Zonnepanelen schoonmaken: tips en advies

Steeds meer huizen zijn voorzien van zonnepanelen. Zonne-energie opwekken is duurzaam, de zon is immers een milieuvriendelijke energiebron. Door je huishouden van eigen stroom te voorzien, kun je bovendien een paar honderd euro per jaar besparen op je energielasten. Wanneer je investeert in de installatie van zonnepanelen, wil je ze natuurlijk goed onderhouden zodat je er lang plezier aan hebt. Om de zonnepanelen goed hun werk te laten doen, is het van belang om ze geregeld schoon te maken. Maar wanneer kun je dit het beste doen? En kun je zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo? In dit artikel lees je alles over het schoonmaken van zonnepanelen.

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn over het algemeen onderhoudsarm. De meeste zonnepanelen beschikken over een zelfreinigende coating die, door middel van regenwater, gemakkelijk vuil afstoot. Doordat zonnepanelen schuin op het dak zijn geplaatst, valt het vuil er zo vanaf.

👉 Toch is het verstandig om ze drie keer per jaar te controleren en in ieder geval om de vijf jaar je zonnepanelen te reinigen.

Het schoonmaken of laten schoonmaken van zonnepanelen doe je het beste aan het begin van de lente. Het schoonmaken van je zonnepanelen is daarnaast aan te raden in het herfstseizoen vanwege de vallende bladeren. Verder is het belangrijk om via het monitoringssysteem in de gaten te houden hoeveel geld je met jouw zonnepanelen bespaart. Merk je dat de opbrengst van je zonnepanelen flink afneemt? Ook dan is het nuttig om een schoonmaakbeurt in te plannen. Verderop in dit artikel lees je meer handige tips over de verschillende manieren en middelen die je kunt gebruiken om zonnepanelen goed schoon te maken.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op de installatie van je zonnepanelen

⇒ Gratis offertes!

Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schuin dak

Zoals hierboven werd beschreven, is het verstandig om zonnepanelen ieder jaar wel Ă©Ă©n of twee keer schoon te maken. Zijn ze niet vies? Je doet het best toch even om de vijf jaar. De ene keer zal de schoonmaak wat grondiger zijn dan de andere keer. Dit is afhankelijk van het weer en het vuil op de zonnepanelen. Vervuiling zoals bladeren, stuifmeel, zand en vogelpoep zorgen ervoor dat de zonnepanelen minder licht opvangen en dus minder goed hun werk kunnen doen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zonnepanelen die horizontaal en zonnepanelen die verticaal op het dak zijn geplaatst.

Zonnepanelen op plat dak schoonmaken

Wanneer zonnepanelen verticaal worden gemonteerd, geeft achtergebleven vuil meer problemen. Dit komt omdat de cellen op zonnepanelen opgedeeld zijn in verschillende rijen. Vervuiling hoopt zich doorgaans op op de onderste rij. Bij verticaal geplaatste zonnepanelen hebben alle rijen last van het vuil dat onderaan het paneel is achtergebleven. De rijen bevinden zich immers naast elkaar. Hierdoor zal het zonnepaneel veel slechter werken en dat heeft een nadelig effect op het rendement.

Zonnepanelen op schuin dak schoonmaken

Als zonnepanelen horizontaal worden geplaatst, blijft vuil zich ook onderaan de panelen ophopen. Het voordeel is hier dat het vuil slechts Ă©Ă©n rij beslaat. De overige rijen zijn vrij van vuil en kunnen dus gewoon hun werk goed blijven doen.

Of zonnepanelen nu verticaal of horizontaal zijn gemonteerd, uiteraard is het verstandig om het vuil zo grondig mogelijk te verwijderen. Een flinke klodder vogelpoep kan al 2 tot 5% minder rendement opleveren waardoor je minder snel winst haalt uit je zonnepanelen! Vieze zonnepanelen geven bovendien een onverzorgd uiterlijk aan je huis.

Hoe kun je het best je zonnepanelen schoonmaken?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Zonnepanelen staan bij weer en wind op het dak van jouw huis. Het is dus niet zo gek dat ze na een tijdje vies worden. Dit soort vuil tref je vaak aan op zonnepanelen:

  • Herfstvuil
  • Groene aanslag
  • Mos
  • Bruine vlekken
  • Algen
  • Vogelpoep

Schoonmaakmiddel voor zonnepanelen? Wat gebruik je best

Bij het schoonmaken van zonnepanelen denk je waarschijnlijk gelijk aan een schuursponsje en schuurmiddel om het vuil er grondig mee af te boenen. Helaas zijn dit de middelen die je eigenlijk beter niet kunt gebruiken. Schoon- en schuurmiddelen zijn vaak erg agressief waardoor je zo de coating van de zonnepanelen eraf sopt! Zonnepanelen reinigen, hoe doe je dit dan wel? Hieronder vind je een overzicht met alle benodigdheden om je zonnepanelen weer brandschoon en zo goed als nieuw te krijgen:

  • Water of gedemineraliseerd water. Zonnepanelen reinigen kun je gewoon doen met lauw kraanwater. Je kunt ook gedemineraliseerd water (demi-water) gebruiken om zonnepanelen schoon te maken. Dit is ontkalkt water waar vuil zich minder snel aan hecht.
  • Reinigingsmiddel. Het is vaak al voldoende om (demi-)water te gebruiken om zonnepanelen goed schoon te krijgen. Wil je wel een reinigingsmiddel gebruiken? Kies dan voor een speciaal middel zoals BioFair SolarClean. Dit is een zacht reinigingsmiddel op plantaardige basis.
  • Zachte spons, doek of borstel. Neem zonnepanelen af met een zachte spons, doek of borstel om krasjes te voorkomen.
  • Tuinslang. Spoel zonnepanelen af met een tuinslang, zo komt er niet teveel druk op de panelen te staan.

Wat gebruik je liever niet om je zonnepanelen te onderhouden?

  • Zout water. Laat resten achter op het zonnepaneel.
  • Schuursponsje of ruitenkrabber. Veroorzaakt krassen die ervoor zorgen dat de zonnepanelen minder goed zonlicht opnemen.
  • Schuurmiddel. Deze bevatten agressieve bestanddelen die funest zijn voor de coating.
  • Schoonmaakmiddel. Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo, afwasmiddel of een ander schoonmaakmiddel is geen goed idee omdat ze de coating aantasten.
  • Harde borstel. Laat krassen achter.
  • Hogedrukspuit. Door de druk kan er water in de zonnepanelen vast komen te zitten. Het glas en de kabels kunnen bovendien beschadigd raken.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !

Tips bij het schoonmaken van je zonnepanelen

Nu je weet welke schoonmaakmiddelen je het beste kunt gebruiken om je zonnepanelen grondig mee te reinigen, kan het echte werk beginnen! Maar niet voordat je de volgende handige tips hebt gelezen:

  • Valbeveiliging. Veiligheid gaat boven alles! Ga dus alleen het dak op met een valbeveiliging.
  • Niet leunen. Probeer niet op je zonnepanelen te leunen tijdens het schoonmaken. Ook erop staan of zitten is niet verstandig omdat het de panelen kan beschadigen.
  • Minimale zonnestraling. Zonnepanelen vangen zonlicht op en kunnen daardoor behoorlijk warm worden. Het beste moment om zonnepanelen schoon te maken is op een bewolkte dag, in de ochtend of tijdens de avondschemer.
  • Zonnestroomsysteem uitschakelen. De kabels van je zonnepanelen zijn als het goed is bestand tegen water. Toch is het verstandig om het systeem tijdens het schoonmaken toch even uit te schakelen.
  • Uitschuifbare wissers. Gebruik telescoopwissers om zonnepanelen waar je niet goed bij kunt mee te reinigen.
  • Drogen. Laat de vochtige zonnepanelen na afloop drogen aan de lucht. Op die manier ontstaan er geen strepen en vlekken.

Je zonnepanelen professioneel laten reinigen

Zonnepanelen reinigen kun je prima zelf doen. Ben je hier niet toe in staat of zijn je zonnepanelen erg lastig te bereiken? Schakel dan een bedrijf in om je zonnepanelen professioneel te laten schoonmaken met telescoopwissers. Een relatief goedkope manier is om je zonnepanelen door de glazenwasser van een poetsbeurt te voorzien. Houd er wel rekening mee dat de glazenwasser hier al wat ervaring mee heeft of in ieder geval verzekerd is voor eventuele ongevallen.

Bedrijven hanteren meestal een vaste prijs per aantal schoongemaakte zonnepanelen. Bereken van tevoren of je de totaalkosten weer terugverdient. Je wilt natuurlijk dat je zonnepanelen een goed rendement blijven opleveren!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.