Zonnepanelen op plat dak: hoe installeren en advies

Wil je graag jouw woning van groene energie voorzien en zonnepanelen op een plat dak laten installeren? Kom alles te weten over hoe zonnepanelen geplaatst worden, waar je zoal op moet letten, wat het ongeveer zal kosten en wat het voor voordelen opbrengt.

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Zonnepanelen worden als maar populairder, en dat heeft goede redenen. Panelen op het dak monteren verlaagt je energierekening en beperkt de hoeveelheid CO2 die je huishouden uitstoot. De overtollige energie die wordt opgewekt kan gesaldeerd worden. Bovendien verhoogt het de waarde van je woning flink en betaalt zichzelf na een paar jaar al terug. Ook gelden er vanuit de overheid en soms ook vanuit je gemeente fijne subsidies om deze aanpassing de moeite waard te maken. Verder hebben ook goedkope zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 20 jaar of langer, wat ze een uitstekende investering in duurzame energie maakt.

De meeste zonnepanelen zien we op schuine daken gemonteerd. Toch is het even aantrekkelijk om de panelen op een plat dak aan te brengen.

Zonnepanelen op plat dak: waar moet je zoal op letten?

Het laten installeren van zonnepanelen op een plat dak kan heel wat voordelen bieden en is in vele situaties gunstiger dan het plaatsen van panelen op schuine daken. Om een zo goed mogelijk effect te creëren zijn er echter een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

  1. Waar je voornamelijk rekening mee moet houden bij het plaatsen van  zonnepanelen op een plat dak is de afstand van de dakrand tot de panelen. Zo is er namelijk een ‘no-go zone’ waar geen panelen kunnen worden geplaatst. Dit heeft te maken met de gestelde veiligheidsrichtlijnen en met de windbelastingen op de panelen.
  2. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met het gewicht van de panelen en de draagcapaciteit van jouw dak. Voor bepaalde daken is het beter om voor een systeem zonder ballast te kiezen waarbij de de kwaliteit van het dak en de veiligheid zo optimaal mogelijk gewaarborgd blijft.
  3. Zorg ervoor dat de zonnepanelen optimaal kunnen worden blootgesteld aan de zon. Hiervoor is een hellingshoek van belang van ongeveer 36 graden. Belangrijk is daarbij dat de helling van de panelen geen schaduw werpt op de zonnepanelen die achter deze hellingshoek staan.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Zonnepanelen op garagedak

Na de schuur of het kot is de garage waarschijnlijk het meest voorkomende type plat dak. Veel mensen vragen zich dan ook af of het mogelijk is om extra inkomsten te vergaren door zonnepanelen op het garagedak te bevestigen. Het antwoord is: ja, dat is zeker mogelijk. Als je garage een groot deel van de dag in de zon staat, kan de opbrengst van daarop gemonteerde zonnepanelen aanzienlijk zijn. Bovendien zijn garages doorgaans stevig en hebben ze dus voldoende draagvermogen om daarop een aantal zonnepanelen te leggen.

Kosten zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op een plat dak zijn tegenwoordig zeer voordelig en kunnen je op lange termijn flink wat kosten besparen. Over het algemeen kan je vaak meer energie opwekken met panelen op een plat dak, waardoor je de investering sneller hebt terugverdiend. Daarnaast worden de systemen steeds voordeliger en kan je profiteren van diverse subsidieregelingen en terugleververgoedingen. Hoeveel dat is hangt af van jouw gemeente en energiebedrijf.

Gemiddelde kosten

👉 De gemiddelde kosten van zonnepanelen op een plat dak liggen voor een eenpersoonshuishouden rond de 5.200 euro inclusief installatiekosten.

Hiervoor zijn ongeveer 10 à 11 panelen nodig die rond de 2.300 kWh per jaar aan energie kunnen leveren. De meeste panelen gaan rond de 30 jaar mee. Wanneer je de totale kosten door de gebruiksduur deelt zou je uitkomen op een bedrag van slechts 14 euro in de maand.

Montage zonnepanelen plat dak

zonnepanelen plat dak

Wanneer je zonnepanelen voor een plat dak wilt aanschaffen kan je overwegen om deze zelf te installeren, of door een professioneel bedrijf te laten monteren. Wanneer je dit zelf wilt doen is hiervoor enige ervaring en handigheid vereist.

Over het algemeen zijn de panelen op een plat dak vaak eenvoudiger te monteren dan op schuinen daken. Zo moet je met schuine daken vaak op een lastige hoogte werken en dien je de panelen goed te monteren met een stevig frame. Met een plat dak kan je er goed bij en kan je vaak met behulp van een legplan eenvoudig bepalen waar de zonnepanelen moeten komen.

Legplan zonnepanelen plat dak

Wanneer je de panelen gaat monteren is het belangrijk om in acht te nemen wat de meest zonnige plek is van het dak, wat de ballast is van het dak en welk model paneel het meest geschikt is voor jouw situatie.

Hoe je zonnepanelen op platte daken kan monteren hangt af van het type montage systeem. Zo zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen zonder ballast, met zonneschansen of montageframes. Deze systemen hebben een speciaal montageframe om de panelen zorgvuldig aan de daken te bevestigen. Belangrijk hierbij is dat ze stevig aan de dakconstructie worden gemonteerd om zo windvlagen en zware weersomstandigheden te kunnen doorstaan.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Het is mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen op je plat dak of garage. Hiervoor heb je geen vergunning nodig, alleen een ladder, de juiste gereedschappen en een bepaalde handigheid. De montage van zonnepanelen op een plat dak gaat als volgt.

Kies om te beginnen het model zonnepanelen dat jou het beste lijkt. De prijzen en het rendement van de verschillende types zonnepanelen lopen vrij sterk uiteen. Het voordeel van een plat dak is dat je er ook zonnepanelen op kunt plaatsen die er niet mooi uitzien, maar wel voordelig zijn en een goede opbrengst hebben. Ten tweede kies je voor de levensduur: langlevende zonnepanelen zijn prijziger en zijn een goede investering als je van plan bent om nog lang in je woning te blijven. Overweeg je om binnen afzienbare tijd je huis te verkopen, dan geldt het omgekeerde.

Zonnepanelen plat dak zelf installeren

Dan is het tijd voor de daadwerkelijke montage van de zonnepanelen op het plat dak. Bij de meeste panelen zit een instructie, die toont dat je de panelen stevig in het dak verankert met schroeven. Je kunt eventueel een  montageframe voor zonnepanelen op een plat dak gebruiken. Houd hierbij rekening met de waterdichtheid van je dak – een randje kit rond de schroeven spuiten is na afloop een goed idee. Je kan het beste de panelen één voor één het dak optillen en ze dan telkens vastzetten. Begin aan de achterkant van je dak en werk naar voren toe. Werk zorgvuldig en voorzichtig – ook al betreft het een plat dak, een nare val is altijd een risico!

Ballaststructuur

Het is ook mogelijk om de panelen niet vast te zetten, maar ze op het dak te leggen met een ballaststructuur. Vaak worden daarvoor bakstenen, tegels of betonklinkers gebruikt. Hoe zwaar de ballast moet wezen hangt onder andere af van de windrichting, de hoogte van je dak en de constructie van je woning of garage. Online kan je indicaties vinden van welke hoeveelheid ballast de panelen goed op hun plek houden.

Aansluiten op de meterkast

De derde stap is het aansluiten van de gelegde panelen op de meterkast. Ook hiervoor wordt een instructie meegeleverd bij het product. Toch kan het aansluiten van de panelen de meest complexe stap in de hele installatieprocedure wezen. Je hebt om te beginnen een omvormer nodig die de geoogste energie omzet in de juiste spanning voor de meterkast. Deze omvormer moet worden aangesloten op een eigen aardlekschakelaar. Soms is het mogelijk om de panelen op een zogenaamde PV-verdeler aan te sluiten. Ook is het nodig om de capaciteit van de hoofdaansluiting in het oog te houden, teneinde geen overbelasting te veroorzaken.

Kan je zonnepanelen plat leggen?

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen heeft voordelen ten opzichte van een schuin dak. Het rendement is bijna even goed, en bij de juiste plaatsingsmethode zelfs beter dan bij een schuin dak. Het leggen, onderhouden en controleren van de panelen is uiteraard een stuk makkelijker – je kan eventueel een speciaal montageframe voor zonnepanelen op een plat dak gebruiken. Bovendien ontvangen platte daken meer zon dan schuine daken die sterk op een bepaalde windrichting zijn georiënteerd. Een ander voordeel is dat de panelen, die door weinig mensen echt mooi worden gevonden, praktisch onzichtbaar zijn als ze vanaf straatniveau bekeken worden.

Zonnepanelen plat leggen is erg makkelijk en biedt een hoog rendement. Nog beter is het om de panelen op een montageframe aan te brengen, zodat ze onder een hoek van rond de 35 graden ten opzichte van het dak omhoog staan.

Frame zonnepanelen plat dak zelf maken

Een plaatsing van de panelen doe je onder een hoek van zo’n 35 graden voor het hoogste rendement. Je kan hier zelf voor zorgen door frames voor de panelen te maken, bijvoorbeeld van timmerhout, betonvoet of kant en klare pakketten (bijvoorbeeld zonneschansen). Schroef de frames op het dak vast en schroef de panelen op de frames vast. Dat kost uiteraard wat meer, maar leidt er toe dat je sneller de kosten voor de zonnepanelen terug hebt verdiend. Vanaf dat moment geniet je elk jaar van een hogere energieopbrengst dan wanneer je de panelen plat zou monteren.

Houd er rekening mee dat de frames onderhevig zijn aan alle weersinvloeden die er op een dak voorkomen: zon, hitte, regen, vorst en schimmel. Als je houten frames gebruikt is goed impregneren of vernissen dan ook zeker geen overbodige luxe.

Hoe moet je de zonnepanelen plaatsen?

zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Het is goed mogelijk om zelf je zonnepanelen op je platte dak aan te brengen. Om dat succesvol te doen volg je deze stappen.

De plek van de zonnepanelen bepalen

Iedereen weet dat een balkon of tuin op het zuiden het zonnigst is in ons land. Als je een dak hebt dat volmaakt op het zuiden georiënteerd is, is dat dan ook de aangewezen plek om de zonnepanelen te monteren. In de praktijk zijn jammer genoeg niet alle balkons of tuinen, laat staan daken, op het zuiden gericht. Een dak op het zuidoosten of zuidwesten is dan de beste optie: dit betekent een verlies van slechts zo’n 5% rendement ten opzichte van een dak op het zuiden. Bij een dak op het westen of oosten is het verlies van opbrengt duidelijk groter: zo rond de 15 procent. En een dak op het noorden, noordoosten of noordwesten ontvangt veel minder zon, zodat het eigenlijk nooit aan te raden is om daarop zonnepanelen aan te brengen. Vergeleken met een schuin dak hebben platte daken veel minder last van hun orientering: er valt in de meeste gevallen altijd wel wat zon op!

Rekening houden met schaduwen

Er is vooral in een stedelijke omgeving nog een andere factor om rekening mee te houden. Hogere daken, flatgebouwen, kerktorens en hoge bomen kunnen in bepaalde delen van het jaar en op sommige tijden van de dag zo veel schaduw op je dak werpen dat zonnepanelen daar nauwelijks beschenen zouden worden. In dat geval verdient het aanbeveling om deze gedeelten van het dak vrij te laten van panelen. Kijk zelf goed om welke stukken van het dak het dan gaat.

De ideale hoek zonnepanelen op een plat dak

De ideale hoek zonnepanelen is de hoek waaronder ze zo veel mogelijk zonlicht vangen. De beste hoek is in theorie een hoek van 35 graden ten opzichte van de aarde, maar in de praktijk verschilt een lagere tot geen hoek maar een paar procent aan rendement. Een zonnepaneel dat plat op het dak wordt gelegd heeft ongeveer 8 procent minder rendement dan een paneel dat onder die perfecte hoek staat. Als je handig bent in klussen en je bent bereid om houten frames te maken, kan je een ideale hoek zonnepanelen van 35 graden creëren en dus een maximaal rendement halen.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

In principe kunnen de panelen op bijna elke plek op een dak worden gemonteerd. Er is één uitzondering: probeer een afstand van minstens 20 en liefst 50 centimeter tot de dakrand over te houden. Door de turbulente luchtstromingen rondom de dakrand gelden hier windsnelheden die een zonnepaneel of het frame ervan los kunnen rukken. Zeker tijdens een herfststorm zou je in dit geval voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan! Dit beperkt natuurlijk hoeveel zonnepanelen op plat dak je kan monteren.

De perfecte afstand zonnepanelen plat dak bepalen

Zonnepanelen kunnen op een plat dak gewoon achter en naast elkaar worden gelegd, zonder tussenruimte. Als je graag wilt dat je dak begaanbaar blijft kan je een tussenruimte van 30 centimeter tussen de panelen overlaten. Natuurlijk betekent dit dat je minder oppervlakte aan panelen op je dak kwijt kunt.

Als je de panelen onder een hoek gaat bevestigen, dan worden de achterliggende panelen door de opstaande voorste panelen beschaduwd. In dat geval is de juiste afstand zonnepanelen plat dak een tussenruimte van zo’n 50 centimeter (bij een montagehoek van 10 graden) tot 150 centimeter (bij een montagehoek van 35 graden) .

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

Wanneer je dak niet constructief sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen, bieden de zonnepanelen zonder ballast een goede oplossing. Wil je zonnepanelen op plat dak zonder ballast? Er zijn speciale systemen die rechtstreeks aan de dakconstructie kunnen worden gemonteerd waardoor ballast overbodig is.

Het voordeel van een ballastvrij paneelsysteem is dat de panelen een zeer stevige constructie bieden en daarmee stormzeker zijn. Ook vergen de panelen vrijwel geen aanpassingen aan de dakconstructie en wordt de dakbedekking en het isolatiemateriaal van het dak niet belast. Hiermee voorkom je dakproblemen, zoals lekkages of vochtproblemen, en verhoog je de veiligheid van de gehele dakconstructie.

Zonneschans

Een zonneschans, ook wel dakschans genoemd, is een systeem voor platte daken waarbij meerdere zonnepanelen boven en naast elkaar worden geplaatst. Hierdoor zijn zeer grote constructies mogelijk en kan je het plat dak zo optimaal mogelijk gebruiken.

Om een zonneschans te monteren is het handig om een legplan voor je zonnepanelen op te stellen. Hiermee zorg je ervoor dat de individuele panelen optimaal worden geïnstalleerd en geen schaduwplekken bevatten. Het voordeel van een zonneschans systeem is dat het ideaal is voor smalle stroken en daken met weinig ruimte. Het nadeel is echter dat de panelen vaak meer wind vangen. Hiervoor is verzwaring nodig en dienen de panelen zorgvuldig te worden geïnstalleerd.

Montageframe zonnepanelen plat dak

zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Zonnepanelen op platte daken hebben heel wat te verduren, zoals hagel, wind en andere weersinvloeden. Een goed montageframe is daarom van belang. Het juiste montagemateriaal beïnvloed de veiligheid en de stormvastheid van de panelen. Kijk bij de aankoop van je nieuwe zonnepanelen dus zeker naar de kwaliteit van het montageframe om ervoor te zorgen dat je lang kan genieten van je zonne-energie.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Voordat je de hoeveelheid panelen berekend op basis van de benodigde energie, is het belangrijk om te kijken hoeveel gewicht jouw plat dak überhaupt kan dragen. Zo zijn bepaalde draagconstructies niet voldoende uitgerust om een groot aantal panelen te dragen. In dat geval zorg je dus best voor zonnepanelen zonder ballast.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak voor jouw huishouden van belang zijn kan je eenvoudig berekenen door de gewenste energie te delen door de totale capaciteit van je panelen. Voor een eenpersoonshuishouden komt dit neer op ongeveer 10 à 11 zonnepanelen.

Zonnepanelen op plat dak laten leggen? Een offerte biedt duidelijkheid

Overweeg je zonnepanelen op je dak te leggen, maar laat je de klus het liefst uitvoeren door een professional? Dat is begrijpelijk, want het leggen van zonnepanelen is een specialistische klus met zware en dure materialen. Vooral het juist aansluiten op de meterkast kan een hels karwei zijn voor niet-ingewijden. Om er zeker van te zijn dat je investering geen teleurstelling wordt, kan je deze klus daarom uitbesteden aan een vakman met de nodige ervaring.

Dat hoeft lang niet altijd duur te zijn. Je weet precies waar je aan toe bent als je een aantal gratis en vrijblijvende offertes aanvraagt. Leg ze naast elkaar en vergelijk de aanbiedingen van een aantal vaklui in jouw omgeving. Je ziet in deze offertes exact welke werkzaamheden en extra’s er bij de prijs inbegrepen zijn. Zo vind je snel de beste keuze voor het laten leggen van zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.