Zonnepanelen installeren: kosten, advies en tips

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing om zelf je eigen elektriciteit te genereren. Moderne zonnepanelen wekken meer dan voldoende stroom op voor jouw eigen behoefte. Ze zijn ook relatief goedkoop, en gaan erg lang mee. Daardoor heb je de kosten van het bevestigen zonnepanelen vrij snel terugverdiend – en vanaf dat moment geniet je van gratis stroom in huis.

Denk je na over zonnepanelen zelf plaatsen op je dak? Lees deze handleiding. We vertellen je hoe je het project aanpakt en waar je rekening mee moet houden.
Zonnepanelen laten installeren kosten
Wat moet de installatie van zonnepanelen ongeveer kosten?
👉Om genoeg stroom voor een gemiddeld huishouden op te wekken heb je zo’n 15 zonnepanelen nodig. De kosten daarvan liggen rond de € 5.000,- waardoor je kan rekenen op een terugverdientijd van rond de 8 jaar.
Als je de panelen laat leggen door een ervaren vakman, dan kost dat je tussen de € 500 en € 1.500 meer, afhankelijk van het aantal panelen en het uurloon van de vakman die je uitkiest.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Zonnepanelen huren
Je kan ook zonnepanelen huren. Zo vermijd je de initiële zware kosten. Wel kan het zijn dat je op lange termijn toch meer uitgeeft dan wanneer je koopt. Je kan op voorhand berekenen wat het je oplevert, en wat het je zal kosten na een aantal jaar.
Zelf zonnepanelen plaatsen?

Kan je ook zonnepanelen zelf plaatsen? Uiteraard is dat goedkoper dan de klus door een installateur te laten uitvoeren. Je moet wel bereid zijn om het dak op te gaan en daar de panelen op te tillen. Ook moet je zelf zonnepanelen installeren en aansluiten – enige kennis van elektrische systemen is daarbij handig.
Wat heb je nodig om zonnepanelen te installeren?

Ten eerste kies je de juiste zonnepanelen voor jouw situatie uit en bestel of koop je die. Er zijn online verschillende rekenhulpen te vinden waarmee je de capaciteit die je nodig hebt kunt uitrekenen. Zonnepanelen monteren met een (veel) hogere capaciteit heeft geen zin.
Je zult het dak op moeten om de panelen op de juiste plek te monteren. Het is aan te raden om te zorgen voor valbeveiliging als je een schuin dak betreedt. Bevestig de aluminium frames waarop de zonnepanelen komen te rusten op het dak.
Bevestig de zogenaamde strings en de doorvoerbuis voor de panelen. Zet de kabels voor de panelen stevig vast aan je dak of muur. Installeer de omvormer.
Nu kan je de zonnepanelen op je dak hijsen. Zorg dat ze niet naar beneden kunnen storten! Je kan nu de zonnepanelen bevestigen op de frames. Sluit ze op de omvormer aan met de kabels.
Sluit de kabels vanaf de omvormer op de juiste manier aan in je meterkast.

Laat je het toch liever over aan een professional? Vergelijk offertes om prijzen te vergelijken.

⇒ Vraag gratis offertes aan !


Welke panelen heb je nodig voor jouw woning?

Voordat je zonnepanelen gaat kopen, is het heel verstandig om uit te rekenen hoe groot de oppervlakte van de panelen moet zijn om aan jouw energieverbruik te voldoen. Ook zijn duurdere types zonnepanelen efficiënter dan andere in het opwekken van energie. Als je meerdere daken van je huis gaat gebruiken om zonnepanelen bevestigen, dan heb je ook meerdere omvormers nodig. Een vakman op dit gebied kan het nog veel nauwkeuriger voor je uitrekenen.
Zonnepanelen monteren: waar let je op?

Zelf zonnepanelen plaatsen lijkt op het eerste gezicht vrij makkelijk. In principe is het een kwestie van de panelen om je dak monteren en aansluiten via een omvormer. In de praktijk is het een stuk minder eenvoudig. Je hebt te maken met het kiezen van de beste plek, het juist monteren van kabels en de omvormer, en het correct aansluiten van de bekabeling op je meterkast.

Om te beginnen is het van belang dat de panelen op de juiste plek komen te liggen, waar ze zo veel mogelijk zon vangen. Vaak is dat op de zuidkant van je dak. Maar soms zijn er meerdere vlakken van je dak geschikt om panelen op te monteren. Objecten zoals bomen, andere gebouwen en zelfs je schoorsteen kunnen zonlicht tegenhouden en daardoor delen van je dak minder geschikt maken voor zonnepanelen leggen. Panelen moeten zo veel mogelijk centraal op het dak komen te liggen: als ze aan de rand van het dak worden gelegd, zouden ze los kunnen raken bij hevige storm.
Bij bijzondere daken gelden er speciale voorzorgen. Op een plat dak worden de panelen in schuin opstaande rijen gemonteerd. Het kan dan beter zijn om de panelen op het oosten of op het westen te leggen, omdat bij een montage op het zuiden schaduw van de eerste rij panelen op de achterste kan vallen. Bij een dakkapel is de structuur minder sterk dan die van de rest van het dak. Een dakkapel kan daardoor minder zonnepanelen dragen.
Ook het vermogen van de zonnepanelen moet in overeenstemming zijn met de behoefte van jouw huishouden. Als ze veel meer energie opwekken dan jij kan verbruiken, is dat nutteloos.
De zonnepanelen moeten op een voldoende afstand van het dak worden gemonteerd. Op warme dagen in de lente, zomer en herfst kan de temperatuur van de apparaten flink oplopen, tot wel boven de 50 graden. Raar maar waar: zonnepanelen kunnen bij grote hitte minder energie opwekken. Er moet dus altijd een holle ruimte tussen de panelen en de dakbedekking gehandhaafd worden. De lucht in die ruimte koelt de panelen af.
De omvormer moet ook op een geschikte plek worden geïnstalleerd. Net als de panelen zelf gaat de prestatie van de omvormer omlaag als de temperatuur boven een bepaalde waarde uitkomt. Het is daardoor een goed idee om de omvormer op een koele en goed doorgeluchte plek aan te brengen. Verder moet je een aparte groep voor de kabel vanuit de omvorming in je meterkast installeren.
De kabels van zonnepanelen zijn een verhaal apart. Ze zijn er in verschillende dimensies: hoe dikker de kabels, hoe meer vermogen ze over kunnen brengen. En hoe korter de kabels van panelen naar omvormer, hoe minder energie er in de transitie verloren gaat.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !


Zonnepanelen zelf installeren op een plat dak
Wanneer een erkende installateur zonnepanelen op jouw dak heeft geplaatst, kunnen de kosten aardig oplopen. Twaalf zonnepanelen inclusief installatie en materialen kosten gemiddeld € 4.000. Zonnepanelen zelf installeren kan de kosten drukken en is mogelijk als je over de volgende vaardigheden beschikt:

Géén hoogtevrees
Klusvaardigheid
Bouwkundig inzicht (zonnepanelen installeren via meterkast)

Het plaatsen van zonnepanelen gaat op een plat dak bovendien anders in zijn werk dan op een hellend dak. In allebei de gevallen dient de installatie van zonnepanelen bij voorkeur te gebeuren op het zuiden. Dit levert de grootste opbrengst en dus meer rendement op. Zonnepanelen plaatsen kun je het beste (laten) doen op een bewolkte dag. Door de zon kunnen de panelen namelijk behoorlijk heet worden. Zorg voordat je begint voor een nauwkeurig ‘legplan’. Een installateur zal dit plan standaard voor de installatie maken zodat jouw dak er uiteindelijk mooi uit komt te zien. Op een plat dak passen meer zonnepanelen als ze wat minder schuin worden geplaatst. De perfecte hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Aangezien je bij een plat dak rekening moet houden met de schaduwen van de panelen op de rijen daarachter, kan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak het beste gebeuren in een flauwe hellingshoek tussen de 10 en 13 graden. Vaak kun je dan twee rijen zonnepanelen kwijt.

Hier komt nog bij dat zonnepanelen zo een 0,5 meter tot 1 meter van de dakrand geplaatst moeten worden in verband met de randzone. Als je zonnepanelen op een plat dak overweegt, heb je dus vrij veel ruimte nodig om het rendement hoog te houden! Daarnaast moet je rekening houden met het gewicht dat jouw platte dak kan dragen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak niet aan aluminium frames, rails en dakhaken worden vastgeschroefd vanwege lekkagegevaar. Omdat de zonnepanelen hierdoor los komen te liggen, moet er ballast gewicht in de onderconstructie worden geplaatst. Dit kan grind zijn, maar ook tegels of betonbanden. Voordat de zonnepanelen worden geplaatst, dien je eerst de bekabeling te leggen. Meet de lussen en plaats vervolgens de dakdoorvoer en DC-kabels op de juiste plek. Daarna kun je de stekkers aan de kabels vastmaken. Nu kunnen de zonnepanelen worden geplaatst.

Liggen de zonnepanelen op het dak? Dan is het tijd voor de rest van de bekabeling. Hoe korter de DC-kabels en verlengsnoeren, hoe goedkoper de installatie uiteindelijk zal zijn. In de meterkast dien je een aardlekautomaat te plaatsen. Door de bekabeling vervolgens aan een omvormer aan te sluiten, wordt gelijkstroom vanuit de zonnepanelen omgezet naar wisselstroom. De omvormer dient tot slot via een AC-kabel aangesloten te worden op de meterkast. Let op: een omvormer heeft genoeg ruimte en ventilatie nodig. Een goede oplossing hiervoor is om de dakrand te gebruiken of een ventilatiepijp te fabriceren.
Zonnepanelen installeren op een hellend dak
Zelf zonnepanelen installeren op een schuin dak is mogelijk. Om zonnepanelen te plaatsen op een hellend dak heb je de volgende materialen en vaardigheden nodig:

Je ben in het bezit van valbescherming
Je hebt géén hoogtevrees
Je beschikt over klusvaardigheid
Je hebt bouwkundig inzicht

Ook hier geldt dat zonnepanelen het beste kunnen worden geplaatst op een bewolkte dag en richting het zuiden. De kosten voor het (laten) plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak lopen hoger op dan bij een plat dak. Bij een schuin dak is het installeren van zonnepanelen lastiger omdat te allen tijde het evenwicht bewaard dient te worden terwijl je met panelen van twintig kilo aan de gang bent. Zelf zonnepanelen installeren brengt hierdoor risico’s met zich mee.

Overweeg om een erkende installateur in te schakelen om de zonnepanelen te plaatsen. Deze vakman beschikt over ervaring en de juiste apparatuur. Valbescherming is hoe dan ook een must! Daarnaast voldoet ballast gewicht bij een schuin dak niet. Op het dak moeten dakhaken worden geplaatst waaraan een rails wordt gehangen. De zonnepanelen zullen vervolgens, al dan niet voorzien van beweegbare aluminium frames, aan de rails worden gemonteerd. Voordeel van een hellend dak is wel dat de zonnepanelen in een mooie hellingshoek van 36 graden kunnen worden vastgeschroefd. Er is ruimte voor meer zonnepanelen en dit vergroot het rendement. Zijn de zonnepanelen gemonteerd? Net als bij een plat dak dienen de panelen door middel van DC-kabels aangesloten te worden op een omvormer. Zonnepanelen installeren via de meterkast gebeurt ook hier via een AC-kabel.

⇒ Vraag gratis offertes aan !


Zonnepanelen onderhouden en schoonmaken
Natuurlijk is het, zoals bij de meeste technische installaties, nodig om je zonnepanelen af en toe te onderhouden. Dat doe je op de volgende manier.

Je kan 2 tot 4 keer per jaar even de panelen goed inspecteren. Als ze er schoon uitzien hoef je in principe geen actie ondernemen. Waar je op moet letten is aanslag van stof, modder, bladeren en vogelpoep.
👉 Hoe meer licht er door vervuilingen wordt tegengehouden, hoe lager de capaciteit van je zonnepanelen wordt.
Je kan kleine vervuilingen meestal wegspuiten met een tuinslang – dat bespaart je de potentiële risico’s van het dak op gaan.
Zonnepanelen schoonmaken
Zijn de panelen zodanig vervuild dat het de moeite is om het dak op te gaan? Of is een beurt met de tuinslang niet voldoende om alle vuil te verwijderen? Vooral vogelpoep kan erg hardnekkig zijn. Het is dan een goed idee om met een emmer warm water en een zachte spons het dak op te gaan. Lees in de handleiding van de panelen welke reinigingsmiddelen geschikt zijn. Soms kan je ze schoonmaken met zeepsop of allesreiniger, maar soms is het echt nodig om speciale reinigingsmiddelen te gebruiken speciaal voor zonnepanelen. Gebruik nooit schuursponzen, borstels of agressieve chemicaliën!
Zonnepanelen laten installeren door een erkend installateur

Een expert beschikt vaak ook over speciale software om de perfecte plaatsing van de panelen te kunnen modelleren. Daarbij wordt de stand van de zon in de loop van het jaar meegenomen, zodat je in elk seizoen een maximale opbrengst van de panelen kan verwachten.

Een vakman weet precies hoe hij de klus veilig uitvoert. Als je het plaatsen aan een vakman overlaat, bespaar je jezelf daarmee veiligheidsrisico’s. Je hoeft niet met zwaar materiaal op hoogte te werken, en je hoeft ook geen elektrische koppelingen aan te sluiten. Ook heb je garantie op het leggen van de panelen: als er een paneel naar beneden komt, dan wordt de schade meestal vergoed.

Ook als je de btw wil terugvragen, moet je kunnen aantonen dat de zonnepanelen professioneel zijn geplaatst.
Met gratis offertes vind je snel de beste expert voor de installatie van zonnepanelen
Wil je op safe spelen en zeker weten dat jouw zonnepanelen juist komen te liggen? Zoek dan een erkende installateur voor zonnepanelen. Een vakman met grote ervaring op het gebied van de montage zonnepanelen vind je snel met offertes. Daarin zie je precies wat de tarieven zijn en voor welke werkzaamheden je betaalt. Vraag vrijblijvende offertes aan en je weer meteen waar je aan toe bent!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.