Zonnepanelen plat dak: hoe installeren en advies

Wil je graag jouw woning van groene energie voorzien en zonnepanelen op een plat dak laten installeren? Kom alles te weten over hoe zonnepanelen geplaatst worden, waar je zoal op moet letten, wat het ongeveer zal kosten en wat het voor voordelen opbrengt.

Zonnepanelen op plat dak: waar moet je zoal op letten?

zonnepanelen op plat dak zonder ballast

Het laten installeren van zonnepanelen op een plat dak kan heel wat voordelen bieden en is in vele situaties gunstiger dan het plaatsen van panelen op schuine daken. Om een zo goed mogelijk effect te creëren zijn er echter een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

  1. Waar je voornamelijk rekening mee moet houden bij het plaatsen van  zonnepanelen op een plat dak is de afstand van de dakrand tot de panelen. Zo is er namelijk een ‘no-go zone’ waar geen panelen kunnen worden geplaatst. Dit heeft te maken met de gestelde veiligheidsrichtlijnen en met de windbelastingen op de panelen.
  2. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met het gewicht van de panelen en de draagcapaciteit van jouw dak. Voor bepaalde daken is het beter om voor een systeem zonder ballast te kiezen waarbij de de kwaliteit van het dak en de veiligheid zo optimaal mogelijk gewaarborgd blijft.
  3. Zorg ervoor dat de zonnepanelen optimaal kunnen worden blootgesteld aan de zon. Hiervoor is een hellingshoek van belang van ongeveer 36 graden. Belangrijk is daarbij dat de helling van de panelen geen schaduw werpt op de zonnepanelen die achter deze hellingshoek staan.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kosten zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op een plat dak zijn tegenwoordig zeer voordelig en kunnen je op lange termijn flink wat kosten besparen. Over het algemeen kan je vaak meer energie opwekken met panelen op een plat dak, waardoor je de investering sneller hebt terugverdiend. Daarnaast worden de systemen steeds voordeliger en kan je profiteren van diverse subsidieregelingen en terugleververgoedingen. Hoeveel dat is hangt af van jouw gemeente en energiebedrijf.

Gemiddelde kosten

👉 De gemiddelde kosten van zonnepanelen op een plat dak liggen voor een eenpersoonshuishouden rond de 5.200 euro inclusief installatiekosten.

Hiervoor zijn ongeveer 10 à 11 panelen nodig die rond de 2.300 kWh per jaar aan energie kunnen leveren. De meeste panelen gaan rond de 30 jaar mee. Wanneer je de totale kosten door de gebruiksduur deelt zou je uitkomen op een bedrag van slechts 14 euro in de maand.

Montage zonnepanelen plat dak

zonnepanelen plat dak

Wanneer je zonnepanelen voor een plat dak wilt aanschaffen kan je overwegen om deze zelf te installeren, of door een professioneel bedrijf te laten monteren. Wanneer je dit zelf wilt doen is hiervoor enige ervaring en handigheid vereist.

Over het algemeen zijn de panelen op een plat dak vaak eenvoudiger te monteren dan op schuinen daken. Zo moet je met schuine daken vaak op een lastige hoogte werken en dien je de panelen goed te monteren met een stevig frame. Met een plat dak kan je er goed bij en kan je vaak met behulp van een legplan eenvoudig bepalen waar de zonnepanelen moeten komen.

Legplan zonnepanelen plat dak

Wanneer je de panelen gaat monteren is het belangrijk om in acht te nemen wat de meest zonnige plek is van het dak, wat de ballast is van het dak en welk model paneel het meest geschikt is voor jouw situatie.

Hoe je zonnepanelen op platte daken kan monteren hangt af van het type montage systeem. Zo zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen zonder ballast, met zonneschansen of montageframes. Deze systemen hebben een speciaal montageframe om de panelen zorgvuldig aan de daken te bevestigen. Belangrijk hierbij is dat ze stevig aan de dakconstructie worden gemonteerd om zo windvlagen en zware weersomstandigheden te kunnen doorstaan.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

zonnepanelen op plat dak monteren

Wanneer je dak niet constructief sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen, bieden de zonnepanelen zonder ballast een goede oplossing. Wil je zonnepanelen op plat dak zonder ballast? Er zijn speciale systemen die rechtstreeks aan de dakconstructie kunnen worden gemonteerd waardoor ballast overbodig is.

Het voordeel van een ballastvrij paneelsysteem is dat de panelen een zeer stevige constructie bieden en daarmee stormzeker zijn. Ook vergen de panelen vrijwel geen aanpassingen aan de dakconstructie en wordt de dakbedekking en het isolatiemateriaal van het dak niet belast. Hiermee voorkom je dakproblemen, zoals lekkages of vochtproblemen, en verhoog je de veiligheid van de gehele dakconstructie.

Zonneschans

Een zonneschans, ook wel dakschans genoemd, is een systeem voor platte daken waarbij meerdere zonnepanelen boven en naast elkaar worden geplaatst. Hierdoor zijn zeer grote constructies mogelijk en kan je het plat dak zo optimaal mogelijk gebruiken.

Om een zonneschans te monteren is het handig om een legplan voor je zonnepanelen op te stellen. Hiermee zorg je ervoor dat de individuele panelen optimaal worden geïnstalleerd en geen schaduwplekken bevatten. Het voordeel van een zonneschans systeem is dat het ideaal is voor smalle stroken en daken met weinig ruimte. Het nadeel is echter dat de panelen vaak meer wind vangen. Hiervoor is verzwaring nodig en dienen de panelen zorgvuldig te worden geïnstalleerd.

Montageframe zonnepanelen plat dak

zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Zonnepanelen op platte daken hebben heel wat te verduren, zoals hagel, wind en andere weersinvloeden. Een goed montageframe is daarom van belang. Het juiste montagemateriaal beïnvloed de veiligheid en de stormvastheid van de panelen. Kijk bij de aankoop van je nieuwe zonnepanelen dus zeker naar de kwaliteit van het montageframe om ervoor te zorgen dat je lang kan genieten van je zonne-energie.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Voordat je de hoeveelheid panelen berekend op basis van de benodigde energie, is het belangrijk om te kijken hoeveel gewicht jouw plat dak überhaupt kan dragen. Zo zijn bepaalde draagconstructies niet voldoende uitgerust om een groot aantal panelen te dragen. In dat geval zorg je dus best voor zonnepanelen zonder ballast.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak voor jouw huishouden van belang zijn kan je eenvoudig berekenen door de gewenste energie te delen door de totale capaciteit van je panelen. Voor een eenpersoonshuishouden komt dit neer op ongeveer 10 à 11 zonnepanelen.

Voordelen van zonnepanelen op je plat dak

montage zonnepanelen plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak biedt vele voordelen ten opzichte van het monteren van zonnepanelen op een schuin dak.

 Zo zijn de zonnepanelen op het garagedak minder zichtbaar vanaf beneden en hoef je dus geen rekening te houden met het design van de panelen. Je kan simpelweg kiezen voor een paneel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Met zonnepanelen voor een plat dak kan je vaak efficiënt energie opwekken omdat je de panelen onder de juiste helling kan instellen. Daardoor kan je de panelen sneller terugverdienen en kan je eventueel de overbodig opgewekte energie terugleveren aan het energienetwerk.

 Ook verloopt de installatie van zonnepanelen voor platte daken vaak veel vlotter dan de installatie van panelen op schuine daken. Zo kan je met zonnepanelen voor platte daken eenvoudig de ideale hellingshoek instellen en het meeste rendement creëren. Daarmee zorg je ervoor dat je de panelen sneller kan terugverdienen en hoef je niet op een lastige hoogte te werken.

Kortom, het installeren van zonnepanelen op een plat dak biedt tal van voordelen en kan je flink wat kosten besparen op de lange termijn. Wil jij ook zonnepanelen op jouw platte dak laten installeren? Schakel dan vandaag nog over naar groene energie en laat jouw platte dak beleggen met geavanceerde zonnepanelen voor platte daken.

Vergelijk diverse offertes en kies voor een professionele installatie door een expert bij jou in de buurt.