Soorten zonnepanelen: Prijzen & Info

Heeft je woning een plat dak of een hellend dak? Op bijna op ieder dak passen zonnepanelen. Dat komt door de meerdere soorten zonnepanelen die vandaag op de markt bestaan. Door z’n continue blootstelling aan zonlicht is het dak dan ook de ideale plek voor zonnepanelen.

Je kan zonnepanelen onderverdelen in vier categorieën. We gaan er in dit artikel dieper op in. Ontdek hier ook wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw dak.
Fotovoltaïsche zonnepanelen
Deze soort zonnepanelen komt het vaakst voor. Dankzij de fotovoltaïsche zonnepanelen wordt zonlicht in elektriciteit omgezet. Dit is een interessante investering, omdat de zon een onuitputtelijke energiebron is. Zelfs wanneer het niet zonnig is, kan er elektriciteit worden opgewekt. Op die manier heb je je eigen duurzame energie. Je bent dan niet meer afhankelijk van het net met zijn tarieven.

Er zijn twee soorten fotovoltaïsche zonnepanelen. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kies je ofwel voor polykristallijne ofwel voor de monokristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen werken beter bij indirect zonlicht. Ze hebben meestal een blauwachtige schijn en worden gemaakt uit multi kristal silicium. De productie van polykristallijne zonnepanelen is goedkoper dan bij alle andere soorten panelen.

Naast de samenstelling van jouw zonnepanelen is ook de plaatsing ervan van groot belang om een optimaal rendement te kunnen garanderen. De hellingsgraad is een cruciaal punt. Daarvan hangt het rendement zeer veel af. Het is namelijk zo dat, welke soort panelen je ook hebt, ze allemaal het best werken als ze veel zonlicht kunnen opnemen.

Meer weten? Vraag extra info over polykristallijne zonnepanelen


Monokristallijne  zonnepanelen
In tegenstelling tot polykristallijne zonnepanelen, bestaan de zonnecellen bij monokristallijne zonnepanelen uit één en dezelfde kristal. Het silicium wordt eveneens verhit tot zo’n 1500°C, maar de afkoeling zal bij de monokristallijne zonnepaneel op gecontroleerde wijze plaatsvinden. Dankzij dit gecontroleerd productieproces zullen de kristallen allemaal in dezelfde richting liggen en bijgevolg meer energie kunnen produceren.

Monokristallijne zonnepanelen zijn heel veel gevraagd omdat ze het hoogste rendement behalen van alle soorten zonnepanelen en dit bijgevolg een zeer goede investering blijkt te zijn. De werking van de monokristallijne zonnepanelen is optimaal bij direct zonlicht.

Hoewel monokristallijne zonnepanelen vooral bedoeld waren voor kleinere daken, zijn vandaag de dag al zo’n 80% van de Vlaamse daken ermee uitgerust. Naast hun rendement hebben monokristallijne zonnepanelen bovendien een levensduur van +- 30 jaar, wat al aanzienlijk langer is dan zijn polykristallijne variant.
Belangrijk weetje: Monokristallijne zonnepanelen renderen het best bij frisse en koude temperaturen en zijn hierdoor nogal gevoelig voor temperatuurstijgingen. Woon je in een warme omgeving waar de dagelijkse temperatuur vaak de 25°C overschrijdt, dan kunnen je zonnepanelen aan productiviteit verliezen. Maar laten we eerlijk zijn, zulke temperaturen zijn niet veelvoorkomend in ons Belgisch land.
Het productieproces, het optimaal rendement,… dit gaat uiteraard gepaard met een hoger kostenplaatje.

Soorten zonnepaneel
Richtprijs zonnepaneel

Polykristallijne zonnepanelen
ca. € 150 – 300 per paneel

Monokristallijne zonnepanelen
ca. € 200 – 400 per paneel

Hoewel er de laatste jaren enorm veel te doen geweest is rond zonnepanelen is de aankoop van deze energiebesparende maatregelen niet te onderschatten. Men moet goed overwegen welke panelen voor u het hoogste rendement zullen opleveren. Daarom is het belangrijk vooraf goed geïnformeerd te zijn. Bovendien zijn er diverse soorten en ook prijsverschillen tussen alle soorten. Op voorhand meerdere offertes opvragen is zeker geen overbodige luxe.

Zorg voor een perfecte plaatsing en de juiste zonnepanelen zodat u achteraf tevreden bent. Vraag offertes aan en vergelijk prijs, kwaliteit en service want dit zal u uiteindelijk ook heel wat geld opbrengen.

Meer weten? Vraag extra info over monokristallijne zonnepanelen


Amorf of dunne film zonnepanelen
Naast de doorsnee monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen bestaan er ook amorfe zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die veel goedkoper zijn op vlak van productiekosten. Daardoor zijn deze panelen ook goedkoper voor de consument.

Amorfe zonnepanelen beschikken niet over zonnecellen die verwerkt zitten in de panelen. Ze hebben wél een fotovoltaïsche actieve laag die op het glas wordt afgezet. Meestal is dit goud- of bruinkleurig en is deze laag zeer dun. Omdat de laag zo dun is, kan men de kosten van de amorfe zonnepanelen drukken.

Amorfe zonnepanelen zijn meestal groter dan andere zonnepanelen. Ze kosten nochtans veel minder dan andere zonnepanelen. Bovendien zijn zonnepanelen veel meer plooibaar en in diverse afmetingen en maten te verkrijgen.

Dit zorgt voor een stijgende vraag naar deze panelen. Men kan ze namelijk gebruiken op plaatsen waar men andere zonnepanelen kan gebruiken. In vele gevallen kan dit dé perfecte reden zijn om voor deze zonnepanelen te kiezen.

Bovendien zijn amorfe zonnepanelen niet afhankelijk van zonnig weer. Ze presteren bijvoorbeeld bij bewolking meer dan 10% beter dan andere soorten zonnecellen. Wie een dak heeft dat niet naar het zuiden gericht is, kan hiervan mee profiteren.

Omwille van die wendbaarheid, prijs en gelijk rendement, zijn amorfe zonnepanelen zeker en vast het overwegen waard zijn. Velen beschikken namelijk niet altijd over de mogelijkheid om zonnepanelen op hun dak te bevestigen. Groene energie voor iedereen mogelijk.

Er zijn uiteraard ook nadelen aan verbonden:

korte levensduur
laag vermogen
zelfvoorziening niet mogelijk

Er wordt volop geëxperimenteerd om de werking van deze zonnepanelen helemaal op punt te stellen. Geloof jij in het project? Vraag vandaag nog je offertes voor jouw amorfe zonnepanelen aan. Ook voor jou wordt het mogelijk om groene energie binnen te halen.

Vergelijk tot 5 gratis offertes voor amorfe zonnepanelen


Hybride zonnepanelen
Naast fotovoltaïsche zonnepanelen zijn er ook nog de hybride zonnepanelen, oftewel thermische zonnepanelen of PVT-zonnepanelen (Photo Voltaisch Thermisch).

Zoals de naam al doet vermoeden wekken deze zowel warmte als elektriciteit op. Een hybride systeem is eigenlijk een combinatie van zonnepanelen en een zonnecollector. Dit soort panelen is erg interessant voor mensen die weinig plaats hebben voor een gescheiden systeem (zonnepaneel en collector apart), maar toch een hoog rendement beogen.

Hierin bestaan ook weer twee soorten
PVT-zonnepanelen
Dit type panelen genereren een hoge elektriciteitsopbrengst. Er wordt een absorbeerplaat met leidingen van koper achter de zonnepanelen geplaatst. Hier zit een vloeistof in die opwarmt door de stralen van de zon. Vervolgens wordt dit gebruikt om bijvoorbeeld het water in de verwarming op te warmen.
PVT-zonnecollectoren
Zonnecollectoren dienen voor een hoge warmteopbrengst. Het elektrisch rendement is bij deze soort wel lager. Bij dit systeem zitten de collectoren in een geïsoleerde omkasting. Op die manier werken ze op hun best.
Glas-glas zonnepanelen
Dit is een relatief nieuwe technologie waar nog niet zoveel aanbod voor is. Bijgevolg zijn dit soort zonnepanelen ook eerder prijzig. Ze zijn wel erg duurzaam en dalen niet zo sterk in rendement als de meeste zonnepanelen, waarbij de capaciteit om de tien jaar 10% daalt.

Bij glas-glas zonnepanelen is dit dus niet zo en behoudt je zelfs na 20 jaar of meer een hoog rendement. Aan de andere kant kun je de aankoopprijs op termijn wel sneller terugverdienen.
Waterstofpanelen
Dat technologie continu evolueert, weten we maar al te goed. Dit geldt ook voor zonnepanelen. Een onderzoeksteam van de KU Leuven heeft na tien jaar een prototype van een nieuw soort paneel gemaakt: waterstofpanelen.

Het vangt waterdamp op uit de lucht en zet het om in waterstofgas die wordt opgeslagen in een soort batterij. Om weer energie op te wekken, wordt de waterstof verbrand. Met twintig panelen zou een gezin genoeg elektriciteit voor een heel jaar kunnen produceren. Het systeem stoot ook geen broeikasgassen uit. De panelen van de toekomst! Maar momenteel zullen we dus nog even geduld moeten uitoefen, want ze zijn nog niet verkrijgbaar op de markt.
Soort zonnepaneel afhankelijk van de oriëntatie
Om een zo hoog mogelijk rendement te bereiken, is het belangrijk om niet enkel te letten op welke soort je aankoopt, maar ook op hoe de zonnepanelen geplaatst worden.

Je wilt namelijk dat je panelen zoveel mogelijk zon opnemen. De hellingsgraad is hierbij van cruciaal belang. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar op de markt die elk op hun eigen manier hieraan tegemoetkomen.
Vaste zonnepanelen
Deze worden het vaak geplaatst. Ze zijn makkelijk te installeren en geschikt voor de meeste daken. De hellingsgraad wordt ingesteld en blijft gedurende het hele jaar hetzelfde. Dit is ideaal voor mensen met een goed georiënteerd dak (naar het zuiden gericht). In de regel spreken we dan over schuine of platte daken. De panelen worden dan op rails geplaatst. De hellingsgraad van schuine daken moet minstens 20 graden bedragen.

Het is echter zo dat het hoogste rendement wordt bereikt door daken met een hellingsgraad van 30 graden. Ook platte daken komen in aanmerking.
Verstelbare zonnepanelen
Naargelang de seizoenen passen deze panelen zich aan, aangezien dit type meedraait met de zon. Wanneer tijdens de zomer de zon het hoogst staat, kantelen de panelen minder om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen.
Mobiele zonnepanelen
De helling en rotatie is gebaseerd op de stand van de zon bij deze panelen. Wanneer de stand van de zon verandert, veranderen de zonnepanelen van richting. Momenteel is dit type erg duur en niet makkelijk te installeren. Het rendement ligt wel 25% hoger.
Ontvang en vergelijk tot 5 offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wens je zonnepanelen te plaatsen?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.