Levensduur zonnepanelen: hoe lang?

Overweeg je om zonnepanelen te installeren, maar heeft nog enkel twijfels en vragen? In dit artikel leggen wij u alles uit over het vermogen en de levensduur van zonnepanelen.

Ontvang gratis tot 5 offertes

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Dankzij de voortdurend veranderende technologie verlengt die echter alsmaar meer, en wordt zelfs geschat dat de huidige generatie zonnepanelen een levensduur van wel 40 jaar kunnen hebben. Zonnepanelen zijn dus zeker een slimme investering, al is de kwaliteit van het merk en de installatie hierbij wel van groot belang.

Kies zeker niet zomaar voor de eerste de beste zonnepanelen en laat een ervaren firma de panelen installeren voor een optimale levensduur.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat de omvormer het eerste deel zal zijn dat aan vervanging toe is. Dat onderdeel zorgt ervoor dat alle elektrische apparaten in het huis stroom toegeleverd krijgen die opgewekt werd door uw zonnepanelen. Dat vergt relatief veel energie, waardoor de omvormer sneller zal verslijten dan andere delen. Gemiddeld wordt aangenomen dat een omvormer zo’n tien jaar meegaat. Een micro-omvormer zou iets langer meegaan.

Vergelijk offertes van zonnepaneelexperts

Hoe snel en hoeveel neemt het vermogen van zonnepanelen jaarlijks af?

Hoeveel rendement zonnepanelen verliezen per jaar en hoe snel dat gebeurt, hangt af van verschillende factoren. Extreme temperaturen zijn bijvoorbeeld nefast voor het vermogen van zonnepanelen. In België hebben we hier echter minder snel last van.

In het algemeen wordt er geschat dat de huidige lijn zonnepanelen bij ons per jaar maximaal 0.5% aan rendement zal moeten inboeten, al zal dat cijfer bij velen nog lager liggen. Zonnepanelen lijden bovendien het meest vermogensverlies in de eerste 5 tot 10 jaar na plaatsing, zo’n 10% ongeveer.

Hoe kan je de levensduur verhogen als je al zonnepanelen hebt?

Hoewel je weinig werk zult hebben aan het onderhouden van de zonnepanelen, kan de levensduur ervan geoptimaliseerd worden. Controleer bijvoorbeeld regelmatig of de zonnepanelen nog voldoende de gewenste hoeveelheid energie opleveren en of de bekabeling nog in orde is. Ook is het aangeraden de zonnepanelen te reinigen één keer per jaar, zeker tijdens een lange, droge periode.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Een van de meest gestelde vragen is hoeveel u kan besparen met zonnepanelen. In onze regio wordt aangenomen dat een zonnepaneel jaarlijks maximaal iets van een 900 uur presteert. Aangezien een paneel een Wattpiek vermogen van 260 heeft, produceert een paneel dus ongeveer 220 kWh energie per jaar. Als u weet dat een gemiddeld gezin ongeveer 3500 kWh verbruikt op een jaar, dan kan u met slechts 10 panelen al de helft van uw energie opwekken.

Hoeveel de zonnepanelen opleveren, hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid stroom die je  opwekt doorheen het jaar. Hoe minder energie er wordt geproduceerd, hoe minder de zonnepanelen zullen opbrengen. Om te controleren of de zonnepanelen voldoende opbrengen, kan je naar jouwopbrengstmeter kijken. Indien jouw verwachtingen niet ingelost worden, werkt de installatie mogelijks niet optimaal en kan u best de leverancier contacteren over de werking van uw panelen.

Nog extra vragen over zonnepanelen

Ontvang GRATIS en vrijblijvend advies

Is een slimme meter noodzakelijk om te installeren?

Een slimme meter wordt ook wel een digitale meter genoemd. Het meet, net zoals de ‘gewone’ meter, jouw energieverbruik op, maar stuurt die onmiddellijk door naar de energieleverancier zodat je zelf niets meer hoeft te controleren. Bovendien draait de slimme meter ook niet terug, waardoor u eender wanneer uw energieverbruik in de gaten kan houden.

Indien je zonnepanelen heb , niet gevreesd. Voor zonnepaneeleigenaars wordt er namelijk een tegemoetkoming getroffen zodat een zonne-installatie een slimme investering blijft, ook zonder terugdraaiende meter.

De opbrengst van zonnepanelen zal 15 jaar na installatie onveranderd blijven indien je al zonnepanelen hebt of die laat installeren voor december 2020. Zo zal je bijvoorbeeld van hetzelfde rendement genieten tot 2034 indien je dit jaar een slimme meter aanvraagt en zonnepanelen laat installeren. Het is echter ook mogelijk al van de nieuwe tegemoetkoming te profiteren alvorens de digitale meter officieel in werking treedt in 2021.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Is het zinvol om een thuisbatterij te installeren?

Een thuisbatterij biedt jou de optie om al eerder opgewekte energie op te slaan om later pas te gebruiken. Wanneer je een thuisbatterij combineert met een slimme meter, kan je het vermogen van jouw zonnepanelen optimaal benutten. Momenteel hangt er aan dat soort batterijen echter nog een erg duur prijskaartje.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.