Zelf zonnepanelen plaatsen: hoe begin je eraan?

Zonnepanelen zijn in het huidige straatbeeld niet meer te missen. Je kunt er, nadat je er eerst in hebt geïnvesteerd, natuurlijk flink wat geld mee besparen en het is nog goed voor het milieu ook. Om nog meer geld te besparen kun je zelf je zonnepanelen plaatsen. Het installeren van zonnepanelen door een monteur kost je toch al snel honderden euro’s, waardoor de investering nog groter wordt dan het sowieso al is. Zelf je zonnepanelen installeren is in principe prima te doen. Je moet er uiteraard wel de juiste kennis en wat handigheid voor hebben. Ook moet je in dat geval zelf het dak op, dus ook een gebrek aan hoogtevrees is mooi meegenomen. Hieronder kijken we hoe je zelf zonnepanelen kan plaatsen, zodat zelf zonnepanelen installeren voor jou geen probleem meer hoeft te zijn.

Zelf zonnepanelen plaatsen: waar begin je mee?

zelf zonnepanelen monteren

Als je hebt besloten om zonnepanelen te plaatsen en je overweegt om dit zelf te doen is het verstandig om eerst de voor- en nadelen af te wegen. Ook moet je bekijken hoe je begint met het zelf plaatsen van zonnepanelen. Denk hier eerst goed over na voordat je besluit om zelf zonnepanelen te kopen en te installeren.

Hoeveel bespaar je ermee?

Zonnepanelen besparen je een hoop geld, dat is algemeen bekend. Dit is echter wel pas het geval nadat je de investering hebt terugverdiend. Deze investering valt een stuk lager uit als je zelf je zonnepanelen legt, ook dat is allemaal vrij logisch. Hoeveel bespaar je er dan precies mee? Dat hangt van vele factoren af, zoals het soort panelen, de leverancier en uiteraard hoeveel je er wil. Maar je bespaart er gemiddeld gezien tussen de 500 en 1200 euro mee.

Hoe begin je eraan?

Als je besluit zelf zonnepanelen te plaatsen moet je ook het hele proces zelf doorlopen. Je begint met het bepalen van hoeveel zonnepanelen je wil installeren. Hierbij moet je kijken naar de investering die je wil doen, de ruimte die je hebt en hoeveel voor jouw situatie gunstig is. Vervolgens moet je de zonnepanelen gaan kopen, met ook de onderdelen die hierbij horen zoals een omvormer. Je kunt dit tegenwoordig ook prima online doen. Vergelijk je opties goed en kijk vooral naar snelheid van leveren, betrouwbaarheid en natuurlijk ook de prijs. Vergelijk offertes met elkaar om de juiste keuze te kunnen maken.

Vervolgens krijg je de zonnepanelen thuis geleverd en kan het installeren beginnen. Hierbij moet je de zonnepanelen zelf op je dak krijgen en hier monteren. Vervolgens moet je ook alles aansluiten en qua elektriciteit installeren. Het werken met elektriciteit en op hoogte is niet geheel zonder gevaar. Let dus goed op, want lichamelijk letsel is die relatief kleine besparing natuurlijk niet waard.

Liever toch hulp van een professional inschakelen? Vergelijk offertes en bespaar op de installatiekosten!

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Als je een plat dak hebt heb je geluk, want het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is een stuk gemakkelijker dan op een schuin dak. Sowieso is het veiliger om op het plat dak te staan en zal je minder snel het dure materiaal laat vallen. Toch moet je ook bij een plat dak rekening houden met gladheid en het naar boven lopen met de zonnepanelen. Let er ook op dat je altijd een stoot kunt krijgen wanneer je de zonnepanelen aanraakt, zelfs als deze nog niet zijn aangesloten.

Zelf zonnepanelen plaatsen: voorbereiding

Het is belangrijk om eerst goed te bepalen hoe je het plaatsen van de zonnepanelen precies gaat aanpakken. Bereid je goed voor door eerst een plan van aanpak te maken. Bekijk hoe je ze wil leggen, dus welke kant op, horizontaal/verticaal etc. Bekijk dan in welke volgorde je alles gaat doen, ook met de aansluitingen.

De zonnepanelen goed bevestigen

Voor het leggen van zonnepanelen op een plat dak moet je speciaal bevestigingsmateriaal aanschaffen. Op een plat dak ligt het bevestigingsmateriaal los, door middel van stenen of tegels wordt de installatie vastgemaakt. Dit omdat het vastschroeven aan het dek lekkages zou kunnen veroorzaken. Je moet daarom goed weten hoeveel gewicht je nodig hebt als ballast. De volledige installatie moet makkelijk gedragen kunnen worden door de constructie, ook in het geval van onweer of sneeuw. Dit is ook de reden dat zonnepanelen op een dakkapel bijvoorbeeld niet worden aangeraden.

Bekabeling

Tot slot moet je de bekabeling doorvoeren, wat bij een plat dak vaak nog het moeilijkste onderdeel is. Je hebt hiervoor speciale pijpen, waarvoor je een klein gaatje moet maken. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig. Je kunt vaak via de muur of een ventilatiepijp ook wel naar binnen. Je kunt hiervoor ook altijd advies inwinnen bij een professional.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Zelf zonnepanelen plaatsen schuin dak

Zonnepanelen schuin dak

Zonnepanelen zelf plaatsen op een schuin dak komt veel vaker voor. Dit brengt helaas ook wat extra risico’s met zich mee. Op een schuin dak zelf zonnepanelen installeren van 25 kilo per stuk is niet makkelijk, je verliest makkelijk je evenwicht. Ook hierbij geldt natuurlijk dat je een schok kunt krijgen van de panelen, ook als ze nog niet zijn aangesloten. Ga daarom nooit onbeveiligd het dak op en plaats de zonnepanelen nooit alleen.

Als je zonnepanelen op een schuin dak gaat plaatsen moet je allereerst focussen op de uitlijning. De meeste daken zijn namelijk niet waterpas of loopt niet helemaal parallel met de rand van het dak. Als je niet vooraf uitlijnt kan het zijn dat de zonnepanelen schuin op het dak komen te liggen, ook als je tijdens het installeren een waterpas hebt gebruikt. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus moet je hier als eerste op letten. Het plaatsen en installeren op een schuin dak gaat vervolgens zo:

 • Plaats dakhaken onder de dakpan.
 • Monteer hierop de rails. Je hebt twee stuks nodig voor elke rij zonnepanelen.
 • Nu kun je de panelen hierop bevestigen.

Zonnepanelen zelf aansluiten op de omvormer

Na het plaatsen van de zonnepanelen moet je ze ook nog aansluiten op de omvormer. Je moet de omvormer plaatsen op een ruimte waar genoeg plek en ventilatie hebt.

Zonnepanelen aansluiten op je omvormer

De zonnepanelen sluit je aan in een string of een lus, soms is het verstandig om er meerdere te maken. Je moet bij elke lus 2 kabels aansluiten op de omvormer. Dit zijn een plus en een min kabel.

Omvormer aan de meterkast

Je moet de omvormer zelf ook nog altijd aansluiten op de meterkast, wat je doet met een AC-kabel. Je hebt hiervoor ook een aparte aardlekautomaat nodig.

Wanneer het vermogen van je zonnepanelen niet meer dan 4500 Wattpiek is, kan je zonder problemen de omvormer aansluiten op de meterkast. Let er wel op dat je ook een aardlekautomaat plaatst, zo zorg je ervoor dat er een apart systeem ontstaat. In het geval dat er problemen zijn met de zonnepanelen, hebben je andere apparaten in huis hier geen last van.

Let ook op dat de hoofdaansluiting niet te zwaar overbelast wordt door je zonnepanelen. Dat kan je doen door ervoor te zorgen dat de uitgangsstroom van je omvormer niet hoger is dan die van het aardlekautomaat.

Zonnepanelen zelf plaatsen in een notendop

Om het duidelijk te maken hoe het nou precies werkt hebben we het nog eens kort en bondig voor je op een rijtje gezet. Het zelf plaatsen van zonnepanelen ziet er stap voor stap als volgt uit:

 • Maak een plan van aanpak met hierbij ook de plaats van de zonnepanelen etc.
 • Maak eerst het bevestigingsmateriaal in orde en vast aan het dak.
 • Bepaal de lussen of strings van de panelen.
 • Nu kun je de dakdoorvoer plaatsen, als dit nodig is.
 • Vervolgens kun je de DC-kabels leggen.
 • Nu moet je alle stekkers bevestigen aan de DC-kabels.
 • Vervolgens kun je panelen daadwerkelijk gaan plaatsen.
 • Plaats daarna de aardlekautomaat.
 • Op de meterkast kun je de AC-kabel van de omvormer aansluiten, en de DC-kabels eraan klikken.

Hulp nodig van een professional? Vraag offertes aan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.