Wat kosten zonnepanelen en hoe bereken je de opbrengst?

We kunnen er niet langer onderuit. We moeten als consument en als ondernemers duurzame energie gaan gebruiken om het milieu te ontlasten. Een goed alternatief op de vele vervuilende energievormen is schone zonne-energie. Het gebruik van zonnepanelen kan vele voordelen bieden. Kom meer te weten over wat zonnepanelen zoal opbrengen, wat zonnepanelen kosten, welke subsidies er bestaan, wat salderen is, wat de terugleververgoeding is en hoelang de terugverdientijd is van zonnepanelen.
Wat kosten zonnepanelen?
Hoewel veel mensen zonnepanelen kopen vanwege de gunstige effecten voor het milieu en duurzame overwegingen, zijn er ook veel financiële voordelen waarmee je als groene energie opwekker kunt profiteren. Zonnepanelen worden steeds voordeliger en vele huishoudens stappen daarom over op zonnepanelen. Wil je zeker weten dat je alle stappen hebt ondernomen om zo voordelig mogelijk zonnepanelen te kopen? Maak een checklist waar je je aan houdt.

Natuurlijk vraag je je af: ‘wat kosten zonnepanelen precies?’. De meeste mensen zien zonnepanelen vaak als een flinke investering en hebben geen goed beeld van de werkelijke kosten van zonnepanelen en wat ze gemiddeld kunnen besparen. De kosten van zonnepanelen liggen echter vaak een stuk lager dan de meeste mensen denken. Zo zijn er diverse subsidies beschikbaar en kun je op lange termijn flink op je energierekening besparen. Daarnaast worden zonnepanelen steeds goedkoper gefabriceerd en zijn de panelen nu een stuk goedkoper dan vroeger.
Prijs zonnepaneel per stuk
👉 Een klein huishouden kan bijvoorbeeld 6 panelen aanschaffen voor ongeveer € 3.100,-. Dat is ruim genoeg om het gehele huis van zonne-energie te voorzien.
👉 Na de gunstige belastingaftrek van 21% wordt het bedrag voor 6 panelen nog slechts € 2.600,-. Deze prijs is inclusief installatie.
👉 Over het algemeen kunnen we het volgende vaststellen: De prijs per m² ligt tussen de € 80 en € 200, met btw inbegrepen.
De exacte prijs van jouw zonnepanelen is afhankelijk van het merk, de soort en het vermogen.

Zonnepanelen gaan zich daarnaast op lange termijn terugbetalen. Tegenwoordig kan je rekenen op een terugverdientijd van 5 à 9 jaar. In die tijd heb je evenveel bespaard op je energie als je hebt uitgegeven aan de zonnepanelen. Na die tijd heb je pure opbrengst van je zonnepanelen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !


Maandelijkse kosten van zonnepanelen

Ben je benieuwd wat je ongeveer maandelijks kwijt zult zijn aan energiekosten wanneer je overschakelt op zonnepanelen? Om de totale investering beter in perspectief te brengen wordt de prijs van zonnepanelen namelijk vaak in maandelijkse kosten uitgedrukt. Door de kosten van zonnepanelen over het totale gebruik te verdelen over maanden waarin je ze gebruikt, krijg je een beter beeld van wat je daadwerkelijk kwijt bent aan energiekosten.

Je kunt de zogenaamde maandelijkse kosten simpel zelf berekenen door de aanschafkosten te delen door het geschatte aantal jaren dat de panelen mee gaan. De gebruiksduur ligt over het algemeen tussen de 20 en 25 jaar. Wanneer je voor 4.500 euro aan zonnepanelen hebt aangeschaft, en dit verdeelt over 25 jaar, betaal je dus slechts 15 euro per maand.
Factoren die de prijs van zonnepanelen beïnvloeden

Bij het berekenen van de benodigde zonnepanelen is het uiteraard belangrijk om in acht te nemen hoeveel je er nodig hebt en welk type voor jou het meest geschikt is. Zo verschilt de prijs per zonnepaneel in kwaliteit en zijn er zonnepanelen die een beter vermogen hebben dan andere.

Daarnaast heeft de hoeveelheid zon invloed op de totale opgewekte energie hoeveelheid. Een zonnepaneel op de zuidelijke kant van de woning biedt over het algemeen een betere prestatie.

Ook zijn er subsidies en andere regelingen die de prijs van zonnepanelen flink kunnen beïnvloeden. Dankzij handige subsidieregelingen en terugleververgoeding kun je namelijk flink besparen op de aanschafkosten en kun je zelfs geld verdienen met de overbodige opgewekte energie. Wanneer je maandelijks meer dan voldoende energie opwekt kun je dit simpelweg terug leveren aan het energienetwerk waardoor je uiteindelijk flink op je kosten kunt besparen.
Opbrengst zonnepanelen

Hoe kan je nu berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is? We hebben reeds overlopen hoe je de kosten kan inschatten, en wat de gemiddelde terugverdientijd is.

Hoe bereken je de werkelijke opbrengst van zonnepanelen?

Dat kan je doen door de prijs per kWh te vermenigvuldigen met de opbrengst in kWh. Als de prijs per kWh dus € 0,23 is, en je krijgt ongeveer 4.000 kWh per jaar van je zonnepanelen, dan zal de opbrengst per jaar € 920,- zijn.
Zijn er subsidies voor zonnepanelen?
Het belang van zonnepanelen wordt zowel door de overheid als gemeentes herkend. We moeten als land namelijk zo groen mogelijk worden om zo het milieu zo veel mogelijk te ontlasten. Er zijn verschillende voordelen die je kunnen motiveren om te kiezen voor zonne-energie.
👉 Bekijk de lokale regelingen van je gemeente of provincie en kijk of je voor jouw woning in aanmerking kunt komen voor een eventuele subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen.
Naast lokale premies voor zonnepanelen kan je ook btw terugvragen over het aankoopbedrag van de zonnepanelen en kun je profiteren van terugleververgoedingen van het energienetwerk. Hierdoor wordt de aanschaf van zonnepanelen een stuk voordeliger gemaakt en wordt de investering in zonnepanelen toegankelijk gemaakt voor vrijwel iedereen.
Jouw expert in zonnepanelen kan je verder helpen met vragen over subsidies en btw-tarieven.

⇒ Vraag gratis offertes aan !


Btw terugvragen op prijs zonnepanelen
Ondernemers profiteren al jaren van een zeer gunstige btw regeling.

Ook particulieren kunnen tegenwoordig de btw aftrekken van de aankoop van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn hierdoor voor iedereen 21% voordeliger geworden. Je kunt de btw pas terugvorderen wanneer de installateur betaald is en de panelen zorgvuldig zijn geïnstalleerd.
Terugleververgoeding zonnepanelen
Naast subsidies en de btw teruggave is er ook nog een terugleververgoeding. Wanneer jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan je daadwerkelijk verbruikt, kun je ervoor kiezen om dit terug te leveren aan het energienetwerk. Je kunt de energie namelijk niet opslaan zonder thuisaccu. Het elektriciteitsnet betaald hier meestal een vergoeding voor. Hierdoor kun je besparen op de totale kosten van zonnepanelen.

Wanneer je dus zuinig leeft en maandelijks energie overhoudt, kunnen de totale kosten een stuk lager uitpakken.

⇒ Vraag nu een gratis offerte aan !


Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is net als de btw regeling en de terugleververgoeding, een manier om op de totale kosten van zonnepanelen te besparen. Met de salderingsregeling kun je namelijk overbodige energie wegstrepen (salderen) en aftrekken van de kosten voor andere energie afname. Dit is dus gunstig wanneer je naast het gebruik van zonne-energie ook andere elektriciteit of energie wilt afnemen.

De salderingsregeling verschilt per energiebedrijf en kan je gemiddeld rond de 3 en 12 cent per kWh opleveren. Wanneer je dus regelmatig energie terug levert kun je profiteren van andere gratis vormen van energie.

Om van deze regeling te kunnen profiteren is het belangrijk dat je een meter hebt. Dit wordt in 2023 zelfs verplicht. Deze kun je eenvoudig via de netbeheerder aanschaffen. Met de meter kun je precies in kaart brengen hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je kunt terug leveren.
Terugverdientijd zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn nog nooit zo laag geweest en verwacht wordt dat deze kosten zelfs nog meer zullen afnemen. Het doel van de overheid is namelijk om zoveel mogelijk huishoudens over te laten schakelen tot groene energie.

Gezien de prijs van zonnepanelen steeds lager is, wordt ook de terugverdientijd van de panelen steeds korter. Zo is het met de huidige regelingen nog nooit zo gemakkelijk geweest om zonnepanelen terug te verdienen.

Door in zonnepanelen te investeren kun je vaak op lange termijn op je energiekosten gaan besparen. De terugverdientijd verschilt echter per type zonnepaneel, en de hoeveelheid energie die je maandelijks overhoudt.
👉Over het algemeen ligt de gemiddelde terugverdientijd tussen de 5 en 9 jaar.
Wanneer jouw panelen meer energie opwekken dan dat je verbruikt, kun je echter meer verdienen met de zonnepanelen en de investering eerder terugverdienen. Na de terugverdientijd kun je in principe genieten van gratis groene stroom en kun je geld verdienen met alle stroom die je overhoudt en terug levert aan het energienetwerk. Als je extra kosten maakt voor je zonnepanelen, zoals een verzekering voor je panelen of een thuisaccu, zal het de terugverdientijd iets langer zijn afhankelijk van de grootte van die kosten.
Offertes voor zonnepanelen vergelijken
De prijs van zonnepanelen kan per bedrijf flink verschillen. Ook zijn de terugleververgoedingen, salderingsregeling en installatiekosten bij elk bedrijf anders. Bekijk daarom zorgvuldig wat voor jou het meest gunstig is en bespaar daarmee flink op jouw investering.

Benieuwd wat zonnepanelen kosten voor jouw specifieke situatie? Vergelijk dan eenvoudig een aantal offertes en bereken wat voor jou de beste opties zijn. Vind de meest gunstige regeling en laat vandaag nog jouw huis voorzien met schone zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.