Thuisbatterij zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden in 2021?

Wil je minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet? Wil je de zonne-energie van je panelen efficiënter inzetten? Dus ook ‘s avonds als je panelen geen energie kunnen opwekken? Oplossing: de combinatie thuisbatterij zonnepanelen. In dit artikel focussen we op de werking van thuisbatterijen. Daarnaast gaan we dieper in op de voordelen van de combinatie thuisbatterij-zonnepanelen. En krijg je een antwoord op de vraag: is deze combi wel rendabel?

Wil je een thuisbatterij kopen? 

Vergelijk gratis prijzen en offertes

Thuisbatterij prijs

De prijs voor een thuisbatterij ligt tussen de €3.000 en €8.000. De prijs van een batterij voor zonnepanelen wordt bepaald door z’n vermogen of capaciteit (in kilowatt of kW). Kortweg de hoeveelheid energie die de thuisbatterij maximaal kan opslaan. Naast de thuisbatterij prijs moet je ook rekening houden met de prijs van een omvormer die tussen de €1.500 en €2.000, evenals de installatie zelf.

Vermogen thuisbatterij Richtprijs
3 kWh ca. € 3.500
6 kWh ca. € 5.500
10 kWh ca. € 7.500

Bijvoorbeeld: als je dagverbruik gemiddeld zo’n 9 kW bedraagt (het Nederlandse gemiddelde voor een gezin) voorzie je met een thuisbatterij van 6 kW voor circa 80 % in je eigen energiebehoeften.

Thuisbatterij zonnepanelen prijs

Zonnepanelen zelf kosten gemiddeld tussen de 4.000 en 12.000 euro, inclusief omvormer en installatie. Tel de prijs voor zonnepanelen op bij die voor een thuisbatterij, dan krijg je voor de combi thuisbatterij-zonnepanelen een prijs tussen de 12.000 en 20.000 euro. Een aardige investering!

Wat is een thuisbatterij?

In ‘t kort werken zonnepanelen als volgt. De energie die ze overdag opwekken moet direct inzetbaar zijn. Wat gebeurt er met de overtollige stroom? Die vloeit naar het reguliere elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij hoeft dat niet meer per sé. Thuisbatterijen zonnepanelen In plaats van het overschot aan zonne-energie te leveren aan het elektriciteitsnetwerk kan je het met een thuisbatterij bewaren voor eigen gebruik. ‘s Avonds bijvoorbeeld. Zo ben je minder afhankelijk van aanvullende energie van het reguliere net en bespaar je ook extra kosten. De actuele thuisbatterijen voor zonnepanelen van onder meer Tesla en LG hebben alvast een mooi design. Bovendien kan je ze discreet aan een muur laten bevestigen.

Thuisbatterij zonnepanelen : werking

Een thuisbatterij wordt geïnstalleerd tussen de omvormer van je zonnepanelen-installatie en je elektriciteitsmeter. Wanneer de panelen meer energie opwekken dan je huis nodig heeft, wordt de rest opgeslagen in deze accu. Die energie kan je dan inzetten op piekmomenten in het huishouden en ook ‘s nachts. Zo word je makkelijk voor 70 tot 80 % onafhankelijk van het reguliere net.

Soorten thuisbatterijen

Een thuisbatterij werkt op dezelfde manier als andere batterijen. Ze wordt opgeladen door stroom. In dit geval komt die van zonnepanelen. Vervolgens bewaart de thuisbatterij die stroom tot ze kan ingezet worden. Als je elektronische toestellen aansluit op het elektriciteitsnet van je huis en de stroom van je zonnepanelen laat verbruiken. Op dat moment zet de thuisbatterij de energie om naar wisselstroom. Dat gebeurt via de ingebouwde omvormer. Er bestaan 2 type thuisbatterijen

  • Lithium-ion: Dat is hetzelfde type batterij als in moderne apparaten zoals bijvoorbeeld je smartphone of laptop. De batterij is snel opgeladen en is licht in gewicht. De batterijen van Tesla gebruiken deze techniek.
  • Loodzuur: Dit type beroept zich op een heel oude techniek en kost ongeveer de helft van lithium-ionbatterijen. Omdat je ze niet meer dan de helft mag ontladen, zijn ze financieel oninteressant voor particuliere gebruikers.

De capaciteit van de huidige thuisbatterijen is nog niet zo groot. De Tesla Powerwall 2 bijvoorbeeld heeft een capaciteit van 14 kWh. Dat is niet veel als je beseft dat een gezin gemiddeld 4000 kWh per jaar verbruikt, ongeveer 11 kWh per dag. Deze batterij heeft een kostprijs van €7.740 inclusief btw en ondersteunende hardware. Je kan echter wel meerdere batterijen koppelen.

Meer weten? Stel je vragen aan professionele installateurs

Thuisbatterij merken

Het innoverende bedrijf Tesla trekt met z’n Powerwall-modellen van 6,4 kWh en 13,5 kWh veel media-aandacht. Toch verkoopt een merk als LG aanzienlijk meer thuisbatterijen (3,3 kWh, 6,5 kWh en 10 kWh), dankzij de lagere prijs per kWh. Ook merken als Solarwatt, Sonnenbatterie en Fenecon gelden als betrouwbare spelers op de markt. Qua prijs schommelen de Tesla Powerwalls tussen de 6.000 en 9.000 euro. De goedkoopste thuisbatterij van LG kost zo’n 4.000 euro, de duurste ongeveer 7.000 euro. Ook de prijs van de goedkoopste thuisbatterij van Fenecon en Solarwatt schommelt rond de 4.000 à 5.000 euro. Voor het kwalitatieve en complete accusysteem van Sonnenbatterie betaal je circa 10.000 euro. Als je een thuisbatterij wil kopen, kijk je naast de capaciteit ook best naar volgende zaken: het rendement, de levensduur in cycli (aantal ontladingen), de levensduur in jaren en de capaciteitsafname over tijd.

Tesla Powerwall

Een batterij die over het algemeen erg te vertrouwen is, is de tesla powerwall. Deze Tesla powerwall integreert met zonnepanelen. Hierdoor kun je genieten van de eindeloze kracht van de zon. De Tesla powerwall is ook ideaal bij een stroomstoring. Bij een plotselinge stroomstoring, is er in een fractie van een seconde weer stroom beschikbaar. Je merkt dus nauwelijks dat er een stroomstoring was, of is. Het licht en andere stroomverbruikers, zullen zonder enige storing verder gebruikt kunnen worden. Door gebruik te maken van de tesla powerwall kun je minimaal 7 dagen zonder externe stroom. De Tesla powerwall is een batterijsoort die voorloopt op de concurrenten. Om die reden is de Tesla Powerwall onder erg veel klanten geliefd. Echter heeft deze batterij voor zonne energie wel een prijskaartje. Toch is het voor veel mensen zeker het geld waard.

Thuisbatterij zonnepanelen voordelen

  • Maximaal gebruik van zonne-energie. Zonder een thuisbatterij gebruik je gemiddeld maar 30 à 40 % van de opgewekte energie. Met een thuisbatterij is dat 70 à 80 %.
  • Minder afhankelijk van elektriciteitsnet.
  • Besparing op netkosten.
  • Optie om stroom tegen het laagste tarief in te kopen.
  • Naargelang het type omvormer werkt je thuisbatterij als een noodgenerator bij elektriciteitspanne.

Thuisbatterij zonnepanelen : waarom combineren?

Met een goede zonnepanelen installatie en een passende thuisbatterij (capaciteit, rendement en levensduur) zet je een grote stap naar een off-grid leven. Volledig onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnetwerk. Je bereid ook je woning voor op de toekomst, zoals de integratie van elektrische auto’s en heel wat andere duurzame toepassingen. Zonnepanelen genereren alleen overdag energie. Elektrische huishoudtoestellen en andere elektronica die overdag werken, verbruiken die opgewekte stroom. Vaak kiezen mensen ervoor om meer zonnepanelen te installeren dan hun eigenlijke verbruik. Op die manier wekken ze meer elektriciteit op dan nodig. Een gezin kan bijvoorbeeld zonnepanelen installeren die 5000 kWh aan energie opwekken. Terwijl hun gemiddeld verbruik schommelt rond 4500 kWh. De resterende 500 kWh wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Wat als je die 500 kWh nu zou kunnen bewaren voor momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken? ‘s Avonds en ‘s nachts bijvoorbeeld. Dat is waar het verhaal van thuisbatterijen start.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

thuisbatterij-zonnepanelen

Wat is de levensduur van een thuisbatterij voor zonnepanelen?

De levensduur van thuisbatterijen hangt sterk af van de manier waarop je ze gebruikt. Stel dat je ze alleen gebruikt bij elektriciteitspannes, dan gaat je thuisbatterij bijna je hele leven mee. Als je de thuisbatterij gebruikt op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken. Dan zal die maar 10 à 20 jaar meegaan. Stel dat je de thuisbatterij constant gebruikt als energiebron dan gaat ze maximum 10 jaar mee. Je zal je thuisbatterij dus moeten vervangen naargelang het gebruik ervan. Dat is exact hetzelfde als met je smartphone. Aangezien die ook lithium-ionbatterijen bevatten, gaan ze minder lang mee naarmate het gebruik ervan.

Wat als je thuisbatterij leeg is?

Een acculader is een systeem dat zorgt voor het opladen van oplaadbare batterijen. Die voorziet vervolgens de aangesloten toestellen van stroom. Wil je de zonnepanelen inschakelen als “energieleverancier” ter vervanging van het klassieke stroomnet? Geen probleem. De opgewekte stroom passeert langs een interne beveiliging, die stroominversie en overladen van de accu voorkomt. Dankzij deze beveiliging wordt vermeden dat er in de oplaadbare batterijen een te hoge temperatuur zou ontstaan. Dat zou nefaste gevolgen kunnen hebben voor de levensduur van de thuisbatterij. Een acculader kan dus als een intelligente oplader geclassificeerd worden. Ze zorgt dat de thuisbatterij altijd optimaal opgeladen is. Zo verzeker je je van een blijvende autonomie en blijft de verwachte levendsuur van je thuisbatterij optimaal benut.

Wil je een thuisbatterij kopen? Vergelijk gratis offertes!

Je thuisbatterij best perfect aan op jouw zonnepanelen installatie. Laat je daarom eerst adviseren door een energiespecialist. We brengen je in contact met experten bij jou in de buurt die je adviseren en een gratis, vrijblijvende offerte voor je opmaken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.