Zonnepanelen voor bedrijven: info en voordelen

Zakelijk investeren in zonnepanelen is om meerdere redenen een goed idee. Niet alleen kun je op deze manier je energierekening fors omlaag brengen, maar ook help je bij het verbeteren van het milieu. Het maakt hierbij niet uit of je aan de top van een enorm bedrijf staat of voorzitter bent van een kleinschalige plaatselijke vereniging. Het toepassen van zonnepanelen is op ontzettend veel locaties mogelijk en kan ook bij jouw zakelijke pand worden gerealiseerd. Zonnepanelen zakelijk aanschaffen is financieel aantrekkelijk, omdat ze zichzelf uiteindelijk terugverdienen. Daarnaast dragen ze bij aan een beter, groener en schoner milieu. Door te investeren in zonnepanelen verbeter je dus ook nog eens het imago van je bedrijf, vereniging of organisatie. Wil je wel profiteren van de voordelen van groene energie, maar zelf geen panelen of andere duurzame oplossingen aanschaffen? Overweeg dan de mogelijkheid tot zonnepanelen leasen zakelijk.

Zonnepanelen zakelijk: is het voordelig?

zonnepanelen zakelijk

Wanneer je je gaat oriënteren op zonnepanelen voor je bedrijf kunnen we het ons goed voorstellen dat bang bent voor een enorme investering. Is het kopen van zonnepanelen dan wel een goed idee of zal het een flinke hap nemen uit het bedrijfsbudget? Gelukkig kunnen we je op dit punt direct geruststellen, want net als bij privé zonnepanelen kopen kun je ook bij de zakelijke aanschaf profiteren van diverse voordelen. Zo kun je onder andere gebruikmaken van verschillende soorten subsidies. Op deze manier wordt zonnepanelen zakelijk aanschaffen een heel stuk aantrekkelijker. Verder is het zo dat je de panelen al heel snel, ruim binnen de 10 jaar, zal terugverdienen. In feite staat niets je meer in de weg om nu de overstap te maken naar duurzame energie die je via je eigen bedrijfspand kunt opwekken.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Zonnepanelen zakelijk subsidies in 2021

Vanuit de overheid wordt de aanschaf van zonnepanelen bij zowel particuliere als zakelijke klanten enorm aangemoedigd. Door zonnepanelen kan energie immers op een veel schonere en eenvoudigere manier worden opgewekt. Zelfs op dagen dat de zon niet erg fel schijnt, wordt al een aanzienlijk rendement gecreëerd. Op zeer zonnige dagen wordt dit rendement volledig gemaximaliseerd. De kans is groot dat je op dergelijke dagen veel meer stroom opwekt dan je als bedrijf kunt gebruiken. De overtollige stroom kun je dan gewoon verkopen. Eerst maar eens terug naar de beschikbare subsidies. Er bestaan diverse regelingen en subsidies om de aanschaf van zakelijke zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken. We onderscheiden de volgende varianten: EIA, SDE++, ISDE, MIA en VAMIL. Deze lichten we hieronder nader toe. Daarnaast is er ook nog de salderingsregeling, die we natuurlijk ook graag met je willen bekijken.

Salderen

zonnepanelen zakelijk

In veel gevallen zul je met de zonnepanelen op je bedrijfspand of verenigingsgebouw meer of zelfs heel veel meer energie opwekken dan dat je zelf nodig hebt. Denk maar eens aan de dagen dat er weinig tot geen personeel aanwezig is en er veel minder stroom nodig is. In dat geval kun je de overtollige energie terugleveren aan het net van je stroomleverancier. We noemen in dit verband ook wel de term salderen. Dit houdt in dat de stroom die je met jouw zakelijke zonnepanelen opwekt wordt weggestreept tegenover je daadwerkelijke stroomverbruik. Wek je op jaarbasis meer stroom op dan dat je zelf gebruikt? Dan staat je nog een extraatje te wachten: je ontvangt namelijk een vergoeding van je energiemaatschappij voor de door jou aangeleverde energie. Overigens wordt de huidige salderingsregeling vanaf 2023 langzaam afgebouwd en zal hij in 2031 volledig verdwijnen. Vanaf dan zal er een andere regeling gaan gelden: de terugleververgoeding. Ook dan krijg je dus nog gewoon geld toe van de energieleverancier voor alle extra energie die je met je zakelijke zonnepanelen opwekt.

EIA, of De Energie Investeringsaftrek

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is in 2016 ingesteld en richt zich op zakelijke afnemers van verduurzamende oplossingen. Een goed voorbeeld zijn zonnepanelen in onder meer de agrarische sector. Met de EIA wordt een fiscaal voordeel geleverd bij zowel de aanschaf als de montagekosten van de panelen. Hierbij is een vermogen van minimaal 25kW vereist. Omgerekend gaat het dan om circa 100 zonnepanelen. Je kunt je zonnepanelen via de EIA aftrekken van de winst. In 2020 ging het om 45% van de investering. Voor een nauwkeurige berekening voor dit jaar is het slim om een aantal offertes op maat aan te vragen. Bekijk zeker ook de Energielijst om te kijken of de panelen van jouw voorkeur worden goedgekeurd voor de EIA. Overigens geldt een minimaalbedrag van € 2500,-. De EIA is beschikbaar voor alle ondernemers die vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betalen.

⇒ Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan !

SDE++

Zonnepanelen voor bedrijven kunnen ook worden gesubsidieerd met de SDE++. Dit is een zeer bekende regeling die gedurende maar liefst 15 jaar een vergoeding biedt voor het gedeelte van de opgewekte energie die niet rendabel is. De standaardprijs van grijze energie is een stuk lager dan de kosten voor het opwekken van groene energie. De SDE++ geeft je dit verschil terug, zodat de investering in groene energie toch loont. Om gebruik te kunnen maken van deze subsidie moet je beschikken over een stroomaansluiting van meer dan 3 x 80 Ampère, oftewel een grootzakelijke aansluiting. Dit kun je heel eenvoudig controleren op je factuur. Overigens is de SDE++ niet alleen beschikbaar voor zonnepanelen, maar ook voor andere oplossingen die de CO2-uitstoot verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een waterkrachtinstallatie of een warmtepomp. De RVO werkt met zogeheten aanvraagrondes, die meerdere keren per jaar worden gehouden. Je kunt je aanvraag alleen tijdens zo’n ronde doen. Hou dus de website van de RVO goed in de gaten, zodat je de aanvraagronde en de subsidie niet misloopt!

ISDE, Investeringssubsidie duurzame energie

Nog weer een andere mogelijkheid voor de financiering van je zakelijke zonnepanelen is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De Nederlandse overheid heeft deze subsidie in het leven geroepen om CO2-reductie te kunnen realiseren bij zowel bedrijven als particulieren. Je kunt deze subsidie dus als particulier en als bedrijf aanvragen. Voorwaarde is wel dat er wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen, waaronder zonneboilers, zonnepanelen, windturbines en warmtepompen. Eén van de voorwaarden is dat de gekozen oplossingen aangesloten moeten worden op een kleinverbruikersaansluiting van niet meer dan 3 x 80 Ampère. Als je in aanmerking komt voor de ISDE, kom je tegelijkertijd dus niet in aanmerking voor de SDE++. Wil je gebruikmaken van de ISDE? Zorg dan eerst dat je goedkeuring hebt van het RVO. Pas hierna kun je de duurzame apparatuur van je voorkeur aanschaffen. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor zonnepanelen leasen zakelijk. Het is slim om dit vooraf eerst goed te checken.

MIA en VAMIL, Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen

De MIA en VAMIL worden vaak in één adem genoemd. Het gaat weliswaar om twee verschillende subsidies, maar ze worden dikwijls met elkaar gecombineerd. De MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek en VAMIL voor Willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen. Je kunt deze subsidies aanvragen wanneer je vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betaalt. Ook is het belangrijk dat de door jou gewenste zonnepanelen op de Milieulijst staan en voldoen aan de voorwaarden van deze lijst. Met de MIA kun je een fiscaal voordeel van 36% ontvangen bovenop de standaard investeringsaftrek. Bij de VAMIL gaat het zelfs om 75% van de investeringskosten die je kunt afschrijven. Dit kan een netto voordeel opleveren van meer dan 10%. Via het eLoket maak je heel eenvoudig een melding, waarna je via de Belastingdienst het daadwerkelijke voordeel kunt ontvangen. Voor de beste en meest voordelige zonnepanelen bekijk en vergelijk je direct meerdere offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.