Wat zijn de beste merken van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen kopen, maar weet je niet welk merken een aanrader zijn? Er zijn inderdaad veel keuzes, en het is vaak niet 1-2-3 te zien wat het beste merk zonnepanelen voor jouw situatie is. Daar komt nog bij dat er verschillende beoordelingssystemen zijn om zonnepanelen in te delen.

Wij helpen je op deze pagina om zonnepanelen merken vergelijken met behulp van de productinfo. Ook geven we je een lijstje van de beste producenten. Zo kan jij sneller je keuze maken en de komende decennia met plezier jouw eigen zonne-energie opwekken.

Wat zijn goede zonnepaneel merken?

Welk merk zonnepanelen is een betrouwbaar? Daar is een kort en een lang antwoord op.

Het lange antwoord is, dat je zelf merken en modellen kan vergelijken op een flink aantal producteigenschappen. Het rendement, de garanties, de keurmerken en de ‘Tier’ (klasse) zijn bijvoorbeeld kenmerken waarmee je zelf heel nauwkeurig de kwaliteit van een zonnepaneel kan uitpuzzelen.

Het korte antwoord is, dat er een paar merken zijn die constant hoog scoren op al deze punten. Als je een zonnepaneel van deze fabrikanten koopt, heb je een heel goede kans dat je jarenlang heel tevreden zal zijn met de groene energieopwekker op je dak. Dit zijn een paar topmerken: SunPower, Conergy, Canadian Solar, HT Solar, JA Solar, Solar Frontier, AEG en Yingli. Aan het einde van dit artikel gaan we met meer detail in op deze merken.

Hoe herken je een goed merk van zonnepanelen?

beste merk zonnepanelen

Er zijn een paar manieren waarop je de beste zonnepanelen merken en modellen zelf kan herkennen. De omschrijving van de zonnepanelen geeft je een duidelijk beeld van de kwaliteit daarvan. Deze info lees je op het etiket, op de productpagina van de webshop en op de webpagina van de fabrikant.

Kijk naar de onderstaande kenmerken van de zonnepanelen. Hoe beter elk product uit de verf komt, hoe beter jouw ervaring met je aankoop waarschijnlijk wordt.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Garantieperiode

Zonnepanelen zijn geen goedkope aanschaf. Het zou dan ook vervelend zijn als een zonnepaneel zijn eigen aanschafprijs niet terug kan verdienen omdat het paneel defect geleverd wordt, omdat het vermogen ervan snel vermindert, of omdat het door de installateur onjuist gemonteerd wordt.

Om jou tegen dit soort pech te beschermen, leveren alle merken zonnepanelen een reeks garanties. Je hebt daarbij de verzekering dat je beschermd bent tegen problemen die buiten jouw schuld om ontstaan. Meestal gaat het dan om de volgende garanties.

Productiegarantie

Deze garantie geldt 5 tot 25 jaar lang, en beschermt je tegen fabricagefouten waardoor een zonnepaneel niet of minder goed werkt. Als een paneel binnen deze termijn slecht gaat presteren, kan je aankloppen bij de fabrikant. Die dient je dan een vervangend exemplaar of een volledige reparatie aan te bieden.

Vermogensgarantie

Elk model zonnepaneel gaat elk jaar een klein beetje minder goed werken. Daarom geeft de producent je een garantie dat zijn panelen na een paar jaar een bepaald percentage van het maximale vermogen halen. Er wordt dan bijvoorbeeld gegarandeerd dan het paneel na 5 jaar minstens 90% van zijn vermogen haalt, na 10 jaar 80%, enzovoort. Overigens is de terugloop van het rendement bij de zonnepanelen beste merken een stuk lager – meestal verliezen deze modellen zo’n 0,3% tot 0,6% vermogen per jaar.

Installatiegarantie

zonnepanelen installeren op het dak

Als je je zonnepanelen laat installeren door een vakman krijg je op de uitvoering hiervan ook garantie. Die verzekert je dat de panelen stevig en veilig gemonteerd zijn en dat alle elektrische bekabeling juist is aangesloten. Als je zelf je panelen op het dak gaat monteren, krijg je deze garantie niet. Dat is één van de vele redenen dat het eigenlijk altijd aan te raden is om je installatie door een professional te laten uitvoeren!

Rendement van de panelen

Het rendement van de panelen verwijst naar de opbrengst ervan. Meestal wordt de Wattpiek (de maximale opbrengst onder perfecte omstandigheden) gebruikt als indicator van het rendement. Hoe hoger die Wattpiek is, hoe beter het rendement, en hoe meer energie het paneel aan je huishouden kan leveren.

Het rendement bepaalt ook hoe snel je de panelen terugverdiend hebt. Bij de modellen van de topmerken zonnepanelen haal je de aanschafkosten er meestal binnen 5 jaar uit. Voor minder efficiënte merken kan die terugverdientijd richting de 8 jaar gaan.

⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan

Kwaliteit keurmerk

Op dit moment kan je in de productinfo van zonnepanelen verschillende keurmerken aantreffen die iets specifieks over het product zeggen.

 • Het TüV-keurmerk is in Nederland verplicht. Dit stempeltje zegt dat een zonnepaneel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, dat het veilig in het gebruik is en dat het milieuverantwoord is.
 • RoHs wil ook zeggen dat het zonnepaneel veilig is in het gebruik.
 • Zonnekeur is een indicatie dat de verkoper en leverancier van jouw zonnepanelen vakkundig zijn op het gebied van zonne-energie.
 • CE geeft aan dat een zonnepaneel aan Europese richtlijnen voldoet.
 • IEC betekent dat de elektrische componenten van een zonnepaneel veilig zijn.

Tier systeem

merken zonnepanelen

Dit systeem wordt in Engelssprekende landen gebruikt om fabrikanten van zonnepanelen te beoordelen. Elk merk wordt ingedeeld in een ‘Tier’ (klasse). Dat is niet zo maar een rapportcijfer, de Tiers zeggen iets specifieks over de reputatie en de productiemethoden van elk merk.

Tier 1

Tier 1 is de best beoordeelde categorie. Tier 1 merken zonnepanelen voeren alle stappen binnen het productieproces van hun panelen zelf en volautomatisch uit, zodat de onderdelen van elk product perfect op elkaar zijn afgestemd. Ook hebben deze merken vaak een researchafdeling die baanbrekende technologie op het gebied van groene stroom ontwikkelt. Tenslotte timmeren deze merken al heel wat jaar aan de weg en hebben ze een uitstekende reputatie.

Tier 2

Tier 2 bevat merken die een goede reputatie en productieproces hebben. Wel kan het zo zijn dat dit merk niet al zijn onderdelen zelf maakt, en dat het productieproces niet volledig geautomatiseerd is. Ook bevat Tier 2 merken die een goede reputatie hebben, maar die nog niet zo lang bestaan.

Tier 3

Tier 3 bevat verreweg de meeste zonnepanelen merken, meer dan 80% van de modellen op de Nederlandse markt. Zij kopen onderdelen van andere producenten, hebben geen automatisch productieproces, en hun producten hebben vaak niet alle keurmerken die we hierboven noemden. Ook bestaan ze soms nog maar kort. Dit alles hoeft niet te betekenen dat ze slechte zonnepanelen maken – maar je loopt met deze merken een groter risico dan met een Tier 1 merk.

⇒ Gratis offertes

Andere indicaties van goede zonnepanelen

Behalve de kenmerken hieronder zijn er nog een paar details die iets over een zonnepanelen merk zeggen.

 • Het rendement van een zonnepaneel loopt terug als de buitentemperatuur boven de 25 graden komt. Hoe minder die terugloop is, hoe beter. Je kunt daarom naar de temperatuurbestendigheid van elk model kijken. Zeker als je de panelen in het warme buitenland zou willen gebruiken is dat belangrijk.
 • Er wordt vaak gezegd dat glas glaspanelen minder gevoelig zijn voor microcracks (kleine breuken in de panelen die ernstige gevolgen kunnen hebben). Of dat inderdaad zo is, is niet 100% zeker. Bekende glas glas zonnepanelen merken zijn SunPower, AEG. I’M SOLAR en JA Solar.
 • Wil je meer stroom opwekken dan je huishouden nodig heeft, en die stroom later gebruiken? Dat kan je doen met een zogenaamde thuisbatterij. Dan is het een goed idee om je op de beste thuisbatterij merken te oriënteren. Samsung, Enphase, Varta, Tesla en SMA zijn een paar aanbieders van deze accu’s.

Wat zijn A-merken?

A merk zonnepanelen zijn de allerbeste producenten van zonnepanelen die je kan vinden. Deze bedrijven leveren hun producten op de Nederlandse markt en staan heel goed aangeschreven. Hun zonnepanelen bevinden zich vaak in Tier 1 of 2 en krijgen uitstekende recensies van klanten. Dit is een kort lijstje van de beste A merk zonnepanelen in willekeurige volgorde.

 • SunPower biedt zonnepanelen aan met een uiterst hoog rendement. Ook hebben de producten van SunPower een gigantisch lange garantieduur.
 • Conergy maakt panelen met een uitstekend rendement. Ook hebben hun producten een garantietermijn van maar liefst 25 jaar.
 • Canadian Solar zonnepanelen hebben een heel hoog rendement en is één van de grootste leveranciers van zonne-energie ter wereld.
 • HT Solar is een merk dat in Tier 1 geplaatst is en dus zonnepanelen levert die aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoen.
 • JA Solar is een Chinees merk dat goede recensies krijgt, en dat bovendien de gewilde glas glas zonnepanelen produceert.
 • Solar Frontier is een Japans merk dat zonnepanelen met een zeer hoog rendement levert.
 • AEG maakt zonnepanelen met een lange levensduur en een hoog rendement. Het Duitse concern biedt bovendien een erg ruim assortiment, zodat je altijd het perfecte product voor jou tegenkomt.
 • Yingli is een Chinees merk zonnepanelen. Het levert betaalbare zonnepanelen en staat een stuk beter bekend dan sommige andere merken uit dit land.

Offertes aanvragen voor de beste zonnepanelen

Wil jij de beste zonnepanelen aanschaffen en laten installeren? Vraag hier dan je vrijblijvende offertes aan. Daarmee zie je zelf bij welke aanbieders je het minst betaalt voor de beste resultaten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.