Zonnepanelen laten plaatsen: kosten en tips

Er is tegenwoordig veel aandacht voor het verduurzamen van woningen. Om de CO² uitstoot te beperken is het belangrijk dat huishoudens overschakelen naar een schone manier van energieverbruik. Een van de mogelijkheden om dit te bereiken is door het laten plaatsen van zonnepanelen.

Door zonnepanelen te laten plaatsen maak je gebruik van een onuitputtelijke en schone bron, namelijk de zon. Met voldoende zonnepanelen is het zelfs mogelijk om geheel energieneutraal te worden.

Waarom zonnepanelen laten plaatsen?

Er kunnen diverse redenen zijn om zonnepanelen op je dak te laten te plaatsen. Ten eerste werk je actief mee aan een schoner milieu. Je hoeft jezelf niet meer schuldig te voelen voor al de CO² die je uitstoot, want dat doe je met zonnepanelen al een stuk minder of zelfs helemaal niet meer. Uiteraard kost het aanleggen van zonnepanelen geld, maar je moet het niet als kosten zien, maar als een slimme investering. Je verdient je kosten namelijk dubbel en dwars weer terug. Meestal zal dit zelfs al binnen 7 tot 10 jaar zijn.

Voordelen installatie zonnepanelen

Omdat zonnepanelen zeker 25 jaar meegaan, kun je na de terugverdientijd van 7 jaar volledig van het rendement profiteren.

Zonnepanelen maken je ook minder afhankelijk van energieleveranciers. Enkel wanneer je meer energie verbruikt dan dat de zonnepanelen opleveren, neem je nog energie van een energieleverancier af.

Zonnepanelen zorgen er dus voor dat je zelf flink kunt besparen op energie. Je verbruikt je eigen energie van de zon en je hoeft hier de energieleverancier niet meer voor te betalen.

Met zonnepanelen verhoog je ook de waarde van je woning. Vooral als je je woning ook goed hebt geïsoleerd, dan zijn potentiële kopers graag bereid om hier meer voor te betalen.

De huidige salderingsregeling geldt nog tot eind 2022, dus tot dan krijg je geld terug van de energieleverancier wanneer je meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt.

Kosten zonnepanelen installatie

Zonnepanelen laten installeren kost wel wat. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van enkele factoren. Ten eerste is dit de gezinssamenstelling. Het gemiddeld verbruik van je gezin zal bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Wanneer je uitgaat van een gemiddeld gezin van vier personen, dan verbruik je als huishouden jaarlijks 3.500 tot 4.600 kWh aan energie. Deze hoeveel kWh staat gelijk aan 15 tot 18 zonnepanelen. Uiteraard moet je ook nog rekening houden met het plaatsen van een omvormer en bevestigingsmaterialen.

Prijs zonnepanelen laten installeren

👉 De gemiddelde prijs voor zonnepanelen inclusief materialen en omvormer ligt tussen de € 3.500,- en € 5.000,-.

Wanneer je de zonnepanelen laat plaatsen door een expert, dan komen er dus nog arbeidskosten bij. Houd daarom ook nog rekening met een bedrag van tussen € 1.200,- en € 1.500,- voor het laten plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen laten installeren of zelf plaatsen?

zonnepanelen plaatsen

Wanneer je zelf handig bent en weet waar je mee bezig bent, dan is het zeker mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren. Het voordeel hiervan is dat je op de kosten van de installatie kunt besparen. Bij het laten installeren ben je verzekerd van een goede installatie, een juiste aansluiting van de omvormer en de zonnepanelen worden in de best mogelijk richting naar de zon geplaatst.

Een tussenoplossing kan ook, namelijk dat je zelf de zonnepanelen aanbrengt en de aansluiting door een vakman laat verzorgen.

Hoe zelf zonnepanelen installeren?

Wanneer je beslist om zonnepanelen zelf te plaatsen, besef dan wel dat er de nodige risico’s aanzitten. Vooral als je ze op een hellend dak installeert. Neem daarom alle veiligheidseisen in acht om ongelukken te voorkomen. Je krijgt te maken met diverse onderdelen.

  • Ten eerste natuurlijk de zonnepanelen zelf. Hierbij hoort bevestigingsmateriaal om ze op het dak te plaatsen. Plaats zonnepanelen nooit rechtstreeks aan het dak. Hiermee beschadig je het dak en krijg je lekkage.
  • Een van de belangrijkste onderdelen van je zonne-installatie is de omvormer voor zonnepanelen. Ook hier moet je weten hoe je de omvormer aansluit op de zonnepanelen. Houd ook rekening met het aantal meter kabel dat je nodig hebt.
  • Eventueel, maar dit is geen vereiste, kun je nog een meetstation plaatsen. Dit is een handig apparaat waarmee je het vermogen van de zonnepanelen meet en op af kunt lezen of alles naar behoren werkt.

Wat heb je nodig om zonnepanelen te installeren

Zonnepanelen laten plaatsen

Er zijn diverse soorten bevestigingsmaterialen te koop voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak. Meestal bestaat dit uit haken die achter de dakpannen bevestigd worden. Dit kan een haaksysteem zijn die direct aan de panlatten worden bevestigd, maar ook rechtstreeks aan keepers of spanten van het dak.

De laatste optie heeft de voorkeur. Je bevestigt de haken dan aan de dakconstructie en dat is een stuk steviger dan aan de panlatten, die enkel het doel hebben om de dakpannen te dragen.

Aan de haken wordt een railsysteem gemonteerd waarom de zonnepanelen aan gemonteerd worden. Het railsysteem kan zowel horizontaal als verticaal aangebracht worden. Dit is meestal afhankelijk van de soort zonnepanelen.

Omvormer

Huishoudelijke apparatuur en stroom dat uit onze stopcontacten werken op wisselstroom. Dit is een probleem bij stroom die zonnepanelen opwekken. Dit is namelijk gelijkstroom.

👉 Om stroom van zonnepanelen te gebruiken, moet het opgewekte gelijkstroom omgezet worden naar wisselstroom. Dit doet de omvormer.

Om te profiteren van zo weinig mogelijk energieverlies, is het verstandig om de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te installeren.

Vanuit de omvormer wordt de opgewekte stroom van de zonnepanelen doorgestuurd naar de meterkast.

Zonnepanelen laten plaatsen? Veelgestelde vragen

zonnepanelen op plat dak monteren

Vooral als je zonnepanelen zelf gaat installeren kunnen er nogal wat vragen zijn rondom het plaatsen van de zonnepanelen. Daarom zijn de meest belangrijke vragen op een rijtje gezet.

In welke richting je zonnepanelen plaatsen?

In welke richting je de zonnepanelen gaat plaatsen is cruciaal om van het meeste rendement te genieten. In alle gevallen geldt dat je het meeste rendement krijgt als je de zonnepanelen richting het zuiden plaatst of in ieder geval zuidwest of zuidoost.

Is dit niet mogelijk dan zou je ze ook naar het westen of oosten kunnen plaatsen, maar dit houdt wel in dat je minder rendement hebt. Wanneer dit het geval is heb je een minder grotere omvormer nodig. Daar kun je dan wel weer op besparen.

Heb je een vergunning nodig voor het laten plaatsen van zonnepanelen?

In vrijwel alle gevallen is een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen niet nodig. Dit is wel het geval als je zonnepanelen wilt plaatsen op een beschermd rijksmonument. In sommige gevallen kan dit wel, maar vraag dan sowieso nog altijd na bij de gemeente.

Om vergunningsvrij zonnepanelen te plaatsen moet de installatie aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten de panelen op een hellend of plat dak geïnstalleerd worden.

Daarbij moet aan enkele eisen voldoen worden voor het plaatsen, zoals een bepaalde afstand vanaf de dakranden. Aangezien dit vrijwel altijd het geval is, zullen de meeste mensen geen vergunning hoeven aan te vragen.

Hoeveel zonnepanelen plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen je wilt plaatsen is in principe aan jezelf. Ten eerste speelt het dakoppervlak een belangrijke rol. Je kan uiteraard niet meer zonnepanelen installeren dan het dak groot is.

Maar het is ook zinvol om op basis van je gezinssamenstelling te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

👉 Voor een gemiddeld gezin van vier personen zal dit 15 tot 18 zonnepanelen zijn.

Is het dak niet groot genoeg? Zonnepanelen hoeven niet de enigste bron te zijn waar je energie uit verkrijgt. Ook in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp kun je toch nog energie en kosten besparen.

Hoe zonnepanelen laten plaatsen op plat dak?

zonnepanelen monteren

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is wel veiliger, maar je moet wel werken met steunen die goed aan het platte dak bevestigd moeten zijn. Op een hellend dak plaats je de zonnepanelen op gelijke hellingsgraad als het dak.

Op een plat dak moeten de zonnepanelen ook hellend aangebracht worden. Gebruik hiervoor de speciale steunen en besteed veel tijd aan het instellen van de juiste hellingshoek. Zo voorkom je dat er schaduwvorming ontstaat van de panelen onderling.

Hoe vind ik een installatiebedrijf voor zonnepanelen?

Op internet vind je alle mogelijkheden om een installatiebedrijf te vinden die je kan adviseren welke zonnepanelen je moet nemen en die ze ook voor je kunnen installeren. Er zijn zelfs speciale vergelijkingswebsites waar je diverse offertes kunt opvragen. Dit is altijd een goed idee. Zo kun je offertes gemakkelijk naast elkaar leggen en de goedkoopste aanbieder uitkiezen.