energie. Om de subsidie voor je zonneboiler te krijgen, moet je er rekening mee houden dat het een nieuw systeem moet zijn die geplaatst is door een erkend installateur. Die extra kosten zijn absoluut de moeite als je weet dat je ongeveer €1.000 tot €2.100 kan terugkrijgen. Het bedrag is afhankelijk van het type zonneboiler en de grootte.

Koepels als zonneboiler zwembad

👉Per stuk €100,-

Één koepel verwarmt gemiddeld 6.000 liter water. Deze richtprijs is exclusief plaatsing.

Matten als zonneboiler zwembad

👉Per stuk €50,-

Als leidraad kun je aannemen dat je minstens 75% van het oppervlak van je zwembad nodig hebt aan het aantal matten. Deze richtprijs is exclusief plaatsing.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Zonnecollectoren zwembad: voordelen

Er zijn vier soorten zonnecollectoren voor de verwarming van het water in zwembaden :

  1. Koepels
  2. Matten
  3. De vlakke plaat zonnecollectoren
  4. De vacuümbuis zonnecollectoren

De laatste twee soorten horen bij het type zonneboiler waarbij ook het leidingwater in huis wordt verwarmd. Zo verwarm je bijvoorbeeld het water van de douche of de vaatwasmachine met zonne-energie.

De koepels en matten worden gebruikt als zonneboiler voor zwembaden. Deze twee types zijn steeds populairder aan het worden. Het is dan ook gemakkelijk om deze te installeren. Zo heb je steeds een duurzaam verwarmd zwembad wanneer je het nodig hebt!

Koepels

Zonnekoepels worden ook wel bollen of solarbollen genoemd. In tegenstelling tot de collectoren die met een zonneboiler werken, verwarmen de koepels het zwembadwater rechtstreeks. In de koepels bevinden zich buizen die op het zwembadwater en de pomp zijn aangesloten. Het water wordt in de koepels verwarmd en direct naar het zwembad getransporteerd. Een koepel is dus een zonneboiler voor zwembaden.

Matten

De zonnematten, ook wel solarmatten genoemd, werken volgens hetzelfde principe als koepels. Ook matten verwarmen rechtstreeks het zwembadwater door middel van de buizen die zich in de matten bevinden. Aangesloten op de pomp wordt het verwarmde water naar het zwembad gepompt.

Het voornaamste verschil zit hem dus in de vorm.

De zonnematten moeten hierdoor worden geplaatst op dezelfde wijze zoals de zonnecollectoren voor je leidingwater. Koepels kun je daarentegen overal plaatsen, mits ze niet in de schaduw staan.

In het laatste kopje van dit artikel lees je meer over het plaatsen van alle types zonnecollectoren.

De voordelen van een zonneboiler zwembad

 Het verwarmen van relatief veel water kost je niets. Al het water in je zwembad wordt door de zon verwarmd.

 De zonneboilers voor een zwembad zijn eenvoudig te installeren.

 Je bepaalt zelf waar je de zonneboilers voor je zwembad plaatst. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat ze niet in de schaduw komen te liggen.

 Je hebt geen onderhoud aan zonnecollectoren voor je zwembad. Laat de buizen alleen in de winter leeglopen. Zo voorkom je mogelijke schade door vorst zoals gebarsten of gesprongen buizen.

 Het is goed voor het milieu. Je gebruikt geen energie vragende bronnen voor het verwarmen van je zwembad.

Soorten zonnecollectoren

Er bestaan drie soorten zonnecollectoren:

  1. De vlakke plaat zonnecollector
  2. De vacuümbuis zonnecollector
  3. Zonnecollectoren voor zwembaden

De vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector bestaat uit meerdere onderdelen, namelijk:

  • Buizen. Deze zijn verbonden met de boiler.
  • Absorbeerplaat. Deze plaat neemt het zonlicht op en verwarmt de vloeistof in de buizen.
  • Afdekplaat. Deze plaat zorgt ervoor dat de opgevangen warmte niet verloren gaat.

Als de vloeistof eenmaal is opgewarmd, wordt het door de pomp naar de buizen in de zonneboiler gepompt. Het leidingwater in de zonneboiler wordt nu verwarmd waarna het klaar is voor gebruik.

De vacuümbuis zonnecollector

Deze zonnecollector heeft dezelfde werking als de vlakke plaat collector. De verwarmde vloeistof wordt naar de zonneboiler gepompt alwaar het het daar aanwezige leidingwater verwarmd.

De techniek is echter anders. In plaats van een absorbeerplaat, heeft de vacuümbuis collector meerdere vacuümbuizen in zich. Deze zijn vervaardigd van dubbelzijdig glas èn zijn ook nog eens een afgewerkt met een coating aan de binnenzijde. Hierdoor krijgen de vacuümbuizen een werking zoals een thermostaatfles die heeft.

In de vacuümbuizen bevindt zich een zogeheten Heat Pipe. Deze koperen pijp wordt door de vloeistof verwarmd. De heat pipe geeft op zijn beurt de warmte weer af aan de passerende vloeistof voordat die naar de zonneboiler wordt gepompt.

Zonnecollector voor zwembad

Alles wat je moet weten over zonnecollectoren voor een zwembad vind je hierboven onder het kopje zonnecollectoren zwembad: voordelen.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Zonnecollector plaatsen: Waar let je op?

zonnepanelen monteren

Als je zelf de collectoren gaat plaatsen, dien je met het volgende rekening te houden:

Richting en hellingshoek

De voorkeur gaat uit met het plaatsen van de collectoren naar het zuiden onder een hellingshoek van 36 graden. Dat is de ideale hellingsgraad om zo optimaal mogelijk zonne-energie op te vangen.

Zo ben je in Nederland verzekerd van een maximale lichtinval op je collectoren en zo min mogelijk schaduw. Soms is het echter niet mogelijk, en kan je het verlies compenseren door extra collectoren te laten plaatsen.

Hoeveel zonnecollectoren heb je nodig?

Als stelregel kun je aanhouden dat je voor 1 persoon minstens 1,25 m² aan zonnecollectoren nodig hebt. Een collector is 2,5 m² groot. Je kan dus berekenen aan de hand van je verbruik en je gezinssamenstelling hoeveel collectoren je nodig hebt.

De afstand tussen collector en zonneboiler

Hou de afstand tussen de collectoren en de zonneboiler zelf zo kort mogelijk. Voordat je de collectoren plaatst, zorg dan dat je al weet waar je de zonneboiler gaat plaatsen. Zo hou je de afstand het kortst en verlies je het minst rendement.

Welk formaat zonneboiler heb je nodig?

Je kan rekening houden met de volgende stelregel:

Voor elke vierkante meter aan collectoren, heb je 60 liter ruimte nodig in je zonneboiler. Vaak is het niet nodig dat je zelf de rekensom maakt, een professional weet wat de vereisten zijn en welk type zonneboiler bij jou past. Je kan op voorhand offertes vragen en specificeren waar je de zonneboiler voor wil gebruiken, en hoeveel je verbruik bedraagt. Zo kan de installateur nagaan wat jij interessant zou vinden.

Vergelijk offertes en vind snel je specialist in zonne-energie aan de beste prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.