Beste ligging zonnepanelen: hoe bepaal je de oriëntatie van zonnepanelen
Als je nadenkt over zonnepanelen op je dak, vind je duurzaam leven waarschijnlijk erg belangrijk. Veel mensen profiteren inmiddels van een milieuvriendelijk huishouden dat volledig draait op eigen zonne-energie. Op meer dan een miljoen daken in Nederland zijn al zonnepanelen geïnstalleerd. Dit zullen er in de toekomst alleen nog maar meer worden! Hoe meer zonlicht jouw zonnepanelen generen, hoe beter je jouw huishoudelijke apparatuur van stroom kunt voorzien. Hiervan schiet het rendement omhoog en dát wil je. Niet te vergeten: hoe meer stroom je opwekt, hoe sneller je onafhankelijk bent van een energieleverancier. Maar wat is nu de beste ligging van zonnepanelen? Waar dien je van tevoren op te letten? En hoe zit het precies met de oriëntatie van zonnepanelen? In dit artikel lees je alles over de ideale ligging van zonnepanelen.
INHOUD
Ideale hoek zonnepanelen
Om genoeg duurzame stroom op te wekken, is het van belang dat zonnepanelen in de juiste hoek op het dak worden geplaatst. Enkel panelen die direct zonlicht opvangen leveren maximaal rendement op. Deze zogeheten hellingshoek is afhankelijk van het type dak dat jouw huis heeft. Zo plaats je zonnepanelen op een plat dak op een iets andere manier dan op een schuin dak. Daarnaast speelt de grootte van het dak mee – er passen immers meer of minder zonnepanelen op een bepaald dak. Later in dit artikel lees je meer informatie over de beste hellingsgraad van zonnepanelen. De wijze waarop je zonnepanelen wilt plaatsen (bijvoorbeeld liggend of staand) en de oriëntatie spelen namelijk ook een rol. Dat komt hieronder eerst aan bod.
Beste oriëntatie zonnepanelen
Om de positie van zonnepanelen te bepalen, spelen veel factoren mee. Daarom is het verstandig om eerst een legplan te maken. Dit kun je zelf doen – met behulp van pen en papier of een design sheet – maar je kunt ook de vakkennis van een professioneel bedrijf inschakelen. Zij maken meestal met een drone een luchtfoto waarmee ze diverse zaken in het plan meenemen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het type dak. Plat of schuin;
- Schaduwvlakken. Door bomen, vlaggenstokken, etc.;
- De locatie van het dak. De geschiktheid van jouw dak;
- De oriëntatie van het dak. Hoe liggen de zonnepanelen ten opzichte van de zon;
- Gebruik van een omvormer. Met een omvormer kan een teveel aan stroom worden opgeslagen voor later gebruik.
Voor een maximaal rendement van zonnepanelen is oriëntatie van het zonnepanelensysteem richting de zon de eerstvolgende stap.
Oriëntatie zonnepanelen bepalen
Een algemeen gegeven is dat de zon iedere dag opkomt in het oosten en weer ondergaat in het westen. Gedurende de dag verschuift de zon in een boog langs de hemel. Hoe hoger de zon staat, hoe feller de zonnestralen zijn en hoe meer stroom zonnepanelen op dat moment zullen opwekken. Wanneer de zon op haar hoogste punt staat, bevindt zij zich in het zuiden. Bij de plaatsing van zonnepanelen dien je rekening te houden met de oriëntatie van de zon ten opzichte van jouw dak. Dit zijn de mogelijke oriëntaties voor zonnepanelen met een redelijk tot goed rendement:
- Zonnepanelen georiënteerd op het zuiden. Dit levert het hoogste rendement op;
- Zonnepanelen georiënteerd op het zuidoosten of zuidwesten. Dit levert een goed rendement op;
- Zonnepanelen op het oosten of westen. Deze positie levert doorgaans een redelijk rendement op;
- Zonnepanelen op het noorden. Dit levert rendementsverlies op. Om dit te beperken is de hellingshoek van belang.
Beste opstelling vinden
Om de beste opstelling van zonnepanelen te bepalen wordt er gekeken naar richting – de zogenoemde azimut – en inclinatie (hellingshoek). Later in dit artikel gaan we hier uitgebreid op in. Eerst behandelen we de oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon om op die manier een maximaal rendement te realiseren.
Zonnepanelen op zuidwesten
Zoals eerder in dit artikel al aan bod kwam, is het verstandig om een legplan te (laten) maken voordat je zonnepanelen op het dak installeert. Een van de eerste zaken die dan in kaart wordt gebracht, is de ligging van jouw huis bepalen.
Een zuidwestelijke dakrichting voor zonnepanelen is erg aantrekkelijk met een rendement van 80 tot 90 procent. Om 100 procent rendement te bewerkstelligen kom je echter uit op een schuin dak op het zuiden zonder al te veel schaduwval door omringende objecten. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk en met een zuidwest oriëntatie kom je al een heel eind. Houd er bij een schuin dak rekening mee dat je eigenlijk twee daken hebt. De ene helft van het dak is gericht op het zuidwesten, op de andere helft staan de zonnepanelen op het noordoosten. Het noordoosten is doorgaans niet ideaal, maar het rendement kan met de juiste hellingshoek flink omhoog worden gekrikt waardoor de aanschaf van zonnepanelen toch de moeite waard is. Bij een plat dak maakt de richting niet zoveel uit. Je kunt de zonnepanelen dus zo plaatsen, dat ze richting het zuiden staan. Helaas zal dit ook veel schaduwval opleveren waardoor er weer minder panelen op je dak passen. In dit geval is een oostwest opstelling een goede optie.
Oostwest oriëntatie
Staat je huis zo dat een oost west oriëntatie van zonnepanelen mogelijk is? Dan pakken zonnepanelen aardig voordelig voor jou uit. Ook hier is het belangrijk om vast te stellen dat een schuin dak uit twee kanten bestaat: de ene helft van de panelen staat op het oosten en de andere zonnepanelen op het westen. In dit geval zal de oostelijke kant ’s ochtends veel zonne-energie genereren en dat westelijke kant vooral ’s middags. Op die manier wek je op verschillende momenten op een dag stroom op. Dit is handig als je verschillende huishoudelijke apparatuur op diverse momenten gebruikt. Een oostwest oriëntatie maakt voor een plat dak niet uit; je kunt de zonnepanelen hier tevens op het zuiden plaatsen.
Belang van azimut en hellingshoek
Voor een maximaal rendement is het belangrijk om de azimut en hellingshoek van je zonnepanelensysteem te weten. Hieronder leggen we deze twee termen uit.
Azimut
Azimut is een kompasrichting die horizontaal berekent hoeveel rendement jouw zonnepanelen zullen opleveren. Door te bepalen in welke richting jouw zonnepanelen komen te staan, kun je vaststellen hoeveel zonlicht zij gemiddeld per dag zullen opvangen. Hierbij wordt in graden de hoek met het noorden over het oosten gemeten. Aangezien de zon een boog beschrijft, is de hele cirkel 360 graden. Voor de overige richtingen geldt:
- Noord. 0 graden;
- Oost. 90 graden;
- Zuid. 180 graden;
- West. 270 graden;
Omdat het zuiden de ideale ligging voor zonnepanelen is met de meeste zonuren, is een azimut-waarde van 180 het beste. Hoe verder deze waarde van 180 verwijderd ligt, hoe minder rendement jouw zonnepanelen zullen opleveren.
Hellingshoek
Tot slot is er nog de inclinatie, ofwel de hellingshoek. Zonnepanelen die verticaal worden geplaatst hebben een hellingshoek van 90 graden. In Nederland is de ideale hellingshoek van zonnepanelen op een schuin dak op het zuiden 35 graden. Hoe platter het dak, hoe steiler de hellingshoek wordt en hoe groter de schaduwval. De hellingshoek bepaalt dus hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Dit kun je berekenen tijdens het maken van een legplan.
Geïnteresseerd in nieuwe zonnepanelen?
Vraag hier gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. Zo weet je gelijk wat je nieuwe zonnepanelen precies zullen kosten, en welke specialist je het beste lijkt.